Природні комплекси Материків і океанів. Широтна Зональність і вертикальна поясність

Про матеріал
Природні комплекси Материків і океанів. Широтна Зональність і вертикальна поясність Природно-територіальний комплекс — закономірне поєднання природних компонентів на певній території, які перебувають у взаємодії та утворюють нерозривну систему.Природно-територіальний комплекс це різні за розмірами ділянки з певною однорідністю рельєфу, клімату, рослинного і тваринного світу, ґрунтів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРИРОДНІ КОМПЛЕКСИ МАТЕРИКІВ І ОКЕАНІВ. ШИРОТНА ЗОНАЛЬНІСТЬ І ВЕРТИКАЛЬНА ПОЯСНІСТЬ

Номер слайду 2

НАЙБІЛЬШИЙ ПРИРОДНИЙ КОМПЛЕКС ЗЕМЛІ — ГЕОГРАФІЧНА ОБОЛОНКА, ЯКА ПОДІЛЯЄТЬСЯ НА МЕНШІ ЗА РОЗМІРАМИ ПРИРОДНІ КОМПЛЕКСИ.

Номер слайду 3

ВНАСЛІДОК ТРИВАЛОЇ ВЗАЄМОДІЇ НА МАТЕРИКАХ ТА В ОКЕАНАХ СФОРМУВАЛИСЯ РІЗНІ ЗА РОЗМІРАМИ ДІЛЯНКИ З ПЕВНОЮ ОДНОРІДНІСТЮ РЕЛЬЄФУ, КЛІМАТУ, РОСЛИННОГО І ТВАРИННОГО СВІТУ, ҐРУНТІВ. ЦІ ДІЛЯНКИ НАЗИВАЮТЬ ПРИРОДНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИМИ КОМПЛЕКСАМИ (ПТК).

Номер слайду 4

ПРИРОДНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ КОМПЛЕКС — ЗАКОНОМІРНЕ ПОЄДНАННЯ ПРИРОДНИХ КОМПОНЕНТІВ НА ПЕВНІЙ ТЕРИТОРІЇ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У ВЗАЄМОДІЇ ТА УТВОРЮЮТЬ НЕРОЗРИВНУ СИСТЕМУ. ПРИРОДНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ КОМПЛЕКС ЦЕ РІЗНІ ЗА РОЗМІРАМИ ДІЛЯНКИ З ПЕВНОЮ ОДНОРІДНІСТЮ РЕЛЬЄФУ, КЛІМАТУ, РОСЛИННОГО І ТВАРИННОГО СВІТУ, ҐРУНТІВ

Номер слайду 5

Синонімом ПТК є поняття ландшафт (від нім. — загальний вигляд місцевості) як порівняно однорідної ділянки географічної оболонки. У минулі геологічні епохи, коли іншими були кліматичні умови материків, співвідношення суходолу та океану, іншими були й ландшафти материків. У наші часи активним чинником, що змінює ландшафти, є господарська діяльність людей, що спричиняє перетворення природних ландшафтів на природно-антропогенні.

Номер слайду 6

ШИРОТНА (ГОРИЗОНТАЛЬНА) ЗОНАЛЬНІСТЬ — ЦЕ ЗАКОНОМІРНА ЗМІНА ПРИРОДНИХ КОМПОНЕНТІВ ТА ПРИРОДНИХ КОМПЛЕКСІВ ВІД ЕКВАТОРА ДО ПОЛЮСІВ.

Номер слайду 7

Вона зумовлена нерівномірним розподілом енергії Сонця по широті через кулястість Землі. Найбільше широтна зональність проявляється в межах великих рівнин. Там чітко простежуються зональні природні комплекси — географічні пояси та природні зони.

Номер слайду 8

ГЕОГРАФІЧНІ ПОЯСИ — НАЙБІЛЬШІ ШИРОТНІ ЗОНАЛЬНІ ПІДРОЗДІЛИ ГЕОГРАФІЧНОЇ ОБОЛОНКИ. ГЕОГРАФІЧНІ ПОЯСИ ЗБІГАЮТЬСЯ З КЛІМАТИЧНИМИ ПОЯСАМИ І МАЮТЬ ОДНІ Й ТІ САМІ НАЗВИ.

Номер слайду 9

ПРИРОДНІ ЗОНИ — ВЕЛИКІ ЧАСТИНИ ГЕОГРАФІЧНИХ ПОЯСІВ, ЯКІ ЗАКОНОМІРНО ЗМІНЮЮТЬСЯ ВІД ЕКВАТОРА ДО ПОЛЮСІВ І ВІД ОКЕАНІВ УГЛИБ МАТЕРИКІВ.

Номер слайду 10

Формування природних зон на суходолі обумовлено насамперед типом клімату, а назва — характером рослинності. У Світовому океані також існують природні зони, але таких яскраво виражених розбіжностей, як на материках, у них немає.

Номер слайду 11

ВЕРТИКАЛЬНА ПОЯСНІСТЬ — ЗАКОНОМІРНА ЗМІНА ПРИРОДНИХ КОМПЛЕКСІВ, ПОВ’ЯЗАНА ЗІ ЗМІНОЮ ВИСОТИ НАД РІВНЕМ МОРЯ, ХАРАКТЕРНА ДЛЯ ГІРСЬКОЇ МІСЦЕВОСТІ.

Номер слайду 12

ВОНА ЗУМОВЛЕНА НАСАМПЕРЕД ЗМІНОЮ КЛІМАТИЧНИХ УМОВ ІЗ ВИСОТОЮ: ЗНИЖЕННЯМ ТЕМПЕРАТУРИ Й ТИСКУ, ЗБІЛЬШЕННЯМ (ДО ПЕВНОЇ ВИСОТИ) КІЛЬКОСТІ ОПАДІВ. У СВІТОВОМУ ОКЕАНІ ТАКОЖ Є СВОЄРІДНА ВЕРТИКАЛЬНА ПОЯСНІСТЬ — ЗМІНА ВЛАСТИВОСТЕЙ ВОДНИХ МАС ІЗ ГЛИБИНОЮ ТА, ВІДПОВІДНО, Й ОРГАНІЧНОГО СВІТУ.

Номер слайду 13

Зміна природних зон на рівнинах пояснюється зміною кліматичних умов з географічною широтою. Висновок 1

Номер слайду 14

Формування вертикальних поясів у горах обумовлено зміною кліматичних умов з висотою. Кількість висотних поясів залежить від висоти гір і їхнього місця розташування. Висновок 2

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 1. ПОВТОРИТИ ПАРАГРАФ 1-8 2. ПІДГОТУВАТИСЬ ДО ТЕМАТИЧНОГО ОЦІНЮВАННЯ 3. ПІДГОТУВАТИ КОРОТКЕ ПОВІДОМЛЕННЯ В ЗОШИТІ НА ТЕМУ: «ВЗАЄМОДІЯ СВІТОВОГО ОКЕАНУ, АТМОСФЕРИ ТА СУХОДОЛУ, ЇЇ НАСЛІДКИ»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тригуба Ганна Дем'янівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
30 вересня 2020
Переглядів
2481
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку