Презентація "Зміцнення демократії на Заході після Другої Світової війни: розширення прав людини"

Про матеріал
Презентація на тему "Зміцнення демократії на Заході після Другої Світової війни: розширення прав людини". Розповідь про права людини після Другої Світової війни в країнах Європи, про міжнародні пакти та конвенціі ООН.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зміцнення демократії на Заході після Другої Світової війни: розширення прав людини

Номер слайду 2

Права людини Після закінчення війни права людини почали відігравати дуже важливу роль. Це було зумовлено декількома причинами. По-перше, у 1920-1930-х роках більше уваги приділялося захисту прав меншості, а не всіх людей загалом. По-друге, історично поняття «права людини» пов'язане з лівими поглядами. По-третє, права людини не пропагувала жодна впливова політична партія. По-четверте, проблема прав людини вважалася «західною» темою, яку не порушували в СРСР, країнах Азії та Африки.

Номер слайду 3

Зміцнення демократії В Західній Європі важливу роль у поглибленні й розширенні демократії відіграло те, що за роки війни в окупованих нацистами країнах на базі руху Опору сформувалися соціально активні групи громадян. Вони й після війни впливали на суспільно-політичне життя. Активним «демократизатором» були також Сполучені Штати Америки. З одного боку, американці заохочували європейську інтеграцію, що мало сприяти стабілізації демократичних країн; з іншого боку — НАТО демократизувалися країни з недемократичним минулим (Італія, Західна Німеччина) і диктаторськими режимами при владі (Португалія, Іспанія).

Номер слайду 4

Важливою рисою процесу демократизації слід вважати, зокрема, розширення прав людини і формування механізмів їх дотримання. Негативний досвід першої половини XX ст. з масовими порушеннями прав людини в Італії, Німеччині та у деяких інших країнах сприяли усвідомленню фундаментальної значущості дотримання цих прав для збереження демократії. Таке розуміння знайшло свій вияв в Статуті ООН, де засновники цієї міжнародної організації заявили про намір «знову утвердити віру в основні права людини, в гідність і цінність людської особи, у рівноправність чоловіків і жінок, у рівність прав великих і малих націй, і створити умови, за яких можуть дотримуватися справедливість і повага до обов'язків, що випливають з договорів та інших джерел міжнародного права, і сприяти соціальному прогресу та поліпшенню умов життя при більшій свободі…»

Номер слайду 5

9 грудня 1948 р. - ООН прийняла «Конвенцію із запобігання злочинам геноциду». Під визначення геноциду потрапили дії, вчинені з наміром знищити, цілком або частково, яку-небудь національну, етнічну, расову чи релігійну групу

Номер слайду 6

Показовим стало ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 р. «Загальної декларації прав людини» – одного з базових документів правозахисного руху. Загальна декларація прав людини є основою, на якій ґрунтуються міжнародні стандарти права, першою універсальною заявою про основні принципи, що стосуються, притаманних людині прав, загальним стандартом, спираючись на який, всі люди і всі країни визначають рівень прогресу в цій області. Саме у Загальній декларації 60 років тому були вперше проголошені універсальні цінності: права людини належать всім людям і все міжнародне співтовариство повинне забезпечувати їх дотримання. Права людини є по суті своїй зобов'язаннями, узятими на себе країнами, які йдуть своїм корінням в міжнародні договори, національні конституції та закони

Номер слайду 7

Міжнародні пакти Про зростання уваги світової спільноти до дотримання прав людини свідчить і той факт, що крім «Загальної декларації» ООН згодом прийняла понад 80 інших документів у цій царині. У 1950 р. Рада Європи, що об'єднувала на той час західноєвропейські демократичні країни, ухвалила Європейську конвенцію із захисту прав людини і основних свобод, на основі якої виникли Європейська комісія у справах людини і Європейський суд у справах людини. 16 грудня 1966 р. Генеральна Асамблея ООН ухвалила Міжнародний пакт про громадянські і політичні права та Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, які разом із Загальною декларацією прав людини та двома додатковими протоколами до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права склали Міжнародний білль про права людини.

Номер слайду 8

З часом почали створювати міжнародні правозахисні організації, які фіксували випадки порушення прав людини та зверталися до світової громадської думки з метою засудження таких явищ. Однією з найвпливовіших правозахисних організацій світу є «Amnesty International» («Міжнародна амністія»), утворена на початку 60-х років ХХ ст. Ця організація виникла в рамках кампанії на захист політичних в'язнів («в'язнів сумління») у Радянському Союзі. Однак її активісти виявляли також порушення прав людини в інших країнах світу. Зокрема, «Amnesty International» жорстко критикувала військову диктатуру в Греції. Надалі захист прав людини зосереджувався переважно на СРСР, недемократичних країнах Латинської Америки та Південної Африки.

Номер слайду 9

Висновок Упродовж другої половини ХХ – початку ХХІ ст. перелік основних прав і свобод людини істотно розширився. Якщо відразу по війні новим виглядало декламування прав на працю, охорону здоров’я, освіту, відпочинок, соціальну допомогу, то, починаючи із 1970-х років, дедалі активніше заговорили про право людини на нормальне екологічне середовище проживання. Згодом феміністичний рух досяг закріплення різноманітних прав жінок у низці міжнародних документів. Отже, зміцнення демократичних принципів функціонування державного механізму західних країн поряд із утвердженням громадського суспільства стали визначальними моментами історії Західної Європи і Америки у той час. Фактично, це дозволило говорити про так звану західну модель розвитку, ключовими моментами якої є правова держава та пріоритетність прав людини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Могила Ганна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 червня 2021
Переглядів
14750
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку