Призентація для 6 класу, "Будова клітини"

Про матеріал
Призентація для 6 класу, на тему "Будова клітини",в даній призентації детально описані органели клітини,їх функції,також наявні зоображення клітини з підписами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова клітиниstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 2

План1. Клітина,типи клітин.2. Органели. Ядро та ядерце. Рибосоми. ЕПС. Апарат Гольджі. Вакуолі. Лізосоми. Мітохондрії.4. Цитоплазма.5. Клітинна мембрана

Номер слайду 3

Клітина-найменша структурна одиниця живих організмів.

Номер слайду 4

Існує два основних типи клітин.прокаріотиеукаріоти

Номер слайду 5

Клітини еукаріоти. Вони містять органели, до яких відносять ядро та інші особливі частини. Еукаріотичні клітини є більш розвинутими й складними клітинами. Такими є клітини у рослин і тварин.

Номер слайду 6

Еукаріотичний організм(Елодея)

Номер слайду 7

Клітини прокаріоти. У них немає ядра, чи оточених мембраною органел. У них є генетичний матеріал, але він не міститься у ядрі. Прокаріоти завжди складаються з однієї клітини, тобто вони є одноклітинними організмами, як от бактерії.

Номер слайду 8

Прокаріотичний організм

Номер слайду 9

То що ж таке органели?Дослівно це означає "маленький орган".

Номер слайду 10

Органели - це спеціалізовані частини клітини, які виконують певні функції.

Номер слайду 11

Ядро та ядерце. Почнімо з ядра - центра управління клітиною. Ядро містить ДНК, або генетичний матеріал. ДНК визначає, що повинна робити клітина, і як само вона буде це робити. Ядро також містить одну особливу структуру - ядерце, що являє собою структуру, в якій збираються рибосоми.

Номер слайду 12

ЯДРОЯДЕРЦЕ

Номер слайду 13

Хроматин - це розплетена і просторово розподілена форма ДНК, що огорнена ззовні ядерною мембраною. Коли клітина готова до поділу, ДНК конденсується в структури, відомі як хромосоми.

Номер слайду 14

Рибосоми. Рибосоми - немембранні універсальні органели, що складається з р. РНК та білків і забезпечують синтез білків. Рибосоми можуть вільно переміщуватися в цитоплазмі, або ж прикріплюватися до ендоплазматичної мережі, або ретикулуму, іноді скорочено ЕПР.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ЕПСЕндоплазматичний сітка - це мережа обмежених мембраною каналів для транспортування речовин, таких як білки, що були синтезовані рибосомами.

Номер слайду 17

ЕПС

Номер слайду 18

Апарат ГольджіАпарат Гольджі- одномембранна органела у вигляді системи цистерн, трубочок, міхурців, що здійснює клітинні процеси секреції й екскреції. Білки та інші речовини виходять з ендоплазматичного ретикулуму в маленьких бульбашках, де комплекс, або апарат Ґольджі,приймає і приєднує їх.

Номер слайду 19

Апарат Гольджі

Номер слайду 20

У міру свого руху крізь комплекс Ґольджі, білки модифікуються у форми, які клітина зможе використати. Апарат Ґольджі робить це шляхом згортання білків в придатну для використання форму, або шляхом приєднання до них інших речовин, таких як ліпіди, або вуглеводи.

Номер слайду 21

ВакуоліВакуолі - це схожі на мішечки структури, що зберігають різні речовини. Розташовуються в клітинах тварин (травні, секреторні й скоротливі вакуолі), рослин (осморегуляторні й секреторні вакуолі) й грибів (запасливі й секреторні вакуолі). Особливо добре розвинуті вакуолі в клітинах рослин, де забезпечують стан напруги клітинної стінки.

Номер слайду 22

Рослинна клітина. Вакуоля

Номер слайду 23

Лізосоми. Лізосоми - це своєрідні утилізатори сміття, вони захоплюють пошкоджені, або зношені частини клітини. А ферменти, якими наповнені лізосоми, розщеплюють ці клітинні відходи.

Номер слайду 24

Лізосома

Номер слайду 25

Мітохондрія. Мітохондрія - це органела, яка є своєрідною електростанцією, як для тваринних, так і для рослинних клітин. В ході процесу під назвою клітинне дихання, мітохондрії виробляють молекули АТФ, які забезпечують енергією всі види клітинної діяльності. Клітини, які потребують більшої кількості енергії, мають більше мітохондрій.

Номер слайду 26

Мітохондрія

Номер слайду 27

Цитоплазма. Цитоплазма клітини становить основну масу клітини — це весь її внутрішній вміст, за винятком ядра. Містить 75–85% води, 15–25% білків і багато інших речовин. Цитоплазма відіграє важливу роль у клітині, слугуючи середовищем, у якому розташовані органели і яке забезпечує протікання багатьох хімічних реакцій та постачання необхідних речовин до різних частин клітини.

Номер слайду 28

Цитоплазма

Номер слайду 29

Клітинна мембрана. Клітинна мембрана- зовнішня оболонка живої клітини, яка відокремлює цитоплазму клітини від навколишнього середовища. Складається з двох шарів ліпідів, також містить білки і вуглеводи. Клітинна мембрана є напівпроникним бар'єром, що вибірково пропускає молекули всередину клітини та з неї назовні. 

Номер слайду 30

Клітинна мембрана

Номер слайду 31

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!style.colorfillcolorfill.type

pptx
Додано
5 жовтня 2019
Переглядів
6386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку