Презентація "Значення мотиву сну та змалювання родинних взаємин між сестрами. Осмислення символічного змісту казки-притчі В. Шевчука «Чотири сестри»

Про матеріал
Тип уроку: комбінований. Обладнання: Ілюстрації до казок,цікава інформація, хмарка слів. ТЛ: казка-притча,алегорія МК: образотворче мистецтво – використання символу кольору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення мотиву сну та змалювання родинних взаємин між сестрами у творі «Чотири сестри». Осмислення символічного змісту казки-притчі Валерія Шевчука

Номер слайду 2

Наша подорож у світ літературних казок триває. На попередньому уроці ви ознайомилися з життєвим та творчим шляхом В. Шевчука. Книжка відомого українського письменника «Панна квітів» складена з казок, написаних для дітей за допомогою донечок автора. До цієї збірки увійшла казка «Чотири сестри». У казці – притчі героїні - дівчата- сестри, які царювали відповідно до пори року: «Коли ж приходила черга котрійсь царювати, сідали вони на трон,дві інші спали». Валерій Шевчук у своїх казках використо- вує прийом сну.

Номер слайду 3

А ЧИ ЗНАЄШ ТИ… Без сну людина здатна прожити 10 днів, тоді як без їжі вона може витримати 14 днів. Сни сняться абсолютно всім, і лише сліпі з народження їх не бачать. Потреба уві сні безпосередньо залежить від віку. Дітям і підліткам потрібно спати не менше 10 годин, дорослим для повноцінного відпочинку вистачає 8 годин, а літнім людям вистачає і 6 годин. Всього 17 годин без сну призводять до порушень в роботі мозку. Дослідники визначили, що хронічна недостача сну сприяє дуже швидкому набору ваги (до кілограма впродовж 7 днів). Так відбувається тому, що організм при дефіциті енергії намагається відновити її втрати різноманітними способами. У наш час головна причина недосипання – це, як не дивно, інтернет без обмежень у будь-який час доби. Третя частина життя людини припадає на сон. В середньому ми спимо цілих 25 років.

Номер слайду 4

Найважливіше, що є в житті кожної людини – це її родина. Важливою умовою збереження гармонійних відносин між найріднішими, найближчими людьми, які допомагають у складних ситуаціях, які дарують тепло, безпечний і затишний рідний дім, маленький світ в якому все дороге, звичне і зрозуміле є порозуміння. У кожного бувають періоди емоційного збудження, проте важливо вміти вибачити, допомогти подолати непорозуміння і будувати гарні стосунки. Щаслива родина- не подарунок долі , а кропітка праця над собою кожного її члена. У казці “Чотири сестри “ Велерій Шевчук через образи пір року змальовує модель родини,де не всі ідеальні.

Номер слайду 5

Персонажі казки- притчіВесна – Зеленокоса сестра. Над головою пишні зелені коси у вінок складалися, чоло було біле і чисте, очі – величезні, і в них мінилося-променилося зелене сяйво, носик тоненький і прямий, а вуста повні й червоні. І цвіло на кожній щоці по яскравому серпику, начебто місяці зійшли з одного й другого боку»; «… прегарна дівчина. Зелені шати маяли в неї за плечима,зелене волосся гралось із теплим вітерцем, зелений з голубими квітами вінок лежав над її рівним, погідним чолом, довкола її осяйної постаті літали птахи, а вона розсипала навкруг насіння квітів. Воно одразу ж проростало, пробиваючи сніг, і цвіло білим та синім квітом».Ілюстрації до казки намалювала Ольга Рубіна

Номер слайду 6

Зима – Білокоса сестра. «… молоде, гарне обличчя Білокосої потемніло від думок»; «… живе, немов спросоння. Вона глуха й німа, нічого не бачить і не зна. А все тому, що на плечі у неї Чорний Птах сидить і щось їй на вухо шепотить»; «… що з нею, бідолахою, відбулося! Волосся посивіло, голова їй пострупіла, лице позморшкуватілоаж брунатне стало від старості, а це тому, що сестричка не має до них жалості»; «… вже аж зовсім на красуню не подобала. Була це похила баба, зморшкувата, незугарна й нечупарна».

Номер слайду 7

Літо – Синьокоса сестра. «Літо ступало в яскравих шатах, і там, де проходило воно, зацвітала земля». Осінь – Золотокоса сестра.  «… дорогою йшла сама Осінь. Яскраве світло виточувалося від неї, ніби горіла в ній велика лампа, і Зима аж очі прикрила рукавом, намагаючись вгадати, що там сяє»; «Я люблю свою сестру (Білокосу), бо вона ніжна й гарна. Вона приходить мене змінити, коли я втому відчуваю. Ласку мені чинить, змінюючи мене, бо не дає мені постаріти».

Номер слайду 8

Чорний вітер. «Чорний Вітер, зареготав, засвистів і випустив з руки Чорного Птаха». Чорний птах. «… темні думки прийшли в голову Білокосій сестрі, а може, нашептав їх Зимі Чорний Птах, який, тікаючи од бурі, потрапив не куди-небудь, а на плече Білокосій»; «Махнув Чорний Птах крильми – і збудилися хлопці Холодні Вітри з крижаними трубами. Заграли й заголосили, а над землею чорна віхола пронеслася. Завили вітри, заметали вихорами снігу, задвигтіли довкола крижані гори й рушили, пересипаючись, снігові тороси». Безстрашний войовник жучок-черв'ячок, який Бабине Літо на землю приводить. Хлопці Холодні вітри з крижаними трубами. «Хлопці Холодні Вітри у труби грали, і все ціпеніло навколо й крижаніло». Золоті хлопці з золотими трубами. «Золоті хлопці приклали до вуст труби – і розкололася темрява, розбилася, як розбивається глек, розлетілася на тисячі, мільйони клаптів». Сни. «… вже почали стрибати, вигинатися, пританцьовуючи, худі високі Тіні, мали вони довгі руки, а пальці у них – як патички. Називалися ці Тіні Снами, і розстеляли вони покоєм прозорі полотниська, щоб забрати її (сестру) в країну своїх казок». 

Номер слайду 9

Знайди та запиши героїв казки - притчі “Чотири сестри”

Номер слайду 10

Літературознавчий словничок. Казка – притча – казка ,яка містить яскраво виражені мораль, повчання, висловлені в алегоричній формі. Алегорія – перенесення характеристик одного явища на інше за якоюсь подібністю

Номер слайду 11

Білий – символ невинності, чистоти й радості. Він нейтральний, у ньому – чарівна сила денного сонячного світла, спорідненість із Божественною силою. Золотий – символ святості. Він також символізує Сонце і багатство. Золотий колір має бути чистим, а багатство – духовним. Зелений – символ природи і молодості; він «міст» між двома протилежними кольорами веселкового спектру – гарячим червоним і холодним синім. А тому виступає кольором надії та злагоди, миру і спокою. Голубий – близький за духом синьому кольору, символізує благородство, ніжність і вірність, легкий сум через розуміння конечності прекрасного і неповторного в людському житті та недосяжності вічного, як недосяжна небесна блакить. Синій – символ вірності, задуми, довір’я й нескінченності. Як нескінченними бачаться морська далечінь і небесна глибина. Він настільки серйозний, що аж холодний. У ньому – і барви моря, і прохолода землі. Символіка кольорів

Номер слайду 12

У казці «Чотири сестри» не тільки художньо втілено тему зміни пір року, а й розкрито те, що відбувається між ними,– взаємини між сестрами. Перемога добра над злом стає можливою лише за умови щирої любові та прагнення добра. Бережіть себе!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зодієва Руслана Василівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
28 жовтня 2023
Переглядів
725
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку