Презентація "Зустріч з увертюрою"

Про матеріал
Матеріал для проведення дистанційного навчання, предмет "Музичне мистецтво" шостий клас. Урок № 28 "Зустріч з увертюрою". Підручник "Музичне мистецтво. 6 клас" Л.Г.Кондратова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗУСТРІЧ З УВЕРТЮРОЮМузичне мистецтво6 клас. Урок №28 Тодорович Алла Ярославівна. Підручник «Музичне мистецтво 6 клас»Л. Г. Кондратова

Номер слайду 2

Мета уроку:12345 Розглянути «увертюру» як самостійний симфонічний твір. Порівняти увертюри до опер, кінофільмів та увертюри. Як самостійні твори для симфонічного оркестру. Ознайомити учнів з авторами та виконавцями увертюр різних часів. Розвивати вміння учнів уважно слухати симфонічну музику та знаходити на слух характерні ознаки жанру увертюри. Виховувати інтерес до слухання класичної симфонічної музики та виконання дитячих пісень українських сучасних композиторів.

Номер слайду 3

Г. Свиридов. Оркестрова увертюра до фільму «Час, уперед!». В. Дашкевич. Увертюра до фільму «Шерлок Холмс та Доктор Ватсон». Виконання - «Козацька пісня» (слова і музика А. Мігай). Твори, що вивчаються на уроці:

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Щойно ви прослухали оркестрову увертюру до фільму «Час вперед!»Георгія Свиридова Георгій Свиридов – радянський композитор і піаніст. Музика Свиридова відрізняється відточеною простотою, національною характерністю пісенних мелодій і гармонічної мови, блиском і барвистістю оркестрового колориту, строгим відбором і економією засобів виразності. «Час, уперед!» — таку назву має сюїта, написана композитором 1965 року до фільму режисера М. Швейцера (за романом В. Катаева), який присвячено будівництву міста Магнітогорськ. Сюїта складається з шести частин. Остання її частина («Час, уперед!») є музичним втіленням того, що час неможливо спинити. Цей твір — яскрава знахідка композитора. Сюїта одразу стала популярною, її часто використовували в багатьох фільмах, телепередачах.

Номер слайду 6

«Увертюра» походить від фран. що в перекладі означає «початок», «відкриття». Що ж відкривають увертюри? Вони можуть відкривати оперу, балет, кантату, ораторію, кінофільм, концерт, театральну виставу. Завдання в увертюри просте — розповісти глядачу про твір, який вони будуть дивитися.

Номер слайду 7

Увертюра як жанр виникла на початку VI століття — інтродукція до опери Монтеверді «Орфей», яка була короткою, тому її виконували тричі. У творчості італійця О. Скарлатті оперна увертюра перетворилася в самостійний симфонічний твір, її стали називати симфонія. Найвищого розвитку увертюра отримала в творчості Моцарта та Бетховена. Класичні увертюри були і в музиці до театральної дії. Надалі увертюри ніби стали переказувати зміст опери перед її початком. Поступово увертюри перетворюються в самостійні твори — концертні увертюри як жанр симфонічної музики, що має програму: в творчості Брамса, Чайковського, Мендельсона, Вагнера та інших.

Номер слайду 8

 Музичне сприймання. Володимир Дашкевич. Увертюра до фільму «Шерлок Холмс та Доктор Ватсон»

Номер слайду 9

Володимир Сергійович ДАШКЕВИЧ (1934 р. н. )Російський композитор і теоретик музики, який багато й плідно працює в кіно. Широку популярність йому принесла музика для серії фільмів «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона» (1979—1986) та головна тема з кінофільму «Собаче серце» (1988). Окрім симфонічної музики, композитор написав чимало пісень (зокрема, вокальні цикли на вірші О. Блока, В. Маяковського, О. Мандельштама), опери «Клоп» і «Ревізор», мюзикл «Бумбараш».

Номер слайду 10

Втомились?Давайте трішки порухаємось))

Номер слайду 11

І не забуваємо поспівати))

Номер слайду 12

Знайомство з другим та третім куплетом пісні.

Номер слайду 13

Заспівайте пісню під фонограму. Спробуйте виконати пластичний танець-імпровізацію під мелодію пісні.

Номер слайду 14

Або відскануйте QR-код за допомогою смартфона: З метою закріплення вивченого матеріалу, пройдіть тест на освітній платформі Всеосвіта. Скористайтесь посиланням:https://vseosvita.ua/test/start/dwg108

Номер слайду 15

Виконання творчого домашнього завдання. Прослухайте музичні твори, які є у вас вдома, особливо саундтреки до фільмів. Запишіть назви та авторів, що вам найбільше сподобались.

Номер слайду 16

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гела Людмила
    Дякую за презентацію. Бажаю творчої наснаги.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сегеда Вікторія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
5364
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку