Презентація " Звідки прийшли овочі до борщу"

Про матеріал
У кожної господині свій рецепт приготування найулюбленішої першої страви багатьох українців- борщу. Але набір овочів у всіх схожий. А звідки ж ці овочі до нашого борщу «прийшли»? Де їх батьківщина? Який шлях їм прийшлось подолати, щоб потрапити до України. Як до них ставились в давні часи, з чим порівнювали, як вживали. Про це все ви дізнаєтеся з цієї презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звідки до борщу овочі прийшли. Автор презентаціїЛілія Михайленко

Номер слайду 2

Картопля. Картоплю завезли в Європу в 1565 році іспанські моряки із Південної Америки. Відразу після завезення картоплю використовували як декоративну рослину, а також варили варення із насіневих ягід. У 1800 році картопля була рідкістю. Її дарували на свята.

Номер слайду 3

Спочатку селяни не знали,що рослина утворює бульби, які треба вживати у їжу. І вживали тільки плоди після квітів, які викликали масові отруєння. Тому навіть в 1830-1840-х роках траплялися «картопляні бунти» – селян насильно змушували садити картоплю, яку ті називали «чортовим яблуком».

Номер слайду 4

Тепер її вирощують навіть за Полярним колом!Поступово картопля завойовувала все більше шанувальників.Її насаджували на все більших площах.

Номер слайду 5

Помидор. Помідори до нас були завезені також з Південної Америки іспанцями в xv. I столітті. Довгий час помідори вважались декоративною рослиною. Квітами помідорів прикрашали помешкання, вирощували в оранжереях.

Номер слайду 6

В Європі до початку XIX століття помідор вважався не їстівним, а в Америці навіть отруйним. Але вже до середини XIX століття цей овоч став дуже популярним на столі у європейців.

Номер слайду 7

Буряк. За 2 тисячі років у Стародавній Персії буряк вважався овочем сварок, раздорів, пліток. Використовували його з лікувальною метою. А розводити буряк як корнеплідний овоч почали у 800 столітті до н.е. За наказом римського імператора Тіберія підкорені Римом давні германці поставляли данину у вигляді буряка. Це сприяло поширенню цього овоча на Рейні.

Номер слайду 8

У Стародавній Греції хоч і вважали цей овоч причиною сварок, але це не завадило йому зайняти місце як найулюбленішого .

Номер слайду 9

Капуста. У Середземномор’ї та Південній Європі капуста вирощується вже більше 4,5 тис.років. Селяни Стародавнього Риму особливо любили капусту з солониною і бобами.Її вважали ліками фактично від всіх хвороб римляни та стародавні греки.

Номер слайду 10

В середні віки інтерес до капусти значно виріс завдяки видатному лікарю, філософу, ученому Ібн Сіну(Авеценна). В своїй енциклопедії теоретичної і клінічної медицини «Канон лікарської науки» він відвів капусті величезну роль.

Номер слайду 11

Цибуля. В Стародавній Греції цибуля вважалась священною рослиною. Вона представлялася як символ будови Всесвіту. Однак імениті городяни у Стародавній Греції вважали непристойним вживати цибулю в їжу через стійкий різкий запах. Від греків запозичили цибулю стародавні римляни. У Римі її вживали люди всіх звань і статків, щодня з’їдаючи порцію цибулі.

Номер слайду 12

Від римлян цибуля перейшла до давніх германців. Щоб возвеличити людину, її порівнювали з цибулею.

Номер слайду 13

Квіти цибулі дарувалися безстрашним героям. Найбільшу частину денного раціону цибуля складає в Іспанії та Португалії.

Номер слайду 14

Морква. Як найдавніший коренеплід морква відома вже майже 4 тис. років. Її вирощували древні греки і древні римляни. В середні віки вона була почесною стравою при дворі імператора Карла Великого. Але аж до XVI століття вважалася делікатесом.

Номер слайду 15

Масово європейці почали розводити моркву тільки в XVII столітті. Був виведений найкращий сорт –каротель. Соуси із моркви і досі вважаються делікатесом у німців та французів.

Номер слайду 16

Часник. Напис на піраміді Хеопса свідчить про те, що часник вирощувався ще у Стародавньому Єгипті. Часником годували будівельників, що зводили піраміду. У Стародавній Греції часник охоче вирощували, але вживали не часто через запах, який міг образити Богів.

Номер слайду 17

З давніх-давен часник вирощувався і в Китаї. Знак, що позначає часник ,в китайській абетці самий найдавніший. У Стародавньому Римі часник вживали вільні громадяни, зараховані до бідноти. Від римлян часник перейшов у середньовічну Європу. Бідні люди вважали часник джерелом здоров’я.

Номер слайду 18

Перець болгарський. У дикому вигляді і досі зустрічається в тропічних районах Америки. Перець як городина став відомий після відкриття Америки, звідти його привезли до Іспанії,  Італії і Болгарії.

Номер слайду 19

Із полів Болгарії перець потрапив до України в XIX столітті. Перець овочевий вирощують як однорічну рослину. Однак за своєю природою це рослина багаторічна.

Номер слайду 20

Квасоля. Квасоля — одна з головних рослин стародавнього землеробства Перу, Мексики та інших країн Південної і Центральної Америки. Перші згадки про квасолю відносяться до 2 800 року до н.е. Тоді китайці варили квасолю з рисом,як зараз її варять в Індії та Японії.

Номер слайду 21

Древні римляни готували з неї косметичний засіб-пудру. Вважалося,що вона чудово освіжає шкіру та розгладжує зморшки. Індіанці Америки давно вживають квасолю в їжу. До Європи квасоля потрапила після відкриття Америки.

Номер слайду 22

Дякуюза увагу!Посилання: Інтернет-ресурс. Вікіпедія. http://vsviti.com.ua/interesting/food/86681

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Подоляко Олена Лаврентіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Фесенко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 квітня 2021
Переглядів
4256
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку