Презетація "Деревообробна промисловість України"

Про матеріал
Презентація містить матеріал про лісову та деревообробну промисловісь України, її структуру, особливості територіальної організації, проблеми та перспективи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Деревообробна промисловість України

Номер слайду 2

Ліс – це краса, наше багатство, чудовий відпочинок, здоров’я людини. Про ліс написано багато поетичних творів. Так, наприклад, у вірші М. Рильського «Розмова з другом» створено яскравий малюнок лісу в пору весняного розквіту, коли з найбільшою силою розкривається людям його краса. Але справжня любов до природи — це не лише споглядання краси, а й відчуття власної причетності до її збереження і примноження. От як про це пише Платон Воронько у вірші «Люблю я ліс», «Його по праву я і шаную, і люблю, вклюняюсь пишному гіллю».

Номер слайду 3

За народногосподарським значенням, місцеположенням і функціями, які вони виконують, усі ліси України поділяють на дві групи. І група: водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні та оздоровчі ліси, а також ліси спеціального цільового призначення (ліси заповідників, природних, національних парків та ін.). Ліси цієї групи становлять 51% загальної площі лісового фонду України. Деревину в лісах цієї групи застосовують головним чином при проведенні лісогосподарських заходів — рубок, догляду за лісом, санітарних та лісовідновних рубок стиглого лісу.ІІ груп: ліси, що мають захисне і обмежене експлуатаційне значення. Вони є основним джерелом заготівлі деревини в Україні.

Номер слайду 4

Центральним органом виконавчої влади у галузі лісового і мисливського господарства є Державний комітет лісового господарства України, одним з основних завдань якого є збереження, відтворення та раціональне використання ресурсів лісу. Голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Сівець.

Номер слайду 5

Галузева структура лісовиробничого комплексу

Номер слайду 6

Породи дерев, які ростуть на УкраїніЯлина. Сосна. Смерека. Дуб. Бук. Ясен. Граб

Номер слайду 7

Знайома кожному продукція з деревини

Номер слайду 8

Україна бідна на запаси лісових ресурсів. Загальна площа зайнята лісом 10 млн. га – це лише становить 14,3% території країни. У країнах Європи набагато більше площі зайнято під лісом. У різних природних зонах України ліси поширені неоднаково: у Поліссі лісами вкрито 26%, у лісостепу – 12%, у степу – 4%. Найбільш лісисті території України: Карпати – 39% і Кримські гори – 36%. Варто зауважити, що лісові масиви дуже виснажені, тому важливо переробляти сировину на деревообробних підприємствах комплексно і повно. Запасів деревини в Україні більше 1 млрд. м3, щорічно споживається 96 млн. м3. Промислове значення ліс має у Карпатах та Поліссі.

Номер слайду 9

Схема лісопромислового комплексу

Номер слайду 10

План-характеристика галузі: 1. Назва галузі та її значення; 2. Продукція галузі; 3. Сировина, яку галузь використовує; 4. Чинники розміщення; 5. Райони і центри виробництва; 6. Проблеми та перспективи галузі.

Номер слайду 11

Лісова та деревообробна промисловість

Номер слайду 12

Лісорозведення, рубання лісу, трелювання до транспортних шляхів, доставка до споживача. Сюди ж тяжіють лісопильна промисловість, виробництво деревно-стружкових та –волокнистих плит, фанери. Лісове господарство і лісозаготівля - початкова стадія у ЛВК.

Номер слайду 13

В Україні виділяють два великі лісозаготівельні райони: Поліський. Карпатський

Номер слайду 14

Орієнтується на сировину: Житомир, Ужгород, Мукачеве. Меблева промисловість. Орієнтується на споживача: Київ, Харків, Львів, Одеса, Луганськ, Дніпропетровськ, Донецьк.

Номер слайду 15

Професія столяра Столяр виготовляє вікна, двері, меблі та інші дерев'яні конструкції для будівництва; оздоблює сучасними дерев'яними, пластиковими, гіпсокартонними матеріалами фасади та внутрішні стіни будівель, монтує підвісні стелі. Дуже популярна професія в сучасних умовах, оскільки стають популярними збірні меблеві конструкції, авторський дизайн приміщень та меблів.

Номер слайду 16

Целюлозно-паперова промисловість. Виробництво паперу та целюлози.

Номер слайду 17

Целюлоза – природній полімер, який виготовляють із деревинної або рослинної сировини. Целюлоза використовується при виготовленні штучних волокон, кіноплівки, вибухівки, паперу, картону, клею. Целюлоза входить до складу рослинних клітин. Для виробництва целюлози використовують деревину: ялину, ялицю, бук. Технологія виробництва целюлози складається з таких операцій:- очищення стовбурів дерев від кори, сучків, гнилі;- подрібнення деревини в щепу;- обробка щепи розчинами бісульфату кальцію і сірчаної кислоти;- температурна обробка щепи в автоклавах;- відділення целюлози промиванням водою;- зневоднення (випарюванням);- відбілювання хромом або забарвлення барвниками;

Номер слайду 18

Чинники розміщення целюлозно-паперової промисловості: 1)сировина; 2)вода; 3)електроенергія1 т целюлози = 5 куб.м деревини + 350 куб.м води 1 тонна паперу = 17 дерев + 150 куб. м води. Щороку в Україні виробляється близько 900 тис. т паперу та целюлози.

Номер слайду 19

Найбільші підприємства галузі:-Жидачівський картонно-паперовий комбінат(Львівська обл.);-Понінківський целюлозно-паперовий комбінат(Чернігівська обл.);-Корюківська паперова фабрика(Чернігівська обл.);-Малинська паперова фабрика(Житомирська обл.);-Херсонський(Цюрупинськ) целюлозний завод(Херсонська обл.);-Ізмаїльський целюлозний завод(Одеська обл.)

Номер слайду 20

Лісохімічна промисловість. Як сировину використовує відходи лісової, деревообробної, целюлозно-паперової галузі, а також сільськогосподарські відходи (стружка, тирса, лушпиння, качани тощо). Продукція: синтетичні смоли, каніфоль, оцтова кислота, метиловий спирт, кормові дріжджі тощо.

Номер слайду 21

Центри лісохімічної промисловостіСвалява(Закарпаття)Вигода(Івано-Франк.обл.)Київ. Славута(Хмельницька обл.)Коростень(Житомирська обл.)Клевань(Рівненська обл.)Запоріжжя

Номер слайду 22

Проблеми та перспективи ЛВКНераціональна рубка лісів. Поставка імпортної сировини. Конкурентоспроможність продукції. Модернізація виробництва. Зменшення забруднення довкілля підприємствами галузі. Використання вторинної сировини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Власюк Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Презентації
Додано
1 березня 2023
Переглядів
877
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку