Природі будь ти вірним другом

Про матеріал
Заняття для дітей дошкільного віку. Освітній напрямок "Дитина у природному довкіллі". Мета: Формування у дітей природодоцільної поведінки. Розвиток емоційно - ціннісного ставлення до природи. Формування господарчо -побутової діяльності.
Перегляд файлу

                                             Полонська початкова школа №5     

                                                                        Вихователь – методист Давидова О.І.

    Заняття   «Природі будь ти вірним другом»

Мета: Познайомити дітей з поняттям «екологія». Узагальнити знання про природоохоронну діяльність людини: створення заповідників, охорони рідкісних рослин і тварин, збереження чистоти водойми і повітря. 

 Навчити правильно саджати дерева.

 Розвивати спостережливість, логічне мислення, вміти робити висновки, самостійно знаходити вихід з проблемних ситуацій, використовуючи набуті знання про природу. 

Виховувати любов до природи.

Матеріал: магнітофонний запис пташиних голосів, пісня «Рідний край» муз. Кишка, сл. Голубчинського, телеграма, емблеми (зелені листочки) саджанець, лопата, лійка з водою, глина, тканина.

                                                      Хід заняття

 Заняття проводиться на вулиці. Звучить пісня «Рідний край». Чути спів птахів.

 – Люди живуть і працюють серед природи і тому вони її зобов’язані зберегти. Україна здавна славиться своїми природними багатствами: лісами, горами, річками, морями. Особливо шанобливо люди ставляться до землі, яку називають годувальницею.

-         А що нам дає земля?

-         Так, усе багатство, що має людина: їжа, одяг, житло, все це від землі. Земля багата і народ багатий від того на якій землі ми живемо, як ми ставимося до землі, води, повітря, рослин. Від нас залежить наше майбутнє. Знищити природу легко, а зберегти важко. Сьогодні ми з вами відправляємось у мандрівку у чарівний світ природи. Подивіться навколо себе, помилуйтесь зеленим листям, травою, квітками. Барвистим вбранням, яке подарувала нам природа.

-         Прийшла весна-красунечка, несе вбрання лісам і синяву безхмарну дарує небесам (лунає спів птахів). - Послухайте, як радісно співають пташки. Вони радіють весні. Птахи є не лише окрасою лісів і садів, їх називають ще нашими помічниками, санітарами. Ви знаєте, чому?

-         Що вам відомо про ластівку, шпака?

-         Так, птахи наші друзі, а друзям потрібно допомагати, турбуватись про них. А ще весна дарує нам безліч чудових квітів.

-         Що це за квіточка? Це запашна і ніжна конвалія, а росте вона в гаї на галявині. У наших лісах з кожним роком їх стає менше і менше. Такими ж рідкісними стали перші вісники весни – підсніжники і проліски.

-         «Я перша квіточка весни

Я пролісковий цвіт Я пережив зимові сни

І знов родивсь на світ…»

-         Зрідка зустрічається ще одна чудова лугова квітка – жовто ока, а яка вона, назвете, коли відгадаєте:

-         Дивляться сестрички, так, немов живі. Жовті в них очі, білі в них вії.

Хто вони?

 Хоча квіти маленькі, але дуже помічні для людей. Настоями і відварами ромашки лікують хворе горло, промивають ніс, користуються при болях у животі, роблять примочки. Смачний і корисний чай з медом.

-         Діти, а що потрібно зробити, щоб ці красиві, корисні рослини не зникали?

-         В лісах, степах, в річках України водиться багато різних тварин, риб. Багато тварин, які жили давним-давно, зникли. Ось подивіться – це дикий кіт (ілюстрація). Живе він в лісах Карпат в дуплах дерев, норах. Він дуже схожий на домашнього, але значно більший і сильніший. Дикі коти полюють вночі на зайців, птахів, мишей. Вони є рідкісними тваринами. Вчені роблять все для того, щоб зберегти їх. 

-         Люди турбуються також про птахів, які зникають.

-         Ви бачили чорного лелеку? (показ ілюстрації).

На відміну від білих лелек , чорний  живе в лісах, подалі від людей. Своє гніздо будує на старому дереві, поблизу річки, живиться рибою, жабами. Його також потрібно охороняти. Для збереження рідкісних видів рослин і тварин, які потребують охорони, створено спеціальну Червону книгу України (показую).

         Чому книга зветься «Червоною»? 

– Мабуть тому, що червоний колір означає сигнал тривоги, яка загрожує деяким  видам рослин і тварин. 

-         Крім Червоної книги, створено заповідники – це великі ділянки лісів, полів, луків, степів, озер, на яких забороняється будь-яка діяльність людини, яка шкодить природі. Тут не можна вирубувати дерев, орати землю, осушувати водойми, полювати на тварин. У заповідниках тварини живуть на волі у природних умовах, самі влаштовують свої житла, виводять дитинчат.

-         Крім заповідників створюють зоопарки. Там люди постійно турбуються про тварин: готують їм їжу, будують для них приміщення. 

-         Як ви думаєте, де краще жити  тваринам: в зоопарку чи в заповіднику?

Чому? 

Під музику вальсу заходить в зеленому платті з Червоною книгою в руках « Екологія».

-         Я та, що піклуюсь про чисте, свіже повітря, про дрімучі ліси, зелені луки, безкраї поля, про річки і озера, про усе, що називається  довкілля.

 

-         Піклуюсь я про пташку маленьку, та про звірятко кволеньке,        про маляток, таких, як і ви. Про усе, усе на землі.» - Та хто ти така? - усі мене питають.

-         Я – «Екологія» - відповідаю.

-         Діти, а які ви, добрі чи злі, чи любите природу? А чи хочете, щоб природа стала багатою, різноманітною? (Відповіді).

-         Я сама не встигаю за всім доглянути, тому хочу навчити всіх дорослих і дітей берегти природу. Мені потрібна ваша допомога. Я сьогодні одержала телеграму, знову кличуть на допомогу. 

Зміст телеграми:

         Любіть природу, яка нас оточує, допомагайте їй, садіть дерева. 

«Коли хочете залишити добру пам'ять про себе на Землі – посади дерево» - каже народна мудрість. 

-         А хто з вас посадив дерево чи кущ? Давайте ми з вами зараз також посадимо деревце .

-         Чим більше їх ростиме на землі, тим чистіше буде повітря, яким ми дихаємо. Адже листочки збирають на собі пил з повітря, а коли йде дощ, то змиває листочки. (Саджання дерев на території закладу).

-         Говорять, що дерева – це легені нашої Землі. У людей також є легені і вони, як листочки вбирають в себе шкідливий пил. Тому, чим чистішим буде повітря, тим ми  будемо здоровішими.

-         Коли будеш іти садом, полем, а чи лугом - природі будь ти вірним другом!

-         Людині потрібна Батьківщина. Оберігати і берегти природу – значить оберігати і любити свою Україну.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pdf
Додано
15 березня 2023
Переглядів
276
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку