Презентація ЗВІТ про участь учнів Зачатівської ЗОШ І – ІІІ ступенів №1 у Всеукраїнській акції “Годівничка” 2017-2018 року

Про матеріал
На вулицях панує чарівниця-зима, падає блискучий сніжок, одягаючи все навкруги у білі шати. Люди вдягаються у теплі речі та взуття. Тварини лягають спати або ж рятуються приготованими восени запасами. Деякі птахи відлітають у теплі краї, а от доля зимуючих птахів багато в чому залежить від доброти та милосердя людей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗВІТпро участь учнів Зачатівської ЗОШ І – ІІІ ступенів №1у Всеукраїнській акції “Годівничка”2017-2018 року

Номер слайду 2

На вулицях панує чарівниця-зима, падає блискучий сніжок, одягаючи все навкруги у білі шати. Люди вдягаються у теплі речі та взуття. Тварини лягають спати або ж рятуються приготованими восени запасами. Деякі птахи відлітають у теплі краї, а от доля зимуючих птахів багато в чому залежить від доброти та милосердя людей.

Номер слайду 3

Головними завданнями акції є:• ознайомлення з видовим різноманіттям зимуючих птахів своєї місцевості;• надання учням знань з біології птахів, аспектів їх підгодівлі;• оволодіння методиками визначення, спостереження та обліку зимуючих птахів;• розвиток гуманного ставлення до птахів, мотивація до їх охорони.

Номер слайду 4

Метою шкільної акції було :• усвідомлення учнями необхідності збереження різних видів зимуючих птахів;• ознайомлення із видовим різноманіттям зимуючих птахів нашої місцевості;• розвиток гуманного ставлення до птахів, мотивація їх охорони ;• виховання у дітей поваги та бережливого ставлення до природи та бажання допомогти зимуючим птахам вижити у скрутні зимові місяці.

Номер слайду 5

Орнітофауна мікрорайону школи На території нашого мікрорайону птахи зустрічаються скрізь, але кожен птах обирає свою територію існування. У лісосмузі домінує зяблик, дятел строкатий, зозуля, велика та блакитна синиці, снігур (ці птахи тільки взимку кочують поблизу житла людини); волове очко, жовтоголовий королик, чорноголова гаїчка, шулика, сойки. На території мікрорайону , лісосмугах і полях домінують хатній горобець, звичайна вівсянка, сільська ластівка, сизий голуб, коноплянка, польовий жайворонок, чикотень, біла та жовта лиски, шпаки, граки, галки, ворони. Сороки, зозулі та солов’ї більше зустрічаються у гаях та парку. На болотах зустрічаються дикі качки, лелека білий, велика очеретянка.

Номер слайду 6

Ворони славляться своєю спритністю і вмінням пристосовуватися до різних умов. Вони віддають перевагу відкритим просторам, вважають себе господарями полів. У яскравому світлі на оперенні чорної ворони з’являється фіолетовий металевий блиск. Чорні ворони – птахи середнього розміру, які мають міцне тіло, велику голову на короткій шиї і міцний дзьоб. Раціон чорної ворони багатий і різноманітний, адже харчується вона не лише рослинною їжею, а й здатна своїм дзьобом вбити дрібних тварин. До годівничок ворони майже не прилітали, але спостереження показали, що вони залюбки смакують вареною картоплею, приготованою для домашньої птиці і свиней.

Номер слайду 7

Синиця звичайна досить примітна пташка, адже має зеленкувату спину, жовтий низ із широкою (у самців) смугою посередині. Крила і хвіст блакитно-сірі, на голові має «чорну шапочку» і білі «щоки». Поширена по всій Україні. Гніздиться в дуплах або шпаківнях, іноді в старих гніздах великих птахів та щілинах будівель. Живиться комахами, павуками, взимку – насінням. Восени і взимку збирається в зграї і мандрує разом з іншими видами синиць.

Номер слайду 8

Широко поширений птах родини горобцевих, близький родич мешканця міст хатнього горобця. Зустічається на околицях покинутих селищ, і поблизу від посівів зернових культур, садів, виноградників. У дикій природі поширений у світлих лісах, чагарниках і степу. Зграйний птах, веде осілий або мандрівний спосіб життя. Харчується рослинною і тваринною їжею. Гніздиться у дуплах дерев, старих норах ссавців. А спостерігаючи за горобцями на території села Іванівка, ми виявили, що вони можуть оселятися і під дахами будинків. У годівничці охоче клювали сухі крихти хліба та перебиті зерна пшениці.

Номер слайду 9

Дятел звичайний – птах досить великого розміру, один із найвідоміших представників родини дятлових. У забарвленні переважають чорні й білі тони, які в поєднанні з яскраво-червоним (у окремих підвидів — рожевим) підхвістям надають птахові строкатого вигляду. Часто оселяється в межах населених пунктів – у старих садках, парках, на кладовищах. Як правило – веде осілий спосіб життя. Дятел відіграє важливу роль в екосистемах лісу, забезпечує дуплами дрібних птахів, у великій кількості поїдає лісових шкідників і комах, які живляться деревиною. Восени і взимку птах переходить на рослинну їжу – насіння сосни і ялини, горіхи, плоди кісточкових дерев.

Номер слайду 10

Галка має оперення від чорного до сріблястого. Особливістю є те, що райдужна оболонка ока майже біла. Широко поширена в західній половині Євразії, в Україні – осілий птах на всій території. Галки часто збираються великими зграями. Живляться переважно комахами. Можуть поїдати яйця інших птахів. Також основним джерелом їжі є харчові відходи, тому часто галок можна зустріти біля сміттєвих контейнерів, де вони збираються у пошуках поживи, особливо взимку.

Номер слайду 11

Методичні поради щодо виготовлення годівничок та підгодівлі птахів. Птахи, які залишилися зимувати, весь короткий день шукають їжу. Одні споживають свої запаси, інші – клюють плоди, ягоди та насіння рослин (горобина, калина, омела, сосна, ялина). Птахи взимку бояться не холоду, а голоду. Тих запасів, що були зроблені восени, не вистачає. Тому і гинуть птахи у сильні морози. В наших силах, друзі, врятувати птахів від голодної смерті: розвісити годівнички і всю зиму підгодовувати їх. Про корм потрібно потурбуватися ще влітку. У серпні – вересні зв’яжіть снопики чортополоху, кінського щавлю, кропиви, лободи. Їх краще зберігати у підвішеному вигляді, а зимою встромити у сніг, поряд з годівничкою. Синиці легко впораються і з твердою шкаралупою насіння кавуна, дині, гарбуза, кабачка. Це насіння потрібно промити теплою водою та висушити. Жирне насіння соняшника можна також ввіткнути поряд з годівничкою Якщо немає вівса та проса, птахів можна годувати вівсянкою та пшоном. Люблять птахи різноманітні сухофрукти та гриби. А ще більший сюрприз для птахів, якщо вони будуть червивими. У травні – червні можна наловити травневих, червневих хрущів, які масово літають у вечірні години або інших комах. Сухі комахи взимку – це свято для багатьох птахів. Більшість відходів зі столу врятують життя не одному птаху: недоїдена каша, картопля, крихти білого хліба, ягоди з компоту, крихти сиру тощо. Потрібно пам’ятати, що чорний хліб набухає у дзьобиках птахів і може викликати їх загибель. Залюбки птахи будуть клювати і шматочки жиру, маргарину, сала. Потрібно тільки пам’ятати, що вони повинні бути несолоні, тому щоб сіль для птахів – отрута.

Номер слайду 12

Чим годувати птахів взимку:● насіння соняшника (не смажене) дуже люблять снігурі та синиці, добре ледь-ледь розчавити насіння пляшкою чи качалкою;● коноплю люблять усі зерноїдні птахи;● овес – на виправдання своєї назви їдять вівсянки та ще чубаті жайворонки (посмітюхи) й польові горобці;● просто, пшоно – найулюбленіша їжа ти же вівсянок і жайворонків, крім того, просо їдять куріпки, синиці та горобці;● гарбузове насіння (лише сире) гарно потішить Вас, оскільки дасть змогу побачити, як синиці, притиснувши лапкою насінину, діловито продзьобують у ній дірочку, стурбовано озираючись на всі боки;● насіння дині не залишить байдужою жодну пташку;● крихти сухого білого хліба (чорний хліб шкідливий для всього птаства) – чудовий корм для багатьох птахів;● горобина і бузина, зібрані в кетяги й розвішані на деревах – найліпший подарунок дроздам;● насіння ясеня (схожі на зв’язки ключів крилатки) – улюблений корм снігурів;● насіння бур’янів (лобода, кропива, лопух, кінський щавель) – це найдешевший і дуже корисний корм для зерноїдних птахів.

Номер слайду 13

Годівнички, які виготовили учні

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Особисті враження учасників акції (інтерв’ю) «Я змайструвала годівничку, завдяки якій у пташок буде змога нормально харчуватися». (Форіс А. 5 клас)«Деякі годівнички ми розмістили так, щоб зручно було поповнювати зерном чи хлібом і бачити з вікна класу, як пташки дружно смакують нашим кормом. Звісно, це, інколи, відволікає увагу під час уроку. Але все-таки приємно. А ще, я зробила годівничку та написала оповідання». (Огульчанська В. 8 клас)«Хоч важко було кожного разу добиратися по глибокому снігу для підгодівлі птахів, але ставало радісно від того, що ти допоміг маленьким пташкам». (Походенко А. 3 клас)«Ми самостійно вирішили зробити просту, але так потрібну годівничку. Кожного разу приємно бачити як синички навідуються до нашої їдальні». (Гончар М. 3 клас)

Номер слайду 16

Учні 5 класу та учні, які потребують корекції розвитку за роботою

Номер слайду 17

Малюнки учасників акції

Номер слайду 18

Долучаючись до природоохоронної роботи, ми: - навчилися бути небайдужими господарями власної оселі, шкільного подвір’я, рідного села;- оволоділи навичками виготовлення годівничок, а старші учні додатково навичками передачі власного досвіду;- проектна діяльність активізувала учнівське самоврядування. Акція “Годівничка” допомогла нам:* Стати більш відповідальними;* Бути уважними та чуйними до братів наших менших;* Дала зрозуміти, що кожен з нас може творити справжні моральні вчинки, потрібно тільки постійно самовдосконалюватись.

Номер слайду 19

Звіт підготували учні 2-11 класів Зачатівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1та заступник директора з ВР Походенко О. С. Використані ресурси:uk.wikipedia.orgyandex.ua/imagespustunchik.uapernatidruzi.org.ua. Фотоматеріали шкільних заходів у рамках участі у акції “Годівничка”

pptx
Пов’язані теми
Екологія, Позакласні заходи
Додано
13 березня 2019
Переглядів
1158
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку