Презентація: "Зовнішні процеси рельєфу.Робота води, вітру, льодовиків"

Про матеріал
На формування рельєфу Землі значний вплив здійснюють крім внутрішній й зовнішні процеси, які відбуваються на поверхні та у найвищий шарах земної кори. Якщо внутрішні процеси створюють великі нерівності на планеті, зовнішні – їх згладжують. Крім того вони формують нові, невеликі форми рельєфу. До зовнішніх процесів належать вивітрювання, робота поверхневих текучих вод, робота підземних вод, робота льодовиків, робота моря, робота вітру. Їх перебіг обумовлений такими потужними силами, як енергія Сонця, сила земного тяжіння та життєдіяльність організмів. Всі зовнішні процеси здійснюють три види роботи: руйнування, перенесення зруйнованих уламків та їх відкладання в іншому місці у певні форми рельєфу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота текучих поверхневих і підземних вод, вітру та льодовиків.

Номер слайду 2

ФОРМУВАННЯ ПОВЕРХНІ (рельєфу)

Номер слайду 3

– процеси на поверхні Землі та у верхніх шарах земної кори Три види роботи 3. Відкладання продуктів руйнування 1. Руйнування форм рельєфу, створених внутрішніми процесами; 2. Формування середніх та малих форм рельєфу Наслідки роботи зовнішніх сил: 2. Перенесення продуктів руйнування 1. Руйнування гірських порід Яр

Номер слайду 4

Вивітрювання Робота текучих вод Робота вітру Робота льодовиків Робота морів, озер поверхневих підземних

Номер слайду 5

Вимоїна Яр Балка Водна ерозія – руйнівна робота води 

Номер слайду 6

Сель Video Селі – потоки бруду й каміння, що зненацька сходять з гір. Виникають при безконтрольному зведенні лісу в горах. Маючи велику масу та швидкість руху (5 м/с), миттєво руйнують будівлі, заливають брудом дороги та орні землі.

Номер слайду 7

– відривання та переміщення мас гірських порід вниз по схилу під дією сили тяжіння.

Номер слайду 8

зсувні тераси стінка відривання “п'яний ліс”

Номер слайду 9

Зсуви завдають шкоди будівлям, дорогам, полям. З зсувами ведуть боротьбу завдяки закріпленню схилів та дренажу. Зсув в районі Туапсе

Номер слайду 10

– У воді розчиняються: вапняк, гіпс, крейда, солі. КАРСТ

Номер слайду 11

Карстові печери – дивні явища природи. Їх на Землі сотні тисяч. Вони є на всіх континентах. Печери складаються з заплутаних лабіринтів. В них є підземні річки та озера, водоспади, гроти. Найбільша в світі карстова печера – Мамонтова (понад 500 км) – знаходиться в США. Друге місце за протяжністю в світі посідає гіпсова печера Оптимістична в Україні, Тернопільська обл. (понад 200 км)

Номер слайду 12

сталактити сталагміти Вони виникають після випаровування мінералізованої води, що просмокталася тріщинами.

Номер слайду 13

Бархани мають висоту 200-500 м та пересуваються зі швидкістю кілька сот метрів на рік. Бархани в Сахарі (Марокко) На морських та річкових берегах вітер утворює менші пагорби з піску – дюни. Вони мають, як і бархани серпоподібну форму, проте значно меншу висоту:5-100м. Пересуваються повільніше: до 10 м за рік. Дюни, Куршська коса, Балтійське море Пухкі породи вітер просто видуває, а потім навіває з них серпоподібні кучугури – бархани.

Номер слайду 14

Закріплення пісків Пересуваючись, бархани й дюни завдають великої шкоди: засипають дороги, сади, поля, житло людей. Щоб їх зупинити закріплюють піски, садять дерева й кущі.

Номер слайду 15

Фігурні скелі Гора Дід біля Красноярська Тверді породи вітер обточує під час тертя їх поверхні піском, що переноситься. Так виникають фігурні скелі, які набувають химерної форми. Часто їх проголошують пам'ятками природи.

Номер слайду 16

“Витончена арка”, штат Юта (США) В США існує Національний парк Арки, в межах якого відомо понад 2000 природних арок, які висвердлив вітер у пісковиках. Найвідоміша серед них – “Витончена Арка”. Вона має висоту 16 м. За останні 40 років 42 арки зруйнувалися в результаті ерозії.

Номер слайду 17

Льодовики постійно рухаються під дією сили тяжіння та власної маси. Вони також виконує 3 види роботи: руйнування, перенесення та відкладання уламків гірських порід. Льодовик на Алясці Рухаючись, льодовик обкочує зруйновані породи, які називають мореною. бічна морена кінцева морена донна морена

Номер слайду 18

Льодовик Мирди на Кавказі Норвегія Давні, як і сучасні льодовики, залишили по собі сліди. Крім морени, в горах, звідки вони сповзали, залишилися відшліфовані до блиску скелі – баранячі лоби. Їх значне скупчення називають кучерявими скелями.

Номер слайду 19

Ми живемо у міжльодовикову епоху, коли льодовики займають лише 11% площі суходолу. В період максимального, Дніпровського зледеніння під кригою, товщиною в 2-3 км було вкрито 65% площі Європи та Північної Америки. Мамонт – житель льодовикової епохи Антарктида Гренландія 3

Номер слайду 20

ТЕХНОГЕННІ ПРОЦЕСИ ТЕРЕКОНИ Штучний насип з порожніх порід, витягнутих при підземній розробці покладів вугілля й інших корисних копалин.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бордун Євгенія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 грудня 2020
Переглядів
6920
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку