Приготування гарячих страв з сиру, технологічна та інструкційна картка приготування вареників лінивих.

Про матеріал
Інструкційна та технологічна картка страви "Вареники ліниві", для користовування учнями при відпрацюванні практичного завдання.
Перегляд файлу

ТЕХНОЛОГОІЧНА КАРТА

Вареники ліниві (напівфабрикати)

Рецептура № 490. Збірник технологічних карт на страви і кулінарні вироби, 2012р.

Назва сировини

Витрати сировини на 1000 г

брутто

нетто

Сир (кисломолочний)

837

820

Борошно пшеничне

115

115

Яйця

1 ½ шт.

60

Цукор

60

60

Сіль

8

8

Вихід

  •                   

1000

 

Технологія приготування

В протертий сир додають борошно, яйця, цукор, сіль і ретельно перемішують до однорідної маси. Потім масу розкачують пластом товщиною 10-12 мм. І розрізають на смужки шириною 25 мм. Смужки нарізають на шматочки прямокутної або трикутної форми.

Вимоги до якості

Зовнішній вигляд – напівфабрикат вареників зберіг прямокутну або трикутну форму.

Смак і запах – злегка солодкуваті, з приємною кислинкою.  

Колір – білий або злегка жовтуватий.

Консистенція – ніжна, однорідна, без частинок не протертого сиру.

 

ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА

Вареники ліниві з маслом, цукром, сметаною (відварні)

Рецептура № 491.  Збірник технологічний карт на страви і кулінарні вироби, 2012 р.

Назва сировини

Витрати сировини на 1 порцію, г

брутто

нетто

Вареники ліниві (напівфабрикат)

-

190

Маса варених вареників

-

200

Маргарин столовий або масло вершкове

10

10

або сметана

25

25

або цукор

20

20

Вихід: з маргарином або маслом

  •                   

210

зі сметаною

  •                   

225

з цукром

  •                   

220

 

Технологія приготування

Підготовлені вареники ( напівфабрикат) відварюють у підсоленій воді при слабкому кипінні  4-5 хв.

Правила подавання

Відпускають вареники на підігрітих порційних тарілках, поливають розтопленим вершковим маслом, маргарином, сметаною або посипані цукром.

Вимоги д якості

Зовнішній вигляд – вареники зберегли форму прямокутників або трикутників, политі вершковим маслом, маргарином, сметаною.

Смак і запах – властиві вареному тісту з ніжним ароматом кисломолочного сиру, сметани або вершкового масла.

Колір – від світло-кремового до кремового.

Консистенція – ніжна, однорідна, без крупинок не протертого сиру.

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

Тема уроку:  Приготування гарячих страв з сиру. «Вареники ліниві».

№ п/п

Послідовність  приготування

Алгоритм виконання

 

 

 

Набір сировини: сир, борошно, яйця, цукор, сіль.

1.

Просіяти борошно

Борошно насипати в сито і плавними рухами рук просіяти, щоб наситити киснем і видалити домішки із борошна.

22.

 

Протерти сир

 

 

Сир покласти в сито і обережно, не дуже натискуючи, за допомогою столової ложки або дерев’яної копистки протерти, щоб консистенція сиру була однорідною і щоб запобігти ущільненню білків при тепловій обробці.

33.

 

Сіль просіяти

Сіль просіяти через сито з вічками діаметром 1-1,5 мм.

44.

 

Яйця обробити

Яйця звільнити від упаковки. Помити теплою водою у ванні або у спеціальному посуді, дуже забруднені протерти сіллю. Оброблені яйця звільнити від шкаралупи, процідити через сито з вічками 2-3 мм.

55.

 

Замісити тісто(масу)

 

 

У протертий сир ввести сирі яйця, цукор, сіль, борошно і старанно вимішати до отримання однорідної маси.

66.

 

Сформувати і нарізати вареники (напівфабрикат)

3 (656x445, 378Kb)

 

1 спосіб – масу (тісто) викласти на посипану борошном поверхню столу і розкачати завтовшки 10-12 мм, розрізати на смужки завширшки 25 мм; смужки нарізати на шматочки прямокутної форми; викласти на посипані борошном лотки.

2 спосіб – розкачати тісто джгутом (1,5 см у діаметрі) і нарізати навскіс на рівномірні шматочки; викласти на лоток, посипаний борошном.

77.

 

Розтопити маргарин або вершкове масло

Покласти шматочки жиру на сковорідку і розтопити на поверхні електричної плити, слідкувати, щоб не закипіло.

88.

 

Зварити вареники

2 (656x445, 375Kb)

 

Нагріти до кипіння воду у широкому і низькому посуді, посолити; обережно невеликими порціями занурити н/ф в окріп, ретельно, потихеньку помішувати доки не закиплять; далі варити при слабкому кипінні 4-5 хв. Готові вареники (спливають на поверхню) вийняти шумівкою, дати стекти воді, покласти в посуд з розтопленим жиром і злегка струхнути.

99.

 

Порціонувати і відпустити страву

9 (656x445, 319Kb)

 

Вареники подати у підігрітій мілкій столовій тарілці, зверху полити розтопленим маргарином або маслом вершковим, сметаною; сметану можна подати окремо.

110.

 

Вимоги до якості

Вареники ліниві повинні зберегти форму прямокутників або трикутників, политі маслом або маргарином, сметаною; смак і запах – властиві вареному тісту з ніжним ароматом сиру, сметани або масла вершкового; колір від світло-кремового до кремового; консистенція – ніжна, однорідна, без крупинок не протертого сиру.

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чемерейко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
17 березня 2020
Переглядів
9470
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку