Презентація "Зміни в політичному керівництві. Формування багатопартійної системи"

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку, для кращої візуалізації та запам'ятовування. В презентації є основні поняття та коротка характеристика лівих, правих партій тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія України 11 клас Вчитель: Валентина Кожухівська. Суспільно - політичне життя. Формування багатопартійності в незалежній україні

Номер слайду 2

Мета вияснити причини та умови формування багатопартійності в Україні, розкрити основні програмні положення цих партій, класифікувати їх і визначити їхнє реальне значення у політичному житті України.

Номер слайду 3

Політична партія — це особливе добровільне об'єднання громадян — прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах. Громадська організація – це громадське об'єднання, засновниками та членами якого є фізичні особи, що об'єдналися для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів. Поняття

Номер слайду 4

Формування багатопартійностіЗначною мірою платформу для багатопартійності підготував в Україні Народний Рух України. Він став уособленням опозиції до радянської політичної системи та центром опозиційної діяльності до тогочасної влади в Україні. Значна частина українських політичних партій національно-демократично спрямування сформувалися на основі Руху і тривалий час зберігали з ним тісний зв’язок. У середині 1993 р. політичних партій в Україні вже нараховувалось близько 60, проте лише 21 з них були офіційно визнані. На початок 2004 р. Міністерство юстиції України зареєструвало в Україні 96 політичних партій. У країні склалася реальна багатопартійність. Політичний спектр партій спрямований у напрямку від лівої орієнтації до центристської та правої.

Номер слайду 5

Головні причини формування багатопартійностіРозширення демократизації суспільного життя , гласність.Історичне коріння існування багатопартійності в Україні. Виникнення і розвиток в Україні дисидентства. Нездатність КПРС виконувати керівну роль у суспільстві, яку вона собі привласнила.

Номер слайду 6

Етапи формування багатопартійностіІ етап – 1988 – 1989 р. Створення умов для багатопартійності. Створення опозиційних до КПРС неформальних об’єднань та рухів, що пізніше трансформувалися у політичні партії. У країні розгортають активну діяльність Українська Демократична Спілка (УДС), пізніше перейменована в Українську народно-демократичну лігу (УНДЛ), Українська Гельсінська Спілка (УГС), Народний Рух України за перебудову (НРУ).ІІ етап – 1989 -1990 р. Безпосереднє формування початкової багатопартійності. За цей час у республіці було створено понад 20 партій, які об’єднували майже 30 тисяч осіб.ІІІ етап – початок 1991 р. – серпень 1991 р.+Кардинальні зміни в становленні багатопартійності. Розвал, а згодом і заборона діяльності КПУ (після спроби державного перевороту в Москві 19- 21 серпня 1991 року у зв’єзку з доказами про підтримку керівництвом КПУ державного перевороту).

Номер слайду 7

«Праві» та «ліві» – історична довідка. Права ідеологія — ідеологія соціального панування, яка виражає інтереси панівного соціального класу або певної пануючої групи всередині пануючого класу. Ліва ж ідеологія — ідеологія опонування владі, яка заперечує легітимність існуючого панування та пред'являє політичну альтернативу, затребувану новими пануючими групами або (та) нижніми класами, які претендують на участь у розподілі багатства та влади. Терміни «праві» та «ліві» виникли в часи Французької революції та стосувалися розташування місць в парламенті. Сидячі праворуч виступали за збереження Старого порядку (монархії, аристократії та офіційної церкви). Політика лівих визначена не так чітко, оскільки виникала як реакція на політику правих.

Номер слайду 8

«Ліві» партіїЛіві партії мали на меті побудувати соціалізм або суспільство, де буде забезпечена соціальна рівність громадян, домінуватиме державна власність на засоби виробництва. Серед їх числа впливовими в українському суспільстві залишаються такі партії як Комуністична партія України, Соціалістична партія України, Селянська партія України та ін. С. Довгань. О. Мороз

Номер слайду 9

«Праві» партії. У політиці правими (найбільш крайні форми називають ультраправими або праворадикальними) протилежні лівим: праві виступають за природну нерівність та дотримуються принципів капіталізму. Праві націонал-радикальні партії. ( Ідеалом державного, національно-територіального устрою є національна унітарна централізована держава. Вони виступають проти федеративно-земельного устрою) Державна самостійність України, Українська національна Асамблея, Соціал-національна партія України, Конгрес українських націоналістів. Правоцентристські націонал-демократичні партії. (Ідеологічною засадою національно-демократичних партій є неоконсерватизм, але з національною специфікою — демократичний або поміркований (освічений) націоналізм) Народний Рух України, Партія "Реформи і порядок", Українська республіканська партія України, Демократична партія України, Партія зелених України, Українська народна партія "Собор", Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" та ін.

Номер слайду 10

Нардний рух україни. Наро́дний Рух Украї́ни — сучасна політична партія в Україні. Скорочена назва партії (відповідно до статуту) — Рух, НРУ.6заснований 1989 року та зареєстрований Радою Міністрів УРСР 1990 року. НРУ (як політична партія) зареєстрований Міністерством юстиції України 1993 рокуІван Драч став головою Руху. Мета руху — незалежність демократичної Української держави

Номер слайду 11

Демократична партія України Заснована 28 грудня 1990 року у Києві. Офіційна дата реєстрації 28 червня 1991 р., свідоцтво Міністерства юстиції України Головою Президії партії був обраний Юрій Бадзьо. Партія виступала за незалежність України від СРСР і проведення демократичних реформ. У серпні 1992 Дем. ПУ разом з іншими українськими партіями і громадськими організаціями, такими як УРП, УСДП, «Просвіта», частиною НРУ та іншими, створила об'єднання під назвою «Конгрес народно-демократичних сил» (КНДС)

Номер слайду 12

Соціал-демократична партія України (об'єднана) Василь Онопенко Андрій Носенко. Створена в 1990р., зареєстрована 1 листопада 1991 року. Першим головою партії став Андрій Носенко. На зїзді прийняли рішення об'єднатися з Партією прав людини (Партією цивільних прав) і Партією справедливості. Лідером СДПУ був вибраний міністр юстиції Василь Онопенко, а його заступником — адвокат Віктор Медведчук (з 1998року –голова партії).

Номер слайду 13

Партія демократичного відродження України (ПДВУ) Партія демократичного відродження України була створена 1 грудня 1990 року членами «Демплатформи в КПРС», великого об'єднання демократично налаштованих комуністів.існувала в Україні у 1990–1996 роки, була представлена у Верховній Раді України. Володимир Гриньов, Олександр Ємець, Валерій Мещеряков, Тарас Стецьків та Володимир Філенко (останній був обраний головою ПДВУ). Тарас Стецьків. Володимир Філенко

Номер слайду 14

Суспільно-політичне життя1991—1994 рр. — президентство Леоніда Кравчука (програма п’яти «Д» - Державність, Демократія, Добробут, Духовність, Довіра):загострення внутрішньополітичної ситуації в Криму (обрання президента Криму Ю. Мєшкова та його курс на вихід зі складу України); наростання протистояння між Президентом і Верховною Радою України (ВРУ): боротьба за впливи на місцеві органи влади та самоврядування;наростання політичної та економічної кризи в країні;дострокові вибори Президента та ВРУ (1994 р.);1994—1999 рр. - президентство Леоніда Кучми вдалося врегулювати відносини між ВРУ і Президентом (укладено Конституційний договір);

Номер слайду 15

Суспільно політичне життя. Почався Конституційний процес ( з 1990):січень-грудень 1992 р. - обговорення за участі громадян проекту Конституції України;жовтень 1993 р. - опублікування доопрацьованого проекту Конституції України; наростання суперечностей між Президентом і ВРУ довкола розподілу владних повноважень.вересень 1994 р. - почала роботу нова Конституційна комісія (очолили Л. Кучма та О. Мороз);28 червня 1996 р. - текст Конституції України в цілому набрав потрібну кількість голосів. 28 червня - проголошено в Україні державним святом - Днем Конституції України.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Прочитати ст 186-187 підручника. Скласти кросворд до теми : схему та завдання ( 1 слово-1 бал)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 березня 2021
Переглядів
3194
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку