Шлункове соковиділення залежить від виду їжі, вмісту в ній тих чи інших компонентів. На білкову їжу потрібно більше соляної кислоти і пепсину. Рослинна їжа знижує активність шлункового соку. Шлунковий сікпрозора рідина;0,5-2,0 л за добу;у шлунку всмоктуються в кров алкоголь та деяких ліків;харчова грудка у шлунку перетворюється на хімус – кремоподібну масу. Головні → ферменти•пепсин → Білки •ліпаза → Жири •хімозин → зсідання молока. Обкладові → HCl•набрякання білків•знезараження•рухова активність•активація ферментів: пепсиноген → пепсин. Додаткові → слиз•обволікування•захист (муцин)•фактор Касла. Травні залози
Регуляція травлення у шлунку. Довгастий мозок – центр соковиділення. Безумовно-рефлекторно -подразнення їжею рецепторів ротової порожнини, глотки, шлунка•парасимтатичні сигнали – збуджуючий вплив•симпатичні сигнали – гальмівний вплив. Умовно-рефлекторно -•вигляд та запах їжі; •апетитний сік. Рефлекторно. ГуморальноЇжа та біологічно активні речовини. Збуджують: •гастрин – гормон вихідної частини шлунка•прянощі, сіль, відвари м’яса, овочів. Гальмують: •секретин – гормон слизової оболонки тонкого кишечнику