Про затвердження Порядку раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти в (закладі освіти)

Про матеріал
Наказ-зразок "Про затвердження Порядку раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти"
Перегляд файлу

https://ips.ligazakon.net/l_flib1.nsf/LookupFiles/TSIGN.GIF/$file/TSIGN.GIF

 

ЗАКЛАД ОСВІТИ

 

НАКАЗ - ЗРАЗОК

 

21.08.2023                                                                                        № ____

 

Про затвердження Порядку раннього

попередження та евакуації учасників

освітнього процесу в разі нападу

або ризику нападу на заклад освіти

в (закладі освіти)

 

 Відповідно наказу Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки України від 18.08.2023 №685/1013 зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07 вересня 2023 року за номером №1583/40639 «Про затвердження Порядку раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти». Відповідно до пунктів 4,5 частини першої статті 23 Закону України «Про національну поліцію» частини третьої статті 26 Закону України «Про освіту», пункту 3 Плану заходів щодо реалізації Декларації про безпеку шкіл, затвердженого Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2021 року №898-р. Концепції безпеки закладів освіти, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07 квітня 2023 року N 301-р, з метою врегулювання діяльності Національної поліції України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, закладів освіти щодо раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти, з метою збереження здоров’я та життя учасників освітнього процесу в (закладі освіти).

 

НАКАЗУЮ:

  1.               Адміністрації закладу освіти:
    1.           Затвердити Порядок (механізм) раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти та узгодити з місцевою територіальною обороною _________________________.
    2.           Створити (робочу) команду реагування (закладу освіти) (додаток додається), здійснення заходів щодо попередження та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти.
    3.           Створити безпечні умови освітнього процесу з психологічною підтримкою фахівців (без фізичного та психологічного насильства).

 

 

  1.                  Працівникам закладу освіти:

2.1. Постійно проводити профілактичні та інформаційні заходи щодо попередження алгоритму дій у разі нападу на заклад освіти.

2.2. Захищати права, інтереси та свободи, життя і здоров’я людини та громадянина, суспільства та держави від протиправних посягань під час освітнього процесу.

  1.                  Технічні засоби охорони – технічні засоби (система, прилади та обладнання, ручна система тривожної (охоронної і охоронно-пожежної) сигналізації), що використовується для виявлення, оповіщення і попередження про наявність небезпеки для життя та здоров’я учасників освітнього процесу.
  2.                  Уповноваженому поліцейському (який прикріплений до закладу освіти) ______________:

4.1. Проводити постійно профілактичну та інформаційну роботу (включити в річний план роботи закладу освіти).

4.2. Ознайомитись з паспортом безпеки закладу освіти (за потребою, з оновленням).

4.3. Уживати заходи щодо унеможливлення доступу на територію закладу освіти сторонніх осіб, крім учасників освітнього процесу.

  1.           Проводити комплексне обстеження не рідше ніж один раз на шість місяців стану об’єктів захисних споруд цивільного захисту, маршруту руху, вказівників, протипожежного захисту, комплексу тривожної сигналізації, спостереження охорони.

4.5. Вносити необхідні корективи щодо безпеки закладу освіти.

  1.                  Адміністрація закладу освіти організовує, забезпечує та контролює виконання заходів, спрямованих на створення безпечних умов перебування учасників освітнього процесу в закладі освіти; розробляє план евакуації, алгоритми дій (не менш ніж три працівника закладу освіти).

5.1. Ознайомити учасників освітнього процесу з планом евакуації та порядком оповіщення в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти (гучномовці, шкільні дзвінки, сирена).

5.2. Контролювати відповідність стану будівель (постійно, 1 раз на 6 місяців).

6. Команда реагування закладу освіти:

6.1. Розробляє та затверджує дії учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти, а також плани евакуації.

6.2. Складає та оновлює паспорт безпеки закладу освіти, копія надається  уповноваженому поліцейському, працівнику ДСНС та (за потреби) представникам інших органів державної влади.

6.3. Здійснює навчання (тренування, тренінги) учасників освітнього процесу згідно алгоритмів дій у разі нападу або ризику нападу на заклад освіти, а також проведення їх евакуації.

7. Працівник закладу освіти в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти:

7.1. Негайно повідомляє членів команди реагування закладу освіти та керівника закладу освіти про відомі обставини нападу або ризику нападу.

7.2. Роз’яснює здобувачам освіти алгоритм дій.

7.3. Вживає заходів щодо проведення евакуації безпечним шляхом, визначеним командою реагування закладу освіти, у разі неможливості  евакуації вживає заходів щодо залишення здобувачів освіти в місці їх перебування в закладі освіти.

7.4. Виконує вимоги поліцейський та/або працівників ДСНС, які прибули в заклад освіти для реагування на напад або ризик нападу, сприяє в межах компетенції їх діяльності та за можливості інформує перебіг евакуації, місця перебування учасників освітнього процесу.

7.5. За наявності постраждалих осіб надає їм домедичну допомогу.

7.6. Обстежує приміщення закладу освіти з метою виявлення учасників освітнього процесу, яких не евакуювали.

7.7. Бере участь у навчаннях (тренуваннях, тренінгах) щодо виконання дій згідно з алгоритмами в разі нападу або ризик нападу на заклад освіти, а також проведення евакуації.

8. Підставою для прийняття рішення про евакуацію учасників освітнього процесу є:

8.1. Перебування в закладі освіти або на його території чи безпосередньо поблизу них осіб, які скоїли напад, або наявні інші дані, що свідчать про намір скоєння нападу.

8.2. Надходження повідомлень в усній або письмовій формі про напад або ризик нападу на заклад освіти.

9. Для оповіщення про напад або ризик нападу на заклад освіти використовується такі сигнали:

9.1. Перший сигнал – короткі, тривалістю 2-3 секунди, дзвінки, які повторюються п’ять разів із паузами, призначені для повідомлення учасникам освітнього процесу, що відбувається напад або є ризик нападу на заклад освіти.

9.2. Другий сигнал – довгий, тривалістю 10-15 секунд, дзвінок, призначений для повідомлення учасників освітнього процесу про проведення евакуації.

10. Алгоритм дій у разі нападу або ризику нападу на заклад освіти.

10.1. Директор закладу освіти координує та контролює дії членів команди реагування закладу освіти та працівників закладу освіти.

11. Команда реагування закладу освіти та/або працівник закладу освіти:

11.1. Негайно викликати поліцію та (за необхідності) інші екстрені служби, вмикає систему оповіщення за першим сигналом та повідомляє директору закладу освіти про напад або ризик нападу на заклад освіти.

11.2. З’ясовує обставини нападу або виникнення ризику нападу (сутність загрози, кількість постраждалих від нападу, їх фізичний стан та місце перебування).

11.3. У разі неможливості евакуації, зокрема якщо проведення евакуації може бути небезпечним, уживає заходів щодо залишення учасників освітнього процесу в місці їх перебування в закладі освіти та блокування будь-яким способом дверей і вікон.

11.4. У разі проведення евакуації вмикає систему оповіщення за другим сигналом.

11.5. Уживає заходів щодо проведення безпечної евакуації учасників освітнього процесу в безпечне місце.

11.6. Організовує безпечне пересування учасників освітнього процесу до укриття або іншого безпечного місця.

11.7. Перевіряє приміщення, будівлю закладу освіти на відсутність у них учасників освітнього процесу.

11.8. Виконує вимоги поліцейських/та або працівників ДСНС, які прибули в заклад освіти для реагування на напад або ризик нападу, та сприяє в межах компетенції їх діяльності та за можливості інформує про перебіг евакуації, місця перебування учасників освітнього процесу.

11.9. У разі наявності постраждалих від нападу організовує надання їм домедичної допомоги, у тому числі із залученням екстрених служб.

12. За можливості оповіщає батьків, інших законних представників про переміщення здобувачів освіти в укриття.

12.1. Погоджує повернення учасників освітнього процесу до навчання після завершення заходів, вжитих у разі нападу або ризику нападу на заклад освіти, а також перевіряє кількість здобувачів освіти.

Термін виконання: протягом 2023/2024 навчального року.

Відповідальні особи: працівники закладу освіти.

 

  1. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

 

Директор                                                                        ______________

 

З наказом ознайомити весь колектив.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

Команда реагування (закладу освіти) щодо попередження

та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти

 

  1. Директор – ______________
  2. Поліцейський  – _________________
  3. Перший поверх (заступник, медична сестра) – __________________
  4. Другий поверх (заступник, психолог)   –  ______________________
  5. Третій поверх  (заступник, соціальний працівник) –  ___________________
  6. Додатковий корпус (заступник, вчитель фізкультури) – ________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Zagirniak Oksana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Киричко Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Колоколова Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
11843
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку