Природний заповідник "Горгани"

Про матеріал
Презентація . Природний заповідник "Горгани" . Характеристика , рослинний і тваринний світ , проблеми масиву . Природний заповідник "Горгани" є природним еталоном недоторканої діяльністю людини центральної частини Українських Карпат і містить єдиний масив пралісу релікту ранньоголоценового періоду – сосни кедрової європейської в Європі і світі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГОРГАНИ

Номер слайду 2

Природний заповідник "Горгани" є природним еталоном недоторканої діяльністю людини центральної частини Українських Карпат і містить єдиний масив пралісу релікту ранньоголоценового періоду – сосни кедрової європейської в Європі і світі.

Номер слайду 3

Горга́ни — ботанічний заказник загальнодержавного значення. Розташований у межах Тячівського району Закарпатської області, на північний схід від села Лопухів, у верхів'ях річки Плайська. Площа 248 га. Створена в 1974 р. Перебуває у віданні Ясінського лісокомбінату.

Номер слайду 4

Він охоплює безперервним масивом три кліма- тичні зони і п‘ять вертикальних ступенів пралісової, реліктової і ендемічної рослинності, біотопів і популяцій тваринного світу. Заповідник містить єдину неперервну у горизонтальному і вертикальному розміщенні смугу п’яти субформацій пралісів і демонструє стадії розвитку первинної рослинності з раннього голоцену. На кам’янистих розсипах збереглися одні із найстійкіших польодовикових поселень реліктової сосни звичайної (Pinus sylvestris) і берези темної (Betula obscura). У Ґорґанах відомі найбільші осередки реліктової дендрофлори і відшарувань материнських порід, які мають наукове значення для вивчення історії розвитку рослинного покриву у післяльодовиковий період, дослідження динамічних тенденцій гірських і високогірних екосистем у зв’язку із зміною кліматичних умов.

Номер слайду 5

Залежно від висоти на території заповідника виділяються три кліматичні зони: прохолодна, помірно-холодна та холодна із середньорічною температурою від +5 до 0°С. Річна кількість опадів становить від 900 до 1400 мм. Сніговий покрив стійкий, із середньою потужністю 40 см.

Номер слайду 6

На території заповідника розвинута густа річкова мережа. Тут беруть свій початок близько 30 гірських річок, які є притоками р. Бистриці Надвірнянської. Ґрунтовий покрив доволі строкатий і складається з восьми типів ґрунтів, серед яких найбільш поширеними є бурі гірсько-лісові неопідзолені ґрунти.

Номер слайду 7

Важкодоступність масиву стала причиною того, що щороку Горгани збирають усіх прихильників екстремальних видів спорту для проведення перегонів Gorgany Race. Учасникам змагань необхідно за 30 годин подолати 90 кілометрів, при цьому на шляху постійно трапляються всілякі перешкоди: крижана вода, яку необхідно перейти вбрід, долання високих стін, канати, та й взагалі нічні Горгани – це вже екстрім, тому пройти весь маршрут за вказаний час під силу тільки найбільш відчайдушним та витривалим. стає все більше.

Номер слайду 8

  Панівним типом рослинності є ліси, які займають 84 % площі заповідника. Вони утворюють гірський лісовий пояс буково-ялицево-смерекових (27%), смереково-ялицево-букових (3,3%) та чистих смерекових (44,5%) лісів. Найбільшу цінність з них становлять ялицеві (31 га) та смерекові (787 га) праліси. Флора заповідника нараховує 451 вид судинних рослин та 235 видів мохів. Значна частина видів - рідкісні, ендемічні та реліктові, 30 видів занесені до Червоної книги України. Найбільш рідкісними з них є зозулинці чоловічий та шоломоносний, зозулині сльози яйцевидні, язичок зелений, лунарія оживаюча. Про значний вік флори та її самобутність свідчить наявність реліктових та ендемічних видів. Зокрема, з реліктів зустрічаються гронянка багатороздільна, страусове перо звичайне, блехнум колосистий, баранець звичайний, вовче лико звичайне. 

Номер слайду 9

Зозулинці чоловічий Зозулинець шоломоносний

Номер слайду 10

Баранець звичайний Вовче лико звичайне

Номер слайду 11

Тут відмічено 25 ендемічних видів, серед них королиця круглолиста, тоція карпатська, волошки мармароська і карпатська, гвоздика карпатська, фіалка відхилена та ін. Гвоздика карпатська. Фіалка відхилена

Номер слайду 12

Через стрімкі схили, кам’яні розсипи, густі дрімучі ліси та зарості жерепу Горгани називають одним із найменш доступних куточків Карпат. Саме тому тут водиться багато диких звірів – запросто можна зустріти дикого кабана, оленя, косулю, вовка чи навіть ведмедя. Значна кількість тварин, що водяться тут, потребують охорони і занесені до Червоної книги України.

Номер слайду 13

У заповіднику і на прилеглих територіях зафіксовано 174 види хребетнихтваринного світу (птахи– 104, ссавці – 42, риби– 12, земноводні – 9, плазуни - 6, круглороті – 1). З них 33 види занесені до Червоної Книги України,  91 вид тварин знаходяться під особливою охороною за Бернською Конвенцією, 1 вид тварин з незадовільним станом збереження захищені Боннською Конвенцією, 7 видів занесені до Червоної книги МСОП, 4 види тварин занесені до Європейського Червонного списку.

Номер слайду 14

Тут збереглися мало змінені місця існування найуразливіших крупних ссавців: оленя благородного ведмедя бурого, вовка і ін. Різноманітною у заповіднику є фауна безхребетних тварин (1077 видів), серед яких найчисленнішою групою є комахи. Тваринний світ тісно пов’язаний з висотними рослинними поясами, тому значна частка його – види, характерні для  хвойних лісів. З субальпійським поясом екологічно пов’язані тільки нориця снігова, тинівка альпійська  

Номер слайду 15

Олень благородний Ведмідь бурий

Номер слайду 16

З фауни 20 видів є рідкісними і занесені до Червоної книги України, а саме: харіус європейський, тритони альпійський і карпатський, саламандра плямиста, лелека чорний, підорлик малий, глухар, пугач, сова довгохвоста, дятел білоспинний, тинівка альпійська, бурозубка альпійська, кутора мала, полівка снігова, горностай, норка європейська, борсук, видра річкова, кіт лісовий, рись звичайна.

Номер слайду 17

Саламандра плямиста Норка європейська

Номер слайду 18

Рись звичайна Видра річкова

Номер слайду 19

Окрасою Горганського масиву є озеро Синевир (Синевір), найбільше озеро в Карпатах. Озеро розташоване на висоті 989 м й оточене крутими схилами, що додає йому чарівності й привабливості. 

Номер слайду 20

Проблеми масиву Горгани

Номер слайду 21

Однією з найбільших проблем масиву є вирубування лісів, яке здійснюється ударними темпами. Неконтрольоване вирубування лісу є неприпустимим, оскільки може призвести до зміни ландшафту, змін у видовому складі флори та фауни. У деяких випадках вже зрубані дерева чомусь не вивозяться, а так і лишаються там, де їх зрубали. Ще одна проблема, яка стосується також усіх Карпат – це проблема сміття. З кожним роком охочих відпочити в Карпатах стає все більше, а тому більшає сміття, яке лишають після себе туристи. На жаль, не всі розуміють, яку шкоду цим вони заподіюють, а тому доводиться організовувати волонтерські загони, які проходять найбільш популярними серед відпочивальників місцями та забирають звідти сміття. Як волонтерів залучають студентів місцевих вузів, а також усіх охочих

pptx
Додано
11 листопада 2019
Переглядів
1793
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку