"Принципи синтетичних процесів" (Презентація)

Про матеріал
Презентація до уроку. Допоможе сформувати здобувачам уявлення про базові принципи синтетичних процесів та наслідки порушення обміну речовин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Самостійна робота

Номер слайду 2

1. Як називаються живі організми, що здатні окислювати неорганічні речовини киснем і використовувати цю енергію для синтезу органічних речовин?

Номер слайду 3

2. Що таке «хемосинтез»?

Номер слайду 4

3. Як називаються бактерії, що беруть участь в утилізації амоніаку?

Номер слайду 5

4. Яка умова необхідна для нітрифікації?

Номер слайду 6

5. Чому місця неподалік «чорних курців» називають глибоководними оазами життя?

Номер слайду 7

6. Поясни, чому екосистеми глибоководних гідротермальних джерел залежать від сонячного світла?

Номер слайду 8

Принципи синтетичних процесів

Номер слайду 9

Біологічний фотодиктант

Номер слайду 10

Промислові стоки можна очищувати за допомогою хемосинтезувальних організмів. Які речовини можна видалити зі стоків завдяки хемосинтетикам?

Номер слайду 11

Як зміниться склад ґрунту, якщо в ньому вимруть усі нітрифікувальні бактерії? Який наслідок це матиме для рослин?

Номер слайду 12

Чому переорювання землі після збирання врожаю поліпшує ріст сільськогосподарських культур наступного посіву?

Номер слайду 13

Завдяки діяльності деяких хемосинтезувальних бактерій утворилися поклади корисних копалин. Які бактерії за які копалини «відповідальні» і якіумови потрібні для формування покладів?

Номер слайду 14

ПЛАСТИЧНИЙ ОБМІН, або анаболізм (від грец. анаболе – підйом), – сукупність процесів синтезу органічних речовин, що відбуваються в живому з використанням енергії (фотосинтез, хемосинтез, біосинтез білків, біосинтез ДНК і РНК). Принципи анаболізму:

Номер слайду 15

Автотрофні організми здійснюють біосинтез із неорганічних речовин (води і СО2), використовуючи енергію світла (фотоавтотрофи) або енергію окисно-відновних реакцій (хемоавтотрофи). Гетеротрофні організми здійснюють синтез власних органічних речовин, використовуючи готові поживні речовини як джерело простих органічних сполук та енергії. Тому пластичний обмін взаємопов’язаний із енергетичним обміном, оскільки для синтезу потрібні енергія та прості молекули, що утворюються в реакціях розпаду. Але в будь-якому випадку енергія, що використовується для процесів пластичного обміну, є хімічною енергією АТФ.1. Енергозалежність

Номер слайду 16

Типи організмів за видом отримання енергії: Фототрофи (від грец. photos – «світло», troph — «споживати») – дослівно, це організми, що споживають енергію світла. Хемотрофи (від грец. chemo — «хімічний», troph — «споживати») – ті, що споживають енергію хімічних реакцій.

Номер слайду 17

За джерелом С виділяють: Автотрофи (від грец. autоs — «сам», troph — «споживати») – ті, що самі синтезують органічні речовини з неорганічних. Гетеротрофи (від грец. hеteros — «інший», troph — «споживати») – ті, що споживають органічні речовини інших. Міксотрофи (від грец. mіxis — змішення, troph — «споживати») – ті, що можуть змішувати тип споживання.Їх часто поєднують: хемогетеротрофи, фотоавтотрофи, хемоавтотрофи, фотогетеротрофи.

Номер слайду 18

2. Спрямованість на синтез власних органічних речовин Цей принцип є життєвоважливим для клітини, оскільки власні органічні молекули не спричиняють імунних реакцій відторгнення, мають певне значення в життєдіяльності, взаємопов’язані з іншими молекулами. Все це зумовлює генетичну визначеність переважної більшості реакцій біосинтезу. Організм спочатку розкладає чужі речовини до простих, а потім формує на основі цих простих речовин власні.

Номер слайду 19

3. Етапність перебігу Процеси синтезу відбуваються у кілька етапів. Це пояснюється ускладненням продуктів і використанням безпечної кількості енергії. Так, процеси фотосинтезу здійснюються в світловій й темновій фазах, процесами біосинтезу білків є транскрипція і трансляція.

Номер слайду 20

У процесах пластичного обміну беруть участь майже всі компоненти клітини, але складні анаболічні процеси відбуваються за участі спеціалізованих клітинних структур. Так, фотосинтез у рослин відбувається в хлоропластах, синтез білків – на рибосомах, біосинтез ліпідів – у цистернах гладкої ЕПС. Процеси біосинтезу можуть відбуватися і в цитоплазмі, але лише за певних умов, що забезпечують незалежність перебігу

Номер слайду 21

Схожість та відмінність анаболізму авто- та гетеротрофів

Номер слайду 22

Порушення обміну речовин. ВродженіНабутіВ результаті мутацій. Нераціональне харчування

Номер слайду 23

Ожирінняє найчастішим проявом порушення обміну речовин при порушенні ліпідного обміну. Симптоми: наявність надлишкової ваги провокує розлад основних функцій життєдіяльності: утруднена робота серцевого м'яза, порушення кровообігу, задишка, підвищена стомлюваність, падіння імунітету

Номер слайду 24

Цукровий діабетце захворювання ендокринної природи, що викликана абсолютною або відносною нестачею гормону підшлункової залози інсуліну. В результаті дефіциту інсуліну порушується метаболізм глюкози, і замість того, щоб засвоюватися клітинами організму, вона починає накопичуватися в крові.

Номер слайду 25

Подаграце хвороба обміну речовин, при якому солі сечової кислоти, ще відомі як урати, відкладаються в суглобах. Це старовинна хвороба, яка вже була відома в часи Гіппократа. Подагру інакше називають «хвороба королів» через те, що основним джерелом її виникнення є недотримання міри в їжі та спиртних напоях.

Номер слайду 26

Рахіт(від грец. ῥάχις — хребет) — захворювання дітей грудного і раннього віку, полягає в порушенні мінерального обміну, насамперед фосфорно-кальцієвого, що призводить до розладу правильного формування скелета і функцій внутрішніх органів і систем.

Номер слайду 27

Домашнє завдання

Номер слайду 28

Номер слайду 29

pptx
Додано
16 листопада 2021
Переглядів
1021
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку