« Проблеми питної води на території села Вікно »

Про матеріал
Ця робота є екологічною пропагандою – це вплив на світогляд, орієнтацію, поведінку, настрій та розум людини з метою посилення дій, спрямованих на збереження здоров'я. Вона включає формування природоохоронних знань, навичок, соціальної активності населення.
Перегляд файлу

http://im3-tub-ua.yandex.net/i?id=743b5c86fad994ee545f89d78a7050c8-122-144&n=21Міністерство освіти і науки України

Відділ освіти

Вікнянська сільська  рада об’єднаної територіальної громади

ОЗ «Вікнянський ЗЗСО І-ІІІ ступенів»

 

        Всеукраїнський  конкурс експериментально-дослідницьких робіт з біології та  природознавства:

«Юний дослідник»

Номінація:

«Я і природа»

 « Проблеми питної води

на території  села Вікно »

http://im1-tub-ua.yandex.net/i?id=71fc301050aaba9249e071561d6f3780-80-144&n=21

           

 

             Виконавець:

             учень 5 класу

           ОЗ «Вікнянського ЗЗСО І-ІІІ ступенів»

             Фенюк Ілля Володимирович

             Керівник:

             вчитель  початкових класів,  

             природознавства

             Лазарюк Г.І. 

 

 

 

с. Вікно

2019 р.

ПЛАН

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ ПРО НЕСТАЧУ ПИТНОЇ ВОДИ, ЯК ЕКОЛОГІЧНУ ПОБЛЕМУ СУЧАСНОСТІ

 1.1.Глобальна проблема

 1.2. Проблема води в  Україні

 1.3.Проблема питної води в селі Вікно

РОЗДІЛ 2. ШЛЯХИ ТА ВИДИ ЗАБРУДЕННЯ ВОДИ

2.1. Джерела та види забруднення питної води

         2.2. Граничнодопустима концентрація  елементів в питної воді

   РОЗДІЛ 3. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА  

 3.1Дослідження якості питної води в селі Вікно 

 3. 2. Методи очищення води  -  досліди  Емото Масару   

           3.3.Основні методи знезараження води.

          3.4. Рекомендації для очишення води.

ВИСНОВОК

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Після повітря, вода другий за значенням компонент, необхідний для людського життя. Наскільки важлива вода, свідчить той факт, що її зміст у різних органах складає 70 – 90 %. Вода необхідна для підтримки всіх обмінних процесів, вона бере участь у засвоєнні клітками живильних речовин.Одним з основних факторів, що впливає на рівень здоров’я людей, є вода, яку вони споживають. Ще у ХІХ ст. відомий хімік Луї Пастер зазначав, що 80% хвороб людина випиває з водою.

В Україні питне водопостачання на 75% побудовано на поверхневих водах. Й основна проблема полягає в тому, що з кожним роком завдяки людській діяльності вони все більше й більше забруднюються, а очисні споруди не модернізувалися вже кілька десятиліть. Особливо напружена ситуація навесні під час повеней, коли якість води в річках значно погіршується.

  Україна за якістю питної води займає у світі 95-е із 122 місць, згідно з доповіддю ООН. Екологи заявляють, що майже в усіх українських регіонах у воді підвищена концентрація хлору, заліза, марганцю, органічних сполучень і навіть висока мінералізація. 95% питної води в Україні непридатні для вживання..

Найбільш забруднена питна вода в Одеській, Донецькій, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській і Миколаївській області. Кращою за якістю називають воду в Західній Україні, де ми з вами проживаємо. І  цим ми вже можемо гордитися.

https://fc.vseosvita.ua/00304q-4b5d/02c.jpg

Ризик для здоров'я населення від споживання питної води нестандартної якості є дуже високим, оскільки стан питного водопостачання і якість питної води як систем централізованого, так і особливо децентралізованого водопостачання в Україні залишається незадовільним, а в окремих регіонах - критичним. Моніторинг інфекційної захворюваності свідчить, що кожний другий-третій спалах кишкових інфекцій пов'язаний із вживанням неякісної питної води. Чисельними спостереженнями і дослідженнями встановлено значення питної води в розповсюдженні кишкових інфекційних (холера, черевний тиф, дизентерія), вірусних (інфекційний гепатит, аденовірусні захворювання, поліомієліт) та інших захворювань [6]. Зростаючий дефіцит питної води зумовлює необхідність розглядати цю проблему, як одну з найважливіших не тільки в техногенному, але й в санітарному аспектах.

Нажаль,  в Україні  немає контролю за питною водою, яку продають у пляшках чи привозять у цистернах. Постійний моніторинг якості води мав би проводитись за вісімдесятьма показниками, як цього вимагають стандарти, але така перевірка не ведеться. У більшості українських міст водогони та водоочисні споруди застарілі й потребують заміни. Не знають і селяни, яку воду вони вживають зі своїх колодязів.

Експерти зазначають, що якість води можна визначити за її смаком: чим солодша і приємніша на смак вода, тим більше у ній нітратів.

Тут дуже важливо ще раз сказати про значну роль води для людського організму. Наш організм на 70-80% складається з води у так званому зв'язаному стані. Плазма крові складається на 93% з води і всього на 7% з білків і ліпідів. Вода входить до складу всіх тканин людського тіла: у м'язах її 75%, в кістках - близько 20%, в легенях, серці та нирках - 80%, в шкірі і печінці - 70%, в жирової тканини - 10%. Найбільш багате водою склоподібне тіло  - очі - 99%, а найменше її в емалі зубів - 0,2%.

Багато води міститься в речовині головного мозку, де вона з її дуже рухливими молекулами залучена у формування інформації. Будь яка біохімічна реакція протікає оптимально тільки при достатній кількості молекул води. При її дефіциті в клітинах і тканинах концентрація кінцевих продукті в обміну речовин, в першу чергу мінеральних солей і сечовини, досить швидко переходить допустимі межі. З 1 літром сечі з організму виводиться не більше 30 г солей, в той час як за добу в організмі утворюється значно більше розчинних шлаків.

У зв'язку з нераціональною діяльністю людей спостерігається значне забруднення не тільки ґрунтів, які є фільтром для підземних вод, але й самих підземних вод. У випадку забруднення артезіанська або колодязна вода, не маючи власних «сил опору», надовго залишається небезпечною для здоров'я людини.

Тема роботи: проблема питної води на території с. Вікно

Метою роботи було теоретично обґрунтувати та експериментально дослідити стан якості питної води децентралізованого та колодязного водопостачання та  за епідеміологічним показником села Вікно.

Методи дослідження. Спостереження, експериментальний, аналіз отриманої інформації, статистичний метод, дослідницький, моніторинг, описовий. 

 Під час дослідження проби води відбирали з криниць села Вікно, водопроводу центрального водопостачання.  Відбір, зберігання та доставку зразків здійснювали за офіційно затвердженими методиками, які регламентують відбір і підготовку води (ДЄСТ 17.1.5.01-80). Аналіз води здійснювали у лабораторії водогону Дністер – Чернівці, другий  підйом с. Вікно.

F:\Новий портфель\Фото мами\IMG-2f69500ee03e7b4812b82d1fac2e9934-V.jpg

      На основі отриманих результатів визначали ступень забрудненості води за епідеміологічним критерієм, який враховує небезпеку мікробного забруднення та придатність до споживання води із місцевих колодязів. Зразки  води з річки  Дністер, Кізя та природних джерел.

Об'єкт дослідження: Питна вода з колодязів села Вікно та виявлення її якості.  Джерельна, колодязна  вода та вода з річок Дністер і Кизя.

Актуальність теми: На сьогоднішній день серед  жителів села Вікно  найпоширеніші захворювання: серцево-судинні захворювання, жовчнокам’яна та сечокам’яна хвороби, виразка шлунка, холецистит, токсичний ціаноз.

Встановити причини цих захворювань та попередити їх.

Для досягнення поставленої мети ми сформулювали такі завдання:

• ознайомитися з чинною правовою базою з питань водопостачання та водовідведення;

 • ознайомитися з проблемою забезпечення прісною водою різних регіонів України та нашої території, зокрема за допомогою різних джерел інформації;

• провести аналіз водопостачання жителів села Вікно Заставнівського району Чернівецької області;

• опитати жителів села, якою водою вони користуються у побуті і чи задоволені її якістю;

• дослідити якість води, взятої з джерела річки Кизя на території села, з криниць, крана центрального водопостачання  і придбаної у сільському магазині; • проаналізувати зібрану інформацію, опрацювати результати досліджень і порівняти їх із загальноукраїнськими;

• зробити висновки і запропонувати своє бачення розв’язання окресленої проблеми;

 • довести результати досліджень до відома жителів села.

При виконанні роботи ми використовували методи наукового пізнання природи, спостереження, порівняння, аналіз, синтез, експеримент.

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 1. НЕСТАЧА ПИТНОЇ ВОДИ ЯК ЕКОЛОГІЧНА      ПРОБЛЕМА СУЧАСНОСТІ

  1.      ГЛОБАЛЬНА ПРОБЛЕМА НЕСТАЧІ  ПИТНОЇ ВОДИ

    Запаси прісної води у світі не нескінченні. Більше того, вони не такі й великі. Не більше трьох відсотків від загальної кількості води на планеті складає прісна вода. А світові запаси прісної води, придатної для пиття, і того менше – всього лише 0.3% від загальної кількості.

 

C:\Users\Таня\Desktop\завантаження.png

Прісна вода в світі знаходиться не тільки в озерах і річках. Значна кількість її зосереджено в льодовиках і водоймах, розташованих глибоко в землі, під товщею морських вод. Отримати доступ до цих ресурсів досить складно. Вода покриває більше 70%  планети, але тільки 3% прісної води. Більшість природних прісної води в лід формі; менше 1% легко доступні для споживання людиною. Це означає,     що менш 0,007% води на землі готова для пиття.

 Більше 1,4 млрд. людей не мають доступу до чистої, безпечної води в усьому світі. Розрив між водопостачанням і попит на них постійно зростає, як очікується, досягне 40% до 2030 року. До 2025 року третина населення світу буде залежати від браку води. До 2050 року більше 70% населення планети буде жити в містах. У багатьох країнах, що розвиваються, відсоток втрат води складає більше 30%, досягнувши навіть 80% в деяких крайніх випадках. У глобальному масштабі близько 2/3 всіх опадів повертається в атмосферу.

       Проблема прісної води у світі обумовлена її нераціональним споживанням, коли витрати водних ресурсів значно перевищують реальні потреби. Споживання прісної води в світі відбувається з такою інтенсивністю, як ніби вода ніколи не вичерпається. Це надзвичайно небезпечна тенденція.

        Іншою дуже важливою проблемою, окрім підвищеної витрати прісної води, є  її забруднення шкідливими і токсичними відходами.

В результаті погіршення екологічної ситуації з водними ресурсами стає реальною загрозою зникнення певних водойм - річок, озер і навіть морів. Вода є необхідним джерелом нормального функціонування всіх екосистем Землі.

           Зі зростанням чисельності населення актуальність проблеми браку прісної води буде лише збільшуватися, тому що споживання буде з кожним роком зростатиме, а запаси - зменшуватися.

    Чиста питна вода стає стратегічним товаром. Так, наприклад, індустрія продажу бутильованої питної води - одна з найбільш в світі. Щорічно продається понад сто мільярдів літрів води, в основному, в пластиковій розфасовці.

C:\Users\Таня\Desktop\images (4).jpg

          Прибутки в цій галузі вже досягають одного трильйона доларів на рік - це 40% прибутку нафтових компаній і більше прибутку фармацевтичних фірм. Торгувати водою скоро буде прибутковіше, ніж нафтою.

(Динаміка росту цін на воду)

 А де була ця галузь всього 15-20 років тому, коли нафтова промисловість вже закатувала світові кризи? І де вона буде через 15-20 років? Адже жити то кожному хочеться не менше, ніж їздити на автомобілі


  1.      ПРОБЛЕМА ПИТНОЇ ВОДИ  В УКРАЇНІ

Водні ресурси, що формуються в межах України, надзвичайно обмежені. Їхній обсяг складає 52 км3/рік, у тому числі поверхневі – до 39км3/рік, підземні – до 13 км3/рік. Величина водоспоживання в країні неухильно наближається до межі ресурсів і досягає 30-36 км3/рік. При цьому 88 % основних рік мають екологічний стан басейнів, що оцінюються як "погане", "дуже погане" і "катастрофічне". У 61 % основних рік України вода оцінюється як "сильно забруднена", і тільки 3% рік мають воду задовільної чистоти[3].

Україні загрожує нестача питної води. Держава має змінити водну політику. Україна – єдина держава в Європі, яка використовує поверхневі води для питного водопостачання, але рівень їхнього забруднення настільки високий, що чиста вода може стати дефіцитом.Україні загрожує нестача питної води. Про це сказала голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко в інтерв’ю виданню ГолосUA. За словами еколога, через неефективну водну політику держави Україна ризикує не тільки залишитись без водойм, у багатьох з яких купатись вже заборонено, але й без питної води. Сильне забруднення води під впливом високих температур призвело до зниження рівня кисню та цвітіння водоростей. Продовження такої водної політики призведе не тільки до знищення водних об’єктів, але й до нестачі питної води.  Оскільки Україна використовує для питного водопостачання поверхневі води, то забруднення водойм загрожує якості питної води, достатнього очищення якої не можна очікувати.На думку еколога, для того, аби вирішити проблему, потрібно внести кардинальні зміни до водної політики держави. Перш за все, зазначила Тетяна Тимочко, необхідно збільшити ставку платежів за використання водних об’єктів для усіх підприємств.

Також, вважає фахівець, потрібно ухвалити закон про заборону використання мийних засобів на основі фосфатів та змінити систему керування водними ресурсами.

80% води, яку п’ють українці, постачається з річок, 20% − із підземних вод. Центральним водозабезпеченням користуються більше 70% населення України. Причина поганої якості української питної води − зношеність водопровідних та насосних станцій, очисних споруд, застарілі технологічні процеси та недбале ставлення до очищення вод після використання.

http://s019.radikal.ru/i606/1609/56/e8b6b76397d4.jpg

 

Якість води в Україні контролює Державна санітарна служба. За даними аналітиків Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», кількість водопроводів, які не відповідають нормам, постійно збільшується. Під контроль потрапили 198 водопровідних споруд (з 11774 джерел централізованого водопостачання), з них не відповідали нормативам щонайменше 42 (21%). Із понад 127 тисяч досліджень питної води за бактеріологічними показниками відхилення встановлено у 6,4% досліджень. Зі 151432 санітарно-хімічних досліджень відхилення були у 9,3%. У питній воді децентралізованого водопостачання ці цифри виявилися більшими в 2-3 рази. Майже кожна 4 проба мала перевищений вміст нітратів, а ці елементи сприяють утворенню злоякісних пухлин.

        Попри запевнення водоканалів у тому, що після очистки українська вода відповідає стандартам ЄС, дуже часто з наших кранів тече рідина, яку важко назвати питною водою. Причина цього − катастрофічний стан водопровідних систем, яким часто виповнюється понад півсотні років, а то й більше.

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3ПРОБЛЕМА ПИТНОЇ ВОДИ В СЕЛІ ВІКНО

Територією Вікна  протікає  одна невеличка річка Кизя та за три кілометри на околиці села протікає одна з найбільших річок України Дністер.  Для забезпечення питною водою Вікнянці  використовуються підземні, поверхневі, змішані води та водопровідну

C:\Users\Таня\Desktop\фото мами\IMG-fc9e03ab9c9000c6b6568c5106c3f465-V.jpgC:\Users\Таня\Desktop\фото мами\IMG-adc2dc08d4e1ea6d822cd6ff20664435-V.jpgC:\Users\Таня\Desktop\фото мами\IMG-320dfd9e187560adb0d4f2abe5166e44-V.jpg

 

 

 

.

 

Криниці села Вікно

Результат пошуку зображень за запитом "фото річки дністер у селі вікно"C:\Users\Таня\Desktop\фото мами\IMG-0410e1f8720d39023afc08ba44cac38b-V.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Річка Кізя                                                 Річка Дністер

 

 

 

 Про те, що якість підземних вод та їхні запаси не задовольняють потреби села, що стрімко розвивається, стало відомо вже давно.

Джерела водопостачання у нашому краї завжди були оточені високим всенародним пошанівком. У кожному населеному пункті існували свої звичаї поклоніння криницям. 

         Адже тут віддавна існувала проблема з водою, особливо в горішній частині Вікна. Спричинена вона тим, що в цьому місці криницю викопати дуже тяжко, оскільки шлях до водоносних шарів перекриває копачам товстий камінний пласт, пробитися крізь який без вибухівки чи без застосування надтвердих бурів неможливо. Отож криниці є лише в низинній частині села,  воду для домашніх потреб людям доводиться носити з далеку або доставляти бочками.

З  розповіді мого дідуся  Фенюка В.Д. мені  стає зрозуміло чому в нас на подвір’ї є криниця, але води ми не можемо набрати, бо її дно сухе.

C:\Users\Таня\Desktop\фото мами\IMG-a983d4517d27673c4b591f503f424a3f-V.jpg

Криниця на нашому подвір’ї

Щоб хоч якось вирішити цю проблему, в 2005 році за рішенням сесії Вікнянської сільської ради, було вирішено забезпечити централізованим водопостачанням жителів села, за власний їх кошт.

На сьогодні середньодобова подача води на село становить 15-20 тис. м3/добу. Місцеві джерела забезпечують село водою лише у 5 тис. м3/добу.

         Отже, комфортне проживання у Вікні залежить від функціонування водної магістралі «Дністер –Чернівці»       

Результат пошуку зображень за запитом "водогін дністер-чернівці"Результат пошуку зображень за запитом "водогін дністер-чернівці"

Другий підйом водогону  «Дністер –Чернівці»

         Частина жителів  села, «Білий горб» та «Біля цвинтаря» забезпечуються водопостачанням міні насосної станції, яка втановлена біля джерела витоку річки Кізя. Але нажаль і це джерело значно страждає від безгосподарності та безвідповідальності вікнянців. Воно забруднюється різними відходами та миючими засобами, які використовують мешканів села, адже більша частина населення використовує це джерело для прання.

            Ми пройшлися селом і опитали близько 30 людей про стан води в їхніх криницях  і виявили, що в  13 криницях Вікна зникла вода і в 17 знизився її рівень.  

      Узагальнення результатів виявило такі можливі причини цього: розорювання та висушування мочарів поблизу криниць; вирубування дерев і кущів; викопування ставків по руслі річки Кізя; багато криниць викопані на одному рівні, що уможливлює перекоп підземного джерела.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 2.ШЛЯХИ ТА ВИДИ ЗАБРУДНЕННЯ ПИТНОЇ ВОДИ

2.1.ДЖЕРЕЛА ТА ВИДИ ЗАБРУДНЕННЯ ВОДИ

 

Серед основних джерел забруднення питної води можна виділити такі:

1. Населений пункт

Найбільш відомим джерелом забруднення води, якому традиційно приділяється головна увага, є побутові (або комунальні) стічні води.

C:\Users\Таня\Desktop\фото мами\IMG-adc2dc08d4e1ea6d822cd6ff20664435-V.jpg

Стічні води поблизу криниці

Водоспоживання  зазвичай оцінюють на основі середньої добової витрати води на одну людину, яка в США рівна приблизно 750 л і включає воду питну, для приготування їжі і особистої гігієни, для роботи побутових сантехнічних пристроїв, а також для поливу галявин і газонів, гасіння пожеж та  інших потреб. Майже вся використана вода поступає в каналізацію.

У розчиненому вигляді в стічних водах присутні мило, синтетичні пральні порошки, дезінфікуючі засоби, відбілювачі та інші речовини побутової хімії. З житлових будинків надходить паперове сміття, включаючи туалетний папір і дитячі підгузники, відходи рослинної і тваринної їжі. З вулиць в каналізацію стікає дощова і тала вода, часто, з піском або сіллю, які використовуються для прискорення танення снігу і льоду на проїжджій частині вулиць і тротуарах [7]..

Нерідко недалеко від криниць створюють звалища сміття.

D:\Навчання\Школа\11 клас екологія\Екопроект\проект\Фото\DSC01233.JPG

Купа сміття неподалік громадської криниці «У пасіці» .

  1. Сільське господарство.

Другим основним споживачем води є сільське господарство, що використовує її для зрошення полів. Вода, що стікає з них, насичена розчинами солей і ґрунтовими частинками, а також залишками хімічних речовин, що сприяють підвищенню врожайності. До них відносяться інсектициди, фунгіциди, які розпилюють над фруктовими садами і посівами, гербіциди, знаменитий засіб боротьби з бур'янами, а решта пестициди, а також органічні й неорганічні добрива, що містять азот, фосфор, калій і інші хімічні елементи.

Крім хімічних сполук, в річки потрапляє великий об'єм фекалій та інших органічних залишків з ферм, де вирощуються м'ясо-молочна велика рогата худоба, свині або домашня птиця. Багато органічних відходів також надходить в процесі переробки продукції сільського господарства (при обробленні м'ясних туш, обробці шкір, виробництві харчових продуктів та консервів і т.д.)[3]..

 

C:\Users\Таня\Desktop\робота про воду\images (1).jpg C:\Users\Таня\Desktop\робота про воду\02.jpg

 

 

До основних видів забруднень води відносяться:

  • Біологічне (мікробне, гідрофлорне);
  • Фізичне(теплове та радіаційне);
  • Хімічне(неорганічне та органічне) [8].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2.ВЛАСНІ ДОСЛІДЖЕННЯ  ВПЛИВУ ЗАБРУДНЕНОЇ ВОДИ НА ЖИВІ  ОРГАНІЗМИ

       Протягом двох тижнів ми проводили дослід. Зрізали чотири відростка від кімнатної рослини хлорофітуму і поставили кожен в окрему склянку з водою. Потім забруднили воду в п’яти склянках.

F:\Новий портфель\Фото мами\20190318_114236.jpg
F:\Новий портфель\Фото мами\20190318_114114.jpg
F:\Новий портфель\Фото мами\20190318_114348.jpg
  До першої налили дві столові ложки оцту. Підписали:»Кислота». До другої поклали дві столові ложки солі. На цій склянці написали слово «Сіль». Налили дві столові ложки олії до третьої склянки, написали на ній «Олія». В четвертій склянці воду залишили чистою. Усі чотири склянки поставили на столі. Спостерігали за листочками протягом двох тижнів. Найкращий вигляд мав листочок, який стояв у склянці з чистою водою.

  

https://fc.vseosvita.ua/00304q-4b5d/019.jpg

 

 

 

 

 

                     

       

 

 

Експерементні   хлорофітуми

     Ми зробили висновок: якщо вода, яка використовується, забруднена живі істоти  які снують, вони поступово гинуть. Отже, забруднена вода так само впливає і на організм людини.

        Щоб визначити реакцію середовища питної води : лужне, нейтральне кисле ми використала індикаторний папірець та шкалу  за якою встановлюють дане середовище. По шкалі  в ліву сторону показник кислого середовища по середині нейтральне, а по шкалі в праву сторону показник лужного середовища..У стакан з питною водою  опускаю індикаторний папірець і спостерігаю.

 Папірець змінив колір визначивши на основі порівняння з попереднім зразком. Порівнюємо зразки. Визначаємо середовище за шкалою РН. В нормі кислотно-лужний показник дорівнює від 6 до 9.Наша питна вода має показник -7 він означає, що наша питна вода за  РН в нормі. Якщо лужне середовище, то мікроорганізми не розвиваються, якщо кисле середовище, то мікроорганізми швидко розмножуються і люди часто хворіють.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3. ГРАНИЧНО ДОПУСТИМА КОНЦЕНТРАЦІЯ МІНЕРАЛЬНОГО СКЛАДУ ПИТНОЇ ВОДИ( згідно норми)

Державні санітарні норми:  "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною"
(ДСанПіН 2.2.4-171-10)

Показники фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води


з/п 

Найменування показників 

Одиниці виміру 

Нормативи 

Методики визначення згідно

 з додатком 5 

1 

Загальна жорсткість 

ммоль/дм3 

1,5 - 7,0 

п. 4 

2 

Загальна лужність 

ммоль/дм3 

0,5 - 6,5 

п. 41 

3 

Йод 

мкг/дм3 

20 - 30 

п. 43 

4 

Калій 

мг/дм3 

2 - 20 

п. 26 

5 

Кальцій 

мг/дм3 

25 - 75 

п. 45 

6 

Магній 

мг/дм3 

10 - 50 

п. 45 

7 

Натрій 

мг/дм3 

2 - 20 

п. 45 

8 

Сухий залишок 

мг/дм3 

200 - 500 

п. 12 

9 

Фториди 

мг/дм3 

0,7 - 1,2 

п. 8 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 3. ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ В СЕЛІ ВІКНО 

ТА     ШЛЯХИ ЇХ ПОКРАЩЕННЯ

 

3.1. ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ЯКОСТІ ПИТНОЇ ВОДИ СЕЛА ВІКНО

На території села Вікно існує два способи подачі води:

  1.               Централізований спосіб використовується по  цілому селу. Основною проблемою централізованого водопостачання є зношеність обладнання і як наслідок потрапляння різних типів забруднювачів у воду.
  2.                   Нецентралізований (колодязний) спосіб.

Більша частина села  користується саме таким способом. Нами було проведено аналіз всіх джерел водопостачання. Під час аналізу використовували показники, за якими оцінюють не тільки якість води але й непридатність до споживання:

- Окисленість.  Величини окисленості більше 5 – 8 мг/л кисню вказує на можливе забруднення води стічними водами; викликає піну води у парових котлах; вказує на можливість розвитку органічних речовин в охолоджуючих теплообмінних апаратах;

- Жорсткість – це властивість, зумовлена наявністю солей кальцію й магнію вигляді сульфатів, хлоридів  і бікарбонатів. Підвищена жорсткість спричиняє до перевикористання мила, утруднення варіння м'яса та овочів; жорстокість води  господарсько – питного значення повинна бути не більше 7 мг – екв/л в окремих випадках – до 14 мг/ л. Більшість вчених вважає, що чим твердіша  вода тим більша ймовірність серцево – судинних захворювань. 

Вміст заліза – підвищення вмісту заліза у воді господарсько – питного водопроводу впливає на  смак води, може викликати старіння білизни і появу ржавчини; вміст заліза у питній воді не повинен перевищувати 0,3 мг/ л;

Вміст сульфатів та хлоридів – викликають агресивність води по відношенню до бетону на силікатному цементі. Ці речовини негативно впливають на функції системи травлення. Мінералізація негативно впливає також на вагітність, на плід і новонароджених, збільшує ймовірність гінекологічних захворювань.

Вміст фторидів – підвищення їх вмісту викликає мінералізацію води, що перешкоджає її використанню у питних цілях; недостача фтору у питній воді менше 0,5 мг/ л, а також його залишок – більше 1,5 мг/ л – при довготривалому вживанню такої води викликає захворювання зубів – ендемічний флюороз.

Вміст аміаку, нітратів, нітритів – вміст їх є сигналом, що вода забруднення стічними водами. Ці речовини спричиняють до захворювання крові, особливо у дітей (дитячий ціаноз), зв’язування у крові форм гемоглобіну.

Основними джерелами забруднення води в селі є:

  1. Спосіб ведення сільського господарства (неправильне та нераціональне внесення різноманітних добрив, гербіцидів…);
  2. Побутові відходи (сміттєві звалища…).
  3. Транспорт (нафтові плями…).

D:\Навчання\Школа\11 клас екологія\Екопроект\проект\Фото\DSC01226.JPG

          З точки зору геронтологів, відсоток вмісту води в організмі є одним з головних показників старіння. Вважається, що процесам виродження схильні не самі клітини, а лише рідина, в якій вони плавають. У тілі немовляти обсяг води близький до 80% від загальної маси, до 18 років він зменшується на 10-15%, у літніх людей рідини залишається всього 30-40% від загальної ваги. Втрата більше чверті водних запасів смертельно небезпечна. Брак всього лише 1-1,5 літра рідини викликає спрагу, слабкість, сонливість, загальмованість реакцій, нудоту, часом почервоніння шкіри.

Дефіцит в 3-5 літрів супроводжується головним болем, задишкою, сухістю в роті, підвищенням температури, порушенням логічного мислення, непритомністю. Подальше зневоднення викликає м'язові спазми, притуплення слуху і зору, галюцинації. Часто холестеринові бляшки на стінках кровоносних судин утворюються як захисна реакція на дефіцит води - щоб вона не випаровувалася через кровоносні судини. В результаті погіршується кровотік, виникають серцево-судинні захворювання, може розвинутися артеріальний тромбоз і т.зв. головний біль і запаморочення - частий сигнал про водному дефіциті.

Артритні болю в суглобах - теж наслідок дегідратації. У нормі клітки хряща оточені структурою, основним компонентом якої є вода. Вона утримується між хрящовими поверхнями кісток у суглобах, дозволяючи їм вільно ковзати відносно один одного під час руху. Коли вологи недостатньо, ковзання перетворюється на тертя і заподіює біль.

Практична частина

Аналіз хімічного складу питної води села Вікно  власними методами відповідно встановленим нормам

Назва хімічного складу

Норма

Джерельна

вода

Вода

з річки

Кізя

Вода

з річки Дністер

Твердість (жорсткість)

вміст солей Ca2 +  Mg2+

Не більше

10 мг/дм3

 

12,97

13,98

9,52

Лужність (вміст лужних металів Na+ і  K+)

Не більше

6,5 мг/дм3

 

9,98

12,5

7,48

Вміст нітратів (NO2)

Не більше

0,003 мг/дм3

 

0,050

0,012

0,23

Вміст нітратів (NO3)

Не більше

45 мг/дм3

 

158,5

166,5

28,8

Вміст заліза (Fe3+)

Не більше

0,3 мг/дм3

 

0,13

 

0,14

0,27

 

PH (Кислотність Н+)

Не більше

9,0 мг/дм3

 

6,84

7,29

7,91

     

 

 

Питна вода з криниць не відповідає встановленим нормам, крім РН+.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 4.МЕТОДИ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ

4.1. ДОСЛІДИ ЕМОТО МАСАРУ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ

 

Досліди японського дослідника Емото Масару показали, що форма кристалів, що утворюються при замерзанні води, залежить не тільки від її чистоти, але і змінюється в залежності від того, яку над цією водою виконують музику, які вимовляють слова, і  навіть від того, думають люди про ній або не звертають на неї уваги.  Доктор Емото провів ряд дослідів.

ДОСЛІД №1. Він залив рис в 3-х банках водою і протягом місяця першою говорить «дякую», другий: «ти дурень», а третю просто не помічав. Через місяць рис в першій банку став бродити, видаючи приємний запах, у другій - почорнів, а в третій - почав загнивати. Доктор Емото зробив висновок, що найбільшої шкоди завдає світу саме байдужість. Вода показала, якими мають бути стосунки між людьми.

 

ДОСЛІД№2. Доктор Емото встановив ємність з водою між динаміками і програвав музичні твори, а потім заморожував воду і фотографував структуру льоду. Сніжинки на фотографіях виходили різної форми: симфонії Бетховена, Моцарта, етюди Шопена приводили до утворення прекрасних, правильно сформованих кристалів з чітко вираженими характерними рисами. Вода ж, на яку діяли шаленством важкого року, замерзала у вигляді страшних рваних осколків.

ДОСЛІД№3.Папірцями, з написаними на них добрими і злими словами, обертали скляні ємкості так, щоб слова були звернені до води. Здавалося неймовірним, щоб вода могла прочитати написане, зрозуміти його значення і відповідно до цього змінити свою структуру. Але це сталося. Вода, якою показували слова любові і подяки, утворила красиві шестикутні кристали, а вода, яку лаяли, перетворилася на купу потворних крижаних уламків.

ВИСНОВОК. Досліди японського дослідника Масару Емото, показали, що на фотографії кристалів замороженої води після впливу на неї різними факторами їх різноманітність наводиться підтвердженням інформаційних властивостей води. Вода, якою показували слова любові і подяки, утворила красиві шестикутні кристали, а вода, яку лаяли, перетворилася на купу потворних крижаних уламків.

Отже, людина може змінювати структуру води впливаючи на неї добрим словом, музикою. І вода стає структурованою та придатною для споживання.

 

 

4.2. ФІЛЬТРУВАННЯ  - ЯК ОДИН ІЗ ОСНОВНИХ ВИДІВ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ

 

 Розумно перевагу віддати апаратів з триступеневої системою очищення. Змінний картридж (термін його служби зазвичай 5-6 місяців) повинен включати в себе вугільний передфільтр, що затримує механічні та частково хімічні домішки; бактеріологічний фільтр, що знищує шкідливі мікроорганізми, і гранульований вугілля, яке на виході видаляє залишкові забруднення. Зараз вже є фільтри, які не тільки очищають, але і збагачують воду сріблом, магнієм, кремнієм, кальцієм, перетворюючи її на справжній бальзам для організму.

 

       

 4.3. РЕКОМЕНДАЦІЇ.РЕЦЕПТИ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ

Рецепти для очищення води

№ 1. В 1 літр води додати 1-2 чайні ложки яблучного оцту і меду, а також 3-5 крапель 5 -% йоду. У такому середовищі мікроби гинуть всього за кілька хвилин.

№ 2. У 3-літрову банку води покласти кілька листочків горобини або гілочку. Навіть дуже каламутна вода через кілька годин стає прозорою.

№ 3. У 3-літрову банку води опустити срібну ложку або шматочок шунгита і залишити на ніч. Кількість шкідливих домішок значно зменшиться.

№ 4. Заморозити воду на ¾. У четвертій частині води, яка не замерзне, залишаться всі шкідливі домішки. Злив її, ви отримаєте чистий лід, який потрібно буде розтопити.

Очищення організму водою:

Очищення організму окропом сприяє налагодженню регулярного стільця, звільнення від закрепів, виведенню солей з суглобів та інших місць, піску і камінчиків з печінки і нирок і т.п. Болі, що виникають у цей період в суглобах, печінці, нирках, свідчать про успішно протікає процесі, що підтверджує змінився вигляд сечі. Спосіб очищення:

За 30 хвилин до сніданку випити маленькими ковтками склянку окропу. Рекомендується продовжувати цю просту очищення організму протягом 6 місяців. За цей час йде надлишок жирів, з'являється стрункість, зникають болі в хребті, він набуває гнучкість.

Очищення водою з лимонним соком В 1 літрі води розчинити сік одного лимона. Випити протягом дня.

Очищення глиняної водою 1 дес. ложку очищеної глини (вона продається в крамницях здоров'я) розмішати в 150 мл води і швидко випити приблизно третину, поки глина не осіла. Взагалі пити глиняну воду потрібно тільки натщесерце курсами по 3 тижні з тижневою перервою. При сильному остеопорозі замість десертної потрібно брати столову ложку глини і пити 2-3 рази на день.

 

 

 

ВИСНОВКИ

За результатами нашого дослідження можна зробити такі висновки: вода виявилася чистою в 9 криницях, оскільки булла прозорою. Домішки  феруму містила криниця на території колишньої тракторної бригади, де міститься багато металолому, який постійно піддається корозії. Ця вода також  має запах дизпалива. 

З домішками піску і глини була вода  6 криницях, розташованих на піщано-глинистому ґрунті.

Три криниці мали воду з жовто-коричневим забарвленням, що свідчить про наявність гумінових кислот.

       З якісною водою виявилося 6 криниць. Затхлий запах мала вода в 3 криницях у долинах: в такі криниці постійно падає листя, розкладається, і ніхто звідти не набирає води.

        За показником окислення води 51% криниць мають чисту воду, 47% — допустиму для вживання, 2% — вживання не бажане; за твердістю 23% – м’яка, 34% — середньої твердості, 38% — тверда, 2% — дуже тверда.

Окислення

Твердість

                           

 

            Для зменшення забруднення води потрібно: упроваджувати в промисловості безвідходні, маловідходні і безстічні технології, замкнені цикли водокористування; налагодити правильне зберігання і транспортування мінеральної сировини, нафтопродуктів, інших різноманітних хімічних речовин; заліснювати береги річок, не висушувати мочарів, сміттєзвалища робити в сухих місцях, складувати органічні відходи не ближче 25–30 м від криниці.

Застосування роботи. Ця робота є екологічною пропагандою – це вплив на світогляд, орієнтацію, поведінку, настрій та розум людини з метою посилення дій, спрямованих на збереження здоров'я. Вона включає формування природоохоронних знань, навичок, соціальної активності населення.

Щоб могли ми з джерельця

Чисту воду пити,

Берегти водойми слід

Й звісно не смітити.

Щоб цілющою була й чистою водиця,

Бережи ріку і став, джерело й криницю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1. Знциклопедия для детей. Том 19. Зкология /Глав.ред.В.А.Володин.- М.:Анатна+, 2001.
  2. Планета Земля. Друкується за виданням Епсусіоресііа оґ Оиг ЕаПЬ / Д. Кларк, Д.Флінт, Т.Хеар та ін.-К.: "Махаон-Україна", 2000.
  3. Великий довідник школяра: 5-11 класи. - Харків: ВД „Школа", 2003,- С.570-571.
  4. ГайнріхД., Гергт М. Екологія: ску-АіІаз Пер. з 4-го нім. вид. / Наук, ред. В.В.Серебряков. - К.: Знання - Прес, 2001.
  5. Руденко С.С., Лазарєва С.В. Уроки екології. – Чернівці, 2004.
  6. Географічна енциклопедія України: в 3-х т. / Відп. ред. О.М. Маринич. – К., 2000.
  7. http://pidruchniki.com/1055110237967/ekologiya/globalni_ekologichni_problemi_lyudstva#896
  8. http://www.qclub.org.ua/ecology/

 

docx
Додав(-ла)
Лазарюк Галина
Додано
10 березня 2020
Переглядів
1801
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку