Презентація "Зображення середовища, виразні деталі у романі Д.Остін "Гордість і упередження"

Про матеріал
Презентація для використання під час вивчення твору Джейн Остін "Гордість та упередження"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зображення середовища у романі «Гордість та упередження»Д. Остін

Номер слайду 2

Джейн Остін є унікальною, адже її твори поєднують в собі ознаки трьох епох - Просвітництва, романтизму та реалізму.«Гордість і упередження» - перш за все глибоко реалістичне зображення характерів і звичаїв хай не всього англійського суспільства, але його привілейованих пластів в кінці XVIII - початку XIX ст. 

Номер слайду 3

Дії роману «Гордість та упередження» розгортаються в типовій англійській провінції, в маленькому містечку Мерітон, що в графстві Хартфордшир. Уже на першій сторінці, яка служить увертюрою до роману, стає зрозуміло, наскільки чітко Остін розуміла ті сили, які управляли сучасним їй суспільством. Як би вони не маскувалися, і як би часом не наряджалися в красивий одяг, в основі всіх сподівань та інтересів суспільства, до якого належать персонажі її книги, лежать майнові інтереси, тобто, в кінцевому підсумку, вигода та гроші.

Номер слайду 4

У місті панує обстановка загального божевілля на грунті заміжжя. Усі життєві сили практично всіх героїнь роману спрямовані на здійснення благополучного заміжжя. Шлюб сприймається як вдала угода і не більше того.

Номер слайду 5

Найдостойнішою подією, де можна було продемонструвати всі жіночі достоїнства і насолодитися повною мірою чоловічим товариством, був бал. На балах кожен мав можливість не тільки продемонструвати вміння зі смаком одягатися і красиво рухатися, а й уміння вести світську бесіду, в якій часто виявлялися інтелектуальні здібності персонажів. 

Номер слайду 6

Зрозуміло, не всі люди були природженими ораторами, для того щоб легко і невимушено вести світську розмову, і більшість розмов носили безглуздий характер. Головний характер цієї розмови полягав у тому, щоб не зачепитися за жодну глибоку або оригінальну думку, не висловити ні в чому свого власного переконання; щоб все було гладко, не стосувалося ні життя, ні уряду, ні наук; одним словом, щоб розмова не була нікому особливо цікавою і була усім зрозумілою.

Номер слайду 7

Чоловіки повинні були всіляко підкреслювати привілейоване становище і благочестя дами, що виражалося в наданні незліченних дрібних послуг та існування норм етикету.

Номер слайду 8

Бали були кращим місцем для закладу нових корисних зв'язків, знайомств. Дівчата могли пригледіти собі так звану жертву для бажаного заміжжя. Таким чином, все і всюди в тогочасному суспільстві оберталося навколо заміжжя. Уже з перших рядків зрозуміло, що провідною проблемою суспільства в романі є вдале заміжжя: «Всі знають, що молодий чоловік, який володіє засобами, повинен підшукувати собі дружину». За цим принципом і будується оповідання, тільки все відбувається навпаки - «підшукують» собі чоловіків дівчини. Різниця полягає лише в мотивах і стимулах, що підштовхують дівчат на заміжжя: хтось жадає якнайшвидшого заміжжя з раннього віку, незважаючи ні на що, слідуючи прямо-таки крок в крок за потенційними жертвами, відвідуючи «знатні місця» зборів женихів (Лідія і Кетрін Беннет); хтось поспішає вийти заміж виходячи зі складного становища сім'ї (Шарлоттта Лукас); а хтось просто сприймає шлюб як належну подіяю в житті кожної дівчини, яка незабаром неодмінно має статися і, як годиться, з найдостойнішими і найзабезпеченішими світу цього (сестри Бінглі).

Номер слайду 9

Питання шлюбу, не тільки самого устрою життя, але відповідальності у виборі супутника і супутниці, які несуть батьки і самі молоді люди, - одна з головних тем в «Гордості та упередження». Хоча Джейн Остін жила в суспільстві, де в ходу була «ярмарка наречених», вона чи не першою з англійських романісток заговорила про те, що виходити заміж без любові аморально, що гроші ніяк не можуть вважатися єдиним мірилом щастя. Ті ж, хто виходить заміж заради грошей, повинні віддавати собі звіт в тому, що плата за комфорт, благополуччя може виявитися занадто високою - відчуженість, байдужість, втрата інтересу в житті. Самотність часом, дає зрозуміти Джейн Остен, можливо, грунтуючись на власному досвіді, буває краще, ніж самотність удвох у шлюбі-угоді. Уже в першому своєму романі Остін неприкрито засуджує прагматичний підхід до життя.

Номер слайду 10

Продовжити речення (письмово у зошиті)Я зрозумів (-ла), що головним у середовищі, зображеному Д. Остін, є…Мене вразило, що …Актуальним у романі для сьогодення є те, що …

Номер слайду 11

Джерела: https://otherreferats.allbest.ru/literature/00872167_0.html

pptx
Додав(-ла)
Свищук Оксана
Додано
20 вересня
Переглядів
39
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку