Презентація « Зміна температури під час фізичних навантажень»

Про матеріал

Цікава презентація у якій учні можуть побачити на практиці, процес перетворення енергії та зміну температури тіла при навантаженні. Презентація розроблена. як складова проекту "Фізика і медицина"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект « Зміна температури під час фізичних навантажень»Підготувала учениця 6(10)-Б класу Заходякіна Марія. Вчитель фізики КУ Сумська гімназія №1 Казбан Т. Л.

Номер слайду 2

Загальні відомостіТемпература — це фізична величина, яка характеризує стан теплової рівноваги системи. Прилад для вимірювання температури називається термометром

Номер слайду 3

Шкали вимірювання1. Шкала Цельсія. Цельсій Андерс запропонував (1742) температурну шкалу, в якій 1 градус (1 °С) дорівнює 1/100 різниці температур кипіння води і танення льоду при атмосферному тиску.2. Шкала Реомюра. Реомюр Рене Антуан запропонував(1730) температурну шкалу, названу його іменем, один градус якої дорівнює 1/80 різниці температур кипіння води і танення льоду при нормальному атмосферному тиску. 

Номер слайду 4

3. Шкала Фаренгейта. Фаренгейт Габріель Данієль  запропонував(1724) температурну шкалу, названу його іменем, 1 градус якої дорівнює 1/180 різниці температур кипіння води і танення льоду при нормальному атмосферному тиску.4. Шкала Кельвіна. Томсон Уїльям запропонував абсолютну термодинамічну шкалу температур (1848). Нині Міжнародною системою одиниць за основну одиницю температури обрано кельвін. Абсолютний холод відповідає -273 °С (точніше -273,15 °С)

Номер слайду 5

Фізіологічні основи фізичної культури і спорту – один із розділів прикладної фізіології,що вивчає механізм фізіологічних функцій під час виконання пізного роду фізичних навантажень, спортивних впроав тощо. Спортивна діяльність завжди пов*язана з граничною або майже граничною напругою фізіологічних систем. Тому головним питанням фізіології фіз.культури є адаптація організму до фіз.навантажнь. Термінова адаптація організму на фіз.навантаження є ,насамперед, підвищення температури тіла,діяльність серця і дихання тощо

Номер слайду 6

Тепло в тілі людини. Тепловіддача в організмі (фізичні процеси) здійснюється шляхом радіації (60 %), випаровування (перспірація поту із легень – 22 %) і тепловіддача (теплопроведення шляхом конвекції – 15 % і контакту – 3 %). Конвекція може бути природна (ламінарний перенос тепла) і форсована (значно посилює інтенсивність тепловіддачі).

Номер слайду 7

Цікаві факти. Зазвичай температура нашого тіла вранці нижче всього, а вечорами виявляється найвищою протягом дня. Однак цей показник також змінюється в залежності від навколишнього середовища і зовнішніх обставин, включаючи погоду і рівень фізичної активності. Під час сну температура тіла може опускатися до позначки в 36 градусів. Найнижчий показник спостерігається в проміжку між 4 і 6 годинами ранку. Якщо вранці температура тіла 37 градусів – це може вказувати на яке-небудь захворювання.

Номер слайду 8

Постійність температури тіла людини може зберігатись тільки при балансі між процесами теплопродукції і тепловіддачі усього організму, які у гомойотермних організмів підтримуються завдяки механізмам терморегуляції.

Номер слайду 9

Зміна температури тіла під час фіз.навантажень. Несвідомий скоротливий термогенез, що функціонує удвох режимах. Перший - несвідомий терморегуляторний тонус - полягає в підвищенні тонусу м'язів шиї, спини, верхніх кінцівок внаслідок асинхронного, поодинокого, низькоамплітудного скорочення м'язових волокон, при якому продукується теплота. Другий - холодові несвідомі скорочення (дрижання) м'язів обличчя і шиї, які розвиваються в результаті періодичної залпової активності спинного мозку, що призводить до некоординованих скорочень м'язів і виділення значної кількості теплоти.

Номер слайду 10

Свідомий скоротливий термогенез - довільні скорочення м'язів рук, ніг, шиї, тулуба (швидка ходьба, розмахування руками, нахили голови, нагинання тощо), що продукують тепло як побічний продукт.

Номер слайду 11

Цікаві факти. Починаючи з 16 години, у людини може підвищуватися температура тіла. Для деяких людей температура 37,5 у вечірні години – це варіант норми. У людей похилого віку температура тіла, як правило, більш низька, а її добові коливання виражені не так сильно.

Номер слайду 12

Дослідження. Під час легкоатлетичних змагань проводилися дослідження температури тіла спортсменів. Після забігів у них перевіряли температуру. За вимірювання до навантажень вона була нормальною (36.6-37*С). Після навантажень було встановлено,що у спортсменів,які бігали на короткі дистанції температура було близько 38.5-39*С, а у тих,що бігали понад 800м температура сягала майже 40*С!

Номер слайду 13

Власне дослідження. Я вирішила перевірити ,чи справді температура підвищується під час фіз.навантажень . Для цього я виміряла свою початкову температуру. Вона становила 36,8*С. Далі я зробила комплекс фізичних вправ(присідання 50,віджимання 20,стрибки зі скакалкою 30,випади 30 на кожну ногу). Післ цих вправ я виміряла температуру. Термометр показав 37,1*С. Таким чином,я довела теоретичні відомості про підвищення температури тіла під час фіз.навантажень. Різниця температур є відносно не великою,але це може залежати від рівня фіз.підготовки тіла,температури навколишнього середовища і навіть від їжі!

Номер слайду 14

Можна сказати,що під час коротких фіз.навантажень температура тіла людини підвищується на небагато поділок і це підвищення триває не довго. Під час тривалих навантажень тепература значно підвищується. Було зазначено,що найбільші коливання температури в організмі людини спостерігаються під час бігових вправ(забіги,марафони,кардіо тренування). Температура може сягати 43,6*С!

Номер слайду 15

Висновок. У висновку можна сказати,що температура тіла змінюється під час фізичних навантажень(коливання від 37.0*С до 43,68 С),це було зазначено під час багатьох наукових досліджень

Номер слайду 16

Дякую за увагу!)

pptx
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
Додано
10 грудня 2018
Переглядів
2308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку