Презентація "Збережемо первоцвіти!"

Про матеріал
Матеріал містить вірші, легенди, цікаві дані про первоцвіти. А ще можна дізнатися про значення первоцвітів для природи та обговорити з учнями проблеми захисту перших квіток весни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Збережемо первоцвіти!

Номер слайду 2

Первоцвіти. Первоцвіти називають першою усмішкою весни. Саме вони, ніжні й тендітні, першими відчувають ще не зовсім теплі, але вже приємні промінчики весняного сонечка. І як прикро, що деякі з цих квітів на межі зникнення. Поговоримо про це?

Номер слайду 3

Чому первоцвіти так рано цвітуть?Навесні, коли ще на деревах немає листя і сонячні промінчики «не заплутуючись» у кроні дерев потрапляють аж до землі, прокидаються перші квіти. Надзвичайно красиві,з яскравим забарвленням, вони привертають увагу комах, які дуже голодні, бо теж щойно прокинулися.

Номер слайду 4

Чи можна зривати первоцвіти?У лісі ми зриваємо найкращу і найбільшу квіточку, а значить — здорову. Наслідки:не отримаємо стійке до хвороб і шкідників насіння;пошкоджуємо цибулину і в неї можуть потрапити бактерії;цибулина не отримає поживні речовини , які утворюються в листочках і може загинути;квіти-джерело живлення для багатьох комашок. Що буде з метеликами, бджілками, іншими комашками, коли зникнуть первоцвіти? Чимало з них захищають ліс від шкідників, і якщо їх не стане, нікому буде «лікувати» дерева.

Номер слайду 5

Парад первоцвітів. Підсніжник.Існує думка, що підсніжник — це перша квітка, що виросла на Землі. За однією з легенд, коли Адама і Єву вигнали з раю, вся земля була покрита снігом. Єві було так холодно, що вона навіть заплакала. Тоді кілька сніжинок перетворилися на ніжні білі підсніжники. Відтоді ця квітка є символом надії та світлого майбутнього.

Номер слайду 6

Пролісок. Це пролісок синенький І перший навесніСказати вам раденький: «Кінець! Кінець зимі!» З-під снігу мій листочок. До сонця простягну, І ніжний мій дзвіночок Вітатиме весну. Катерина Перелісна

Номер слайду 7

Шафран Гейфеля (крокус)Легенда розповідає, що якось бог Гермес метав диск — у Греції це було популярне заняття. Та під час останнього кидка він помилився – і диск випадково вдарив його найліпшого друга Крокуса. Гермесу було настільки важко з цим змиритися, що він благав богів якимось чином зберегти пам'ять про друга. Тоді ж на місці загибелі Крокуса виросли квіти, такі ж красиві, як і воїн.

Номер слайду 8

Морозник кавказький. У часи Середньовіччя люди вірили, що морозник береже від злих духів та поганих чарів. У Англії навіть існував звичай висаджувати морозник біля порогу, щоб він захищав будинок від нечисті та заклинань.

Номер слайду 9

Це конвалії у гаї  На галявині цвітуть.  І ніде, ніде немає  Кращих квіточок, мабуть. В них так пахощів багато,  Цвіту свіжого, роси.  Хай ростуть – не буду рвати,  Шкода їхньої краси. Марія Познанська. Конвалія – квітка серця

Номер слайду 10

Зозулині черевички. Легенда розповідає, що під час татарських набігів жила в одному селі дівчина Зозуля, яка зналася на рослинах. Одного разу отруйна стріла потрапила в серце її коханого. Чим тільки дівчина не намагалася його вилікувати, та все було марним. Але, на щастя, натрапила якось Зозуля на незвичайну рослину з чудернацькими квітами. Саме вона і повернула сили молодому парубкові. От і назвали ті квіти зозулиними. Ця квітка вважається однією з найкрасивіших орхідей України. Уважно придивись — і ти помітиш, що вона справді схожа на черевичок.

Номер слайду 11

Мати-й мачуха Листки - мати-й-мачухи використовують як відхаркувальний засіб при хворобах дихальних шляхів та при кашлі. Соком листків лікують туберкульоз легень, золотуху, нежить, гнійні рани й виразки. Свіжі листки прикладають до наривів, ними лікують запалення шкіри, запалення вен на ногах. Відваром листків з підбілу і кропиви миють голову для укріплення волосся і проти лупи.

Номер слайду 12

Цибуля ведмежа (черемша)З цією квіткою пов'язана цікава й кумедна легенда. Вирішили якось мисливець і ведмідь жити в мирі та й почали в гості один до одного ходити. І дуже вже подобалися мисливцю страви ведмедиці, але ведмідь запевняв, що ніякого секрету немає. Вирішив мисливець піти на хитрість і відправив дружину до ведмедиці, а та й розвідала таємницю. Виявилося, що страви були такі смачні, бо ведмедиця додавала до них черемшу. Ведмідь образився на мисливця, і вони знову почали ворогувати.

Номер слайду 13

А ще… примула, кульбаба, нарцис,тюльпан, ряст, горицвіт…

Номер слайду 14

Це цікаво!У 1980 році нарцис вузьколистий був занесений до Червоної книги України.Єдине місце в світі, на якому цвітуть нарциси на висоті близько 200 метрів над рівнем моря, розташоване в долині. У заповіднику найбільша площа, яку займають дикорослі нарциси в Європі.

Номер слайду 15

Упізнай квіточку

Номер слайду 16

Малюємо первоцвіти

Номер слайду 17

Матеріали взяті з Інтернет ресурсів. Більшість первоцвітів України занесено до Червоної книги. Це означає, що їх ні в якому разі не можна зривати. Збережи первоцвіти- першу усмішку весни!

pptx
Додано
16 березня 2023
Переглядів
1003
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку