Презентація "Зв'язок людини з природою. Людина та природа в творчості українських та світових митців".

Про матеріал
Презентація розроблена для проведення уроку пізнаємо природу зі здобувачами освіти з порушеннями слуху 5 класу. В презентації представлені різні форми та методи роботи для розвитку критичного мислення здобувачів освіти з порушеннями слуху.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зв’язок людини з природою. Людина таприрода у творчості українських тасвітових митців. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Номер слайду 3

1. Людина і природа. Здавна людина не була панівною частиною природи, а вчилася виживати та взаємодіяти з навколишнім середовищем. Наші предки освоювали землі, спостерігали за природними явищами, досліджували рослини та тварин. Через кілька мільйонів років нас стало понад сім з половиною мільярдів. Сучасній людині не потрібно добувати їжу в лісі. Вона створила навколо себе «штучну природу», навчилася боротися з природними стихіями, лікуватися синтетичними матеріалами, вирощувати їжу. Разом з тим вона досі залежить від стану природи: якості води, чистоти повітря, родючості ґрунту, багатства рослинного і тваринного світу.

Номер слайду 4

Завдання. Наведи власні приклади як природа впливає на людину, а людина - на природу.

Номер слайду 5

Природа ж надто потерпає від рук людини. Приріст населення, спустошення та деградація земель, вирубування лісів, зникнення біологічних видів - усе це запускає необоротні процеси змін у довкіллі, з якими людина поки що не завжди дає раду.

Номер слайду 6

2. Природа і мистецтво. Неповторну красу творить природа, надихаючи людину на живопис, графіку, поезію, скульптуру. Деякі види мистецтва виникли завдяки природним матеріалам, рослинам і тваринам, захопливим краєвидам (мал. 239).

Номер слайду 7

Серед них: флористика - складання букетів, створення композицій, панно, колажів з квітів, листків, суцвіть, бутонів, пелюсток, трав, ягід, плодів, горіхів;

Номер слайду 8

анімалістика - зображення тварин у живописі, скульптурі, графіці;

Номер слайду 9

натюрморт - картина, що зображає плоди, квіти, рибу та здобич мисливців, композиції овочів, фруктів, посуд;

Номер слайду 10

пейзаж - вид мистецтва, об’єктом якого є природа;

Номер слайду 11

Мариністика - морський пейзаж.

Номер слайду 12

Завдання. Визнач за малюнками види мистецтва.

Номер слайду 13

У селі Петриківка, що на Дніпропетровщині, наприкінці 19 століття зародилося унікальне декоративно-орнаментальне мистецтво - петриківський розпис (мал. 240). Місцеві майстри розписувати стіни у хатах, печі, скрині, а згодом посуд, картини тощо. Зображали на них найчастіше барвисті квіти, ягоди, птахів. 2013 року петриківський розпис внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 14

Фотографія та кінематограф - види мистецтва, неможливі без сюжетів природи. Ліс надихнув Лесю Українку на створення віршованої п’єси «Лісова пісня», а Лесин твір надихнув аніматорів на створення неймовірного фільму «Мавка». Вишивка, гончарство, різьба по дереву, ткацтво, гравюра, стінний розпис, вироби з металу - жоден вид мистецтва не існує поза природою. Вона надихає митців і сама створює шедеври.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Робота у групі1. Складіть вірш або есе «Чому я люблю природу?».2. Намалюйте картину «Природа надихає».3. Напишіть 10 речень на тему: «Як ми допомагаємо природі».

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Домашнє завдання1. Як гадаєш, хто більше залежний: людина від природи чи природа від людини?2. Знайди цікаву локацію у своєму місті, селищі. Зроби фото або намалюй пейзаж, напиши вірш або опиши красу рідної місцини у прозі. Презентуй свою творчість друзям і рідним.3. Які витвори мистецтва про природу (вірші, картини, пісні, скульптури) тобі подобаються? Хто їх автор?

Номер слайду 21

Використано матеріали інтернету

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Природничі науки, 5 клас, Презентації
Інкл
Додано
14 січня
Переглядів
1855
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку