Презентація (звуковий супровід). Тема: "Українські Карпати"

Про матеріал
Презентація уроку "Українські Карпати", 8 клас. Презентація містить звуковий супровід.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Дати комплексну характеристику Українських Карпат Сформувати знання про закономірності висотної ландшафтної поясності Узагальнити знання про унікальність природи Карпат, важливу рекреаційну і природоохоронну роль регіону

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Українські (Східні) Карпати — займають крайню західну частину України і становить 4 % від її площі. У межах України розташована 1/10 частина підковоподібної Карпатської гірської країни. Більша її частина розташована на території Румунії, значно менша — Словаччини, зовсім незначна — Угорщини, Чехії, Польщі. Українські Карпати простягаються в довжину з північного заходу на південний схід на 280 км, а в ширину з північного сходу на південний захід — на 100—110 км. Площа гірської системи становить 24 тис. кмІ, а разом із Передкарпатською височиною та Закарпатською низовиною — 37 тис. км2.

Номер слайду 5

У геотектонічному відношенні сучасні Карпатські гори є дуже молодими. Гороутворення, підняття й активні деформації розпочалися відносно недавно — 10—15 млн. років тому. Карпати — сейсмічно активні гори, епіцентри землетрусів здебільшого тяжіють до гір Вранча (біля кордону з Румунією). Рельєф Українських Карпат виглядає таким чином: із північного заходу на південний схід паралельно витягнуті гірські пасма, розділені міжгірними долинами. Південно-західні схили Карпат круто обриваються до Закарпатської низовини, а північно-східні схили більш пологі й поступово переходять до Передкарпатської височини.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

клімат Карпат вологий: 700 мм/рік опадів у передгір'ях, 1600—2000 мм/рік — на вершинах; південно-західні схили тепліші (на 2 °С) і вологіші (на 100—200 мм/рік) порівняно з північно-західними; має відмінність клімат Закарпаття і Передкарпаття. Оскільки гори виконують роль «бар'єру» на шляху холодних північних повітряних мас, у Закарпатті тепліше як улітку, так і взимку; висотна поясність ландшафтів гір зумовлена тим, що з висотою температура знижується, а кількість опадів збільшується.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Річкова сітка Карпат досить густа, що обумовлено значною зволо­женістю території, особливо південно-західних схилів. Озер у Карпатах небагато, вони невеликі, найбільше з них — Синевир. Багатством Карпат є унікальні мінеральні води, що мають ліку­вальні властивості. Вони є в районах Трускавця, Моршина, Сваляви, Східниці.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Типи Буроземи Сірі Дерново- підзолисті Дернові Оторфовані

Номер слайду 23

Зосереджено 15 % усіх лісів України, де зростають 70 видів дерев і чагарників. Серед рослин чимало реліктових видів, наприклад модрина і кедрова сосна — релікти льодовикового періоду. Рослинність полонин субальпійська.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Карпатський біосферний заповідник Природний заповідник «Горгани» Карпатський національний природний парк Ужанський національний парк Національний парк «Синевир» Природні парки: «Гуцульщина», «Вижницький» Польсько-словацько-український біосферний резерват «Східні Карпати».

Номер слайду 30

ppt
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
18 березня 2020
Переглядів
816
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку