Презентація "Зоряне небо. Сузір'я"

Про матеріал
Презентація з астрономії на тему "Зоряне небо. Сузір'я" для учнів 11 класу загальноосвітніх навчальних закладів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зоряне небо. Сузір’я

Номер слайду 2

Сузір’я Сузір'я - ділянки, на які розділена небесна сфера для зручності орієнтування на зоряному небі. Слово «сузір'я» (від лат. constellatio) означає «колекція (або група) зірок» Все небо розділене на 88 сузір’їв, зафіксованих Міжнародним астрономічним союзом у 1922 році. Першим каталог сузір’їв склав грецький вчений Клавдій Птолемей

Номер слайду 3

Зоряне небо За грецькими поглядами небо складалося з сузір'їв і темних місць між ними. Деякі зорі належали одразу до двох сузір'їв, а інші взагалі не належали ні до якого сузір'я. Інші культури виділяють на небі інші сузір'я Сучасний розподіл північного неба базується на сузір'ях, які визначив грецький астроном Клавдій Птолемей, який мешкав у єгипетській Александрії. Приблизно 150 року д.н. е. він зафіксував у своєму Альмагесті 48 сузір'їв, які були тоді відомі. За пізніших часів список доповнювався з метою заповнити проміжки між його сузір'ями. Ці сузір'я здебільшого мають назви тварин або міфологічних істот (Лебідь, Рак, Риби, Козеріг, Центавр, Пегас, Єдиноріг, Дракон)

Номер слайду 4

Зоряне небо Зорі, що складають сузір’я південного неба, неможливо побачити з Греції. Вони стали відомі у середньовіччі із розвитком мореплавства, і були окреслені лише у XV ст. Їх назви більш «технологічні» (Косинець, Секстант, Циркуль, Компас, Телескоп)

Номер слайду 5

Зоряне небо

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Міфологічні сузір’я У царя Лікаона, який правив країною Аркадією, була дочка на ім'я Каллісто. Ревнива Гера, користуючись своєю надприродньою могутністю, вона перетворила її на потворну ведмедицю. Коли син Каллісто, юний Аркад, одного разу повернувшись з полювання, побачив біля дверей свого будинку дикого звіра, він, нічого не підозрюючи, ледве не вбив свою матір-ведмедицю. Цьому перешкодив Зевс - він утримав руку Аркада, а Каллісто назавжди взяв до себе на небо, перетворивши в гарне сузір'я - Велику Ведмедицю. У Малу Ведмедицю заодно була перетворена і улюблена собака Каллісто.

Номер слайду 8

Міфологічні сузір’я У назвах зоряного неба відбився міф про героя Персея. За давніх давен Ефіопією правив цар на ім'я Цефей і цариця Кассіопея. Була в них єдина дочка - красуня Андромеда. Цариця дуже пишалася дочкою і одного разу похвалилася її красою перед міфічними мешканками моря - Нереїдами. Ті дуже розсердилися, тому що вважали себе найкрасивішими в світі. Нереїди поскаржилися своєму батькові - богу морів Посейдону, щоб він покарав Кассіопею і Андромеду…

Номер слайду 9

Міфологічні сузір’я Красуня Андромеда була прикута ланцюгами до прибережної скелі й покірно чекала своєї долі. Але хоробрий Персей проник на острів, де жили горгони, відрубав голову однієї з них - найголовнішої, найстрашнішої - Медузи Горгони. У той же момент з величезного тулуба Медузи випурхнув крилатий кінь Пегас. Персей підхопився на Пегаса і помчав на батьківщину. Пролітаючи над Ефіопією, він помітив прикуту до скелі Андромеду, яку ось-ось мав схопити жахливий Кит. Відважний Персей вступив у сутичку з чудовиськом. Чарівні сандалії підняли його в повітря, він встромив у спину Киту свій меч, направив на чудовисько погляд відрубаної голови Медузи. Чудовисько скам'яніло й потонуло, перетворившись на острів. Могутній володар морів послав на Ефіопію величезне морське чудовисько - Кита. З пащі виривався вогонь, з вух валив чорний дим, хвіст був покритий гострими шипами. Щоб умилостивити Посейдона, Цефей і Кассіопея погодилися віддати улюблену дочку на поживу чудовиську.

Номер слайду 10

Міфологічні сузір’я Оріон був сином Посейдона - бога морів. Він був знаменитим мисливцем, боровся з биком і хвалився тим, що немає тварини, яку він не зміг би перемогти, за що Гера, могутня дружина Зевса, наслала на нього Скорпіона. Оріон очистив від диких звірів острів Хіос і став просити у царя острова руки його дочки, але той відмовив. Оріон спробував викрасти дівчину, і цар помстився: напоївши, він засліпив Оріона. Зевс помістив його на небі таким чином, що він завжди може втекти від свого переслідувача, і дійсно, ці два сузір'я ніколи не видно на небі одночасно.

Номер слайду 11

Міфологічні сузір’я У єгипетського царя Птолемея Евергета була красуня дружина, цариця Вероніка. Особливо прекрасні були її розкішні довге волосся. Коли Птолемей відправився на війну, його зажурена дружина дала клятву богам: якщо вони збережуть її коханого чоловіка цілим і неушкодженим, принести в жертву своє волосся. Незабаром Птолемей благополучно повернувся додому, але, побачивши обстрижену дружину, був засмучений. Царствене подружжя трохи заспокоїв астроном Конон, заявивши, що боги піднесли волосся Вероніки на небо, де їм призначено прикрашати весняні ночі.

Номер слайду 12

Міфологічні сузір’я

Номер слайду 13

Міфологічні сузір’я

Номер слайду 14

Міфологічні сузір’я Великий Пес, Малий Пес та Гончі Пси є собаками мисливця Оріона.

Номер слайду 15

Міфологічні сузір’я

Номер слайду 16

Корабель Арго (Argo Navis) - велике історичне сузір'я південної півкулі, одне з 48 сузір'їв в атласі Птолемея. Названо на честь легендарного корабля аргонавтів. Нині як сузір'я не використовується. В середині XVII століття французький астроном Лакайль поділив сузір'я на три частини: Кіль, Корма і Вітрила

Номер слайду 17

В епоху Великих географічних відкриттів стали відомими зорі Південної небесної півкулі і на картах з'явилися нові сузір'я. Їх назви не такі виразні, як у Північній півкулі, і зовсім не чіпають міфів: Летюча Риба, Хамелеон, Компас, Мікроскоп, Лютня Георга, Скульптор, Піч та Електрична Машина, Сова, Чаша, Секстант Сузір’я-прилади

Номер слайду 18

Зодіак Особливу групу складають 12 сузір'їв, що входять у так званий пояс зодіаку. Тисячі років тому всі вони носили назви тварин ("зодіак" в перекладі з грецької "коло тварин") Зодіакальні сузір'я — ті, по яких протягом року рухається Сонце

Номер слайду 19

Зодіак

Номер слайду 20

Зодіак

Номер слайду 21

Зодіак

Номер слайду 22

Зодіак

Номер слайду 23

В поясі зодіаку частково лежить Змієносець. Сонце знаходиться в цьому сузір’ї з 30 листопада по 17 грудня Зодіак

Номер слайду 24

Зодіак

Номер слайду 25

Зодіак

Номер слайду 26

Сузір’я, що вже не існують В XVII-XVIII століттях деякі астрономи намагалися з різних міркувань затвердити на небі нові сузір'я. Так з'явилися Дуб Карла, Арфа Георга, Вол Понятовського (польського короля Станіслава Понятовського), Регалії Фрідріха II. На початку XIX століття на деяких зоряних картах можна було зустріти сузір'я Наполеона

Номер слайду 27

Сузір’я, що вже не існують Сузір’я Щит Собеського та Мечі Курфюрста Саксонського З’являлись — але так і не закріпились — Антиной, Півень, Бджола, Річка Тигр, Вартовий Полюсу, Малий Рак, Кішка, Повітряна Куля, Вольтова Батарея й навіть Мечі Курфюрста Саксонського.

Номер слайду 28

Позначення зір В давні часи найпримітнішим зорям давали власні імена, багато з яких, головним чином грецькі та арабські, збереглися до сьогодні. Для того щоб розрізняти на небі всі інші зірки, користуються або буквеними, або числовими позначеннями. У XVII ст. астрономи для позначення зірок в сузір'ях в порядку зменшення яскравості запровадили літери грецького алфавіту. Найяскравіша зірка в сузір'ї називалася α, наступна за яскравістю — β, потім γ і .т. д.

Номер слайду 29

Зимовий трикутник Зимовий Трикутник — астеризм в екваторіальній частині неба. У Північній півкулі краще всього спостерігається взимку, а також всю осінь під ранок і ранньою весною. Складається з яскравих зірок — Сіріус (α Великого Пса, −1,46m), Проціон (α Малого Пса, 0,38m), Бетельгейзе (α Оріона. 0,5m).

Номер слайду 30

Літній трикутник Літній трикутник — найпомітніший астеризм північної півкулі небесної сфери, що добре спостерігається влітку та восени. Являє собою трикутник з трьох яскравих зірок: Вега (α Ліри), Денеб (α Лебедя) та Альтаїр(α Орла)

Номер слайду 31

Південний Хрест — сузір'я південної півкулі неба, найменше за площею серед сучасних сузір'їв. Цікаві факти Австралія Нова Зеландія Папуа-Нова Гвінея Самоа

Номер слайду 32

Цікаві факти Прапор Аляски було розроблено в 1926 році 13-річним уродженцем Аляски російсько-шведського походження Бенни Бенсоном. 12 зір на прапорі Узбекистану символізують зодіакальні сузір'я. Сузір'я Евріона – штучно створене сузір'я для захисту грошових банкнот від підробок. Походить від назви сузір'я Оріону та грошової одиниці Евро.

ppt
Додано
31 травня 2023
Переглядів
2282
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку