Про цінність здоров’я

Про матеріал
Про цінність здоров’я, Тищук О.Й., викладач фізичної культури, ВПУ № 3 м. Чернівці
Перегляд файлу

Про цінність здоровʼя

Тищук О.Й., викладач фізичної культури, ВПУ № 3 м. Чернівці

 

На скелі в Елладі було висічено: «Якщо хочеш бути сильним - бігай  якщо хочеш бути красивим - бігай, якщо хочеш бути здоровим – бігай». Справедливість цього вислову в теперішній час доведена багатьма науковими дослідженнями. Людина народжена для активної фізичної діяльності, і без неї радість життя не може бути повною. 

Одного філософа спитали, що є для людини найбільш цінним і важливим у житті: багатство чи слава? Подумавши хвилину, мудрець відповів: «Ні багатство, ні слава не робить людину щасливою. Здоровий бідний щасливіший, ніж хворий король!».

Тільки здорова людина може повністю пізнати радість життя, радість творчості в улюбленій роботі. Здоров‘я є джерелом щастя людини й будується кожним із нас. Людство побороло за свою історію існування малярію, холеру, тиф і інші глобальні хвороби. Але є ще багато захворювань, які розвивалися з малих літ, ставали причиною ранньої інвалідності й передчасної смерті. Це гіпертонічна хвороба, атеросклероз, різні хвороби серця. У їхньому виникненні здебільшого винна сама людина своїм бездушним ставленням до свого здоров‘я й не бажанням приділити належну увагу своєму організму.

У різні епохи розвитку суспільства видатні гуманісти неодноразово висували ідеал майбутньої людини, у якої б гармонійно перепліталися фізична й духовна культура. Під фізичною досконалістю мається на увазі насамперед міцне здоров‘я, фізична загартованість, яка б попереджувала виникнення різних захворювань, і звісно, краса тіла.

На користь глобального лозунгу «Хочу бути здоровим» можна навести багато цікавих і унікальних прикладів, яке написало саме життя.

Переможницею XVII Олімпійських ігор і Римі стала Вільма Рудольф. «Чорна газель» завоювала три золоті медалі з бігу на 100 м, 200 м та з естафетного бігу. Але мало хто знає, що найшвидша на той час дівчина в дитинстві хворіла поліемелітом і до 9 років не могла встати з ліжка. Поліомеліт… Страшна хвороба, вірус убиває нервову систему, і дуже часто виникає стійкий параліч. Вільма перемогла свою хворобу завдяки наполегливим і багатолітнім заняттям лікувальною гімнастикою, а вже потім наполегливими тренуваннями з бігу. Жодного дня без фізкультури, без тренувань. І це не тільки вилікувало дівчину від важкої хвороби, але й відкрило їй шлях у великий спорт, перетворило її у «чарівну фею» Олімпіади. Таку перемогу над хворобою, над власною долею отримали й інші олімпійські чемпіони: з плавання - Шеллі Менн, фігурного катання - Т.Олбрайт, стрибків у висоту - Волтер Девіс. І також лікувальна гімнастика, а потім систематичні заняття улюбленими видами спорту  повернули їм здоров‘я й дали можливість завоювати олімпійські нагороди. Тільки фізична культура й наполегливість! Таких прикладів дуже багато. Це історії про відомих і маловідомих людей, це історії про те, як молоді й уже не зовсім молоді люди завдяки фізичній культурі і спорту поверталися у суспільство здоровими людьми.

Ви всі чули про Параолімпійські ігри. Це спортивний планетарний форум, де змагаються люди з різними вадами здоров'я. Змагаються безрукі, безногі, змагаються сидячі у візках. Але головне, що вони перемогли свій власний недуг. Завдяки фізичним вправам високо підняли свій моральний дух і відчувають себе повноцінними членами сучасного суспільства. Тому для початку полюбіть уроки фізкультури, вступіть у спортивну секцію, займайтеся ходою, бігом, вчиться плавати, боріться за власне здоров'я. «Не побігаєш змолоду, побігаєш на старість за ліками», говорив один філософ.

А тепер звернемося до науки, до лікарів, які на дослідах, на наукових роботах показали, що відбувається з людським організмом, якщо не займатися фізичною культурою та спортом і вести малорухливий спосіб життя.

Професор П.М. Мантейфель, науковий керівник  зоопарку, так описав один експеримент: достатньо дорослим зайцям 22-25 днів просидіти в тісній клітці, як під час бігу на волі в багатьох із них відразу відбуваються переломи задніх ніг. Малорухливість, недостатня м'язова діяльність послаблюють серцевий м'яз і судини, а фізичні тренування,  навпаки, допомагають і зміцнюють м'язові стінки серця і значно підвищують його працездатність. Цікава деталь: серце домашньої качки складає 7% від її загальної ваги, а у дикої, яка багато літає, 11%. У домашнього кроля, на долю серця припадають тільки 2,4% ваги всього тіла, а у його рухливого родича - лісового зайця 7,8%. М'язова діяльність збільшує опір організму хворобам. Учений Б. Клин довів, що у тренованих мишей фібросаркоми - різновид злоякісних пухлин - росли повільніше, ніж у нетренованих.

Усі ці експерименти повинні спонукати нас серйозно замислитися над значенням руху для профілактики хвороб. Рух може за своєю дією замінити будь-який лікувальний засіб, але не всі лікувальні засоби світу можуть замінити рух. 

Здоров'я – безцінний дар, який приносить людині природа. Хіба може без нього життя бути щасливим і цікавим? Але як часто ми розтрачуємо цей дар намарно, забуваючи, що загубити здоров'я легко, а ось відновити його дуже важко. 

Скільки людей, які втратили здоров'я й отримали цілий «букет» хвороб, накидаються на модні ліки й чекають на видужування. А покращення не приходить. Вони продовжують ковтати порошки, таблетки, мікстури і не хочуть задумуватися над тим у чому причина хвороби. Чому загублена бадьорість, спритність, сила? Відповідь на це запитання частіше всього проста. Усьому вина - неправильний спосіб життя, який вони вели раніше і продовжують вести досі.

Згадайте, скільки рухаєтесь і буваєте на повітрі, як харчуєтесь, як відпочиваєте, які засоби вживаєте для боротьби із застудами, легкими недомаганнями, перевтомою, безсонням, які підстерігають будь-яку практично здорову людину. 

І ви відразу зрозумієте, що багато робите не так, нехтуєте простими істинами – усім добре відомими правилами здорового способу життя. Упоратися з недугами допоможуть - фізичні вправи, різні види масажу, автогенне тренування, раціональне харчування, розвантажувальні дієти, водні процедури, різні трави і квіти, продукти бджільництва. Звичайно, найкращий спосіб зберегти здоров'я - це не допускати розвиток хвороби. В останні роки навіть з'явилася така наука, як екологія людини. Але людина не квітка, яку можна занести до Червоної книги, заборонити рвати, тобто зберегти. Людина може й повинна попіклуватися про себе сама.

Наше здоров'я - у наших руках. Цю просту істину повинен зрозуміти кожен. 

 

 

pdf
Додав(-ла)
Тищук Оксана
Додано
8 березня 2023
Переглядів
121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку