Розширена частина травного каналу. Між стравоходом і тонким кишечником. Під діафрагмою в лівій частині живота. Шлунок(Gaster) Довжина шлунка – 21-25 см. Об’єм шлунка у дорослої людини близько 2 л, може збільшуватись до 5 л
Основні процеси в шлункухімічна обробка їжіфізична обробка їжізнезараження їжівсмоктування компонентів їжіпереміщення їжіТравлення може відбуватися за t=36-37˚С за наявності хлоридної кислоти (HCl)
Номер слайду 5
Шлункове соковиділення залежить від виду їжі, вмісту в ній тих чи інших компонентів. На білкову їжу потрібно більше соляної кислоти і пепсину. Рослинна їжа знижує активність шлункового соку. Шлунковий сікпрозора рідина;0,5-2,0 л за добу;у шлунку всмоктуються в кров алкоголь та деяких ліків;харчова грудка у шлунку перетворюється на хімус – кремоподібну масу. Головні → ферменти•пепсин → Білки •ліпаза → Жири •хімозин → зсідання молока. Обкладові → HCl•набрякання білків•знезараження•рухова активність•активація ферментів: пепсиноген → пепсин. Додаткові → слиз•обволікування•захист (муцин)•фактор Касла. Травні залози