Презентаця "Як толерантність і повага до прав інших допомагають розв’язувати конфлікти?

Про матеріал

Презентація " Як толерантність і повага до прав інших допомагають розв'язувати конфлікти?" створена до уроку з етики для 5 класу за начальною програмою " Етика. 5–6 класи»

для закладів загальної середньої освіти (автори Ашортіа Є.Д., Бакка Т.В., Желіба О.В., Козіна Л.Є., Мелещенко Т.В., Щупак І.Я.)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як толерантність і повага до прав інших допомагають розв’язувати конфлікти?

Номер слайду 2

Доберіть 5-7 слів, якими можна описати зображену подію.

Номер слайду 3

Церемонія - послідовність здійснення якогось обряду, а також сам обряд. Дипломатичний протокол - правила, традиції, церемонії, яких дотримуються найвищі посадові особи, дипломати в міжнародному спілкуванні.Із давніх часів спілкування між людьми, особливо коли йшлося про відносини з іншими народами, супроводжувалося складними церемоніями. Приміром, у Давньому Римі посли, вирушаючи до іншої держави, мали спеціальний одяг та прикраси, за якими їх упізнавали. Під час морської чи сухопутної подорожі їх супроводжували загони воїнів - почесні ескорти. Якщо до Риму приїздили посли інших держав, на їхню честь обов’язково влаштовували пишні свята. Переговори з ними відбувалися в найрозкішніших залах. Коли посли від’їжджали, представники держав обмінювалися подарунками. Для кожної події, пов’язаної з перебуванням послів, було передбачено чіткі й незмінні правила поведінки: де і як стояти, що вдягати, з ким і в якій послідовності розмовляти, що саме говорити тощо.

Номер слайду 4

Інклюзія (запозичення з англ. мови) - залучення до активного суспільного життя якомога більшої кількості людей, зокрема тих, що мають особливі потреби чи обмежені можливості. Наприклад, інклюзивна освіта передбачає рівні можливості щодо якісного навчання для всіх без винятку дітей. Через життєві обставини деякі діти не мають змоги тривалий час відвідувати школу, тож потребують особливих умов, щоб реалізувати своє право на освіту.

Номер слайду 5

Конфлікт - зіткнення протилежних інтересів, поглядів. Сварка - гостра суперечка, що супроводжується взаємними докорами та образами. Усі люди на нашій планеті мають права, що надані їм із природи тому, що вони є людьми. Ми маємо право жити, навчатися, працювати, мати друзів, обирати, як одягатися і що говорити, право на добре ставлення з боку інших, на повагу до своєї гідності. Це, однак, не означає, що людина може поводитися так, як їй заманеться. Потрібно розуміти, що право однієї людини закінчується там, де починається право іншої. Тож хоч права є в усіх, вони існують доти, доки їх поважають інші люди. Ми можемо робити тільки те, що не шкодить іншим, не порушує їхніх прав. Традиції, звичаї, мораль і закон охороняють і захищають права людей і вимагають поважати права й гідність усіх, хто живе поруч із нами.

Номер слайду 6

Вийти з конфлікту допомагає дотримання встановлених правил («Пам’ятаєш, ми домовлялися про те, що...»), з’ясування позицій учасників («Розкажи, що ти про це думаєш...»), установлення нових правил («Домовмося, що надалі буде тільки так...»). «Розв’язати конфлікт» - означає порозумітися, зробити наші відмінності перевагою задля гарного результату у спільній справі.

Номер слайду 7

Розгадайте ребус. Складіть із відгаданим словом речення.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

pptx
Пов’язані теми
Етика, Матеріали до уроків
Додано
8 січня 2023
Переглядів
1090
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку