Прикмети зими .Зимові місяці

Про матеріал
Даний матеріал можна використовувати в початкових класах на уроках ядс ,природознавство. Ознайомити учнів зимовими місяцями, розкрити походження назв місяців зими .Вона розширює знання учнів , уміння вести спостереження .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прикмети зими. Зимові місяці.

Номер слайду 2

Загадки. Сніг на полях,Лід на річках. Метелиця гуляє. Коли це буває?Взимку. Біла скатертина Всю землю вкрила. Сніг.

Номер слайду 3

Загадки про зимові місяці. Місяць землю грудить і хату стильно студить. (Грудень )Вітри зі снігом вже сікли і назву місяцю дали . ( Січень)Місяць цей лютує, бо весноньку чує . ( Лютий )Як у подорож рушає,прихопити поспішає стужу й холоду кишені та сніжинок повні жмені . ( Грудень )Новий рік розпочинає ,зі святами привітає . Щедрувати діток водить , на ялинці хороводить. ( Січень )Із морозом бешкетує , сніговіями лютує , бо , напевно , добре знає , що зима уже минає . ( Лютий )Аж тріщить мороз , лютує , сніжна віхола танцює . А ставок у лід закутий . Це зимовий місяць … ( Лютий )

Номер слайду 4

Загадки про зимові місяці .8. Веселий Дід Мороз в руках несе нам подарунки. І на засніжених шибках малює візерунки . Або ще й носа обпече До холоду незвичним . Тому , що скрізь мороз січе – цей місяць зветься …( Січнем )9. Входить в двері в Новий рік , починає новий лік …Різдвяна в небі зірочка , під вікном щедрівочка . ( Січень )10. Пухнастий сніг усе вкриває , різдвяна зірка в небі сяє . Повсюди радість , щастя , сміх – цей місяць перший із усіх . ( Січень )10. Мороз і завірюха – замерзли щічки й вуха . Хто з місяців лютує , над нами бешкетує ? ( Лютий )

Номер слайду 5

Загадки про зимові місяці .11. Другий він в календарі , холодно у цій порі . Снігопади і завірюха , всі ховають в шапки вуха . ( Лютий )12. Розсипає з неба сніг білим килимом до ніг . Миколайчики приносить , новий рік у гості просить. ( Грудень )13. Під подушкою пакунки – Миколайчика дарунки . Трішки ще й почне свій лік , не старий , а Новий рік . ( Грудень )

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Фронтальна робота. - Яка пора року настала?Які зимові місяці ви знаєте?Назвіть ознаки зими в природі.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

ЧОМУ ЗИМОВІ МІСЯЦІ ОТРИМАЛИ ТАКІ НАЗВИ?

Номер слайду 10

З настанням грудневих морозів зораний ґрунт замерзаєй перетворюєтьсяна грудки. Звідси йназва місяця.

Номер слайду 11

Місяць грудень . Грудень місяць розпочинає справжню зиму . Свою назву він отримав від мерзлих грудок, груддя . У давнину вважалося , що коли цього місяця вони промерзають добре випадає сніг та інею багато – чекай наступного літа врожаю . Грудень поле грудить . Хоча в грудні, як правило , ще буде чотири відлиги. Втім в останні роки погода місяця не характерна для нашої країни , ніж та , яка була ще років 25 – 30 тому . У народі грудень місяць прозвали « першозимник» . У давнину люди казали : грудень – студень , на всю зиму землю вистуджує . Відомі ще такі його назви « стужайло », « лютовій», « хмурень», « вітрозим», «мостовик». Народна мудрість твердить : грудень і замостить,зацвяшить , і саням хід дасть. А вам відомо ? У грудні сонце на літо , а зима – на мороз. Цей місяць рік кінчає , справжній зимі двері відчиняє .

Номер слайду 12

Грудень місяць око снігами тішить , про те вуха морозом рве. Дні тепер найкоротші , зате ночі довгі. Тому й прозвали «ніч року». Бо є у грудні коротка пора , коли сонця майже не видно . В цю довгу без просвітню ніч нашим пращурам колись здавалося , що сонце ,знемігшись у боротьбі з силами темряви, поволі згасає . Грудень місяць – хуртовин . Наш спостережливий і кмітливий народ дав їй багато назв : віхола , завірюха , заметіль , замета , метелиця ,хуга ,хурделиця , хуртовина. Всі ці слова , як відомо багатьом з нас , означають одне і теж – вітер зі снігом. Загальні хуртовини цього місяця бувають під час густого снігопаду й сильного вітру , коли у повітрі кружляє сніг – і той , що падає з хмар , і той, що здіймається вітром із землі. А найпотужніші хуртовини називають ще сніговими бурями , буранами.

Номер слайду 13

Народні прикмети про грудень . Якщо грудень холодний і сніговий , з інеєм – прийдешній рік буде врожайний . Коли грудень багатий на опади , то і червень – дощовий буде. Коли липень був спекотний . То грудень буде морозяний. Який перший день місяця такою і зима буде. Якщо вночі з’явився іній – вдень сніг не падатиме. Замети на полях – зерно в засіках . У грудні сніг глибокий – буде врожай високий . Якщо взимку сніг лягає рівно – літо передбачається сухе , якщо гребенями , то дощове. Бурульки довгі висять з дахів вродять огірки .

Номер слайду 14

У давнину в січні люди розчищали землю від кущів і дерев, готуючи ділянки під поля. Ця робота мала назву січа.

Номер слайду 15

Місяць січень . Січень – перший місяць календарного року . Назва його походить від слова «сікти»: мороз у цей період січе , і люди сікли ліс , готуючи ділянки під нові поля. Ще один варіант походження назви першого місяця - від слова «Січа» . У давнину в цей час починали розчищати ділянки від корчів , щоб весною їх засіяти. Цей промисел називається січа . До цього перший місяць року мав і інші назви : студень . Тріскун , вогневик ,льодовик , щипун , сніжень , лютовій . Одна його з давніх назв «тріскун»,бо тріщало все від січневих морозів . А ще « Сніжень», « Сніговик ». І вважали наші предки , що немає кращого місяця від нього , бо , якщо «січень сніжний та холодний , то рік буде хлібородний », то цілий рік буде не голодно» . Щоби це справдилось , треба догодити сердитій Бабі – Зимі , котра господарює на землі в січневу пору , - а їй до вподоби Різдвяні колядки та Новорічні щедрівки . Від таких святкових співів її холодне серце тепліє і вона

Номер слайду 16

пом’якшує свій крижаний тиск на людські домівки , на озимину , на ліси і води , - січневі морози не такими жорстокими і Старий рік передає владу новому без войовничого протистояння .

Номер слайду 17

Народні прикмети про січень . Березень у січні – в березні бійся січня. У січні висить багато довгих бурульок – врожай буде добрим. В січні горщик на печі замерзає . В січні поверх по верх криги з’являється вода – лютому ще будуть морози . В січні росте трава – влітку болить у газди голова . В січні сніг і морози – готов уже плуги й вози . Іній у січні на стогах – буде мокре літо і зле є жито . Мряка в січні – мокра весна . Січень без снігу – літо без хліба . Січень – всій землі господар.

Номер слайду 18

Свою назву місяцьотримав за лютупогоду. У лютомудмуть сильні вітри,бувають хуртовини, морози.

Номер слайду 19

Місяць лютий . Він – і молодший , і найстаріший , і найкоротший . Лютий – другий місяць року у григоріанському календарі , має 29 днів у високосні і 28 днів – у звичайні роки. Назва лютий закріпилася за місцем у кінці ХІХ сторіччя . Цей місяць завше мав люту вдачу . В лютому характерні пронизливі сніговії , колючі морози , вітри й перемети . Про це свідчать і давні назви місяця : крутень, зимобор, криводоріг , казибрід , межень( межа між зимою й весною) . Інші народні назви лютого : лютень , бокогрій . Втім , для лютого в Україні характерна часта зміна змінна синоптичних коливань температури повітря . А вже із середини лютого починається повільне зростання температури . Взагалі лютий буває холоднішим за січень.

Номер слайду 20

Народні прикмети про лютий . Лютий багатий снігом – квітень буде щедрий на воду . В лютому багато інею – влітку буде багато роси і меду . Ворона під крило ніс ховає – до холоду . Місяць мутний – піде сніг. Сонце сходить червоне і в червоній зорі – чекати хуртовини . Ворона заховала дзьоба під крило сильно - похолодає . Снігурі туляться до оселі - на великий снігопад . Глибокий сніг узимку - на дощове літо . У лютому багато інею – влітку багато роси . Лютий без снігу – літо без хліба .

Номер слайду 21

Зима — це одна з чотирьох пір року між осінню івесною. Зимові місяці — грудень, січень, лютий.

Номер слайду 22

Який місяць зайвий?Січень. Грудень. Серпень. Лютий

Номер слайду 23

Робота з прислів’ям. Чому в народі кажуть: «У лютому зима вперше з весноюзустрічається»?

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 2 клас, Презентації
Інкл
Додано
16 березня 2023
Переглядів
3621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку