Презентація "Золотий переріз у мистецтві"

Про матеріал
Презентація до уроку про застосування золотого перерізу у мистецтві, архітектурі, живописі. Пропорції піраміди Хеопса, храмів, барельєфів, предметів побуту и прикрас із гробниці Тутанхамона свідчать про те, що египетські майстри використовували відношення золотого перерізу при їх створенні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗОЛОТА ПРОПОРЦІЯу мистецтві

Номер слайду 2

ПРОПОРЦІЙНИЙ АНАЛІЗ В АРХІТЕКТУРІДля досягнення гармонії в творах мистецтва (в том числі і в архітектурі) повинен виконуватись принцип Геракліта:«із всього — єдине, з єдиного — все" . Насправді. гармонія в архітектурному творі залежить не стільки від розмірів самої споруди, скільки від співвідношень між розмірами складових його частин. Для того щоб виконувався основний принцип гармонії "все у всьому" , взаємозв’язок частин і цілого в архітектурному творі повинна мати єдиний математичний вираз.

Номер слайду 3

Одним з найкрасивіших споруд давньогрецької архітектури є Парфенон (V в. до н. е.)Золоту пропорцію ми можемо побачити і в будівлі собору Парижскої Богоматері (Нотр-дам де Парі)

Номер слайду 4

Пропорції піраміди Хеопса, храмів, барельєфів, предметів побуту и прикрас із гробниці Тутанхамона свідчать про те, що египетські майстри використовували відношення золотого перерізу при їх створенні. Французький архітектор Ле Корбюзьє знайшов, що в рельєфі із храма фараона Сіті I в Абідосі і в рельєфі, що зображає фараона Рамзеса, пропорції фігур відповідають величинам золотого перерізу. Зодчий Хесір, зображений на рельєфі, тримає в руках вимірювальні інструменти, в яких зафіксовані пропорції золотого поділу.

Номер слайду 5

ЗОЛОТА ПРОПОРЦІЯ ТА ЖИВОПИСПодивимось уважно на картину "Джоконда". Композиція портрета побудована на"золотих трикутниках". Леонардо Да Вінчі - «Тайна вечеря» Відповідні прямокутники в картині - "золоті".

Номер слайду 6

ЗОЛОТА ПРОПОРЦІЯ І СКУЛЬПТУРАВідношення між відстанню від голови до стоп і від пупа до стоп дорівнює золотому числу фі (1,618), так само як і відношення довжини голови до відстані між очима і підборіддям; відношення відстані від носа до підборіддя до відстані між губами і підборіддям.

pptx
До підручника
Геометрія 9 клас (Істер О. С.)
Додано
17 лютого 2022
Переглядів
876
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку