Приготування напівфабрикатів для страв з вареної риби

Про матеріал
Додаткові матеріали до вступного інструктажу на уроках виробничого навчання у вигляді таблиці, технологічної схеми, описання приготування напівфабрикатів для страв з вареної риби.
Перегляд файлу

Приготування напівфабрикатів з риби

Смак майбутньої страви на п’ятдесят відсотків залежить від дотримання правил попередньої обробки і підготовки сировини. Це перший етап технологічного циклу. Другий етап – сама теплова обробка, третій – доведення страви до смаку.

У залежності від розміру рибні напівфабрикати поділяють на великі (ціла риба, ланки осетрових, філе риби), порційні, дрібношматкові (для риби в тісті, солянки та інших страв).

Технологічна схема приготування напівфабрикатів з риби з кістковим скелетом

Первинна обробка

 

Промивання

 

Обсушування

 

Приготування напівфабрикатів

 

ціла

 

непластована

 

філе

 

зі шкірою і реберними кістками

зі шкірою без реберних кісток

без шкіри і без реберних кісток

 

з головою    

 

без голови

                                                                                 

тушка

кругляки            

                                                               

 

фарширована цілою

 

фарширована порційними шматками

 

У залежності від використання поділяють на: напівфабрикати для варіння, припускання, смаження з невеликою кількістю жиру (основним способом) і у великій кількості жиру (фритюрі), смаження на решітці, на вертелі, запікання, тушкування.

 

Таблиця напівфабрикатів з риби і способів теплової обробки

 

 

Способи розбирання

Прийоми теплової обробки

Варіння

Припускання

Смаження основним способом

Смаження у фритюрі

Смаження на відкритому вогні

Запікання

Тушкування

  1. Ціла риба

+

+

+

+

 

+

+

  1. Кругляки

+

 

+

 

 

 

 

  1. Філе з шкірою і кістками

+

 

+

 

 

 

+

  1. Філе з шкірою без кісток

+

+

+

 

 

+

+

  1. Чисте філе

 

 

 

+

+

+

 

  1. Пласти осетрової риби

+

+

+

 

 

 

 

 

При цьому застосовують такі способи приготування напівфабрикатів: нарізування, бланшування, маринування, відбивання, панірування.

Нарізування – використовують для виготовлення напівфабрикатів (порціонування) і надання їм відповідної форми залежно від виду страви.

Бланшування (обшпарювання) – це короткочасне варіння (2-5 хв) або обшпарювання продуктів кип’ятком з метою часткового або поверхневого пом’якшення, видалення стороннього запаху і гіркоти, зменшення об’єму і видалення повітря, для знищення мікроорганізмів на поверхні продуктів, полегшення обчищання (зняття кісткових зроговілих лусочок з риби осетрових порід), запобігання ферментаційним процесам, що спричиняють потемніння.

Відбивання – пом’якшує приготовлені напівфабрикати (грубі або потовщені частини продуктів та ін.), а також надає їм відповідної форми. Відбивають вручну сікачем, який заздалегідь змочують у холодній воді, при цьому розпушується сполучна тканина, згладжується поверхня напівфабрикату, що забезпечує рівномірну теплову обробку.

Маринування – спосіб хімічної кулінарної обробки, який полягає в тому, що продукти тримають у розчинах харчових органічних кислот з метою надати готовим стравам специфічного смаку й аромату, а також для розм’якшення сполучної тканини риби та інших продуктів.

Паніруванням називають обкатування напівфабрикатів у борошні, сухарях або іншій паніровці.

 

Приготування напівфабрикатів з риби для варіння

Для варіння використовують цілу оброблену рибу з головою або без неї, пласти осетрової риби, з не пластованої риби з цілим черевцем – порційні шматочки-кругляки, порційні шматочки з пластованої на філе зі шкірою і без кісток риби. 

 

 

 

 

 

     

 

1.                                                                              2.

Розбирання риби на кругляки:                                   Нарізування риби під

а — надрізування м'якоті біля зябрових кришок;                          прямим кутом

б — видалення голови разом з нутрощами;

в — риба, нарізана на кругляки

 

 

 

 

Порційні шматочки нарізують з помитої і обсушеної риби упоперек волокон, тримаючи ніж під прямим кутом до хребта риби. Щоб уникнути деформації риби при варінні, на шкірі роблять надрізи в двох-трьох місцях 

Н

А

П

І

В

Ф

А

Б

Р

И

К

А

Т

И

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пласти осетрових обшпарюють, занурюючи на 2-3 хв у гарячу воду (температура 95º С) і видаляють бокові, черевні та міленькі «жучки». Спинні «жучки» не видаляють, щоб риба не деформувалась при варінні. Вони легко відокремлюються після теплової обробки. Якщо із ланки нарізають порційні шматки (починають з хвостової частини), то хрящі видаляють до варіння. Після зачистки рибу промивають холодною водою для того, щоб видалити згустки білків. Черевну частину підвертають до спинки і перев’язують шпагатом, щоб зберегти форму в процесі варіння

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стерлядь – маленька риба родини осетрових, вагою 1,5 кг. У дрібної стерляді (300 г) очищують бокові, черевні і дрібні «жучки» без обшпарювання. Потім видаляють нутрощі, промивають, витягують визигу через черевце, з голови видаляють зябра. Спинні жучки видаляють після варіння, щоб при тепловій обробці риба не деформувалася. Порційні шматки із пластованої стерляді нарізають під гострим кутом зі шкірою. Дрібну стерлядь нарізають на порційні шматки не пластуючи. Інколи для банкетної подачі стерляді надають форму кільця. Для цього в хвостовій частині риби роблять надріз. Потім рибу кладуть спиною до верху на стіл, згортають у вигляді кільця, вставляючи ніс у розріз в хвостовій частині

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
2923
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку