Проблема забруднення повітря і способи її подолання.

Про матеріал
Презентація піднімає питання якості повітря і способи вирішення даної проблеми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проблеми забруднення повітря. Проблеми забруднення повітря та способи їх подолання.

Номер слайду 2

Вже тривалий час над Україною тримається аномально висока концентрація чадного газу в повітрі. І найбільше від цього страждають жителі Києва та Харкова. Експерти поки не можуть точно сказати, в чому причина такого явища. Одні стверджують, що екологія погіршилася через те, що горить листя і торфовища. Інші кажуть, що ніякого смогу немає і це звичайний туман, в якому зараз потопає вся країна. Втім, людей жодна з цих відповідей не влаштовує. Всі розуміють, що в місті стало небезпечно дихати повітрям, і намагаються знайти способи вирішення цієї проблеми. Розглянемо основні варіанти, які можуть допомогти не тільки в даній ситуації, але і в подібних їй, коли рівень забруднення повітря знову стане занадто високим.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Щоб розуміти, як врятуватися від забрудненого повітря, потрібно знати, що саме в ньому міститься. Так стане зрозуміло, від яких речовин його потрібно очищати. Найпоширеніша форма забруднення повітря - смог. Саме це зараз і спостерігається в Києві, та й по всій Україні. Смог містить в собі різні речовини, які виникають при горінні будь-яких видів палива. Але найнебезпечнішими є CO і ЅО2. Чадний газ (оксид кисню – CO) У нього немає кольору, смаку, запаху. Зазвичай його джерелом появи в місті вважаються машини. Тобто, він з'являється за рахунок викиду в атмосферу вихлопних газів. Також його джерелами можуть бути пожежі, палаюче листя, торфовища. Що і відбувається зараз в Києві. Наскільки небезпечний чадний газ для людей? Чим у більшій кількості він міститься в повітрі, тим менше кисню отримують клітини нашого організму. В результаті починає боліти голова, з'являються проблеми з серцем. Також чадний газ послаблює імунну систему, що призводить до різних захворювань. Газоподібний діоксид сірки (ЅО2) Цей газ теж безбарвний. Але він вже залишає в роті неприємний смак, викликає подразнення слизової оболонки очей і дихальних шляхів. Причому навіть в невеликих концентраціях. Виділяється він в результаті функціонування заводів. Його концентрація в повітрі залежить від сезону і часу доби. Наприклад, вдень вона вища - через УФ-випромінювання сонця, що активує хімічні реакції.

Номер слайду 5

Вплив брудного повітря на здоров'я людини. Незважаючи на такий «багатий» склад забруднювачів повітря, переважну їх частину ми не відчуваємо. Але вплив брудного повітря на організм є, і він великий та часто діє по наростаючій. Ось чим загрожує щоденне життя у брудному повітрі:вразливість очей, носа і горла;респіраторні хвороби;серцево-судинні захворювання (включаючи інфаркти);силікоз легенів, рак легенів і Холбі - хронічна обструктивна легенева хвороба;інсульт. Дихати забрудненим повітрям на щоденній основі - це завдавати прямої та свідомої шкоди своєму організму та мозку. За рахунок осідання частинок бруду на внутрішній поверхні легенів, вони засвоюють менше кисню, наш мозок його недоотримує, а тому знижується працездатність, здатність до критичного і творчого мислення, здатність ясно мислити і навіть любити. Саме тому важливо прагнути до максимальної чистоти повітря, яке нас оточує, і яке нам дає найважливіше, що у нас є – життя

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Українці заслуговують жити в комфортних та безпечних для здоров'я умовах, дихати чистим повітрям і пити чисту воду. Це всім зрозуміла аксіома, що на практиці доступна далеко не кожному. Дихати на повні груди у великих містах щодня стає складніше: повітря важке, а небо нерідко затягнуте ядучим смогом. Серед основних причин — шкідливі викиди від найбільших підприємств, які не контролюються державою. Українські міста, як-от Кривий Ріг та Дніпро, буквально задихаються у промислових викидах. На першому місці в рейтингу забруднювачів повітря уже не перший рік фігурують гіганти промисловості. Наприклад, "Арселор. Міттал Кривий Ріг", за даними Мінприроди, викидає у повітря щонайменше 230 тис. тонн забруднювальних речовин щороку.

Номер слайду 8

Щоб ефективно контролювати підприємства, потрібно запровадити систему інтегрованих дозволів. Система інтегрованих дозволів — в новинку лише для нашої держави. Інтегрований дозвіл — це один із ключових елементів Директиви ЄС, яка є однією з частин Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. По суті, інтегрований дозвіл — це документ, яким підприємству чітко вказують, скільки викидів та скидів допустимо і що робити, щоб зменшити їх кількість.Інтегрований дозвіл охоплюватиме вимоги до шкідливих викидів у повітря, спецводокористування, управління відходами. Найбільші забруднювачі, щоб працювати і далі, матимуть обов'язково отримати такий дозвіл. Система стосуватиметься підприємств різних галузей. Зокрема, енергетичного сектору, металургії, промисловості з переробки мінеральної сировини, хімічної промисловості, поводження з відходами. Розрахунок для видачі інтегрованого дозволу буде проводитись відповідно до висновків Найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ), а не так, як зараз — на фактичних викидах у воду, повітря та грунт забруднювачем. 

Номер слайду 9

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
28 березня
Переглядів
48
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку