Прислів’я, приказки, крилаті вирази, афоризми як різновиди фразеологізмів.

Про матеріал

Урок спрямований на збагачення словникового запасу учнів та використання ними фразеологізмів у своєму мовленні.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прислів’я, приказки, крилаті вирази, афоризми як різновиди фразеологізмів.

Номер слайду 2

Що таке фразеологізми? Для чого фразеологізми потрібні в мовленні? Де можна дізнатися значення фразеологізмів? Звідки походять українські фразеологізми?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Різновидами фразеологізмів є прислів'я та приказки. Жанр усної народної творчості Прислів'я та приказки — короткі влучні вислови, які образно та лаконічно передають нащадкам висновки з життєвого досвіду багатьох поколінь предків. Хліб - усьому голова. Не одежа красить - а добрі діла.

Номер слайду 9

Крутитисярозбиратисяноситьсясказавласийяк кіт до ковбасидурень з писаною торбоюсокирою одрубавбаран в аптецімуха в окропі.

Номер слайду 10

Нерідко прислів’я та приказки виступають заголовками художніх творів. «За двома зайцями» (М. Старицький)«Доки сонце зійде, роса очі виїсть» (М. Кропивницький)«Хіба ревуть воли, як ясла повні?» (П. Мирний)«Дай серцю волю, заведе в неволю» (М. Кропивницький)«Лиха іскра поле спалить і сама щезне» (І. Карпенко-Карий)«Козацькому роду нема переводу» (Олександр Ільченко)«Кров людська – не водиця» (М. Стельмах)

Номер слайду 11

Списати, вставити із довідки закінчення. У короткого розуму … . Під носом косовиця, а … . Борода виросла, а … . Дурень з дурнем зустрічались, … . Порожній млин і … . У закритий рот … . Довідка. Муха не влетить; без вітру меле; язик довгий; в голові ще й на зяб не орано; розуму не принесла; один одним дивувались. 

Номер слайду 12

Номер слайду 13

До фразеологізмів належать крилаті вислови. Це загальновідомі думки з художньої літератури, відомих людей: Учітеся, читайте, і чужому научайтеся , й свого не цурайтеся (Т. Шевченко). Історія це святая святих народу (О. Довженко). Життя без книг –це хата без вікна (Д Павличко). 

Номер слайду 14

Наука в ліс не веде,…Праця чоловіка годує,.. Сім разів відміряй…Семеро одного…Своя сорочка…Слово не горобець…На Бога надійся,…Що посіяв…Яйця курку…Застав дурня Богу молитися,…Сльозами горю…Вченому світ…Почав за здравіє, а…(а з лісу виводить)(а лінь марнує)(- один відріж)(не чекають)(ближча до тіла)(- вилетить не піймаєш)(а сам не зівай)(- те й пожни)(не вчать)(він і лоба розіб’є)(не допоможеш)(а невченому тьма)(закінчив за упокій)

Номер слайду 15

ФРАЗЕОЛОГІЗМАМИ Є І АФОРИЗМИАфоризм – короткий влучний оригінальний вислів, що легко запам’ятовується. Наприклад: Борітеся — поборете! — слова з поеми Т. Г. Шевченка «Кавказ» (це полум’яний заклик до боротьби проти національного й соціального гноблення). Через терни до зірок — латинський вислів(походить з твору давньоримського письменника і філософа Сенеки). Буря в склянці води — вислів належить французькому письменникові і філософу Ш. Л. Монтеск’є (велике хвилювання з незначного приводу, дрібної події, які штучно роздуваються). З корабля на бал — вислів належить російському письменникові О. Пушкіну (різка й несподівана зміна обставин). Для слави козацької — усталений зворот, широко вживаний у думах та історичних піснях.

Номер слайду 16

Що спільного між прислів’ями, приказками і афоризмами й крилатими висловами?Що їх відрізняє? Зверніть увагу, діти, і афоризми, і крилаті вислови мають авторів. Саме цим вони докорінно відрізняються від народних висловів!

Номер слайду 17

Записати подані фразеологізми за лексичним значенням у такому порядку: Хитра, непорядна людина. Добре запам’ятовувати. Бути в розпачі, впадати у відчай. Людина, яка тримається неприродно прямо, виструнчено. Дуже пильно дивитися на когось. Про вродливу людину. Коли винному придумують кару, яка насправді є його визволенням. Довідка. Ні в казці сказати, ні пером описати; карбувати в своїй пам’яті; у вічі лис, а за очі, як біс; аршин проковтнув; а щуку кинули у річку; їсти очима; рвати волосся на голові.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Скласти діалог, використовуючи побажання. (Домашнє завдання)Побажання: Ні пуху, ні пера. Година вам щаслива. Щоб тебе добра година знала. Щоб тебе не минула лиха година!Бодай тебе жаба вбрикнула! Бодай тобі очі повилазили. Щоб тобі світ замакітривсь! Щоб тебе добра година знала. Будь багата, як земля, а здорова, як вода. А три дні би вас дома не було! Дай нам, Боже, що нам треба, а по смерті шусть до неба.

pptx
Додано
15 жовтня 2022
Переглядів
851
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку