Презентаця з історії України "Політичні репресії 30-х років ХХ ст."

Про матеріал
Політи́чні репре́сії — різні заходи примусу, що застосовуються державою з політичних мотивів. До таких засобів можуть входити позбавлення волі або й життя, примусове лікування в психіатричних установах, вигнання з країни і позбавлення громадянства, залучення до примусової праці в умовах обмеження свободи, а також інше позбавлення або обмеження прав і свобод осіб, які визнавалися соціально небезпечними для держави або політичного ладу за класовими, соціальними, національними, релігійними або іншими ознаками, яке здійснювалося за рішеннями судів та інших органів, що наділялися судовими функціями, або в адміністративному порядку органами виконавчої влади, посадовими особами та громадськими організаціями або їх органами, що наділялися адміністративними повноваженнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Політичні репресії 30-х років ХХ ст. Підготувалавикладач. Селидівського професійного ліцею. Богодарова О. С.

Номер слайду 2

Причини масових репресій 30-рр. ХХ ст. в Україні 1. Репресії в Україні були цілеспрямованою політикою винищення соціальної бази українського національного руху. 2. Репресії призвели до страшних наслідків. Один лише голодомор 1932 – 1933 р. забрав близько 9 млн. життів; скільки ж українців загалом було розстріляно, замордовано в застінках НКВС та померло в таборах невідомо й досі. 3. Тоталітарний режим в СРСР. Встановлення адміністративно-командної системи. 4. Зміна вищого керівництва в СРСР (перемога Сталіна). Насадження в суспільстві політики страху та віри у вождя. 5. Суцільна колективізація. Примусовий характер праці. 6. Форсована індустріалізація. 7. Курс СРСР на світову революцію та підготовку ІІ світової війни.

Номер слайду 3

Масові репресії – невід’ємний елемент сталінської системи управління. Ста́лінські репре́сії — масові репресії, що здійснювалися в СРСР в 1930-і — 1950-і роки і звичайно пов'язані з іменем Й. В. Сталіна.

Номер слайду 4

Періодизація масових репресій 30- рр. ХХ ст. в Україні: Перший (1928-1931 рр.) – це «шахтинська справа», харківські політичні процеси над українською інтелігенцією, «шкідниками» і «саботажниками», насильство над селянами, початок розкуркулення і депортацій під час колективізації; процес «Спілки Визволення України (СВУ)», ліквідація УАПЦ. Другий (1932-1934 рр.) – це терор голодом, заборона процесу «українізації» і постишевські репресії проти української інтелігенції, діячів культури, науки і освіти, письменників, журналістів і представників мистецтва. Третій (1936- 1938 рр.) – це доба «великого терору», була повʼязана з найбільш масовими репресіями, в центрі якого були репресії проти військових.

Номер слайду 5

Великий терор — найменування періоду в історії СРСР (1937 — 1938 роки), коли сталінські репресії були різко посилені й доведені до максимуму своєї інтенсивності. Інша поширена назва цього періоду, «Єжо́вщина», пов'язана з тим, що керівником народного комісаріату внутрішніх справ у той час був Микола Іванович Єжов. Сигналом до початку масових репресій послужило вбивство С. Кірова 1 грудня 1934 р. ЦВК і РНК СРСР прийняли постанову «Про внесення змін у діючі кримінально-процесуальні кодекси союзних республік».

Номер слайду 6

1928 р. – Шахтинська справа. Репресії проти технічної інтелігенції Аналогічними до шахтинської справи стають:справа “харківського центра” шкідників;справа “московського центра” шкідників;справа СВУ;справа “Трудової селянської партії”.

Номер слайду 7

1930 р. – Cправа СВУ. Репресії проти української інтелігенції. Процесс Спі́лки ви́зволення Украї́ни — показовий процес над 45 керівниками і головними діячами  СВУ, що відбувся в оперному театрі у Харкові від  9 березня до 19 квітня 1930 року. Судили 45 чоловік, а репресували 474. Репресії проти діячів українізації та української культури («бывших»). Знищення можливих захисників українського селянства. Репресії проти українського селянства.

Номер слайду 8

В 1931 р. відбувся ще один процес – так званого „Українського національного центру”, за яким були репресовані 50 представників української інтелігенції. Репресії проти українських істориків. Арешт і заслання М. Грушевського. Смерть М. Грушевського у м. Кисловодську. 1931р. – Cправа УНЦ

Номер слайду 9

Репресії проти діячів української культури та носіїв історичної народної пам'яті. 1932 р. – розстріл українських кобзарів

Номер слайду 10

Українська Автокефальна Православна Церква (УАПЦ) Все священство та активні вірні УАПЦ були заарештовані, заслані та розстріляні НКВД протягом 1930 — 1937 рр. Напередодні Другої світової війни були ліквідовані майже всі прояви УАПЦ в підрадянській Україні. Вже через 7 років ліквідація УАПЦ завершується. Було розстріляно колишнього митрополита УАПЦ Василя Липківського.

Номер слайду 11

Голодомо́р 1932–1933 років — масовий, навмисно зорганізований радянською владою голод, що призвів до багатомільйонних людських втрат. Загинуло більше 6,5 - 10 млн. чоловік. Викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу на чолі зі Сталіним, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.1932 - 1933 рр. – Голодомор

Номер слайду 12

Репресії проти української творчої інтелігенції. Початок згортання українізації. Репресували О. Вишню. 1933 р. – самогубство М. Хвильового, М. Скрипника. У грудні 1934 р. у справі так званого „Українського центру білогвардійців-терористів” було засуджено до розстрілу 28 представників української інтелігенції. Черговими жертвами репресій стали: М. Куліш, М. Зеров, Є. Плужник.1933 - 1934 рр. – Cправа УВО

Номер слайду 13

Друга половина 1930-х рр. – «Розстріляне відродження»: Масове знищення української творчої інтелігенції та діячів українізації. В Академії наук України, за неповними даними, було репресовано 250 осіб, в тому числі 19 академіків. Протягом 1933 р. від наукової роботи за політичними звинуваченнями було усунуто 1649 науковців. Жахливого удару було завдано українській літературі: 89 письменників було знищено, 212 — примушено замовкнути, 64 – заслано,  83 –  емігрували. У цілому за ці роки Україна втратила близько 500 талановитих письменників.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Багато членів партії, що займали досить видне положення, були засуджені (в основному до розстрілу). Дехто не став чекати арешту і покінчив життя самостійно, щоб врятувати сім’ю від переслідувань. За різними звинувачуваннями були знищені видні діячі революції Бухарін, Троцький, Зіновєв, Каменєв, Риков. З 1933 р. до 1936 р. проводилося «генеральна чистка» ВКП (б)

Номер слайду 16

У вищому керівництві армії були знищені з 5 маршалів – 3, з 5 командирів І рангу – 3, ІІ рангу – 10, з 57 командирпів корпусів – 50, з 186 комдивів – 154, з 16 армійських комісарів І та ІІ рангу – 16, з 26 корпусних комісарів – 25, з 64 дивізійних комісарів – 58, з 456 командирів полків – 401. В 1937 р. почався розгул репресій. Знищенню підлягала тепер Червона армія.

Номер слайду 17

Наказом НКВС № 00447 від 30 липня 1937 р. передбачалося, серед іншого, розгляд трійками справ засуджених, що вже перебувають у таборах ГУЛАГу і в'язницях. Рішеннями трійок були розстріляні близько 8 тисяч ув'язнених колимських таборів.10.07.1934 р. - Постановою ЦВК і РНК СРСР разом з НКВС була створена система таборів ГУЛАГ

Номер слайду 18

7 квітня 1935 р. — в СРСР прийнята постанова РНК № 3.598, яка передбачала смертну кару для дітей віком від 12 років. Фото дітей ворогів народу. Спецдитбудинок Наркомпросу. СРСР, 1930-ті.

Номер слайду 19

Отже, в 30-ті роки терор був тотальним, охоплював усі верстви населення. У суспільстві поширилися доноси, взаємна підозра, пошуки „ворогів народу”. Головним наслідком масових репресій було фізичне винищення найбільш активної та інтелектуальної частини нації і тотальне розтління тих, кого терор не зачепив. Шляхом репресій відбулося остаточне утвердження сталінського тоталітарного режиму в СРСР і в Україні зокрема.800 000 чоловік- розстріляні 18 000 000 чоловік- позбавлені волі За підрахунками деяких істориків, 80 мільйонів людей було б в Україні нині, якби не репресії та голодомори за радянської влади. ЖЕРТВИ «ВЕЛИКОГО ТЕРОРУ»

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
11062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку