Презентація з економічного виховання "Навіщо потрібні гроші або фінансова грамотність"

Про матеріал

Про матеріал:

Формувати економічну компетентність дітей, навички раціонального споживача; уявлення про гроші, їх значення для людей. Розвивати мислення, пам'ять,увагу,мовлення,комунікативні здібності. Розширювати уявлення про гроші України . Довести,що за гроші можна купити лише товари й послуги,аж ніяк не дружбу, любов, повагу,безпеку тощо. Дати уявлення про те,що праця людей оплачується грошима (зарплатою). Виховувати ощадливість, адекватне ставлення до грошей.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навіщо потрібні гроші?

Номер слайду 2

Історія грошей дуже довга й цікава. Давайте розглянемо, що люди використовували замість грошей в далекому минулому: Записи на Глиняних табличках Сокири й ножі Зерно Сіль Хутро тварин Морські мушлі Свійська худоба Зуби дельфінів Спеції Чай Какао-боби Алкогольні напої Кам’яні брили

Номер слайду 3

Сокири й ножі В часи, коли люди виготовляли примітивні знаряддя праці, кам’яні сокири були найціннішим товаром, який використовувався для обміну та оплати за роботу. Згодом люди навчились виплавляти метал і роль грошей виконували вже металеві сокири та ножі. Такі платіжні засоби мали практичне використання для захисту й для виконання певної роботи, тому були однаково популярні в Азії та Європі.

Номер слайду 4

Записи на Глиняних табличках Глиняні таблички не були грошима самі по собі, хоча насправді вони набагато ближчі до сучасних паперових грошей. Коли один купець передавав іншому товари без оплати, на табличці записували, скільки він заборгував. Такі боргові зобов’язання можна було продати чи обміняти на товари, тому глиняні таблички дійсно схожі на сучасні банкноти та цінні папери

Номер слайду 5

Сіль На віддалених від моря територіях сіль була дефіцитним товаром, тому дуже цінилась. Ще всього 200 років тому в нашій країні за сіллю їздили возами, запряженими кіньми та волами. Дорога була далекою та важкою, навантажені сіллю вози добирались до північних регіонів за кілька місяців. Мірка солі так само, як і мірка зерна, служила для розрахунків та порівняння вартості товарів.

Номер слайду 6

Зерно Зерном розплачувались з найманими робітниками, обмінювали його на свійських тварин. Щоб сходити за покупками, не обов’язково було носити з собою мішок зерна. Ціни товарів порівнювали в спеціальних мірках – посудинах певного розміру, а розплатитись можна було іншим товаром.

Номер слайду 7

Хутро тварин На території нашої країни, сучасної Росії, Білорусі, та країн Прибалтики функцію грошей довгий час виконували вичинені шкурки хутрових звірів. Хутро цінилось в умовах холодного клімату та було важко доступне через необхідність полювати. Найбільш ходовими грошима дя повсякденних витрат служили шкурки білок, а “великими купюрами” для найдорожчих покупок – соболині хутра.

Номер слайду 8

Морські мушлі Раковини морських молюсків Каурі використовували в якості грошей більш ніж 3000 років тому. Вони міцні та гладенькі, відрізняються неповторними формами та кольорами, тому підробити таку валюту було неможливо. Великі за розмірами раковини мали більшу платоспроможність, ніж дрібні.

Номер слайду 9

Свійська худоба Кочові племена та народи займались розведенням худоби. Саме худобу вони могли обміняти на муку, сіль, та інші товари, тому для виміру вартості будь-чого використовували власний продукт. Кількість корів чи коней у стаді служила для виміру багатства. Худобою сплачували податки, залишали її в спадщину, передавали, як придане, позичали й повертали за борги.

Номер слайду 10

Зуби дельфінів Такі гроші використовували папуаси на Соломонових островах з давніх часів, й продовжують ними користуватись навіть сьогодні. Через падіння курсу національної валюти люди втратили довіру до паперових грошей й знову почали користуватись більш надійною старою валютою. Захисники природи з 2013 року проводять масштабні акції, щоб припинити вбивство тварин через видобуток таких грошей.

Номер слайду 11

Спеції В часи середньовіччя в Стародавній Греції та Древньому Римі цінився чорний перець. Він служив мірою вартості й обмінювався на інші товари для оплати їх вартості. Коли вождь гунів Атілла підступив до Риму, в обмін на мир змусив жителів платити данину. Римляни платили її не монетами чи золотом, а чорним перцем.

Номер слайду 12

Чай Цей тонізуючий напій з давніх часів був товаром, який мав попит в різних народів. Брикети сухого чайного листя можна було обмінати на інші товари. Чайні брикети мали однаковий розмір й невелику вагу, довго зберігались. Їх зручно було використовувати для оцінки вартості будь-чого. такі гроші були в обігу в Китаї, Монголії, на Тибеті та Близькому Сході.

Номер слайду 13

Какао-боби Древні майя та ацтеки приблизно 1000 років назад використовували какао-боби, як гроші. Вони були на стільки ж зручними, як пшенична чи рисова крупа. В регіоні, де вирощують какао, кращу універсальну «валюту» складно було знайти. Цікаво, що в Аргентині через недостачу дрібних монет в обігу в магазинах давали здачу цукерками. В Україні в часи гіперінфляції теж можна було отримати цукерку на здачу.

Номер слайду 14

Алкогольні напої Ще за часів будівництва пірамід в Єгипті використовували пиво для оплати праці найманих робітників. Під час колонізації Австралії ром був цінним товаром й слугував для взаєморозрахунків. Цікавий факт – під час розвалу Радянського союзу населення багатьох регіонів по кілька місяців не бачило грошей через затримку зарплат. Люди використовували алкогольні напої кустарного виробництва для взаєморозрахунків за послуги.

Номер слайду 15

Кам’яні брили Багато народів використовували камінці певної форми та розміру в якості грошей. 

Номер слайду 16

Раніше люди обмінювалися товаром,але це було не зручно,тому люди придумали гроші (паперові та монети)

Номер слайду 17

Вітчизняні гроші

Номер слайду 18

Грошова одиниця України - гривні

Номер слайду 19

Гроші бувають різного номіналу: так зручно всім

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Гроші має право випускати Національний банк України

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Люди,які працюють отримують за свою працю заробітну плату,студенти вчаться і за гарні знання отримують стипендію,а літнім людям(пенсіонерам) та хворим держава платить пенсію

Номер слайду 34

Пенсіонери отримують пенсію

Номер слайду 35

Студенти отримують стипендію

Номер слайду 36

Працюючий за свою діяльність отримує заробіту плату

Номер слайду 37

Виплати на дітей

Номер слайду 38

Де живуть гроші

Номер слайду 39

Карти для виплат,кредитна карта

Номер слайду 40

Гра “Що можна купити за гроші.а що ні”

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Прислів'я про гроші

Номер слайду 53

У лісочку,на пеньочку. Продавав їжак грибочки. Підходьте,купуйте і гроші рахуйте.

ppt
Додано
23 березня 2020
Переглядів
2297
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку