Презентаційний матеріал "Дослідження шкіри у собак"

Про матеріал
Майбутній власник чотирилапого друга, заздалегідь обравши породу, що цікавить, вибирає собаку на вигляд. Тобто він мимоволі оцінює стан шкіри та шерсті цуценя. Однакові породи можуть виглядати дуже по-різному. А різні породи змушують нас більш докладно вивчати всі особливості. Шкіра буває товстою і тонкою, вовна гладкою, жорсткою і довгою, і сама шкіра буває складчастішою. Шкіра – це орган тварини, який можна легко оглянути та виявити вроджені патології відразу на відміну від вроджених аномалій внутрішніх органів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Дослідження шкіри має важливе діагностичне значення, оскільки на її стан тією чи іншою мірою впливають порушення метаболізму та патологічні процеси в органах і системах. Шерстний покрив у нормі блискучий, волосся добре утримується в волосяних цибулинах (крім періоду сезонної линьки).

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Еластичність шкіри є показником тургору тканин і вона залежить від вгодованості тварини та стану водно-електроліт ного обміну (води, натрію, калію) в її організмі.

Номер слайду 5

Температура шкіри має допоміжне діагностичне значення. Нормальна температура шкіри на різних її ділянках неоднакова. Частіше вона змінюється в таких місцях: у собак і котів – кінчик носа. Температуру шкіри визначають пальпацією, найбільш точні дані одержують за допомогою електротермометра.

Номер слайду 6

Колір шкіри має свої видові особливості і він змінюється залежно від стану периферичного кровообігу та пігментів. Зміна кольору непігментованої шкіри найбільш часто виступає у вигляді блідості (анемічності), активної (артеріальної) і пасивної (синюшності) та жовтяничності (іктеричності).

Номер слайду 7

. Вологість шкіри залежить від інтенсивності потовиділення і випаровування. У здорових тварин, за нормальних умов випаровування, поверхня шкіри помітно волога. Підвищення вологості шкіри спостерігається при збудженні, м'язовому напруженні, підвищенні температури навколишнього середовища. Запах шкіри є специфічним для кожного виду тварин. Він змінюється при захворюваннях нирок (запах сечі при уремії), кетозі (запах ацетону), терапії деякими медикаментами (камфора).

Номер слайду 8

. Цілісність шкіри може бути порушена в результаті тріщин, ран, пролежнів, гангрени, виразок, саден. Збільшення об'єму шкіри має місце при емфіземі підшкірної клітковини і набряках, шкірних висипах або екзантемах (первинних – плями, вузлики, горбики, пухирці та вторинних – кірки, лусочки, ерозії).

Номер слайду 9

Запалення шкіри та підшкірної клітковини буває гострим, підгострим, хронічним, з явищами застійних, запальних і кахектичних набряків, м'якої, тістоватої та щільної консистенції. При дослідженні запальних процесів шкіри звертають увагу на їх локалізацію, інтенсивність, розповсюдження, болючість, присутність ектопаразитів і дерматомікозів.

Номер слайду 10

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

ppt
Додано
4 лютого 2023
Переглядів
403
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку