Презентація "Зображення походу князя Олега на Царгород в історичній поемі Олександра Олеся «Похід на Царгород»"

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомити учнів із твором Олександра Олеся “Похід на Царгород”; навчити характеризувати історичну епоху, у яку князював Олег, давати оцінку його державним справам, вчинкам, які відображені в творі, історичних матеріалах; розвивати критичне мислення учнів, кругозір, вміння знаходити в прочитаному тексті необхідну інформацію та застосовувати її для характеристики головного героя; виховувати повагу до князя Олега, патріотичні почуття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зображення походу князя Олега на Царгород в історичній поемі Олександра Олеся «Похід на Царгород»

Номер слайду 2

Мета: Ознайомити учнів із твором Олександра Олеся “Похід на Царгород”; навчити характеризувати історичну епоху, у яку князював Олег, давати оцінку його державним справам, вчинкам, які відображені в творі, історичних матеріалах; розвивати критичне мислення учнів, кругозір, вміння знаходити в прочитаному тексті необхідну інформацію та застосовувати її для характеристики головного героя; виховувати повагу до князя Олега, патріотичні почуття.

Номер слайду 3

Актуалізація знань. А пісню Б казку В легенду Г бувальщину2. Якою постає природа України у вірші Олександра Олеся «Заспів»?3. Назвіть дерева та тварин, що згадані в оповіді «Україна в старовину». Чи змінився рослинний і тваринний світ нашої країни за тисячі років? 4. Якою зображено людину в оповіді «Україна в старовину»?1. Оповідач наголошує на тому, що він заспіває (розкаже)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Князювання в Києві князя Олега припадає на самий початок X століття. В історію він увійшов як "віщий" Олег, напівміфічний, все життя якого оповите легендами. Час його правління в Києві - це період великих успіхів київської держави у взаємовідносинах з сусідами. Його вінчає досить успішний морський похід на Царгород і укладений ним з Візантією надзвичайно вигідний торговий договір.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

«Похід на Царгород» інформує нас про похід Олега на Царгород, який він хотів прилучити до України. Греки вже чекали на нього та перекрили водний шлях до міста. Тоді Олег приробив своїм кораблям колеса і поїхав штурмувати місто сушею. Греки перелякались та прислали до нього послів.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Олег на правах переможця виторговував у царя право на вільну торгівлю для своїх купців у Царгороді та на знак своєї перемоги прибив на воротах міста свій щит.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Бесіда- Чому Олег пішов у похід на Царгород?- Що зробили греки, аби перешкодити йому?- Чому греки перелякались та пристали на умови Олега?Якою була ціна перемоги Олега?Яким богам складав присягу князь Олег? Що ви про них знаєте?

Номер слайду 15

Асоціативний кущ до образу князя Олега. Князь Олег

Номер слайду 16

Аналіз твору Тема твору: Зображення походу князя Олега Київського на Царгород з метою встановлення торговельних відносин. Ідея: уславлення мудрості, благородства, хоробрості, любові до рідної землі. Основна думка: На воротах Царгорода/ Український щит висів.

Номер слайду 17

Рефлексія. Що нового ви дізналися сьогодні на уроці?Для чого вам потрібні ці знання?Чи викликав у вас повагу образ князя Олега? Чому?

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати сторінки підручника 162-164, повторити літописне оповідання про Ярослава Мудрого; уміти виразно читати поему. Поділіть оповідь «Похід на Царгород» на частини за змістом, доберіть до них заголовки й запишіть їх як пункти плану.

pptx
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
8284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку