Природні ресурси. Енергія вітру,Сонця,води.Корисні копалини, їх різноманітність, поширення, використання.

Про матеріал
В презентації матеріал про корисні копалини: повторення того, що учні уже вивчали; пізнавальнмй калейдоскоп; цікаві факти про корисні копалини; гра "чарівна торбинка" - загадки про корисні копалини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні ресурси. Енергія вітру,Сонця,води. Корисні копалини, їх різноманітність, поширення, використання.6 клас. Пізнаємо природу. Вчитель біології: Оксана Хараїм

Номер слайду 2

Поміркуйте!Що таке природні ресурси?Які природні ресурси є на Землі?Як людина використовує природні ресурси?

Номер слайду 3

Природні ресурси Землі

Номер слайду 4

Природні ресурси ЗемлівичерпніневичерпніЕнергія Сонця, вітру, припливів, течій. Водні ресурси. Атмосферне повітря. Внутрішнє тепло Землі. Вода. Грунт. Рослинність. Тваринний світ. Корисні копалини.

Номер слайду 5

Сонячна енергія — енергія, отримана від Сонця у вигляді тепла та світла. Ця енергія значною мірою керує кліматом та погодою, та є основою життя. Технологія, що контролює сонячну енергію називається сонячною енергетикою. Вітрова енергетика

Номер слайду 6

Гірські породи — це природні тіла, які складаються з одного або декількох мінералів. В надрах Землі у різні епохи відбувалося утворення та накопичення речовин і сумішей, які з часом людина почала використовувати для своїх потреб.

Номер слайду 7

Гірські породи формуються за різних умов. За походженням поділяються на

Номер слайду 8

Мінерали є частиною гірських порід і складаються з однієї речовини. У складі земної кори налічується кілька тисяч мінералів і гірських порід. Ті з них, які видобувають з метою подальшого використання, мають назву корисні копалини.

Номер слайду 9

Пригадайте!Які корисні копалини ви знаєте?В яких станах можуть бути корисні копалини?Як людина використовує корисні копалини?

Номер слайду 10

Переважна більшість корисних копалин перебуває у твердому стані, хоча є газуваті ( природний газ) та рідини ( нафта). Одні корисні копалини використовують у тому вигляді, в якому вони існують, з інших – видобувають чи створюють нові речовини.

Номер слайду 11

Кухонна або кам’яна сіль. Видобувається у великих кількостях. Причому її практично всю споживає світова промисловість, а для вживання в їжу йде лише 5-10 відсотків. Використовується як харчова добавка і як консервуючий засіб харчових продуктів. Де в Україні видобувають сіль та як її використовують. Артемівське родовище кам’яної соліСлов’янське родовище кам’яної солі Солотвинське родовище кам’яної солі Соляні печері. Основну увагу приділяють лікуванню захворювань дихальних шляхів: гайморит, астма, бронхіт.

Номер слайду 12

Горючі корисні копалини. У великих кількостях використовуються для одержання тепла. Хоча вони також є цінною сировиною для виробництва різних матеріалів.

Номер слайду 13

Корисні копалини використовуються в будівництві споруд і доріг. Корисні копалини, з яких видобувають метали, називають руди.

Номер слайду 14

Пізнавальний калейдоскоп. За запасами залізних руд Україна входить у трійку світових лідерів. Найбільші запаси залізної руди розташовані поблизу Кривого Рогу та Керчі. За запасами марганцевих руд Україна посідає 1 місце в Європі і 2 у світі. Україна має найбільші в Європі запаси титану. Його родовища розташовані в Житомирській, Дніпропетровській та Донецьких областях. Північний схід України, Прикарпаття й Причорномор’я багаті родовищами нафти і газу. На території України розміщено понад 1,5 тис. родовищ торфу, що зосереджені переважно у Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Чернігівській, Черкаській, Хмельницькій, Сумській, та Львівській областях.

Номер слайду 15

Продукти видобутку корисних копалин забезпечують функціонування таких галузей господарства, як енергетика, чорна та кольорова металургія, промисловість хімічна, скляна, фарфоро-фаянсова індустрія та промисловість будівельних матеріалів. Мінеральні води та грязі використовуються як у сфері матеріального виробництва (промисловий розлив мінеральних вод), так і безпосередньо у сфері охорони здоров'я.

Номер слайду 16

Цікаві факти про корисні копалини. Торф є потужним природним консервантом. А оскільки його багато в болотах, з них іноді витягають тіла тварин і навіть людей, що потрапили туди кілька століть назад, проте ідеально збереглися. Залізна руда здавна використовується людиною. Археологам вдалося довести, що виготовлення перших предметів із залізної руди датується ll-lll століттями до нашої ери. Першими використовували цю корисну копалину жителі Месопотамії.

Номер слайду 17

Цікаві факти про корисні копалини. Алмаз є найбільш твердою речовиною серед усіх відомих людству. Нафта рідко зустрічається в чистому вигляді, без домішок. Зазвичай вона перемішана з природним газом. Граніт — корисна копалина, властивості якої відомі людині з глибокої давнини. Він надзвичайно стійкий до природних впливів, і гранітні будівлі можуть стояти тисячі років.

Номер слайду 18

Цікаві факти про корисні копалини. Золото є найбільш гнучким металом. З однієї унції можна виготовити нитку майже в 80 км завдовжки, і вона буде гнучкою і міцною. Найбільше з надр землі видобувається кам'яного вугілля. У багатьох країнах воно до сих пір є основою енергетики. А ще з нього можна виготовляти нафту. З такої корисної копалини, як обсидіан, колись виготовлялися перші в світі хірургічні інструменти. Обсидіан ще називають вулканічним склом.

Номер слайду 19

Гра « Чарівна торбинка»Відгадайте загадки про корисні копалини. Чорне, блискуче, у воді не тоне, у вогні горить? (Кам’яне вугілля) Буре, м’яке, із рослин складається, легко загоряється.(Торф)Безбарвний, горить синім полум’ям, виділяє багато тепла. (Природний газ)Цей біленький мінералти в їдальні зустрічав. Знає батько, знаю я,що за диво спеція. Смак надати його ціль.мінерал цей зветься - …(сіль). Камінь, я гірська порода,А також дитя природи,Я зернистий і твердий,І матеріал міцний. Можна пам’ятник зробити,Коли треба — роздробити,Я годжуся на бруківку,Для спорудження домівки,Я не мармур, не магніт,А такий собі...(граніт).

Номер слайду 20

Мене кожен в школі знає!Дітям я допомагаю. Щось на дошці написати,на асфальті малювати. Дітям радість я даю,а зовуся …(крейдою). Петрик з дерева упав,ліву ніжку поламав.“Ой! Рятуйте!” – він кричить,у Петра нога болить!Лікар швидко бинт приніс. Та наклав на ногу…(гіпс). У шахтах, кар’єрах її добувають. З неї у печах чавун виплавляють. З неї ллють сталь,Роблять речі сталеві,Ну, а основа речей металевих —Буро-червона, важка і тверда —Це залізняк, чи... (залізна руда). Масляниста рідина,З різким запахом вона,Темно-бурий колір має,Під землею залягає. Чорним золотом їїЗвуть всі люди на землі,З неї роблять, любий друже,Гас, бензин, машинне масло,Фарбу, гуму і пластмаси. (Нафта)

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Підручник Коршевнюк Т. Пізнаємо природу. 6 клас. Опрацюйте пар.14 ст.103-105 Виконайте дослідження на ст.105

Номер слайду 23

Бажаю успіхів!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Чекал Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Анастасія Калюжна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 червня 2023
Переглядів
2569
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку