"Притчі про добро". Матеріали для уроків, що надихнути учнів.

Про матеріал

Притчі відображають закони Всесвіту, що проявляються в нас самих і навколо нас у будь-який момент часу. Знання, укладені в таку форму вираження, мають багаторівневу систему. Кожна людина може скористатися тільки тим рівнем, який відповідає рівню її буття. Тому будь-яка притча - джерело знань.

Інколи потрібно розпочати урок саме з притчі, щоб донести ло учнів суть кожного поняття.

Краса притч у тому, що вони дають тонкий натяк, як усе має бути. Вони пробуджують спогади, відчуття, досвід і ніколи не дають прямої відповіді.

Адже це дійсно «мистецтво слів попадати прямо в серце!».

Перегляд файлу

 

ПРИТЧА ПРО ДВОХ ВОВКІВ

wpid-s640x480.jpeg

Одним із наших завдань, як батьків, є завдання навчити дитину відчувати різницю між добром і злом. Ці два поняття все життя будуть іти поряд з людиною, і навіть провокувати боротььу в душі. Ця повчальна притча про двох вовків є дуже влучною і легко сприймається дітьми.
Одного разу допитливий онук запитав у свого діда – вождя племені:

 

– Чого з’являються погані люди?

На це старець дав мудру відповідь. Ось що він сказав:

– Поганих людей на світі немає. Але в кожній людині присутні дві сторони: темна і світла. Перша – це прагнення до любові, добра, співчуття, взаєморозуміння. Друга ж символізує зло, егоїзм, ненависть, руйнування. Подібно двом вовкам, які постійно борються один з одним.

– Зрозуміло, – відповів хлопчик. – А хто ж перемагає?

– Все залежить від людини, – закінчив дід. – Завжди перемагає той вовк, якого годують більше.

Ця притча вчить тому, що кожна людина обирає свій шлях самостійно і сама несе відповідальність за власні вчинки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Притча про добро і зло
                    Одного разу мудрець зібрав своїх учнів і показав їм звичайний аркуш паперу, де намалював маленьку чорну крапку. 
                Він запитав їх: «Що ви бачите?» 
Всі хором відповіли, що чорну крапку. Відповідь була невірною. 
Мудрець сказав:«А хіба ви не бачите цей білий аркуш паперу - він так величезний, більше, ніж ця чорна крапка!» 
             Ось так і в житті - ми бачимо в людях насамперед щось погане, хоча хорошого набагато більше. І лише одиниці бачать відразу «білий аркуш паперу»

 

 

Картинки по запросу чорний квадрат
 

 

 

 

 

 

 

ПРО ЩАСТЯ І ДОБРО

      Жив колись цар. І його народ, і сусідні царі вважали його дуже жадібним. Він стягував зі своїх підданих величезні податки, готовий був відібрати останній кусень хліба в бідняка. Але от якось вирішив цар, що треба навчитися робити добро, щоб сусіди-царі почали його шанувати. “Але в мене немає бажання робити добро, – подумав він. – Напевно, у тих, хто його творить, є те, чого ще немає в мене”.

Він покликав своїх радників-мудреців і запитав їх, хто більше за всіх робить добра людям:

       Більше всіх добра робить щасливий, – одностайно відповіли мудреці. – Щастя його переповнює, і він не може не ділитися їм з людьми.

“Але я нещасливий, – подумав цар, – через те, що мені щось бракує… Мені бракує багатств. От коли я накопичу достатньо, то стану щасливим і почну робити добро”.

І збільшив податки своїм підданим. Правда, після цього не став щасливішим, хоча і зробився ще багатшим.

       Виявляється, добро творить щасливий, але зробити людину щасливою чуже добро не може.

Блаженніше давати, ніж приймати. (Діяння св. апостолів 20:35)

http://www.prytchi.in.ua/wp-content/uploads/2017/04/Novi-prytchi_26.jpg

 

Притча «Добро і зло»

 

Одна індійська бідна жінка щоранку пекла два коржі. Один для членів сім’ї, а другий, додатковий, для випадкового перехожого. Другий корж жінка завжди клала на підвіконня, і будь-яка людина, що проходила повз могла його взяти.

Кожен день, коли жінка клала корж на підвіконня, вона читала молитву за свого сина, який пішов з дому шукати кращу долю. Протягом багатьох місяців мати нічого не знала про свого хлопчика і завжди молилася про його безпечне повернення.

Незабаром вона помітила, що якийсь горбань приходить кожен день і забирає другий корж. Але замість слів подяки, він тільки бурмотів: “Зло, яке Ви робите, залишається з Вами, а добро повертається Вам!” і продовжував свій шлях.

Це тривало день за днем. Не отримуючи очікуваних слів подяки, жінка відчувала себе обдуреною. “Кожен день цей горбань вимовляє одне і те ж! Але що він має на увазі?”

І одного разу, будучи особливо роздратованою, вона вирішила покінчити з цим.
“Я позбудуся цього противного горбаня!”, сказала вона собі і додала отрути у другий корж.

Але коли вона зібралася покласти його на підвіконня, руки жінки затремтіли. “Що ж я роблю?” – подумала вона. І негайно кинула отруйний корж у вогонь, приготувала інший і поклала його на підвіконня.

Горбань, як зазвичай, взяв корж, пробурмотівши незмінні слова: “Зло, яке Ви робите, залишається з Вами, а добро повертається Вам!” і продовжив свій шлях, не підозрюючи про вируючі всередині жінки емоції.

Того ж вечора хтось постукав у двері. Коли жінка їх відкрила, вона побачила свого сина, що стоїть в дверях. Виглядав він жахливо: голодний, худий і слабкий, в рваному одязі.

“Мама, це просто чудо, що я тут! Я був від дому всього лише на відстані однієї милі, але був такий голодний, що знепритомнів і впав. Я, напевно, помер би, але саме тоді якийсь старий горбань пройшов повз і був такий добрий до мене, що віддав цілий корж. І сказав, що це його єдина їжа на цілий день, але він бачить, що я маю потребу в ній більше, ніж він».

 

 

Коли мати почула ці слова, її обличчя зблідло, і вона притулилася до дверей, щоб не впасти. Вона згадала отруєний ранковий корж. Адже якщо б вона не спалила його у вогні, її власний син загинув би!

Ось тоді жінка зрозуміла сенс слів: “Зло, яке Ви робите, залишається з Вами, а добро повертається Вам!”
Прагніть робити добро завжди, навіть якщо цього зараз ніхто не цінує.

 

 

 

 

коржі в грубці

 

 

 

 

 

 

 

Притча про добро і зло

 

 

У одного африканського короля був близький друг, з яким він разом виріс. Цей друг, розглядаючи будь-яку ситуацію, яка траплялася в його житті, чи то вона позитивна, чи негативна, мав звичку говорити: «Це добре!»

Одного разу король перебував на полюванні. Друг, бувало, готував і заряджав рушниці для короля. Очевидно, він зробив щось неправильно, готуючи одну з рушниць. Коли король взяв у свого друга рушницю і вистрілив з неї, у нього відірвало великий палець руки. Оцінюючи ситуацію, друг, як і зазвичай, сказав: «Це добре!» На це король відповів: «Ні, це не добре», - і наказав посадити свого друга у в'язницю.

Минуло близько року, король полював в районі, в якому він міг, на його думку, перебувати зовсім безпечно. Але канібали взяли його в полон і привели в своє село разом з усіма іншими. Вони зв'язали йому руки, наносили купу дров, встановили стовп і прив'язали короля до стовпа. Коли вони підійшли ближче, щоб розвести вогонь, вони помітили, що у короля не вистачає великого пальця на руці. Через свої забобони вони ніколи не їли того, хто мав якусь ущербність в тілі. Розв'язавши короля, вони його відпустили.

Повернувшись додому, король згадав той випадок, коли він позбувся пальця, і відчув докори сумління за свій вчинок. Він відразу ж пішов у в'язницю, щоб поговорити з другом.

- Ти був правий, - сказав він, - це було добре, що я залишився без пальця.

І він розповів усе, що з ним сталося.

- Я дуже шкодую, що посадив тебе в тюрму, це було з мого боку погано.

- Ні, - сказав його друг, - це добре!

- Що ти кажеш? Хіба це добре, що я посадив свого друга на цілий рік у в'язницю?

- Якби я не був у в'язниці, то був би там разом з тобою.

 

 

 

 

Притча про добро і зло

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      На слайдах показати дітям картинки, щоб вони пояснили, як їх зрозуміли.

 

 

 

Картинки по запросу притчі про добро і милосердя

Похожее изображение

 

 

 

Картинки по запросу притчі про добро і милосердя

 

Картинки по запросу картинки про добро

 

 

 

 

Картинки по запросу притчі про добро і милосердя

 

Похожее изображение

 

 

Похожее изображение

 

 Картинки по запросу картинки про добро

docx
Додано
25 березня 2018
Переглядів
21244
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку