Презентація до уроку за темою: "Природа та населення Давньої Греції"

Про матеріал

Презентація до теми уроку: Природа та населення Давньої Греції. За підручником: Бандровський О.Г. Всесвітня історія. Історія України : (інтегр. курс) : підруч. для 6-го кл. закл. заг. серед. освіти / Олександр Бандровський, Віталій Власов. — Київ : Генеза, 2019. — 224 с. : іл., карти.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природа та населення Давньої ГреціїПлан:1. Географічне положення;2. Господарство давніх греків;3. Найдавніші мешканці.

Номер слайду 2

Крито-Мінойська цивілізація (ІІІ - середина ІІ тис. до н.е.)Переодизація історії Стародавньої Греції«Гомерівський» період (ХІ - ІX ст. до н.е.)Архаїчний період (VIIІ - VI ст. до н.е.)Класичний період(V - IV ст. до н.е.)Доба еллінізму(IV - І ст. до н.е.)

Номер слайду 3

Греція, або Еллада (мешканці - елліни, греки)- невелика гірська країна на півдні Балканського півострову та островах Егейського моря. Вкрита густими лісами. Клімат рівний та теплий, близький до субтропічного. Спекотне літо та тепла дощова зима. Більшість грунтів кам'янисті та мало придатні до землеробства. Багато зручних морських гаваней.

Номер слайду 4

Найвищою точкою є г. Олімп (3 тис.м.), яка розташовується між Македонією та Фессалією.

Номер слайду 5

Умовно Грецію можна розділити на три частини: Північну - Епір та Фессалія. Тут знаходились землі найбільш сприятливі до землеробства та скотарства. Середня - Беотія та Аттика. У ній переважають кам’янисті ґрунти й тільки зрідка трапляються родючі долини. Південна - Мессенія та Лаконіка. Гори, долини та пагорби.

Номер слайду 6

В Егейському морі розкидано багато невеликих островів, які славилися садами й виноградниками: Лесбос, Хіос, Самос, Родос. На островах Делос, Наксос, Парос було відкрито поклади рідкісного мармуру. Є в Егейському морі й великі острови - Крит, Фасос, Евбея. Дуже давно греки заселили узбережжя Малої Азії. Найвідомішими містами тут були Мілет, Ефес, Пергам.

Номер слайду 7

Гористий рельєф Греції мало придатний для землеробства. Греки вирощували пшеницю, жито, оливки, виноград. Особливу роль у сільському господарстві відігравало маслинництво. Маслинову (оливкову) олію використовували і як харчовий продукт, і як лікарську речовину, і як горючу речовину для освітлювальних приладів тощо.

Номер слайду 8

Надра Греції багаті на поклади залізної руди, міді, срібла, високоякісної глини, мармуру. Наявність таких корисних копалин зумовила розвиток ремесла, тож греки могли обмінювати ремісничі вироби на продукти харчування.

Номер слайду 9

Спробуйте за малюнками на грецькому посуді з'ясувати чим займались стародавні греки.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Грецька народність складалася із 4 великих племінних об’єднань: ахейців, іонійців, дорійців та еолійців.

Номер слайду 14

Д/з:§20 (читати);Письмово:- Географічні особливості Давньої Греції;- Ремесло та господарство Давньої Греції.

pptx
Додано
28 грудня 2022
Переглядів
2540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку