Хімія у народних ремеслах

Про матеріал
Матеріал рекомендований для використання як на уроках хімії так і додаткових заняттях з поглиблення знань з предмету. Проектна робота 7 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИКОРИСТАННЯ ХІМІЧНИХ ЯВИЩ У ХУДОЖНІЙ ТВОРЧОСТІ Й НАРОДНИХ РЕМЕСЛАХ

Номер слайду 2

Тема актуальна в багатьох українських народних ремеслах. Народ освоїв хімію дуже давно, хімічні явища та реакції використовувалися в українських традиційних ремеслах. ВСТУП

Номер слайду 3

Вивчити хімічні явища в українських народних ремеслах. Розширити своїзнання про явища в побуті та нашому життіЗАВДАННЯ

Номер слайду 4

Хімія нас оточує всюди. У своєму житті ми використовуємо хімічні явища у художній творчості і народних ремеслах. У художній творчості використовують олійні фарби, які виготовляють з пігменту, масла і розчинника (скипадару – це складна суміш вуглеводів, головним чином, терпенових). МАЛЮВАННЯ

Номер слайду 5

– це декорування традиційними символами яйця за допомогою воску й харчових барвників. Віск – це органічна речовина рослинного або тваринного походження, утворена з естерів (вищих жирних кислот), і вищих переважно одноатомних спиртів. Харчові барвники зазвичай складаються з сиропу глюкози, води та пігменту, що надає колір. ПИСАНКАРСТВО

Номер слайду 6

ГОНЧАРСТВОЗавдяки гончарству виник абсолютно новий етап взаємин між людиною та природою. Виготовлення керамічних виробів з гончарної глини базується на таких хімічних реакціях: глина у сухому стані сипучий матеріал, але при випалюванні перетворюється на щільний матеріал.

Номер слайду 7

ГУТНИЦТВО– це виготовлення виробів із скла, що відоме в Україні понад тисячу років. Щоб отримати скло треба спочатку добути кварцовий пісок, крейду, вапняк та поташ, який доували під час спалювання дерев.

Номер слайду 8

ТЕХНОЛОГІЯ ВИГОТОВЛЕННЯ СКЛА Всі компоненти перемішуються, розплавляються, формується виріб та охолоджується.

Номер слайду 9

ТКАЦТВО– це виготовлення суворих текстильних тканин на ткацькому верстаті шляхом їх взаємного переплетення. В Україні використовували здавна, як ткацьку сировину: льон, коноплю, вовну, рослинне волокно.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ОБРОБКА МЕТАЛІВДавньоруські ковалі були обізнані з технологічними прийомами кування, зварювання і термічної обробки металів. Під час термічної обробки металів, змінюється структура металів при нагріванні,витримці та охолодженні. Під час зварювання металів відбувається нероз’ємне з’єднання між ними при їх нагріванні за рахунок встановлення міжмолекулярних і міжатомних зв’язків. Під час кування обробки металів тиском місцевого прикладання деформуючих навантажень.

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
30 березня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку