Презентанція "Екранні види мистецтва"

Про матеріал
Презентація до уроків мистецтва 9-го класу. Тема: "ЕКРАННІ ВИДИ МИСТЕЦТВА. КІНО". Мета: Ознайомити учнів з історією розвитку кіно, з видами кіно на прикладі першого документального короткометражного фільму «Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота», художнього фільму «Тарас Шевченко» та художнього фільму «Абітурієнтка» та формувати ключові компетентності, вчитися застосовувати набуті знання, щоб розрізняти види кіно; розвивати естетичні компетентності, компетентність обізнаності та самовираження у сфері культури; виховувати формування емоційних, естетичних, моральних, загальнолюдських та національних якостей особистості засобами добору навчального художнього матеріалу. очікувані результати: кіно, як вид мистецтва, його види, історія розвитку, видатні діячі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕКРАННІ ВИДИ МИСТЕЦТВА. КІНОМатеріали до уроків мистецтва 9-го класу. Виконала Мельник С. П.,вчитель музичного мистецтва, заступник директора з виховної роботи Бориспільської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 ім. Ю. Головатого Київської області

Номер слайду 2

Мета: Ознайомити учнів з історією розвитку кіно, з видами кіно на прикладі першого документального короткометражного фільму «Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота», художнього фільму «Тарас Шевченко» та художнього фільму «Абітурієнтка» та формувати ключові компетентності, вчитися застосовувати набуті знання, щоб розрізняти види кіно; розвивати естетичні компетентності, компетентність обізнаності та самовираження у сфері культури; виховувати формування емоційних, естетичних, моральних, загальнолюдських та національних якостей особистості засобами добору навчального художнього матеріалу. очікувані результати: кіно, як вид мистецтва, його види, історія розвитку, видатні діячі.

Номер слайду 3

Народження кіно. У 1894 р. французи брати Люм'єр - Огюст і Луї - почули про кінетоскоп. Глядач, дивлячись в кінетоскоп, бачив рух різних предметів. Брати побудували свій власний прилад - «кінематограф» (від грецьких слів «кинема» - рух і «графо» - пишу, записую), який проектував зображення на екран.28 грудня 1895 р. в Парижі на бульварі Капуцинок відбувся перший кіносеанс. Глядачі, яких привабило незвичайне рекламне оголошення, стали свідками дива: на білому екрані виникали примарні, чорно-білі, але цілком впізнавані та реальні картини. Історія не зберегла вражень найперших кіноглядачів. Але навряд чи хтось з них підозрював, що буквально в них на очах народжується мистецтво, що визначить обличчя ХХ століття. «Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота» - документальний короткометражний фільм1896 року, один з перших фільмів, знятих і публічно показаних братами Огюстом і Луї Люм'єр – перегляд кінофільму.

Номер слайду 4

Пресі люб'язно повідомили, що вільні панове створюють незалежну кінокомпанію «United Artists». Кіновиробництво зосереджувалося тоді в Нью-Йорку і Чикаго. Саме Голлівуд створив сучасну систему кінозірок. Їм сподобався Голлівуд завдяки м'якому клімату, великій кількості необхідних для зйомки сонячних днів, мальовничості навколишніх пейзажів: гір, лісів, пустель, де можна було б розігрувати різноманітні сюжети. У 1909 р. в Голівуді зросли павільйони першої стаціонарної кінофабрики. До 1912 року у рекламах нових фільмів не вказувалися імена акторів, писали просто «Байограф герл», «Зайтаграф герл» - за назвою кінокомпанії, яка знімала цей фільм.

Номер слайду 5

ГОЛЛІВУДОсновні кінокомпанії, які мали студії в Голівуді: «Paramount Pictures», «Warner Bros.», «RKO Pictures» та «Columbia Pictures». Перша студія в Голлівуді була заснована Компанією Кентавр

Номер слайду 6

Чарлз Чаплін

Номер слайду 7

Перегляд кінофільму «Цирк»Домашнє завдання художньо-практичного спрямування: біографія і творчість легендарного англійського та американського кіноактора і кінорежисера XX століття (повідомлення, або презентація).

Номер слайду 8

ера звукового кіно. «Співак джазу» У 1927 р. фільмом А. Кросленда «Співак джазу» почалася ера звукового кіно, і інтерес до німих фільмів став стрімко падати. До кінця 20-х рр. XX століття все американське кіновиробництво остаточно перебралося до Лос-Анджелеса. Першими на появу звуку відгукнулися компанії «Warner Bros.», «The 20th Century Fox» і «Paramount». Студії переобладнали під кінотеатри зі звуком. За підрахунками, це обійшлося Голівуду в півмільярда доларів. Американські «кіномоголи» високо цінували витонченість і артистичність європейського кіно і запрошували до Голлівуду багатьох режисерів, технічних фахівців і акторів з Європи. Вплив німецької кінематографії чітко помітний у класичному стилі освітлення, декорацій та операторського мистецтва Голлівуду 1930-х років.

Номер слайду 9

ЗІРКИ ГОЛІВУДУ 30-Х РОКІВ.«ВІДНЕСЕНІ ВІТРОМ»Кларк Гейбл. Вів'єн ЛіЛеслі Ховард

Номер слайду 10

«Віднесені вітром» 1939 -Один із справжніх шедеврів світового кіно. Екранізація культового, однойменного, роману американської письменниці Маргарет Мітчелл. Режисер: Віктор Флемінг, Джордж К'юкор, Сем Вуд.

Номер слайду 11

ПРЕМІЯ «ОСКАР» Говорячи про кіно в США, не можна не розповісти про ще один символ Голлівуду - премії «Оскар». Премія «Оскар» вручається щороку, починаючи з 1929 року. Для участі в 1929 році потрібно було заплатити 10 доларів. Бажаючих виявилося 250 осіб. Всі вони помістилися в банкетному залі готелю «Голлівуд- Рузвельт» в Лос-Анджелесі. Ця була єдина церемонія того року, яку журналісти не удостоїли своєю увагою. Вже в наступному році місцева радіостанція вела прямий репортаж, який тривав годину. 19 березня 1953 року вручення «Оскара» вперше транслювалося по телебаченню. Сьогодні «Оскар» присуджується за найкращі досягнення в кіно у 24-х номінаціях, а імена переможців до останньої секунди залишаються в таємниці.

Номер слайду 12

Олександр Довженко (1894 – 1956)- український письменник та кінорежисер«Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета – Олександра Довженка.» Чарлі Чаплін. Знамениті кінофільми: «Земля», «Арсенал», «Звенигора». Всесвітнє визнання його таланту незаперечне, бо ще в 1958 р. на спеціальному конкурсі в Брюсселі серед двадцяти найкращих фільмів усіх часів і народів названо було не озвучену ще тоді «Землю».

Номер слайду 13

Зіки радянського кіно 30-х років. Любов Орлова – народна артистка СРСР. МАРИНА ЛАДИНІНА – народна артистка СРСРроль у фільмі «Тарас Шевченко» (1951, графиня Потоцька).

Номер слайду 14

Биков Леонід - актор, улюбленець мільйонів, який Відомий актор, режисер і автор сценаріїв, заслужений артист УРСРі РРФСР, народний артист УРСР., є символом старого і доброго радянського кінематографа. Режисер та актор відомого кінофільму «В бой идут одни старики», Актор фільму "Ати-бати, йшли солдати...«…

Номер слайду 15

Шульженко Клавдія Іванівна. Радянська українська співачка, акторка ХХ століття, народна артистка СРСР. Голос Шульженко звучав на всіх фронтах, а образом ніжності і суму за рідним домом стала пісня «Синий платочек». Грала епізодичні ролі в кіно та театрі. На честь співачки названо астероїд 4787 Шульженко.

Номер слайду 16

Кінематограф - це великий винахід людини, що мав величезний вплив на формування світогляду людини XX століття. Кіно - це самий «передовий» вид мистецтва, в процесі виробництва якого сьогодні використовується величезна кількість наукових новинок і відкриттів. Сучасна людина, в житті якої залишається небагато місця для героїзму, хоче бачити героїв на екрані. «Кіно це найбільш розвинутий імперіалістичний засіб контролю над масами». Ця фраза, написана Вальтером Беньяміном у 30-ті роки XX століття, не втратила свого значення і сьогодні. Через кіно, через інформаційні інститути дійсно проводиться становлення людини в тому напрямку, яке зручне владі. Вміло використовується кіно і в політиці. Розвиток культури - це ключ до вирішення якщо не всіх, то майже всіх проблем будь-якого суспільства, адже чим більше розвинена особистість зокрема, тим більше розвинене суспільство в цілому. Кінематограф -універсальний засіб для підвищення рівня культури окремо взятого громадянина.

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Повідомлення чи презентація про творчість одного з видатних акторів чи режисерів.

Номер слайду 18

Найвідоміші фільми у світіЛідером є кінокартина «Аватар» з Зої Салдана і Сігурні Вівер, яка вийшла на екрани в кінці 2009-го року і відразу підкорила мільйони любителів кіно.

Номер слайду 19

На другому місці знаходиться фільм «Титанік» з Кейт Вінслет і Леонардо Ді Капріо. Глядачі вперше побачили його в 1997-му році. У трійку лідерів входить кінострічка «Месники». Любителі коміксів високо оцінили її, коли в 2012-му році вона вперше була представлена у кінотеатрах.

Номер слайду 20

Іронія долі, або З легкою парою! 1975 р. Режисер Ельдар Рязанов. Серед радянських та російських фільмів досить складно вибрати найкращий фільм, так як улюблених і популярних фільмів знято дуже багато. З радянських фільмів такими є «Дванадцять стільців», «Покровські ворота», «Доля людини», «Офіцери», «Собаче серце» з Євгенієм Євстигнєєвим, фільми про Шерлока Холмса. Так само це всесвітньо відомий фільм, що став у свій час переможцем кінофестивалю в Каннах «Летять журавлі», фільм-казка «Чародії», комедія «Карнавальна ніч» з Людмилою Гурченко, «Біле сонце пустелі», «Вій» і «Бережись автомобіля». Не можна не назвати одним з кращих радянських фільмів «Любов і голуби», «Здрастуй і прощавай», «Звичайне диво» та «Панночка-селянка».

Номер слайду 21

Найпопулярніший фільм у світіСамим популярним, якщо оцінювати комерційний успіх, є кіноепопея про Гаррі Поттера. Як відомо, загальні касові збори склали більше чотирьох з половиною мільярдів доларів. Ця серія кінофільмів впевнено обігнала фільми про Джеймса Бонда і навіть всім відомі «Зоряні війни».

Номер слайду 22

Серед касових голлівудських фільмів опинився і фільм про Гаррі Поттера з Деніелом Редкліффом, а саме – друга частина «Гаррі Поттер і Дари Смерті». Гідне п’яте місце в списку займає кінофільм «Трансформери 3: Темна сторона Місяця», а шосте місце – «Володар кілець: Повернення короля».

Номер слайду 23

Перше українське кіно. Перша українська комедія-водевіль «Як вони женихалися, або Три кохання в мішках», де сценаристом, режисером і виконавцем трьох ролей виступив О. Олексієнко за фінансового сприяння Дмитра Харитонова (український кінопіпдриємець, один з перших кінопрокатників, хто почав вкладати гроші в українське кіновиробництво )- «Як вони женихалися, або Три кохання в мішках» за повістю Миколи Гоголя «Ніч перед різдвом», була знята в Харкові, 1909 р.

Номер слайду 24

Весілля в Малинівці

Номер слайду 25

Українська музична комедія радянського періоду, екранізація однойменної оперети Бориса Александрова, увійшла до золотого надбання радянського кінематографу.відображає театралізовану інтерпретацію типового села епохи боротьби за «народне визволення» і радянську владу у 1917—1923 рр. на півдні України і Наддніпрянщині, відбиває типову для даного регіону архітектуру, театралізовану радянську інтерпретацію побуту, одягу, народніх пісень, манер та звичаїв.

Номер слайду 26

У ролях: Григорій Абрикосов — отаман Грициян Таврійський,Михайло Водяний — Попандопуло, ад'ютант Грициянів,Володимир Самойлов — Назар Дума, червоний командир, чоловік Софії та батько Яринки…Валентина Лисенко — Яринка,

Номер слайду 27

Сюжет фільму «Весілля в Малинівці»Період Громадянської війни, 1919 рік. В українському селі Малинівці на півдні України всі чекають весілля чабана Андрія з Яринкою, дочкою вдови революціонера місцевого походження, якого заслано до Сибіру ще за царя. Але на село нападає банда місцевого самопроголошеного отамана Грицияна Таврійського. Яринка припадає до вподоби отаману й він погрозами намагається добитися від неї згоди на весілля. Злякана Яринка тікає до лісу, де засів невеликий загін червоної кінноти з частин Григорія Котовського, який здійснює розвідку. Ярина просить про допомогу й командир загону Назар Дума розробляє план, як знищити чисельно більшого противника…

Номер слайду 28

Борис Лятошинський - основоположник модернізму в українській музиці, український композитор, диригент і педагог. Написав музику до 6-ти театральних вистав та 14 фільмів…1894- 1968 МУЗИКА І КІНО

Номер слайду 29

Борис Миколайович Лятошинський Народився у Житомирі в сім'ї інтелігентів: батько Микола Леонтійович був вчителем історії, крім педагогічної роботи займався науковою діяльністю у галузі історичних наук. Мати добре грала на фортепіано й співала. З ранніх років виявив велику музичну обдарованість, вчився грати на скрипці і фортепіано. Освіту почав здобувати у Першій київській чоловічій гімназії у серпні 1904 року, потім була із серпня 1906 року Немирівська чоловіча гімназія, де його батько був директором. В 14 років написав кілька музичних творів, серед яких струнний та фортепіанний квартети. У 1913 році Борис Лятошинський переїхав до Києва, та вступив до юридичного факультету Київського університету. Водночас готувався до вступу в тільки-но відкриту консерваторію. На фото Борис Лятошинський 1913 року.

Номер слайду 30

1914 року відбулося знайомство Лятошинського з майбутньою дружиною Маргаритою Царевич. З 1920 року Б. Лятошинський викладає музично-теоретичні дисципліни на виконавських факультетах Київської консерваторії. Житомирська гімназія № 2, в якій навчався Борис Лятошинський. Поряд з написанням власних творів Лятошинський редагував і оркестрував оперу «Енеїда» М. Лисенка, оркестрував балет «Комедіанти» і оперу «Шах Сенем» Глієра, а у 1937 році блискуче оркеструє оперу «Тарас Бульба» Лисенка. У 30-ті роки Борис Миколайович також пише музику для кінофільмів.

Номер слайду 31

З початком війни Лятошинського було евакуйовано до Саратова, де вже знаходилась Московська консерваторія, де він продовжив викладацьку роботу. Тоді ж у Саратові організувалася радіостанція «Тарас Шевченко», яка вела свої передачі для партизанського підпілля України. В них постійно брав участь Лятошинський разом із своєю дружиною Маргаритою Царевич. Меморіальна дошка Б. Лятошинському на будинку письменників Роліт у Києві (скульптор А. Банніков, архітектор О. К. Стукалов)

Номер слайду 32

Творчий доробок5 симфоній,2 опери,Музика для театру і кіно - музика до 6-и театральних вистав (1932-57, зокрема «У пущі» Лесі Українки, «Ромео і Джульєтта» У. Шекспіра),до 14-и художніх кінофільмів (1932-60), зокрема:«Кармелюк» (1931, реж. Ф. Лопатинський),«Тарас Шевченко» (1951, реж. І. Савченко)

Номер слайду 33

Сюжет фільму «Тарас Шевченко»1841 рік. Молодий студент Тарас Шевченко закінчує своє навчання в Петербурзькій художній академії. Серце художника переповнене пристрасним бажанням служити своїй землі. Він повертається додому, де його чекає гучна слава першого національного поета. Після знайомства в Києві з професором Костомаровим, Шевченко стає членом таємного політичного товариства Кирила і Мефодія. Через деякий час поліція виходить на слід змовників. Доля кожного з арештованих була сумною, але більше за всіх постраждав Шевченко — його віддають у солдати, із суворою забороною на будь-яку творчу діяльність. Довгі роки він служить в Орській фортеці, в атмосфері щоденної муштри і знущань. Неяскрава природа степу і розмови з новими друзями прикрасили його побут підневільного солдата. Долею поета опікуються друзі, які залишились на волі, але тільки за нового царя, через десятиріччя, відбулося бажане звільнення.

Номер слайду 34

Майборода Платон Іларіонович (1918-1989)Плато́н Іларіо́нович Ма́йборода— український композитор, народний артист України, лауреат Державної премії УРСР імені Т. Шевченка, народний артист.

Номер слайду 35

Дитинство. Народився на Полтавщині в селянській сім'ї. В родині малого Платона любили музику і грали на скрипці, бандурі, балалайці, мандоліні.

Номер слайду 36

1939 - вчиться у Київській консерваторії по класу композиції у композитора Левка Ревуцького. Під час ІІ світової війни Платон та його брат Георгій стали на захист Вітчизни. Працював викладачем у Київському музичному училищі ім. Р. Глієра та в Київській консерваторії. Останнім часом хворів, переніс два інфаркти. Помер у віці 71 року, Похований на Байковому кладовищі Києва. Меморіальна дошка Платонові Майбороді на будинку по вул. Софійській, 16 у Києві

Номер слайду 37

Платон Майборода (зліва) та Андрій Малишко з дружинами на відпочинку

Номер слайду 38

Його творчість. Вокально-симфонічна ораторія «Дума про Дніпро»,Поема «Тополя» (1966, сл. Т. Шевченка),Понад 100 пісень, зокрема «Київський вальс» на слова А. Малишка), «Рідна мати моя» («Пісня про рушник», А. Малишка), «Пісня про вчительку» ,сл. А. Малишка,Музика до театральних вистав, кінофільмів: «Українська рапсодія» (1961),«Люди не все знають» (1964),«Дума про Британку» (1969),«Абітурієнтка» (1973) та інші…

Номер слайду 39

«Абітурієнтка» 1973 режисер Олексій Мішурин (перегляд кінофільму)Сюжет: Галя, як і більшість молодих людей, хотіла вступити до ВНЗ. Після провалу на іспитах вона впала в депресію. Допоміг їй вийти з цього стану Віктор, який працює штурманом авіації. Він прилаштовує дівчину стюардесою до себе в екіпаж. Через рік Галя успішно складає вступні іспити і вже готується до нового життя. Та під час останнього рейсу на борту опиняються злочинці і мужня дівчина жертвує собою, щоб врятувати життя пасажирів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 квітня 2019
Переглядів
924
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку