Презентація "Зупинка кровотеч, що загожують життю"

Про матеріал
Презентація на тему "Зупинка кровотеч, що загрожують життю" допоможе більш ефективно та наочно провести урок з тактичної медицини в 11 класі, що сприятиме кращому засвоєнню знань та формуванню предметних компетентностей здобувачів освіти.
Перегляд файлу

image

image1.Тактична медицина, яке її завдання і призначення?

2.   Які основні причини смертей бійців при бойовій травмі (поранені)?

3.   Яка допомога надається пораненому бійцю на етапі під вогнем (CUF , Care Under Fire)?

4.   Які є способи  виносу пораненого (евакуації) з червоної зони?

5.   Які основні ознаки масивної (критичної) зовнішньої кровотечі?

6.  Що позитивне і негативне у застосуванні джгута Есмарха і сучасного турнікета?

7.   Як ви розумієте самодопомога і взаємодопомога пораненому?

8.  Хто такий парамедик (бойовий медик, санінструктор, такмедик)?

9.  Яка допомога надається пораненому (300) в зоні тактичних умов (жовта зона, умовно безпечна зона) / TFC, Tactical  Field Care| ?

10.        Вкажіть 5 кроків дій, щодо пораненого (300) в зоні бойових дій за алгоритмом (протоколом) MARCH ?

imageimage
 На попередньому уроці вивчали яке призначення і застосування кожного засобу (елемента) аптечки військової індивідуальної типу NATO | IFAK . Зверніть увагу, що вміст аптечки відповідає вимогам об’єму  алгоритму (протоколу) MARCH ?

1.    Який вміст військової аптечки? 

2.  Які засоби зупинки кровотеч є в наявності аптечки ? 

imageТССС - це загальний протокол надання першої медичної допомоги на полі бою. Це найважливіші дії, розставлені у правильній послідовності. Відповідно до ТССС, перша медична допомога може надаватися у трьох зонах на полі бою: червона зона - зона, де поранений перебуває під вогнем противника; жовта зона - зона за будь-яким укриттям, у яку поранений переміщений із червоної зони і де він перебуває у відносній безпеці;

зелена зона - зона, де поранений перебуває поза небезпекою повторного ураження.

Часто замість поняття зон використовується поняття етапів надання першої медичної допомоги:

 

           Допомога під обстрілом (CUF, Care Under Fire).

           Тактична допомога пораненим у бою (TFC, Tactical Field Care).

            Тактична допомога під час евакуації (Tactical Evacuation Care).

 

     Протоколи допомоги ТССС виконуються за алгоритмом MARCH. MARCH – це простий акронім (акронім - вид абревіатури) для запам’ятовування необхідних кроків за пріоритетністю для рятування життя пораненому в бою. Абревіатуру MARCH почали застосовувати англійські військові приблизно у 2008 році. Послідовність кроків. Позначення. Що означає переклад.?Що здійснює  рятувальник?

 


image


image

4.  

image

Використання рекомендованих        гемостатичних    засобів.

5.    Використання компресійної пов’язки.

 

imageТурнікет.     .                   Джгут.      Рана.  Шок.     Тиснуча пов’язка.    

Стерильний бинт.     Марля.   Тромб.    Крововтрата.     

Допомога.    Гемостатичні  засоби.  Затискання  рани. Контроль кровотечі.     Невідкладні заходи.  Ушкоджена судина. Бандаж.  Серветки.  Смерть. 

 

image


image


image        В умовах ведення бойових дій з використанням вибухових пристроїв  у постраждалих виникають поранення та кровотечі, які мають спеціальне визначення — «вузлові кровотечі», тобто кровотечі з місць приєднання кінцівок до тулуба (підпахвові й пахвинні ділянки) та основи шиї.  Особливістю цих кровотеч є те, що в цих ділянках анатомічно неможливо використати стандартний джгут, придатний для зупинки кровотечі з ран кінцівок. 

      Основними методами зупинки вузлової кровотечі є прямий тиск на рану та щільне тампонування (заповнення) рани, у тому числі кровозупинними бинтами з подальшим накладанням компесійної (тиснучої ) пов’язки, або бандажуванням.


image

image


image


Тампонування ран. Принцип тампонування ран. 

image

image

  У разі поранень з вузьким рановим каналом та у місцях, на які не можна накласти джгут, можна використати такий спосіб, як тампонування рани. Сутність його полягає у тому, що перев’язувальний матеріал якомога тугіше шар за шаром заштовхують у рану. Таким чином створюють тиск на пошкоджену судину. За певний час захисні механізми кровоносної системи будуть намагатися утворити тромб на місці ушкодження, тим самим припинивши кровотечу. Тампонування вен допомагає уникнути всмоктування повітря та спричинення повітряної емболії.

image


image


image

image


Компресійна пов'язка

image Компресійна пов’язка створює додатковий тиск на кровоносні судини в рані і цим зупиняє венозну кровотечу. Великі венозні кровотечі небезпечні для життя, тому правильно накладена компресійна пов’язка може врятувати життя людини. Для її накладання використовують бинт, а також такі спеціальні перев’язувальні засоби, як індивідуальний перев'язувальний пакет та ізраїльський бандаж.

Компресійну пов'язку як спосіб зупинки кровотечі застосовують:

• для зупинки венозної кровотечі ;  • для зупинки масивної кровотечі:

- після прямого тиску на рану, якщо кровотеча зупинилась або незначна;

- після тампонування рани, якщо кровотеча зупинилась або незначна;

image

Особливості накладання і використання компресійної пов’язки:

                imageНе затягуйте компресійну пов’язку настільки сильно, щоб вона перешкоджала кровообігу. Якщо шкіра нижче компресійної пов’язки стає холодною на дотик, синіє або німіє, а пульс не відчувається після пальпування, вона затягнута занадто сильно. 

image image

У разі таких порушень циркуляції крові послабте і перев’яжіть пов’язку. 

                Компресійна пов’язка має таку ж кровозупинну дію, як прямий тиск на рану. Але після її накладання руки рятівника звільняються і він може виконувати інші дії.

                Під час зупинки масивної кровотечі перевагу надають прямому тиску на рану, тампонуванню рани, компресійній пов’язці та їх поєднанню, а не накладанню турнікета (джгута). 

image


image

image

image


                                             Робота в групах 

 

imageУчні  працюють в 4-х групах за кольорами (червоний, жовтий, зелений та синій). Завдання кожної групи змоделювати надання першої допомогу при всіх видах кровотеч з подальшою її презентацією.  Час виконання завдання: 3 хв. 

 

                                               Ситуаційні задачі  

1                    група у потерпілого масивна кровотеча паху лівої руки. Надайте першу допомогу. (вузлова кровотеча, прямий тиск на рану, тампонування рани, тиснуча, компресійна пов’язки ).

2                 

image

група – у потерпілого на правій руці є рана із значною кровотечею, яскравого кольору, тече пульсуючим струменем. Який вид ушкодження у постраждалого? Надайте першу допомогу. (артеріальна, накладання  джгута, або турнікету).

3                  група – у потерпілого значна рвана рана на правій нозі у ділянці паху, кров витікає повільно та має темно-червоний колір. Про який вид травми можна думати? Надайте першу допомогу. (венозна, тампонування рани)  4 група у потерпілого значна рубана  рана основи шиї, кров витікає швидко та має темно-червоний колір.Надайте першу допомогу.  (вузлова кровотеча, прямий тиск на рану,тампонування з наступним накладанням компресійної (тиснучої )пов'язки  або бандажуванням).

 

                                              Підсумок уроку 

-    У яких випадках послабляють турнікет на кінцівці? Для чого?

-    Що таке вузлові кровотечі? Які основні методи їх зупинки?

-    imageНазвіть послідовність заходів для зупинки вузлової кровотечі на шиї та в паховій ділянці.

-    Як накладають ізраїльський бандаж у разі поранень шиї?

-    Для чого в пораненого з масивною кровотечею під час надання медичної допомоги визначають реакцію на голос або на біль?

-    Як правильно провести тампонування рани? 

-Який бинт називають кровоспинним, як його складають і використовують? 

-    Що робити після тампонування рани?

-    Чи варто застосовувати кровозупинний бинт для прямого тиску на рану?

-    Що робити, якщо тампонування рани не зупинило кровотечу?

image

image

 


image

pdf
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
14 березня
Переглядів
566
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку