Презетація"Сучасні методи охорони навколишнього середовища"

Про матеріал
Зелена хімія – це науковий напрямок в хімії, до якого можна віднести будь-яке вдосконалення хімічних процесів, що позитивно впливає на навколишнє середовище. Вона передбачає вдумливий вибір вихідних матеріалів і схем процесів, який взагалі виключає використання шкідливих речовин
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні методи охорони навколишнього середовища

Номер слайду 2

В наш час рівень забрудненості стає все більшим і більшим. Заводи зливають токсичні речовини в ґрунт та океани, отрута з вихлопів машин все сильніше заповнює нашу атмосферу, а більшість продукції упаковано в пластик. Як можна зменшити негативний вплив людства на навколишнє середовище за допомогою хімії? Для цього існує такий напрямок як зелена хімія. Зелена хімія – це науковий напрямок в хімії, до якого можна віднести будь-яке вдосконалення хімічних процесів, що позитивно впливає на навколишнє середовище. Вона передбачає вдумливий вибір вихідних матеріалів і схем процесів, який взагалі виключає використання шкідливих речовин. Послідовне використання принципів зеленої хімії призводить до зниження витрат на виробництво, тому що непотрібно вводити стадії знищення і переробки шкідливих побічних продуктів, використання розчинників та інших відходів, - оскільки їх просто не існує. Скорочення числа стадій веде до економії енергії, це позитивно впливає на екології. Роздивимось декілька прикладів

Номер слайду 3

Натуральний пластик. Нещодавно в продаж у Великобританії надійшла мінеральна вода Belu Mineral Water, пляшка з-під якої виготовлена з полімеру та піддається біохімічному розпаду за участю мікроорганізмів. Цей полімер називається полілактидом, який є продуктом конденсації молочної кислоти. Такий пластик також використовують такі компанії як Jivita та BIOTA.

Номер слайду 4

ПОЛІЛАКТИДПолілактид(ПЛА) – біодеградуючий, термопластичний поліефір, мономером якого є молочна кислота. Сировиною є щорічно відновлювані ресурси, такі як кукурудза і цукрова тростина. Використовується для виготовлення харчової упаковки, посуду, пакеті і в медицині, для виробництва хірургічних ниток і штифтів. Виробляється як синтетичним, так і ферментативним бродінням цукру і мальтози. Він розкладається в компості за 2-24 місяці, а на виході утворюються H2 O, CO2 та гумус. Важливою перевагою є те, що він термопластичний полімер, який може бути перероблений будь-яким способом переробки термопластів і імітувати, наприклад, поліетилен. Властивості: Систематична назва:поли (3,6-диметил-1,4- диоксан-2,5-дион)]Хім.формула:(C₃H₆O₃)x. T° плавлення: 170-180°CСинтез(полімеризація лактиду): При виробництві ПЛА в атмосферу викидається на 50% менше CO2, ніж при виробництві полімерів на основі нафти, а використання розчинника взагалі не потрібно. Отже, виробництво ПЛА є екологічно-чистим.

Номер слайду 5

Біопаливо. Зі збільшенням кількості машин на дорогах, збільшуються й кількість токсичних речовин в повітрі. Тому на допомогу навколишньому середовищі прийшло біопаливо, яке зроблене з натуральних сировин та є більш безпечним для природи. Розглянемо деякі з них. Біобутанол. C4 H10 OБутиловий спирт вироблений із біомаси. Безбарвна рідина з характерним запахом. Він не володіє корозійними властивостями та може змішуватися з традиційним паливом. Енергоємність бутанолу близька до енергоємності бензину. Він використовується в паливних елементах. Сировиною можуть бути цукрова тростина, буряк, кукурудза, пшениця та целюлоза.

Номер слайду 6

Диметиловий естер. C2 H6 OМоже вироблятися з вугілля, природного газу, біомаси та відходів целюлозно-паперового виробництва. Диметиловий естер – це екологічно чисте пальне без вмісту сірки, а вміст оксидів азоту у вихлопних газах на 90% менший, ніж у бензині. Застосування його не вимагає фільтрів. Таким чином, він є екологічним паливом. Nx. Oy. S

Номер слайду 7

Знахідка на смітнику. Найбільш поширений пластичний матеріал – PET, або поліетилен, - який використовується при виробництві пляшок, протягом сотень років залишається незмінним на звалищах. Він вкрай повільно розпадається під впливом природних факторів, а отже дуже сильно забруднює нашу планету, особливо океан. Але нещодавно японські вчені повідомили, що вони знайшли особливу бактерію, яка може поїдати пластик на свалці на заводі з переробки пляшок.

Номер слайду 8

Фермент, який отримав назву PETase, починає розкладати цей полімер протягом декількох днів. Він є продуктом життєдіяльності бактерії Ideonella sakaiensis, яка пожирає поліетилен в якості основного джерела енергії. Незважаючи на те, що PET належить до групи складних поліетерів, які присутні в листях рослин, та бактерії, здатні харчуватися поліетерами, вже з’явились, вчені дуже здивувались цим бактеріям. Розібравшись в молекулярній структурі цього ферменту, вчені відзначили, що ефективність дії PETase можна поліпшити, внісши зміни в його поверхневу структуру. А отже, чекаємо на те, що дуже скоро пластик буде утилізовуватися лише за кілька годин.

Номер слайду 9

Бережіть навколишнє середовище!Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Інші матеріали
Додано
29 квітня 2021
Переглядів
651
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку