Проблема чистої води. Охорона водойм від забруднень

Про матеріал
Презентація "Проблема чистої води. Охорона водойм від забруднення" містить інформацію про види забруднень, яким чином вони впливають на стан водойм України. Розкривається питання охорони водойм, яким чином відбувається очищення води.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проблема чистої води. Охорона водойм від забруднення

Номер слайду 2

Вода у звичаях українців Після народження немовля хрестять свяченою водою. - Велику увагу приділяли також і першій купелі дитини, воду для якої брали не з криниці, озера чи ставка, щоб доля не була закритою, а з річки або джерела, сподіваючись на гарну, довгу і щасливу долю. Воду після першої купелі виливали під дуб, якщо купали хлопчика, або під смереку, яблуню чи ялинку, якщо купали дівчинку. - На Богоявлення традиційно купатися в ополонці, щоб бути здоровими, як вода. - Напередодні Великодня є Чистий четвер, коли люди купалися та прибирали у хатах, готуючись до великого і світлого свята. - На Івана Купала дівчата кидали вінки на воду, загадуючи собі долю.Існують у нашому народі і різні прикмети:- Перейде дорогу людина з повними відрами — на щастя.- Дощ напередодні весілля символізує довге життя в любові та злагоді.

Номер слайду 3

Вода повинна бути не тільки чистою, але і повністю безпечною для людського здоров’я. Хороша питна вода відрізняється своєю прозорістю, не містить осаду і піску, не має запаху і присмаку землі. Вона повинна бути освіжаючою і приємною за своїми смаковими якостями.

Номер слайду 4

Типи забруднень води

Номер слайду 5

Типи забруднень води

Номер слайду 6

Головними забруднювачами річок є хімічна, нафтопереробна, металургійна, целюлознопаперова, машинобудівна промисловість, а також сільське господарство(передусім — тваринництво). На окиснення залишків органічних. Річки також потерпають від різноманітних стоків

Номер слайду 7

Основними джерелами забруднення природних вод є:• Атмосферні води, які несуть значні кількості забруднювачів, що вимиваються з повітря і мають переважно промислове походження. При стіканні по схилах, атмосферні та талі води додатково захоплюють з собою значну кількість речовин. Особливо небезпечні стоки з міських вулиць та промислових майданчиків, які несуть значну кількість нафтопродуктів, сміття фенолів, різних кислот.•Промислові стічні води.

Номер слайду 8

Найбільшими забрудниками поверхневих і підземних вод є:хімічна промисловість;чорна металургія; кольорова металургія; коксохімія;важке, енергетичне і транспортне машинобудування;комунальне і сільське господарство

Номер слайду 9

Головними джерелами забруднення і забруднюючими речовинами ґрунтових вод є: • неправильно розташовані звалища та інші сховища отруйних речовин;• підземні резервуари та трубопроводи (особливу небезпеку становлять втрати бензину на АЗС);• пестициди, що застосовуються на полях, у садах, на газонах тощо;• сіль, якою посипають тротуари і вулиці під час ожеледі;• мазут на дорогах для зв’язування пилу;надлишки стічних вод та каналізаційного мулу

Номер слайду 10

Приблизно 80 % населення нашої країни проживає в басейнах двох річок — Дніпра і Дністра.

Номер слайду 11

Охорона вод Проблема охорони навколишнього середовища стає все більш актуальною, а одним із головних завдань людства є збереження чистоти водних ресурсів. Охорона вод передбачена Водним кодексом України (22.05.2008). Глава 20 цього кодексу має назву «Охорона вод від забруднення, засмічення і вичерпання» Під охороною вод розуміють цілий комплекс заходів, спрямованих на запобігання і усунення наслідків забруднення, засмічування та виснаження вод.

Номер слайду 12

Проблема чистої води Від якості води, яку ми споживаємо, залежить стан нашого здоров’я. Вода, що надходить з водопроводу, здебільшого відповідає затвердженим стандартам і гігієнічним нормам. Але іноді з кранів тече вода із неприємним запахом і присмаком, а в ємностях із нею з’являється осад. У цьому разі вода потребує додаткового очищення.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Очисні системи. Очисні системи, які працюють в наближених до природних умовах. Суть їх роботи полягає в тому, що очисні споруди фільтрують стічні води через ґрунт або водойми. Таким чином, за допомогою даних систем можна очищати як поля зрошення або фільтрації, так і природні проточні водойми (ставки, струмки і т.д.). Очисні системи, що працюють в штучно створених умовах. Біологічні методи очищення води в даних системах полягають у тому, що мікроорганізми очищають стічні води в аеротенках, а також аеро- і біофільтрах.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Проект: Способи очищення води в побуті4 Прочитати параграф 31 в підручнику1 Проект: Дослідження якості води з різних джерел2 Проект: Дослідження фізичних і хімічних Властивостей води3 Проект: Збереження чистоти водойм: Проблема чистої води у нашому регіоні5 Проект один на вибір

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кравчук Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 травня 2020
Переглядів
3815
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку