Презентація "Звіт про участь у Всеукраїнському природоохороному конкурсі “Годівничка”

Про матеріал
Презентація "Звіт про участь у Всеукраїнському природоохороному конкурсі “Годівничка”
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗВІТпро участь учнів Петрівського ЗЗСО І-ІІІ ступеніву Всеукраїнському природоохороному конкурсі “Годівничка”

Номер слайду 2

Метою шкільної акції було :• усвідомлення учнями необхідності збереження різних видів зимуючих птахів;• ознайомлення із видовим різноманіттям зимуючих птахів нашої місцевості;• розвиток гуманного ставлення до птахів, мотивація їх охорони ;• виховання у дітей поваги та бережливого ставлення до природи та бажання допомогти зимуючим птахам вижити у скрутні зимові місяці. Учні Петрівського ЗЗСО взяли активну участі у Всеукраїнській акції “Годівничка ”Головною метою Всеукраїнської акції “Годівничка” є - виховання ціннісного ставлення до різноманіття видів птахів, проведення широкої просвітницької роботи та практичних дій з охорони та збереження орнітофауни рідного краю зокрема і всієї України в цілому. Головними завданнями акції є:• ознайомлення з видовим різноманіттям зимуючих птахів своєї місцевості;• надання учням знань з біології птахів, аспектів їх підгодівлі;• оволодіння методиками визначення, спостереження та обліку зимуючих птахів;• розвиток гуманного ставлення до птахів, мотивація до їх охорони.

Номер слайду 3

План реалізації акції І етап

Номер слайду 4

Каталог птахів, яких можна зустріти в нашому селі – Петрівка Друга. Горобе́ць (Passer) Гнізда будує з соломи, паперу, ганчір’я, різного мотлоху. Влаштовує в різноманітних закритих місцях. Самка відкладає 5-6 білих з сірими цятками яєць. Пташенят вигодовує виключно комахами і гусінню. Горобець хатній- найвідоміша всім пташка. Сизий голуб  (  Columba livia )Напівдикі голуби, що мешкають на дахах будинків у містах і селах. Райдужна оболонка червона, темний дзьоб з білуватою восковицею. Живляться зерном, залишками їжі, яку знаходять біля помешкань людини. Пташенят вигодовують ,,голубиним молоком” і насінням рослин.

Номер слайду 5

Синиця (Parus) Cиниця велика. Осідлий і кочуючий вид. Гніздиться в лісах, парках, скверах, чагарниках. Відкладає 5-8 яєць. Вигодовує пташенят комахами. Восени синиці збираються в зграйки і переселяються ближче до житла людини. Синиця(Parus caeruleus)Синиця блакитна (лазорівка). За розмірами трохи менша за синицю велику. Має найяскравіше забарвлення серед усіх видів синиць. Зверху вона зеленувато-жовта, а верх голови, крила і хвіст голубі. Лоб, потилиця і щоки білі, черевце жовте. Гніздиться в дуплах дерев мішаних і листяних лісів, парках, скверах. Взимку крім личинок і яєць комах, поїдає насіння берези,бузини, кропиви і т.д. Ворона сіра або ґава є осілим птахом. Голова, горло, крила,хвіст, дзьоб і ноги чорні, решта оперення сіре. Вага 500-700г. Гнізда мостить на деревах у гаях, садах, на узліссях на відстані одне від одного понад 1 км. Ворона сіра, або ґава  (Corvus cornix L.) Птах дуже обережний. Живиться комахами, гризунами. Галка (Corvus monedula)Гніздиться колоніями на деревах, а також на горищах, у димарях, дуплах дерев, у норах на схилах ярів. Живиться переважно комахами, якими і вигодовує пташенят. Знищує хрущів, черв’яків, лялечок жуків під час оранки. Взимку живиться харчовими відходами на смітниках. Галка – птах середнього розміру. Має чорне забарвлення, лише шия, щоки у неї світло-сірі та черево темно-сіре. Дзьоб товстий.

Номер слайду 6

Грак (Corvus frugilegus)Грак – широко поширений у Європі птах роду круків. Довжина тулуба – 45 – 47 см. Пір’я чорне з фіолетовим блиском, чорні ноги, довгий дзьоб. Живуть граки до 20 років. Живляться граки тваринною та рослинною їжею, проте головним чином здобувають хробаків та личинок комах. Їх граки знаходять на землі або виколупують дзьобом. Взимку граків можна підгодовувати харчовими відходами. Сорока (Pica pica)Сорока – осілий птах на всій території України. Має чорно-біле строкате оперення, довгий східчастий хвіст. Гніздиться парами в лісах, на узліссях. Птах всеїдний. Живиться комахами, насінням диких трав та злаків, пташенятами диких і свійських птахів, гризунами. Взимку знаходить корм на смітниках. Щи́глик (Carduelis carduelis)Щиглик – осілий птах яскравого строкатого забарвлення. Гніздиться в садах, парках, перелісках. Гнізда мостить на бокових гілках дерев високо від землі. Пташенят вигодовує комахами, а потім насінням. Знищує шкідливих комах і велику кількість насіння бур’янів. Восени і взимку зграями мандрують по полях, садах, поїдаючи насіння бур’янів. Птах має довжину тулуба до 85 см, вагу до 2 кг, довгий клиноподібний хвіст з 18 пір'їв. Має гачкуватий дзьоб. Фазан звичайний (Phasianus colchicus) Пір'я на тілі у самців фазанів яскраве та красиве різного кольору.  Фазан звичайний живе здебільшого біля води та в чагарниках, полюбляє заплавні ліси. Харчується здебільшого рослинною їжею, а також комахами,молодими мишами, ящірками, змій-ками. Більшу частину свого життя проводить на землі. 

Номер слайду 7

Дятел (Dendrocopos major) Підхвістя і потилиця в самців і молодих птахів червоне. Гніздо робить у дуплі. Взимку живиться ще й насінням шишок . Осілі птахи лишаються в нас протягом цілого року. Та іноді, шукаючи їжі, досить далеко мандрують, приєднуючись до зграї дрібних комахоїдних птахів. Живляться дятли комахами серед яких переважають шкідники лісу та саду. Триста разів на день дятел приносить своїм дітям дорослих комах і їх личинки. Через місяць дорослі пташенята покидають гніздо. Існують такі види дятлів: зелений дятел, сивий дятел, строкатий дятел, білоспинний дятел і малий дятел. Дятел великий строкатий – найпоширеніший серед дятлів. Забарвлення зверху чорне з білими плямами. Сич хатній (Athene noctua)Сич має вельми широкий репертуар звуків: від подібних до виття, хропіння або нявкання до м'яких і мелодійних вигуків. Найактивніше хатній сич полює в сутінках та рано вранці, крім того, він вилітає на полювання вночі і навіть інколи вдень. Вдень він переслідує невеликих птахів. Хатній сич зазвичай чекає на здобич, сидячи на своєму пункті спостереження, і безшумно атакує її зверху. Він полює на землі, відшу-куючи живність у траві й опалому листі. Здобич, що тікає, він переслі-дує по землі, при цьому птах біжить за нею на своїх міцних ногах. Зрідка хатній сич ловить комах на льоту, витягує із землі, як це робить дрізд, дощових черв'яків, руйнує гнізда інших птахів. Коли нако-пичується надлишок корму, хатній сич робить запаси на чорний день.

Номер слайду 8

План реалізації акції ІІ етап

Номер слайду 9

1. Розвішування годівничок і здійснення підгодівлі птахів Годування пташок – робота не тільки важлива, але й відповідальна. У різних пташок є свої забаганки в їжі. Синиці полюбляють несолоне сало, сир и м’ясо (варене і сире). Майже у всих птахів улюблена страва – насіння соняшника, вони повинні бути дрібними і, звичайно, несмаженими.

Номер слайду 10

А ще – шкурки від бекона, варені яйця, варену картоплю. Звичайно, весь корм повинен бути свіжий. Розумні птахи не ковтають насіння цілком, а майстерно виймають зернятка. Також птахи полюбляють насіння кавуна, дині, гарбуза, проса, пшениці та зерна кукурудзи.

Номер слайду 11

2. Виготовлення поробок «Улюблений птах»Пшиченко Злата 1 кл. Капітан Олександр 2 кл. Сиротюк Арсеній 4 кл. Плісова Аліна 2 кл. Мукоїда Олександр 3 кл.

Номер слайду 12

3. Проведення конкурсу малюнків про зимуючих птахів. Марич Оксана 3кл. Муртазін Максим 2 кл. Ціко Богдан 3 кл. Ярошенко Ярослав 1 кл. Ціко Лілія 3 кл. Прусова Катя 3 кл.

Номер слайду 13

Гребенюк Тимофій 2 кл. Ціко Лілія 3 кл. Протасов Гліб 2 кл. Мукоїда Олександр 3 кл. Ціко Богдан 3 кл.

Номер слайду 14

План реалізації акції ІІІ етап

Номер слайду 15

1. Проведення виховної години «Зустріч птахів». В ході виховної години учні 2 класу переглянули відео про те, як наші предки закликали пташок на свято Явдохи, пригадали, які перелітні пташки до нас повернуться. Також виконали веб-квест, щоб систематизувати знання про різноманітність зимуючих птахів та виховати любов до тварин, птахів та бажання їх захищати від знищення. https://dopomogaptaha.blogspot.com/p/1.html

Номер слайду 16

Виконуючи завдання веб-квесту учні: пригадали назви птахів;систематизували знання про зимуючих та перелітних птахів;пригадали якою їжею треба здійснювати підгодівля птахів;згадали народну творчість з пернатими друзями

Номер слайду 17

2. Підведення підсумків, оголошення результатів конкурсів. Зима – найважчий час у житті птахів. З кожних десяти дрібних птахів весну після суворої зими вдається зустріти тільки одному. Значна частина корму, такого необхідного дляжиття пернатих друзів, схована під снігом. Ось чому так життєво необхідно підгодовувати птахів взимку. За короткий світловий день пташкам важко знайти потрібну кількість корму. Залишившись 6 годин без їжі вони гинуть. Тому ми повинні допомагати пташкам взимку.

Номер слайду 18

3. Створення звіту про виконану роботу. Діти стали більш гуманно ставитися до зимуючих птахів, до природи рідного краю.● Більшість дітей зробили годівнички, які розвісили вдома та у дворі школи. ●Школярі зрозуміли, що треба допомагати птахам у скрутну зимову пору.● Учні повторили і закріпили, чому більшість птахів від нас завжди відлітають, а деякі птахи залишаються зимувати. ● У школярів підвищилась екологічна культура.

Номер слайду 19

Висновок. Результатом акції «Годівничка» стало: зацікавлення дітей та їх активна участь під час підготовки до проведення акції;розуміння доцільності її проведення. Акція “Годівничка” допомогла нам: Стати більш відповідальними;Бути уважними та чуйними до братів наших менших;Дала зрозуміти, що кожен з нас може творити справжні моральні вчинки, потрібно тільки постійно самовдосконалюватись.

Номер слайду 20

Дякуємо за увагу

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку