Презентація "Зв'язок людини з природою. Людина та природа в творчості українських та світових митців".

Про матеріал
Презентація розроблена для проведення уроку пізнаємо природу зі здобувачами освіти з порушеннями слуху 5 класу. В презентації представлені різні форми та методи роботи для розвитку критичного мислення здобувачів освіти з порушеннями слуху.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зв’язок людини з природою. Людина таприрода у творчості українських тасвітових митців. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Номер слайду 3

1. Людина і природа. Здавна людина не була панівною частиною природи, а вчилася виживати та взаємодіяти з навколишнім середовищем. Наші предки освоювали землі, спостерігали за природними явищами, досліджували рослини та тварин. Через кілька мільйонів років нас стало понад сім з половиною мільярдів. Сучасній людині не потрібно добувати їжу в лісі. Вона створила навколо себе «штучну природу», навчилася боротися з природними стихіями, лікуватися синтетичними матеріалами, вирощувати їжу. Разом з тим вона досі залежить від стану природи: якості води, чистоти повітря, родючості ґрунту, багатства рослинного і тваринного світу.

Номер слайду 4

Завдання. Наведи власні приклади як природа впливає на людину, а людина - на природу.

Номер слайду 5

Природа ж надто потерпає від рук людини. Приріст населення, спустошення та деградація земель, вирубування лісів, зникнення біологічних видів - усе це запускає необоротні процеси змін у довкіллі, з якими людина поки що не завжди дає раду.

Номер слайду 6

2. Природа і мистецтво. Неповторну красу творить природа, надихаючи людину на живопис, графіку, поезію, скульптуру. Деякі види мистецтва виникли завдяки природним матеріалам, рослинам і тваринам, захопливим краєвидам (мал. 239).

Номер слайду 7

Серед них: флористика - складання букетів, створення композицій, панно, колажів з квітів, листків, суцвіть, бутонів, пелюсток, трав, ягід, плодів, горіхів;

Номер слайду 8

анімалістика - зображення тварин у живописі, скульптурі, графіці;

Номер слайду 9

натюрморт - картина, що зображає плоди, квіти, рибу та здобич мисливців, композиції овочів, фруктів, посуд;

Номер слайду 10

пейзаж - вид мистецтва, об’єктом якого є природа;

Номер слайду 11

Мариністика - морський пейзаж.

Номер слайду 12

Завдання. Визнач за малюнками види мистецтва.

Номер слайду 13

У селі Петриківка, що на Дніпропетровщині, наприкінці 19 століття зародилося унікальне декоративно-орнаментальне мистецтво - петриківський розпис (мал. 240). Місцеві майстри розписувати стіни у хатах, печі, скрині, а згодом посуд, картини тощо. Зображали на них найчастіше барвисті квіти, ягоди, птахів. 2013 року петриківський розпис внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 14

Фотографія та кінематограф - види мистецтва, неможливі без сюжетів природи. Ліс надихнув Лесю Українку на створення віршованої п’єси «Лісова пісня», а Лесин твір надихнув аніматорів на створення неймовірного фільму «Мавка». Вишивка, гончарство, різьба по дереву, ткацтво, гравюра, стінний розпис, вироби з металу - жоден вид мистецтва не існує поза природою. Вона надихає митців і сама створює шедеври.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Робота у групі1. Складіть вірш або есе «Чому я люблю природу?».2. Намалюйте картину «Природа надихає».3. Напишіть 10 речень на тему: «Як ми допомагаємо природі».

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Домашнє завдання1. Як гадаєш, хто більше залежний: людина від природи чи природа від людини?2. Знайди цікаву локацію у своєму місті, селищі. Зроби фото або намалюй пейзаж, напиши вірш або опиши красу рідної місцини у прозі. Презентуй свою творчість друзям і рідним.3. Які витвори мистецтва про природу (вірші, картини, пісні, скульптури) тобі подобаються? Хто їх автор?

Номер слайду 21

Використано матеріали інтернету

pptx
Пов’язані теми
Природничі науки, 5 клас, Презентації
Інкл
Додано
14 січня
Переглядів
309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку