«Продукти бджільництва – це здоров’я з вулика»

Про матеріал
Науково-дослідницька робота на тему: «Продукти бджільництва – це здоров’я з вулика»
Перегляд файлу

Міністерство освіти та науки України

Департамент освіти та науки Вінницької обласної державної адміністрації

dos-abejas-19109938.jpgВінницьке територіальне відділення МАН України

Могилів-Подільське наукове товариство «Мала академія наук»

 

 

Відділення: Біологія

Секція: Валеологія

 

 

kak-ochistit-sosudyi-2-nfomg59qrgohdngwz55vizq3oylkpecs22ec0lpccq.jpg 

 

 

 

 

 

Роботу виконала:

Гоцуляк Надія Олександрівна

учениця 9 класу

Бронницької середньої загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів

Науковий керівник:

Пастущак Марина Володимирівна,

вчитель біології

 

м. Могилів-Подільський

2019 рік

Тези наукової роботи на тему:

Тема роботи: «Продукти бджільництва – це здоров’я з вулика»

Автор: Гоцуляк Надія Олександрівна, учениця 9 класу, Бронницької середньої загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Могилів-Подільського району.

Науковий керівник: Пастущак Марина Володимирівна, вчитель біології

Здоров'я – це одна з головних цінностей у нашому житті. А здоров'я підростаючого покоління ще більш цінне. Тому слід стежити за здоров'ям малюка, щоб він ріс здоровим і сильним, а не слабким і хворобливим.

Як тільки людство дізналося про існування імунітету, воно постійно намагається щось вигадати для того, щоб його зміцнити. Здавна помітили, що пасічники та ті, хто вживає бджолині продукти регулярно і хворіють рідше. В чому ж секрет і як зміцнити імунітет продуктами бджільництва?

Виявилося, що мед та інші продукти, які збирають на пасіках, мають унікальний склад, багатий на корисні речовини і здатний позитивно впливати на людське здоров'я. Легше попередити, ніж вилікувати. Людина, яка веде здоровий спосіб життя, поважає спорт та вживає препарати для покращення імунітету живе довше, а життя її якісніше, ніж у інших. Що ж робити, коли на якісні аптечні ліки не вистачає коштів? Варто згадати про те, що природа вже про все подбала. Вона допоможе завжди залишатися у тонусі, хворіти менше і не травити організм неякісними дешевими вітамінами та імуностимуляторами.

Дана робота є актуальною, тому що продукти бджільництва є ефективними засобами профілактики та лікування багатьох недуг – бронхіту, пневмонії, дисбактеріозу, міокардіодистрофії, оторалингологічних захворювань, туберкульозу. Перевагою цих засобів лікування є відсутність токсичного впливу на організм, легкість отримання, загальна доступність, простота у використанні. використанні, також вони практично позбавлені побічних ефектів (окрім алергії).

Мета: з'ясувати вплив продуктів бджільництва на організм людини.

Завданнями даної роботи є:  опрацювати наукову літературу по апітерапії; розглянути основні напрямки використання продуктів бджільництва у медицині, хімічний склад продуктів бджільництва, основні діючі речовини; узагальнити досвід з результатів лікування продуктами бджільництва; зібрати рецепти використання меду для підтримання імунної системи.

Об’єктом дослідження є продукти бджільництва.

Предметом дослідження: є вплив продуктів бджільництва на організм людини та підтримання імунної системи у дітей.

Продукти бджільництва користуються популярністю ще з давніх часів і продовжують цінуватися у наш час. Саме смугасті трудівнички дають так багато корисних речовин, які активно застосовуються в медицині, косметології, кулінарії та інших галузях. Кожному продукту бджільництва потрібно виділити особливу увагу. Усі бджолині продукти знають як підвищити імунну систему дитини. Разом зі здоровим способом життя вони допомагають збудувати стіну для усіх хвороб. Навіть, якщо захворюванню все ж вдалося пробитися через неї, воно буде дуже швидко ліквідоване.

Наша родина майже не користується лікарськими препаратами, більше звертається до народної медицини. Тому, я вирішила провести в нашому на навчальному закладі дослідження серед учнів по виявленню кількості захворювань в залежності від засобів лікування та систематизувати рецепти продуктів бджільництва для підтримання імунної системи у дітей.

Мед для імунітету - незамінний помічник в арсеналі будь-якої господині. Змішавши його з декількома підсилювачами, можна назавжди забути про аптечні ліки. Якщо змішати бджолиний нектар з досить корисними інгредієнтами, також позитивно впливають на імунну систему, то можна отримати новий, вкрай цілющої засіб, без особливого рецепту. Зазвичай для таких цілей служать алое, імбир, часник, лимон, горіхи і курага.

На підставі викладеного вище, можна зробити висновок, що всі без винятку продукти бджільництва – дуже цінні в піднятті імунітету, завдяки своєму складу. Цінність їх полягає в натуральності.

Пропозиції: вживати продукти бджільництва для профілактики простудних захворювань та імунної підтримки організму.

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………..…………………….……..

5

РОЗДІЛ 1. АПІТЕРАПІЯ…………………………………..………

8

  1.   Історія апітерапії ………………………………………….……

8

  1.   Показання для апітерапії………………………………………

12

РОЗДІЛ 2. ПРОДУКТИ БДЖІЛЬНИЦТВА ТА ЇХ ВПЛИВ НА ОРГАНІЗ ЛЮДИНИ…………………………….…………………

 

15

2.1. Мед, як основний продукт бджільництва…………….………

15

2.2. Воскова міль……………………………………………………..

18

2.3. Квітковий пилок - страва для бджіл і ліки для людини….....

20

2.4. Перга - бджолиний хліб …........................................................

22

2.5. Прополіс - потужний лікувальний засіб………………………..

24

2.6. Лікувальне застосування маткового молочка………………..

26

2.7. Бджолиний підмор - основа для ліків………………..……….

27

РОЗДІЛ 3. ПРАКТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ……………..….…

29

РОЗДІЛ 4. РЕЦЕПТИ ДЛЯ ПІДТРИМАННЯ ІМУННОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ………………………………..…………….…

 

31

ВИСНОВОК……………………………………………………..…..

39

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………..………..….

41

ДОДАТКИ……………………………………………….………….

42

 


ВСТУП

В давнину, коли хотіли побажати людині здоров`я і добра, говорили:

«Хай на твоєму столі завжди буде повна чаша меду».

Якщо є мед на домашньому куску хліба, значить в хаті є достаток.

 

Сьогодні цивілізований світ не хоче їсти цукор і лікуватися хімією, він повертається до тисячолітніх джерел життя і обирає мед. На всіх континентах «нектар богів» стає рушієм харчового, сільськогосподарського, фармацевтичного, косметичного виробництва. Тому займатись проблемами бджільництва, на мою думку, дуже актуально. Тим паче, в нас на Україні, пересічний громадянин споживає лише 250-300 грамів меду на рік, що значно менше, ніж в розвинутих державах світу. Мед має стояти постійно на столі в кожного українця, а для цього потрібно виробляти в наших громадян повагу до бджолярства, до людей, які виробляють мед і потребу у споживанні меду.

Одним з найбільш значущих і поширених у світі природних лікувальних і профілактичних засобів є продукти бджільництва - мед, прополіс, маточне молочко, пилок, віск, бджолина отрута. Їх лікувальні властивості відомі з глибокої давнини.

Сьогодні ми успадкували ці знання попередніх поколінь і оформили їх у вигляді цілого напряму в медицині - апітерапії (від лат. Апіс - бджола і терапія - лікування), що інтенсивно розвивається в промислово розвинених країнах. Інтерес до апітерапії - лікуванню захворювань людини бджолами та їх продуктами обумовлений з одного боку великим набором природних сполук, що виробляються бджолами в результаті життєдіяльності і володіють високою фізіологічною активністю, а з іншого - повсюдність проживання бджіл і відносною простотою отримання продуктів бджільництва.

У продуктах бджільництва, особливо в бджолиній отруті, виявлено оптимальне поєднання вітамінів і мікроелементів, що дозволяють отримати вражаючий ефект у лікуванні, особливо там, де інші лікувальні речовини безсилі. У сучасній медицині рік від року зростає потреба в натуральних, природних продуктах, і продукція бджільництва здатна повною мірою задовольнити цю потребу.

Сьогодні продукти бджільництва зайняли міцне місце в медичній промисловості, косметиці, дієтичному харчуванні багатьох країн. Відомі сотні препаратів і лікарських форм, що готуються з їх використанням.

Ще більшу популярність продукт бджільництва починають набувати не як лікарські засоби або їх препарати, а як додаткові компоненти до їжі.

В даний час у великих містах України функціонують пункти апітерапії, кабінети апітерапії при лікувальних установах, що користуються успіхом у хворих. Причому часто в них лікуються пацієнти, у яких звичайні методи лікування виявилися безрезультатними.

Сьогодні ведеться активна наукова діяльність за різними напрямами апітерапії, а також продовжується клінічна апробація нових методів у багатьох клініках і науково-дослідних центрах, що також є підтвердженням перспективності даного напрямку.

Медоносні бджоли – істоти, справді, дивовижні. Ніякий інший живий організм не виклав до себе такої великої уваги людини, як бджола. Скільки про неї складено легенд, створено оповідань, написано віршів поетами різних часів і народів. Гармонійне життя бджоляної сім’ї незвичайна працездатність, дивні за архітектурою і правильністю геометричних ліній воскові будівлі, процес розмноження і багато іншого в житті бджіл були предметом роздумів найвидатніших натуралістів. Письменників і філософів протягом тисячоліть.

Стародавні народи дивились на бджіл, як на взірець чистоти звичаїв, порядку, бережливості і працелюбності.

Давно розгадані таємниці життя бджолиної сім’ї пізнані складні взаємовідносини її особин, вироблені надійні прийоми керування ними, і все ж ще багато про бджіл невідомо. Бджола до цього часу продовжує цікавити вчених, практиків і всіх, хто любить природу, вміє цінувати її красу і довершеність.

Дана робота ставить за мету з'ясувати вплив продуктів бджільництва на організм людини.

Об’єктом дослідження є продукти бджільництва.

Предметом дослідження: є вплив продуктів бджільництва на організм людини та підтримання імунної системи у дітей.

В результаті проведення вивчення і узагальнення теоретичного матеріалу, практичних досліджень, аналізу розповідей досвідчених пасічників потрібно висловити гіпотезу про те, що бджолині продукти позитивно впливають на організм людини та підтримують імунітет дітей.

Дана робота є актуальною, бо продукти бджільництва є ефективними засобами лікування багатьох недуг – атеросклерозу, бронхіту, пневмонії, дисбактеріозу, міокардіодистрофії, оторалингологічних захворювань, туберкульозу. Перевагою цих засобів лікування є відсутність токсичного впливу на організм, легкість отримання, загальна доступність, простота у використанні.


РОЗДІЛ 1. АПІТЕРАПІЯ

  1.  Історія апітерапії.

Медоносна бджола є однією з найдавніших земних істот. Свідченням того, що людина в стародавні часи знав бджіл, є малюнок епохи палеоліту на стіні паутіністо печери (Suevas de La Arana) недалеко від села Бікорпа, в Іспанії. На ньому зображена людина, що відбирає мед з дупла, заселеного бджолами.

Відомо, що вже в Давньому Єгипті в VІI-VI тисячоліттях до н.е. бджільництво було виділено в самостійну галузь. У ті часи пасічники кочували з бджолами у вуликах із очерету на плотах по Нілу. Таке кочування давало їм можливість успішно використовувати різницю у строках цвітіння медоносів. Стародавні єгиптяни широко використовували мед, віск і прополіс для бальзамування мумій. Мед використовували для консервування їжі, для лікування шкірних хвороб.

Так, в давньогрецькій папірусній книзі («Книга про виготовлення ліків для всіх частин тіла людини») наводяться рецепти використання меду при захворюванні шлунку, печінки, а також для лікування ран, опіків і виразок. Доглядаючи за бджолами, люди помітили, що після укусу бджолою підвищується життєвий тонус, з'являється приплив сил, поліпшується настрій, зменшуються прояви багатьох захворювань. Дані про лікувальні властивостей меду нанесені на глиняних шумерських табличках, виготовлених у третьому тисячолітті до н.е.

Почесне місце відведено бджолі у міфології Стародавньої Індії: головний індійський Бог Вішна зображувався у вигляді бджоли, яка відпочиває у чаші квітки лотоса. А в стародавній індійській медичній книзі “Аюрведа” (“Книга життя”) вказується, що для подовшення життя людина повинна дотримуватись дієти, до складу якої входить мед і молоко. Мед був основною складовою частиною відомого індійського препарату довголіття і молодості «Альтеранція», що використовувався індійцями як протиотруйний засіб.

Вчений, філософ і лікар Діоскорид використовував мед для очищення й лікування ран і фістул, лікування шлунково-кишкових захворювань, біль у вухах, горла, зокрема кашлю, при укусах змій і скажених собак, отруєннях грибами. Він зазначав, що застосування меду покращує зір.

Інший не менш знаменитий давньогрецький мислитель - Демокріт, прожив понад 100 років, вважав, що мед сприяє збереженню активного довголіття. Демокріт писав, пояснюючи своє довголіття, «що хтось з бджолою водить дружбу, той мудро чинить».

Гіппократ, Піфагор, Птолемей, Аристотель і інші вчені і мислителі Стародавньої Греції пропонували і використовували багато рецептів ліків з застосуванням продуктів бджільництва.

Фелікс Палаціус (іспанська фармацевт XVIII століття), який написав "Галено-хімічний фармацевтичний трактат", визнавав мед кращим з ліків.

Відомий римський лікар Гален, основоположник виготовлення лікарських форм з рослинної сировини і родоначальник військово-польової хірургії, широко застосовував мед і бджолиний отрута для лікування різних захворювань.

Знаменитий лікар Авіценна в своїй праці "Канон лікарської науки" дає близько півтори сотні рецептів застосування меду, як у чистому вигляді, так і в суміші з різними ліками. Авіценна писав: "Мед зміцнює душу, додає бадьорості, допомагає травленню, полегшує відхаркування, збуджує апетит, зберігає молодість, відновлює пам'ять, загострює розум".

Не дивлячись на те, що з року в рік кількість синтетичних лікарських препаратів неухильно зростає, все більшою популярністю користуються натуральні продукти рослинного і тваринного походження, з яких можна отримати нетоксичні і ефективні ліки. Серед них особливої уваги заслуговують цілющі продукти бджільництва. Мед та інші продукти життєдіяльності бджіл – віск, прополіс, пилок (перга), маточне молочко, бджолина отрута знайшли широке використання як ефективні засоби для зміцнення здоров’я, лікування, досягнення довголіття. Мед і пилок, крім того є цінними харчовими продуктами.

Велика популярність продуктів бджільництва, як оздоровчих засобів, полягає в їхній високій бактерицидності – спроможності знезаражувати збудників захворювань (бактерій, вірусів, грибків та їх токсинів), в здатності виводити з організму токсичні речовини обміну (“шлаки”), в спроможності нормалізувати порушену постійність внутрішнього середовища (крові, лімфи, міжтканинної рідини).

Усі ці властивості продуктів бджільництва, а особливо меду, перги та прополісу, тісно пов’язані з рослинами. До рослинних біологічно активних сполук бджоли додають свої специфічні речовини. Як наслідок, утворюються сполуки з новими більш широкими біологічними властивостями. Вітаміни, мікроелементи, ефірні масла, органічні кислоти і багато інших корисних речовин, які знаходяться в рослинах, а отже в медові, перзі (пилку), прополісі, маточному молочку, володіють різноманітними профілактичними і лікувальними властивостями, вони діють мобілізуюче на імунну систему, стимулюють вищу нервову діяльність людини, знімають депресію, підвищують розумову і фізичну працездатність.

Новим напрямом використання бджіл є екологічна апілогія (або апідологія) – наука, яка займається оцінкою стану довкілля шляхом хімічного аналізу продуктів бджільництва. Вміст важких металів у медові, перзі, на тілі і в тканинах бджіл-збиральниць використовується науковцями індустріально розвинутих країн світу для оцінки екологічного благополуччя в окремих регіонах. Щоб попередити вживання харчових продуктів, забруднених (отруєних) токсичними і субтоксичними дозами отрутохімікатів (пестицидів), добрив, нітратів, свинцю, кадмію тощо, необхідно встановити ретельний контроль за якістю продуктів бджільництва і споживати лише ті з них, які пройшли відповідну перевірку або отримані в екологічно чистих регіонах.

Мед присутній на нашому столі, як смачне і корисне ласощі. Але мед - це далеко не всі продукти бджільництва. До продуктів бджільництва відносяться віск, перга, бджолина отрута, маточне молочко, прополіс, квітковий пилок, бджолиний підмор.

Деякі продукти бджільництва дуже поширені і відомі, інші ж незаслужено залишаються в тіні. Всі продукти, що виробляються бджолами, мають колосальний стимулюючий та оновлюючий ефект, крім того - вигідно відрізняються від хімічних вітамінів і добавок саме тим, що є природним продуктом, натуральним. В даний час інтерес до апітерапії тільки посилюється, це пояснюється високою ефективністю, а також доступністю продуктів бджільництва.

Звичайно ж, всі продукти бджільництва повинні збиратися і зберігатися у відповідності зі строгими правилами, тому що, вироблені поблизу промислових підприємств, можуть накопичувати токсини і солі важких металів.

2.1. Показання для апітерапії.

Апітерапія (apitherapia; лат. Apis бджола + терапія) - застосування бджолиної отрути і його препаратів з лікувальною метою. Апітерапія включає в собі прийом, з лікувальною метою, меду прополісу, квіткового пилку, маточного молочка, бджолиної отрути і воску.

Апітерапія успішно застосовується при:

  1.     Захворюваннях нервової системи:
  •        Остеохондроз, в тому числі ускладнений;
  •        Неврити і невропатії;
  •        Больовий синдром різної локалізації;
  •        Неврози, неврастенії, депресії, фобії, істерія;
  •        Окремі невротичні синдроми: гикавка, заїкуватість, тики, блефароспазм, тремор, нічний енурез, нервова анорексія;
  1.     Хвороби вегетативної нервової системи:
  1.     Захворюваннях серцево-судинної системи:
  •     Стенокардія напруги та спокою;
  •     Гострий інфаркт міокарда та його наслідки;
  •     Постінфарктний і атеросклеротичний кардіосклероз;
  •     Аритмії серця;
  •     Міокардити;
  •     Гіпертонічна хвороба;
  •     Тромбофлебіт судин нижніх кінцівок;
  •     Варикозне розширення вен.
  1.     Захворюваннях органів дихання:
  1.     Захворюваннях шлунково-кишкового тракту:
  1.     Захворюваннях сечостатевих органів:
  •        Гінекологічні захворювання: трубне і гормональне безпліддя, хронічний аднексит; порушення менструального циклу;
  •        Андрологічні захворювання: хронічний простатит; аденома простати.
  1.     Захворюваннях опорно-рухового апарату:
  •     Деформуючий остеоартроз;
  •     Ревматоїдний артрит;
  •     Інфекційні та алергічні артрити;
  •     Спондилоартрит (хвороба Бехтєрєва);
  •     М'язові контрактури, в тому числі після опіків, і контрактура
  1.     Ендокринних захворювання і хвороби обміну речовин: 
  •        Цукровий діабет 2-го типу;
  •        Тиреотоксикоз;
  •        Подагра;
  •        Ожиріння.
  1.     Хворобах шкіри:
  •     Псоріаз;
  •     Нейродерміт;
  •     Екзема;
  •     Шкірний свербіж різної локалізації;
  •     Дерматити.

Перерахований вище перелік захворювань відображає далеко не всі недуги, які можна лікувати за допомогою продуктів бджільництва. Насправді їх набагато більше.

Продукти бджільництва є винятково ефективними, стосовно до профілактики та лікування хвороб людей. Адже склад продуктів життєдіяльності бджіл та їх збалансованість - унікальні, а деякі неможливо відтворити навіть при наявності найсучасніших технологій. Широко рекламовані біологічні добавки та вітамінні комплекси, над якими працюють найбільші науково-дослідні інститути, є лише жалюгідною подобою того, що майже безкоштовно дають нам бджоли. Суміші різних продуктів бджільництва посилюють властивості кожного з них.

Апітерапія в першу чергу передбачає посилення і активізацію імунної системи людини і відновлення природних сил організму, що дозволяють протидіяти різних патогенних початків, за допомогою його стимуляції. Апітерапія передбачає дотримання відповідних дієт, в деяких випадках детоксикації (очищення) організму, фізичних (в межах розумного) навантажень.

Необхідно пам'ятати, що продукти бджільництва, особливо бджолина отрута і маточне молочко, є біологічно активними речовинами. При неправильної дозуванні, передозуванні і при підвищеній чутливості до них вони можуть виявитися токсичними для організму. Призначення і використання препаратів на основі продуктів бджільництва вимагає обов'язкового попереднього обстеження пацієнта та спостереження за ним протягом усього періоду лікування.

РОЗДІЛ 2. ПРОДУКТИ БДЖІЛЬНИЦТВА ТА ЇХ ВПЛИВ НА ОРГАНІЗ ЛЮДИНИ

2.1. Мед, як основний продукт бджільництва.

Кожна людина знає, що мед дуже корисний для здоров'я. Мед просто незамінний в харчуванні ослаблених людей, він має важливе значення в лікуванні застуди і захворювань бронхо-легеневої системи людини, шлунково-кишкового тракту, шкірних захворювань.

Цілющі властивості меду обумовлюються наявністю в ньому великої кількості вітамінів. Головні компоненти даного продукту - фруктоза і глюкоза, які сприяють швидкому засвоєнню меду організмом. (див. Додаток Г). Мед має антиалергічні і антибактеріальними властивостями, підвищує імунітет і благотворно впливає на запальні процеси. Дослідження доводять, що одна крапелька меду включає в себе близько 100 життєво важливих для людини речовин. Мед має основу з чистої глюкози, тому він корисний для ослаблених людей і тих, хто активно займається спортом і має великі фізичні навантаження. Мед здатний швидко відновити м'язову енергію і додати сил. Бджолиний мед містить необхідні і важливі для організму ферменти: пероксидазу, діастазу, каталазу, інвертазу, ліпазу. Мед також містить у великій кількості мінеральні речовини, вітаміни і органічні кислоти. (див. Додаток Г).

Цей продукт бджільництва є цінним і незамінним дієтичним засобом для лікування виразки шлунка, дванадцятипалої кишки, мед може успішно використовуватися в лікуванні найрізноманітніших захворювань печінки, мед зцілюючи діє на серце і всю серцево-судинну систему, нервову систему, підвищує імунітет, стимулює вироблення в організмі червоних кров'яних тілець. Мед використовується в лікуванні хронічних бронхітів, пневмонії, ангіни, стоматиту, шкірних захворювань, туберкульозу легенів, захворювань нервової системи, щитовидної залози. (див. Додаток Г).

Незмінну користь мед надає серцю, його м'язам (як і будь-яким іншим в тілі людини) надає цукор. Для серцевих м'язів є значна різниця між очищеним в результаті переробки цукром і натуральним, який є в меду. Згідно порад народної медицини, для того, щоб поліпшити роботу серця, необхідно щоранку на голодний шлунок з'їдати чайну ложку меду, запиваючи її водою.

Для насичення мінеральними елементами і підтримки сил організму, народні цілителі радять такий рецепт з додаванням меду: у склянку води додати по дві чайних ложки меду і яблучного оцту, приймати від одного разу на день і більше, це залежить від інтенсивності вашої фізичного або розумового навантаження.

Одне з найважливіших позитивних якостей меду - те, що він не викликає подразнення слизової органів травного тракту, швидко і легко засвоюється, а також набагато легше пропускається нирками, ніж інші цукру. У своєму складі мед містить марганець, фосфор, залізо, хлор, калій, магній, марганець, кальцій, мідь, двоокис кремнію і натрій. Більшість з цих речовин в певних кількостях організму дуже потрібні для підтримки його нормальної роботи.

Також можна б відзначити, що даний продукт є одним з найефективніших засобів при лікуванні дитячого енурезу. Це здається досить дивним, проте, якщо у вашої дитини присутня дана проблема, то ви можете спробувати її вирішити за допомогою меду. Для цього, якщо у вашої дитини старше трьох років наявні випадки мимовільного нічного сечовипускання - давайте йому на ніч одну чайну ложку меду. Завдяки своїй гігроскопічності він може утримувати в собі вологу, тим самим запобігаючи напади енурезу. Завдяки заспокійливому впливу меду на нервову систему, дитина буде спати краще.

Мед можна застосовувати при лікуванні таких хвороб як безпліддя, захворювання дихальних шляхів, гастрити, виразки, захворювання ендокринної системи, рак. Він допомагає поліпшити пам'ять, підвищити інтелект, приводить в норму процес обміну речовин в організмі. Він дуже ефективний при лікуванні очних хвороб, хвороб нирок і печінки, при стресах і розладі нервової системи, безсонні, депресії, неврастенії і головних болях.

Терапевтична ефективність цього продукту залежить від того, нектар яких рослин використовують при його виробництві бджоли. Липовий мед заспокоює, це хороший засіб проти кашлю. Багатьом відомий і його потогінний ефект. М'ятний мед має болезаспокійливу дію, він полегшує процес травлення. Конюшиновий мед - сечогінний і допомагає від діареї. При наявності застуди настійно рекомендують вживати липовий мед, оскільки він найкращим чином знижує температуру і бореться з вірусом.

Якщо є проблеми з гемоглобіном, то допоможе гречаний мед. Але цей сорт сильно впливає на зниження тиску, тому потрібно бути дуже обережною.

Якщо потрібно просто підтримати організм і поліпшити імунітет, то для цієї мети найрозумніше застосувати травневий мед.

Дуже корисний мед у стільниках, при його вживанні в організм потрапляють активні речовини воску. Такий мед треба їсти, ретельно пережовуючи, але при цьому не ковтаючи віск.

Особливу роль відіграє споживання меду людьми, в силу професії або місця проживання зазнали впливу хімічних речовин (важких металів, особливо свинцю) з навколишнього середовища. Насамперед це працівники рудозбагачувальних і металургійних підприємств, а також зайняті у виробництві акумуляторів, виробництві етилованого бензину, лаків, фарб та сполук свинцю. У таких людей велика концентрація свинцю в крові викликає зменшення вмісту іонів заліза і магнію. Мед же має у своєму складі відносно велика кількість цих елементів, наприклад, пізні сорти містять в 100 г до 1,45 мг заліза, причому в легкозасвоюваній організмом формі.

Протипоказань для застосування меду немає, оскільки навіть у хворих на діабет він може застосовуватися під контролем лікаря в профілактичних дозах, замінюючи собою рекомендовану, але не завжди доступну фруктозу.

2.2. Воскова міль

Воскова міль відома багатьом бджолярам як один з найбільш неприємних шкідників, з якими потрібно боротися. Але мало хто знає, що у личинок цієї комахи є унікальні корисні властивості, які вже давно широко використовуються в народній медицині. Звичайно, перш ніж приступати до використання даного методу необхідна консультація фахівців — і їхню думку про даному способі лікування.

Настоянці з личинок воскової молі-вогнівки приписують різні властивості. Згідно з деякими з них, цей засіб допоможе вилікуватися від туберкульозу і раку. Звичайно, якщо його правильно приймати і приступити до лікування на ранніх стадіях хвороби. Настоянка надає загальне оздоровлюючу дію на організм, відновлює сили і енергію. Серед основних її якостей можна виділити наступні:

  •   Заповнення нестачі мінералів, вітамінів, амінокислот, найважливіших елементів та ферментів. Ідеальний засіб для дітей, вагітних і людей похилого віку.
  •   Для відновлення і посилення імунітету організму до вірусних і інфекційних хвороб.
  •   Нормалізація роботи серцево-судинної системи, стабілізація артеріального тиску. Попередження хвороб в даній області.
  •   Справляється із захворюваннями ендокринної системи — проблеми щитовидної залози, цукровий діабет та інші.
  •   Ефективний засіб при бронхітах, застудах і пневмоніях.
  •   Для відновлення чоловічого і жіночого здоров’я, сексуальної функції. Причому підходить як для придбаних розладів, так і для природно з’являються з віком.
  •   Щоб відновити організм після дії радіації та інших шкідливих випромінювань. Наприклад, після хіміотерапії або променевої терапії.
  •   Відновлює організм після важких навантажень, у т. ч. розумових. Підходить для студентів, людям з важкою роботою в фізичному і розумовому

плані, спортсменів.

  •   Допомагає при шлункових розладах, навіть таких важких, як гастрит, виразка, коліт.
  •   При туберкульозі — лікування на будь-яких стадіях і при профілактиці схильності.
  •   Попередження розвитку атеросклерозу та ішемії внаслідок очищення судин і нормалізації плинності і консистенції крові.

Звідки у даного засобу так багато корисних властивостей? Справа в тому, що в організмі бджолиної вогнівки, так як вона вживає мед, скупчуються корисні речовини — замінні і незамінні амінокислоти, білки, ферменти, мікроелементи і багато іншого. Вони залишаються у личинках, але тільки до періоду обертання в лялечку. Зроблена з таких личинок настоянка переймає дані корисні речовини у себе — і ефективно надає комплексний вплив на весь організм в цілому.

Люди відзначають наступні тенденції при використанні засобу: ризик захворювання на застуду та грип в найбільш небезпечні періоди знижується до мінімуму, імунітет підвищується; нормалізує обмін речовин;підвищує рівень гемоглобіну.

Протипоказання

Оскільки личинки харчуються медом і його компонентами, лікарські препарати з них протипоказані людям, що мають алергії на продукти бджільництва. Це ж відноситься до пацієнтів, у яких діагностовано цукровий діабет другого типу. Протипоказаннями для того, щоб приймати воскову міль є:

  • вагітність;
  • виразка стравоходу, шлунка;
  • алергічні реакції;
  • вік до 14 років;
  • молоді матусі.

2.3. Квітковий пилок - страва для бджіл і ліки для людини.

Квітковий пилок – це маса мікроскопічних зерен, кожне з яких містить під двошаровою оболонкою дві або три чоловічі статеві клітини рослин з концентратом повноцінних білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних та інших біологічно активних речовин. Є одним з найбагатших на поживні речовини продуктів. Квітковий пилок, зібраний бджолою та склеєний секретами її залоз та нектаром у яскраві кольорові гранули, називається бджолиним обніжжям.

Квітковий пилок є основним продуктом для харчування бджіл. Пилок містить більше 200 речовин, без яких життя взагалі неможлива. За поживною та біологічної цінності пилку немає рівних серед всіх продуктів на землі. Одна бджолина сім'я за рік набирає до декількох кілограмів квіткового пилку.

У складі квіткового пилку наявні 22 амінокислоти, з них 10 незамінних. Для забезпечення добової потреби людини в амінокислотах потрібно 2 ч. ложки (15 г) пилкового обніжжя. Пилок містить також нуклеїнові кислоти.

У пилкових зернах утворюються всі відомі вітаміни. Відзначається особлива роль пилку в забезпеченості вітамінами групи В. Висока цінність його визнана за вмістом провітаміну А, відмічається також високий вміст вітамінів С, Е, Р. Всі вони повинні постійно надходити до організму. Встановлено, що вміст вітамінів у пилку весняно-літнього збору в 1,5-2 рази більший, ніж осіннього.

В пилку міститься велика кількість мінеральних елементів, серед яких особливі цінність мають 23, зокрема залізо, цинк, мідь, фосфор, марганець, кобальт, сірка, нікель,срібло та ін. Сукупний вміст макро- та мікроелементів (28 назв) надає йому важливого значення при вживанні як харчового продукту та лікувального засобу. Вони регулюють процеси кровотворення, судинного тонусу, водно-сольового обміну і підвищують опірність організму.

Фенольні сполуки пилку виявляють широкий спектр дії, зокрема протизапальної, антиоксидантної, капілярозміцнювальної, антисклеротичної, гепатопротекторної, протипухлинної, антибактеріальної.

Фітогормони стимулюють ріст тканин, регенерацію, активують ендокринні регуляторні процеси. Ці сполуки містяться в ядерних субстанціях пилкових зерен. До біологічно активних компонентів пилку належать також ферменти.

Квітковий пилок є біологічним стимулятором, має тонізуючі властивості: підвищує апетит, зменшує млявість, покращує тонус і тургор тканин, нормалізує обмін речовин, сприяє засвоєнню поживних речовин, підвищує загальну стійкість і функціональну активність організму, стимулює і зміцнює імунну систему.

Пилкове обніжжя рекомендовано вживати при:

  •        Захворюваннях шлунково-кишкового тракту: хронічних гастритах, виразковій хворобі шлунка, хронічних колітах і ентероколітах, панкреатитах;
  •        Гепатитах, дискінезіях жовчовивідних шляхів, холециститах;
  •        При хронічних запальних захворюваннях нирок;
  •        Простатитах, аденомі передміхурової залози, сексуальних розладах;
  •        Порушеннях ендокринної системи;
  •        Лікуванні захворювань серцево-судинної системи: гіпертонічної хвороби, атеросклерозі, ішемічної хвороби серця, порушення серцевого ритму, тромбофлебітів;
  •        Анемії;
  •        Неврозах різного походження;
  •        Для підвищення інтелектуальної діяльності та опірності організму.

Протипоказання до застосування

Вживати квітковий пилок не можна людям з алергією на даний компонент. Хоча при зборі бджоли змочують її слиною, що сприяє усуненню різних токсичних речовин, цей продукт все одно може викликати негативні реакції організму. Перед початком прийому рекомендується отримати лікарську консультацію. Утриматися від застосування пилку також рекомендується людям з алергією на медові продукти.

Вживати пилок в обмежених кількостях потрібно: хворим на цукровий діабет; дітям до 3-х років; вагітним.

2.4. Перга - бджолиний хліб.

Перга бджолина (бджолиний хліб) - продукт переробки бджолами квіткового пилку. Принесений у вулик пилок (обніжжя) бджоли складають у пусті воскові стільники по сусідству з розплодом, заповнюючи їх на 2/3. Молоді бджоли втрамбовують обніжжя головами, а зверху заливають медом. Без доступу повітря при температурі 33-35°С і підвищеній вологості в гнізді під впливом ферментів слини і меду обніжжя піддається ферментативному бродінню з утворенням молочної кислоти, яка надалі стає його консервантом і перешкоджає розвитку бактерій і пліснявих грибів.

За своїми лікувальними властивостями та біохімічним складом перга значно переважає пилок. Порівняльний хімічний склад пилка і перги приведений у таблиці. (Таблиця 2.1.)

Таблиця 2.1.

Порівняльний хімічний склад пилка і перги, %

Склад

Пилок

Перга

Білкові речовини (протеїни)

24  

22—30  

Цукор

18,5

35,0

Жири і жироподібні речовини

3.8

1,6

Молочна кислота й ін.

0,5

3,06

Ферменти

Каталаза, амілаза, інвертаза

Вітаміни

Всі крім В 12

В,В1,C,Д,Е,К

Гормони

Є

Є

Мінеральні речовини

2,5

2,45

Перга містить всі незамінні амінокислоти, необхідні для організму людини, ліпіди, багато вітамінів: А, Е, С, групи Б та ін., мінералів (калій, кальцій, фосфор, магній, кремній та ін.), а також унікальний комплекс білків, вуглеводів, жирів, ферментів, фітогормонів, природних антибіотиків. Усі вони збалансовані й органічно зв`язані між собою, що й пояснює іі цілющу дію.

Перга краще засвоюється після взаємодії зі слиною, тому її необхідно якомога довше тримати в роті, розсмоктуючи, щоб поживні речовини засвоїлись через слизову оболонку рота. Пергу краще не запивати будь-якою рідиною протягом 30 хв. після вживання, оскільки це значно зменшує ефективність цього цінного продукту і призводить до витрати перги без особливої користі для організму.

Пергу застосовують для лікування цілого спектру захворювань – анемії, серцевої недостатності, інфарктів, інсультів, гепатитів, виразок шлунку, гастритів, порушення потенції, чоловічого та жіночого безпліддя, патології вагітності, гінекологічних захворювань та ін.

Вживання перги дає надзвичайно хороший результат при лікуванні порушень сечостатевої системи. Під дією перги покращується кровопостачання нижньої частини тіла та периферичних органів.

Пергу рекомендовано вживати при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту: гастриту, коліту, виразок шлунку та дванадцятипалої кишки. Під дією бджолиного хліба мікрофлора та слизова кишечнику відновлюється вже на 3-4 день вживання.

За допомогою перги значно підвищується ефективність лікування шкірних захворювань: екземи, псоріазу.

Перга володіє легкою жовчогінною дією, стимулює діяльність печінки через посилення її кровопостачання, тому є ефективною при лікуванні гепатитів, цирозу, холециститу.

Найчастіше пергу застосовують для відновлення імунітету як у дітей, так і у дорослих, а також в якості профілактики інфекційних захворювань у осінньо - весняний період.

Людям похилого віку вживання перги допомагає відновити приплив сил, пам`ять, знизити втомлюваність та підняти загальний тонус організму та його омолодження (перга стимулює вироблення нових клітин в організмі).

Пергу не слід вживати при наявності алергії на продукти бджільництва та при вираженій формі діабету (при помірному діабеті вживання перги можливе під наглядом лікаря).

2.5. Прополіс - потужний лікувальний засіб.

Слово «прополіс» в перекладі з грецької буквально означає «зовнішня стіна міста». І дійсно, бджоли іноді будують бар'єр - «стіну» - з прополісу у вхідному отворі вулика. Цей бар'єр розташований таким чином, що всі мешканці вулика повинні "пройти" крізь нього, прямуючи всередину вулика і назовні. Прополіс є будівельним матеріалом - це «цемент», який служить як для прикріплення стільників до стінок рамок, так і для ремонту будь-яких пошкоджень вулика. Сировиною, яку бджоли використовують для створення прополісу, є живиця, яка міститься в тріщинах кори листяних і хвойних дерев, а також покриває бруньки берези і тополі. Хімічний склад прополісу вивчений досить повно: вченим вдалося визначити структуру понад 95% всіх містяться в ньому речовин.

Бджоли збирають прополіс зі смолистих бруньок берези, тополі, каштана, дуба, верби, спеціальним чином переробляють і використовують, як засіб від гниття деревини вулика, а також засіб проти розкладання тих шкідників, які потрапили у вулики і були вбиті. Прополіс має склад з 55% складних смол, 30% бджолиного воску, 10% різноманітних ефірних масел, 5% пилку квітів.

За допомогою прополісу успішно виліковуються дерматити та дерматози, різні рани, гнійні, виразки. Препарати прополісу застосовують для лікування простатиту і аденоми простати, гінекологічних захворювань та інфекції статевих органів, стоматологічних виразок і захворювань ендокринної системи. Прополіс успішно загоює ерозії шийки матки, виліковує туберкульоз і хронічний бронхіт.

Багато препаратів з вмістом прополісу використовується в косметології для усунення проблем на шкірі і регенерації шкірних покривів. Після опіків препарати прополісу не дають ранам нагноюватися і сприяють загоєнню.

Механізм впливу прополісу на мікроорганізми складний і не є повною аналогією впливу будь-якого з антибіотиків. Сильні бактерицидні властивості прополісу повною мірою підтверджені спостереженнями в ході його клінічного застосування у людей і тварин.

Ефективність лікування препаратами, що містять прополіс, встановлена для багатьох хвороб - наприклад, гнійних запалень шкіри бактеріальної або грибкової етіології, фурункульозу, екземи, нарешті, для трофічних виразок гомілок і пролежнів.

Хороший результат лікування препаратами прополісу відзначається також в інших галузях медицини, а також у ветеринарії. Наприклад, в ортопедії застосовують пломби з прополісу при гнійних запаленнях кістки, внаслідок чого припиняється процес нагноєння - відбувається відновлення кісткової тканини. Препарати прополісу виявилися досить ефективними в терапії багатьох запалень і патологічних змін тканин. Широке застосування отримали витяжки з прополісу в стоматології - при ускладненнях після видалення зуба (так звана суха зубна лунка), а також при лікуванні запалень слизових оболонок ротової порожнини і ясен.

Вплив препаратів прополісу, особливо при лікуванні трофічних виразок, при пародонтозі і в геріатрії, що не зводиться лише до їх бактерицидної ефекту.

На підставі отриманих при лікуванні цих хвороб очевидних результатів можна зробити висновок про те, що крім бактерицидної прополіс має і регенеративне вплив на пошкоджені тканини. Це, а також багато інших спостереження привели до припущення, що витяжки з прополісу, мабуть, стимулюють клітинний метаболізм, що в разі пошкодження тканин виражається їх посиленою регенерацією, а у випадку розвитку процесів старіння в центральній нервовій системі - відновленням порушених функцій.

Дітям до трьох років рекомендують давати водний настій прополісу в якості потужного імуностимулятора. Перед першим прийомом прополісу обов’язково потрібно провести тест на алергію прополісу. Для перевірки можна крапнути настій на шкіру малюка. Якщо через час на цьому місці відсутня червона висип і змін в поведінці не виявлено, то сміливо давайте настій.

Кількість речовини розраховується так: 1 крапля на 1 рік. Дітям після трьох років можна давати і спиртову настоянку, але краще обійтися водним настоєм.

2.6. Лікувальне застосування маткового молочка

Маточне молочко утворюється при секреції верхніх підщелепних залоз бджоли. Маточним молочком бджоли годують всіх личинок перші три дні життя, личинка ж, призначена для виведення матки, харчується маточним молочком в процесі всього розвитку.

Бджолине маточне молочко має широке біологічне дію; багате на вітаміни, білки, складні цукри, жири і мінеральні солі.

Воно припиняє ріст золотистого стафілокока, кишкової палички, туберкульозу, сальмонел, грибків. Активно стимулює обмін речовин, позитивно впливає на діяльність центральної нервової системи, знімає стомлюваність і підвищує працездатність, прискорює ріст тканин і організму, покращує апетит і підвищує імунітет .

Маточне молочко активізує діяльність системи травлення, нормалізує тиск, збільшує вміст заліза в крові. Маточне молочко здатне збільшити вироблення гормону надниркових і значно підвищити вмісту глюкози в крові.

Ця речовина знижує рівень холестерину, загоює рани і виразки. Бджолине маточне молочко використовується для профілактики, а також лікування гіпотонії, стенокардії, атеросклерозу та інших хвороб.

У своєму складі містить 3% гормонів і ензимів, завдяки чому стимулююче впливає на системний і клітинний метаболізм, стабілізує жири і зменшує вміст глюкози в сироватці крові.

Маточне молочко властивості має найширшого спектра - дуже багато хвороб можна винищити за допомогою цієї цілющої субстанції. При цьому потрібно сказати, що одне з найважливіших властивостей маточного молочка, що воно може бути призначено практично кожній людині. У нього немає ніяких побічних ефектів, тому можна не боятися неприємностей. Дія бджолиного маточного молочка на людський організм завжди позитивне, незалежно від мети, для якої воно застосовувалося.

2.8. Бджолиний підмор - основа для ліків.

Бджолиним підмором називають загиблих бджіл. З бджолиного підмору промисловим способом виготовляють препарати, що регулюють обмін процесів в організмі, що володіють очисними властивостями, стимулюючі і нормалізують імунітет ліки, косметичні препарати та мазі.

Ліки, зроблені на основі бджолиного підмору, використовуються для якнайшвидшого загоєння опіків, виразок і загоюються гнійних ран, для боротьби з запальними процесами, для стабілізації кров'яного тиску.

Препарати з бджолиного підмору дуже ефективні для лікування і профілактики атеросклерозу, поліпшення функції серцево-судинної і нервової системи, ендокринної та сечостатевої систем. Косметичні засоби з витяжкою з бджолиного помора мають потужний протизапальний, відбілюючий і регенеруючий ефект, омолоджуючи шкіру і підвищуючи її еластичність.

Сьогодні доведено, що бджолиний підмор володіє масою корисних властивостей. Основними діючими речовинами є хітин (більш відомий як хітозан) і меланін, тому він ефективний при загоєнні опіків і ран, сприяє розсмоктуванню рубців, має кровоспинну і знеболюючим ефектом.

Крім перерахованого хітозан-меланіновий комплекс, який добувають з бджолиного підмору, знижує рівень холестерину в крові, попереджає атеросклероз, нормалізує функцію кишечника, сприяє виведенню токсинів з організму, а також є відмінною профілактикою розвитку цукрового діабету.

Доцільно вживання бджолиного підмору і при захворюваннях серця (коронаросклероз, стенокардія, інфаркт міокарда), судин (тромбофлебіт, варикозне розширення вен, облітеруючий ендартеріїт, ураження судин головного мозку), нирок (сечокам’яна хвороба, нефрит), ендокринних залоз (підшлункової, щитовидної, статевих), передміхурової залози (аденома, простатит), при гнійно-септичних процесах (мастит, панарицій, фурункульоз), нервово-психічні захворювання (епілепсія, астенічні синдроми), гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, вегетативних дисфункціях, захворюваннях шкіри, суглобів, м’язів, зубів, ясен, проблеми зору, слуху, пам’яті, сексуальних порушеннях.

Ну і нарешті бджолиний підмор здатний поліпшити загальне самопочуття, зміцнити імунітет і зарядити бадьорістю.

Бджолиний підмор практично не має протипоказань. Проте не рекомендується це засіб людям з індивідуальною непереносимістю, а також дітям до півтора років, ну і звичайно ж з особливою обережністю слід вживати настоянки на спирту, до складу яких входить підмор, вагітним жінкам та людям з порушеннями функції печінки.

РОЗДІЛ 3. ПРАКТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Моя родина сьомий рік утримує бджіл. Таємниця бджолярства цікавить мене з самого дитинства. З самого юного віку я мала можливість спостерігати за поведінкою бджолосімей. Мені доручали влітку слідкувати за вильотом роїв, допомагати при викачці меду. Частими гостями на пасіці були мої друзі, яких мама завжди пригощала медом. Поступово сформувалась в мене любов до бджіл.

Наша родина майже не користується лікарськими препаратами, більше звертається до народної медицини. Тому, я вирішила провести в нашому на навчальному закладі дослідження серед учнів молодшої, середньої та старшої ланки по виявленню кількості захворювань в залежності від засобів лікування.

В Бронницькій СЗШ І-ІІ ступенів навчаються 125 учнів з них 48 учнів початкової ланки (1-4 класи) та 77 учнів (5-9 класи).

В ході роботи було проведено дослідження серед учнів молодшої, середньої та старшої ланки Бронницької СЗШ І-ІІ ступенів по виявленню кількості захворювань в залежності від засобів лікування:

  •        Лікуються переважно ліками;
  •        Лікуються народною медициною на основі меду та продуктів бджільництва у комбінації з ліками, що призначив лікар;
  •        Часто хворіють на застуду, ГРЗ, ГРВ;
  •        Мають хронічні захворювання.

Результати показали, що найвищу ступінь захворювань мають ті учні, що лікуються переважно ліками; учні, що застосовують для лікування мед та продукти бджільництва хворіють удвічі рідше (див. Додаток Д). Порівнюючи дослідження за два роки 2017 та 2018 можна зробити висновок, що кількість учнів збільшила, які лікуються народною медициною на основі меду та продуктів бджільництва у комбінації з ліками, що призначив лікар.

При всій загальнодоступності продукти бджільництва не можна використовувати необдумано, «наосліп». Невелика кількість протипоказань для апітерапії все ж має бути ретельно виключено перед призначенням процедур і засобів апітерапії.

Лікування медом протипоказано при діабеті та деяких інших захворюваннях підшлункової залози, продукти бджільництва протипоказані при алергії на один з них. Крім того, рак 4 стадії, інсульт, інфаркт є також протипоказанням для апітерапії.

При різних захворюваннях існують абсолютно різні методи лікування в апітерапії, і самолікування може призвести до зовсім протилежного результату і погіршити стан хворого.

Тому для кращого контролю стану організму в процесі лікування, професійній оцінці результатів потрібно звернутися до лікаря-фахівця, який займається лікуванням за допомогою продуктів бджільництва. Лікування продуктами бджільництва, або апітерапія, повинне проводитися строго під контролем лікаря.

РОЗДІЛ 4. РЕЦЕПТИ ДЛЯ ПІДТРИМАННЯ ІМУННОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ

Займатися зміцненням здоров'я потрібно цілий рік. І якщо влітку всі умови сприяють цьому - і тепла температура на вулиці, і наявність свіжих місцевих фруктів і овочів, то в холодну пору року все набагато складніше. А адже саме в холоди ми все частіше всього застуджується, відповідно, зміцнення імунітету грає особливо важливу роль. Для того щоб підвищити захисні сили організму можна використовувати найрізноманітніші засоби, в тому числі і рецептури народної медицини.

Наша родина майже не користується лікарськими препаратами, більше звертається до народної медицини. Тому, я вирішила ознайомитися з народними рецептами для підтримання імунної системи дітей, та систематизувати їх у даній роботі.

РЕЦЕПТИ З ПРОДУКТАМИ БДЖІЛЬНИЦТВА

Головною умовою лікувальних властивостей меду є його натуральність . Нектар не повинен бути нудотним на смак, натуральний продукт викликає відчуття легкого печіння на язиці. Колірна гамма медового нектару різноманітна, але натуральне ласощі запам’ятовується специфічним ароматом на відміну від підробок.

Як правильно застосовувати мед в чистому вигляді для підвищення дитячого імунітету:

  •        Профілактика захворювань у малюків до 6-ти років передбачає прийом 1 чайної ложечки один раз в день. З 6 до 12 річного віку порцію можна збільшити до двох чайних ложок, але теж один раз / день.
  •        Щоб підтримати імунний захист, дитина до 6 років може з’їдати по 1 чайній ложечці ласощі двічі в день. Діткам до 12 років належить приймати мед два рази / день, але по дві чайні ложечки.

Для зручності маленьких пацієнтів нектар розчиняють в напоях. Важливо пам’ятати, що рідина при цьому повинна бути теплою. Потрапляючи в гарячу воду, бджолиний продукт втрачає всі свої корисні якості, крім солодощі.

АЛОЕ З МЕДОМ

Додавши до меду алое, є можливість отримати багатофункціональний продукт. Для цього можна задіяти сік, або подрібнене стан рослини. Про це говорять багато народні рецепти. Для змішування, дотримуються пропорції один до одного. Позитивний вплив на організм отриманого речовини в тому, що воно підвищує імунітет.

Для дітей. Профілактичне вживання алое з бджолиним виробом помітно знижує ризик інфекційних захворювань. Саме тому чайна ложечка з ранку такого засобу дитині убезпечить від хвороби як на вулиці, так і в школі, чи садочку. Варто відзначити, що у такого продукту досить приємний смак, тому навіть діти їдять його з полюванням.

Застосування. Навіть у разі захворювання, вживання алое з медом дозволяє підсилити опір інфекції. Найкраще на такій дозуванні кошти і зупинитися, не збільшуючи її надалі. Тоді вживати суміш варто двічі: вранці, натщесерце, і ввечері перед сном.

ІМБИР І МЕД

Для підняття стану імунітету «з колін на ноги» можна не зупинятися на здібностях алое. Використання імбиру для зміцнення характеристик меду описується в народних рецептах. Про це також можна почерпнути безліч інформації з традиційних методів лікування.

Застосування. Зазвичай імбир в натуральному стані труть на тертці і посипають їм бджолиний продукт. Утворену суміш можна вживати приблизно в тих самих кількостях, що й простий мед раніше. Але зниження концентрації холестерину в крові, поліпшення кровообігу є особливістю такої речовини, і в значній мірі підвищують працездатність імунної системи людини. Іноді з подрібненого імбиру готують якийсь мус, додаючи до нього воду, бджолиний мед і завершуючи лимоном. М'ятою приправляють в кінці, для особливого аромату більшою мірою. Такий напій відмінно тонізує весь організм, при цьому зміцнюючи його захисні функції.

МЕД, ЛИМОН, ЧАСНИК

Одне з найбільш надійних народних засобів у разі застудних захворювань, коли вкрай важлива активність імунної системи, є поєднання меду, лимона і часнику. Рецепт неймовірно простий.

Інгредієнти:

  •        половина склянки меду (сорт не важливий, проте бажано рідкого стану);
  •        потертий разом з кіркою лимон середніх розмірів;
  •        подрібнені зубці часнику - три штучки.

Всі інгредієнти ретельно змішуються і даються до вживання по одній столовій ложці після їжі ввечері, і вранці до неї. Часовий інтервал до прийому їжі не повинен бути менше півгодини. Такий спосіб бажаний в разі захворювання, однак у профілактичних заходах, коли потрібно підвищення опірності до можливої хвороби, досить єдиною чайної ложечки перед початком трудового дня. Деякі рецепти намагаються ввести в оману, пропонуючи такому продукту настоятися тиждень-другий. У такому випадку ця суміш цілком може почати бродити, після чого сумніви в її корисності виникнуть цілком обґрунтовано.

ЧАСНИК З МЕДОМ

Для якісного захисту організму від зовнішніх подразників, те саме вірусів і інфекцій, варто зайнятися зміцненням його імунітету. Особливості використання часнику в таких цілях обумовлені в основному його здатністю позбавляти організм від токсинів. До того ж плід рослини позитивно впливає на всю нервову систему, вирівнює обмін речовин.

Застосування. Підвищена активність його вживання завжди виразно проглядалася при настанні холодів, коли безчинствують вірусні інфекції. Зрозуміло, що мед для імунітету відіграє значну роль. Отже, здається, що з'єднання обох продуктів здобуде приголомшливий ефект. Насправді, так це і є. Багаторазово зросла опірність організму різним хворобам спостерігається вже при першому дні профілактичного споживання. Даний засіб можна давати навіть для дитини, хворої на цукровий діабет. Бджолине виріб у своєму складі не має цукру, а часник його надлишки чудово виводить.

РЕЦЕПТИ З ЧАСНИКОМ

Цей звичний овоч володіє широким спектром позитивної дії на організм, обумовленим містяться в ньому вітаміни (С, В, А, D), мікроелементами (хром, залізо, мідь, магній, миш’як, селен) та інших речовин. Поєднання цих компонентів дозволяє часнику підвищувати імунітет, попереджати багато захворювань, у тому числі рак, виступати в ролі антибіотика і антиоксиданту, збільшувати число лімфоцитів.

Приймати часник слід у свіжому вигляді, чистити безпосередньо перед вживанням, оскільки багато корисні речовини випаровуються під впливом зовнішніх факторів і високих температур. Позбутися специфічного запаху часнику можна, пожувавши шматочок лимона, петрушки або корінець селери, або прополоскавши рот молоком.

Але неприємний аромат – не єдиний побічний ефект від прийому цього продукту. Його не рекомендується давати дітям віком до 3 років, а згодом рекомендується вводити в дитячий раціон в невеликих кількостях. У період вагітності від часнику доведеться відмовитися. Протипоказанням є захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту, нирок, печінки, гастрит і виразкова хвороба. Людям, які мають проблеми зі здоров’ям і маленьким дітям починати приймати продукт можна після узгодження з лікарем.

Для зміцнення імунітету часник використовують наступним чином:

  •             Часник з медом гарантовано зміцнять захисні властивості організму. Ці два продукти змішують у рівних кількостях, при цьому зубчики овоча натирають на дрібній тертці. Суміш вживають по чайній ложці, запиваючи теплою рідиною, тричі в день.
  •             Мед, лимон і часник можна давати дітям для профілактики різних захворювань. З цих компонентів готують часниковий сироп, який охоче стане приймати дитина, нелюбящий запах запашного овоча. Для приготування зілля знадобиться півкілограма меду, лимона і сік з 2 головок часнику. Все перемішується і готовий препарат приймають діти по столовій ложці в день у лікувальних і захисних цілях.

МЕД З ГОРІХАМИ

Хороша вітамінна підмога, таке необхідне дітям для зміцнення молодого, розвивається організму, забезпечує мед з горіхами. Справа в тому, що горіх має дуже потужним кількістю антиоксидантів, які грають величезну роль у зміцненні імунітету. Вплив цих мікроелементів на поліпшення імунної системи в півтора десятка разів могутніше впливу вітаміну Е.

Застосування. Виконавши простий рецепт, змішуючи бджолиний продукт і горіхи, можна отримати засіб, можливо навіть більш значуще для здоров'я, ніж алое. Його поїдання добре позначається на серцево-судинної системи та відновленні сил, крім тонізуючого ефекту.

ДЛЯ ІМУНІТЕТУ ГОРІХИ, КУРАГА, МЕД

У зимовий час майже не обійтися без сухофруктів з медом для підтримки хорошого вітамінного запасу в організмі. Серед них, після бджолиного вироби, практично безперечним лідером буде курага. До того ж, в ній міститься маса мікроелементів і органічних кислот.

Зрозуміло, що мед для підвищення імунітету має, мало не основне значення. Однак не варто покладатися тільки на один продукт. Кожен з перерахованих продуктів сприяє підвищенню захисних властивостей організму, але, зібрані разом, вони підсилюють благотворний вплив один одного. З суміші кураги, меду і горіхів готують смачні і корисні кошти, але їх систематичний прийом слід обговорити з лікарем, оскільки компоненти можуть викликати алергію або негативно впливати на наявні хвороби.

Наведемо кілька рецептів зміцнюючих сумішей на основі цих компонентів:

  •             Курагу (150 г) та горіхи (300 г) подрібнюють у м’ясорубці або блендері і змішують з медом (150 г). Суміш поміщають в скляну банку і зберігають у холодильнику. Застосовують засіб по чайній ложці в перервах між їдою тричі на день. Коли перша порція вітамінної суміші закінчиться, слід зробити місячну перерву і знову її приготувати.
  •             Лікарський засіб можна приготувати інакше, в цьому випадку його складу збагатиться за рахунок додавання додаткових продуктів: по кілограму родзинок, кураги, волоських горіхів перекрутити в м’ясорубці з часточками 5 лимонів і залити все кілограмом меду. Зберігають суміш в скляній тарі, помістивши в холодильник, а приймають по 2 ч. л. за годину до їжі.

Додатковим інгредієнтом в такій суміші можуть виступати чорнослив та інші види горіхів.

ПИЛОК

Бджолиний пилок - це один з найцінніших продуктів бджільництва, з її допомогою можна ефективно підняти імунітет і зарядитися здоров'ям на довгі роки. Цей продукт бджільництва містить в собі весь необхідний набір вітамінів і мікроелементів, що потребується для здорової життєдіяльності організму людини.

Застосування. Для підняття імунітету пити по 0,5 чайної ложки пилку 3 рази на добу. Важлива умова вживання - приймати її слід вранці за півгодини до їди. Пролікувати курсом в 1 місяць. Після чого треба зробити перерву в 14 днів і знову повторити дане лікування.

Застосування. Перемішати між собою 2 склянки меду і 1 стакан пилку. Цю чудодійну суміш вживати 3-4 тижні 3 рази на день по 1 ст. ложці. За допомогою такої бджолиного пилку можна швидко підняти імунітет.

Застосування. Щоранку, перед першим прийомом їжі вживати по 1 чайній ложці пилку, можна запити теплою водою. Підняти імунітет за допомогою цього засобу можна за 2 тижні постійного прийому. При необхідності після перерви в 1 місяць оздоровлення можна повторити.

Квітковий пилок наповнена цілющими властивостями. Для профілактики всіх захворювань добре кожен день в будь-який час доби випивати склянку зеленого чаю з пилком. Підняти імунітет, за допомогою квіткового пилку, допоможе вам сама природа.

ПЕРГА ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ ІМУНІТЕТУ

Перга, мед та інші продукти бджільництва слід приймати з особливою обережністю. Щоб зміцнити імунітет за допомогою перги, вам знадобиться 40 грам продукту. Дитяча доза становить 0,5 грама, а доросла — 2 гр. Пергу необхідно добре розсмоктати.

Після кількох днів прийому ви відчуєте прилив сил. Для зміцнення імунітету можна приготувати вітамінний засіб: 1 грам маточного молочка; 200 грам меду; 15 грам перги. Всі продукти потрібно ретельно перемішати і відправити в холодильник. Вживати потрібно з ранку, натщесерце, по 1 чайній ложці.

ВІТАМІННІ СУМІШІ ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ ІМУНІТЕТУ

З ягодами

  •             Журавлина. Беруть півсклянки меду і півкіло журавлини (свіжої). Вимиту і просушену ягоду подрібнюють на блендері разом з нарізаним лимоном. Якщо цитрус ошпарити окропом, шкірку з нього можна не знімати. Готовий мікс для імунітету ретельно перемішують з медом.
  •             Смородина. Вимиті ягоди червоної і чорної смородини (по 200 г) пропускають через м’ясорубку. Додавши три повні ложки меду (їдалень), перемішують і зберігають в холодильнику. Малюкам належить з’їдати чайну ложечку смачних ліків не частіше трьох разів на день.

ЯК ШВИДКО ПІДНЯТИ ІМУНІТЕТ

  •             Посилити імунний потенціал дитини допоможе простий рецепт. На кавомолці потрібно подрібнити насіння моркви (10 г). Поєднавши отриманий порошок з 500 грамами меду, ліки можна давати діткам, а також дорослим для посилення захисних сил під час хвороби і після неї.
  •             Універсальне зілля готують з вершкового масла (300 г) і негустого меду (600 г ). Як додаткових інгредієнтів народний рецепт пропонує плоди шипшини, квітки звіробою і траву деревію. Подрібнене трав’яну сировину додають до суміші меду з розтопленим маслом.

Під час гострого періоду захворювання медово-вершкове зілля слід давати дитині кожні дві години, для підтримки імунітету – перед їжею.

СПОСОБИ ЗМІЦНЕННЯ ІМУНІТЕТУ ПРОДУКТАМИ БДЖІЛЬНИЦТВА

  1.          Інгаляції. Медові інгаляції мають куди більший ефект, ніж просто прийом меду. Разом з пором активні речовини потрапляють безпосередньо в кров, міную систему травлення. Для інгаляцій потрібно приготувати 30% водний розчин меду. Процедура триває 15 хвилин.
  2.          Оливкова олія з медом. Рівні пропорції оливкової олії і меду змішати. Приймати засіб потрібно 3 рази в день через однакові проміжки часу. Для дорослих разова доза складаємо 1 ст. ложка, для дітей – 0,5 ч. ложки.
  3.          Маски. Такий засіб використовується в лазні. У рівних пропорціях змішати морську сіль і мед. Нанести на все тіло і добре пропарити.
  4.          Для профілактики застуди. Потрібно залити 1 склянку калини літром окропу, прокип’ятити протягом 10 хвилин. Трохи остудити, процідити, додати 3 столові ложки меду. Приймати 3 рази в день перед їжею по ½ склянки.
  5.          Суміш для підняття імунітету. Ця суміш широко використовується як для профілактики, так і для лікування. Свіжозрізане листя алое (5-6 штук), зберігати в холодильнику два тижні. Видавити з них сік (повинно вийти приблизно 100 мл). Розтопити на водяній бані мед (200 гр.), так, щоб його температура не перевищувала 30 градусів. Зняти з вогню і додати Кагор (300 мл), сік алое та прополісу (30 мл). Гарненько перемішати. Приймати протягом дня 3 рази за 30 хвилин до прийому їжі по столовій ложці.

На підставі викладеного вище, можна зробити висновок, що всі без винятку продукти бджільництва – дуже цінні в піднятті імунітету, завдяки своєму складу. Цінність їх полягає в натуральності. Штучні продукти не принесуть ніякої користі.

ВИСНОВОК

Я вважаю, що сучасна людина у своєму харчуванні повинна вживати природні продукти, які повинні переважати на противагу різним переробленим продуктам, витяжкам і концентратам, які можуть спричинити розлади обмінних процесів організму при їх надмірному вживанні. До числа цих натуральних продуктів можна віднести продукти бджільництва.

На мій погляд, у багатьох випадках доцільнішим і безпечнішим буде лікування апіпродуктами ніж багатьма синтетичними препаратами. Тому серед населення слід поширювати більше інформації про цілющі властивості бджолиних продуктів і особливу увагу звертати на профілактичне вживання їх в харчовому раціоні.

Мед для імунітету - незамінний помічник в арсеналі будь-якої господині. Змішавши його з декількома підсилювачами, можна назавжди забути про аптечні ліки. Якщо змішати бджолиний нектар з досить корисними інгредієнтами, також позитивно впливають на імунну систему, то можна отримати новий, вкрай цілющої засіб, без особливого рецепту. Зазвичай для таких цілей служать алое, імбир, часник, лимон, горіхи і курага.

Мед – один з найулюбленіших продуктів малюків. Часто його дають дітям на ніч із теплим молоком. Такий напій не тільки покращує імунну систему дитини, але й допомагає маленькому бешкетникові гарно спати усю ніч. Зранку добре підійде медова водичка. Вона збагатить організм вітамінами, амінокислотами, корисними цукрами, ферментами та мінеральними речовинами, які важливі для здорового розвитку та росту дитини. Головне не перестаратися.

Апітерапевти рекомендують вживати для покращення роботи імунної системи квітковий пилок. Але з ним потрібно бути обережним. Для алергіків краще підійде перга. Це той самий пилок, але перероблений бджолами.

Унікальним продуктом для дитини вважається також прополіс та екстракт воскової молі. Настоянку одного і другого продуктів дають навіть малюкам. Усі бджолині продукти знають як підвищити імунну систему дитини. Разом зі здоровим способом життя вони допомагають збудувати стіну для усіх хвороб. Навіть, якщо захворюванню все ж вдалося пробитися через неї, воно буде дуже швидко ліквідоване.

На підставі викладеного вище, можна зробити висновок, що всі без винятку продукти бджільництва – дуже цінні в піднятті імунітету, завдяки своєму складу. Цінність їх полягає в натуральності. Штучні продукти не принесуть ніякої користі.

Узагальнений досвід попередніх років свідчить про те, що апітерапія - універсальне напрямок медицини, що дозволяє боротися з величезним числом захворювань. Сьогодні ефективність і безпеку даного методу не викликає сумнівів.

Основна дилема, яку кожен з нас вирішує при виборі способу лікування, - вибір між ефективністю та безпекою пропонованих засобів. Ця робота є спробою показати, що апітерапія є напрямком у медицині, здатним вирішити дану проблему.

Сподіваюся, дані, наведені в роботі, допоможуть побачити в продуктах бджільництва кошти, які претендують на особливе місце в лікувальній практиці.

Для кращого контролю стану організму в процесі лікування, професійній оцінці результатів потрібно звернутися до лікаря-фахівця, який займається лікуванням за допомогою продуктів бджільництва. Лікування продуктами бджільництва, або апітерапія, повинне проводитися строго під контролем лікаря.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.     Андрєєва В. А. Мед і його цілющі властивості. - СПб.: «Піонер», 2001
  2.     Голощапов В.М. Апітерапія. - М.: Тимошка, 2005
  3.     Гринь О. Народний лікарський порадник .-№15.-С.19-62.
  4.     Гуральник Ю.Ф. Апітерапія. Бджола джерело молодості здоров'я і життя. - М.: Фенікс, 2006
  5.     Зайцева Є. Апітерапія. Домашній довідник. - М.: Фенікс, 2006
  6.     Гринь О. Народний лікарський порадник .-№15.-С.19-62.
  7.     Новиков А. Медова медицина. - Спб.: «Весь», 2002
  8.     Новіков В. Б. Бджоли, квіти і здоров'я. - М: ПРЕСА, 2005
  9.     Фармацевтичний журнал.-2005-№2-С.90-110.
  10. Карпатські бджоли. Ужгород,1999.-С.93-158.
  11. О.В.Люлько, Стусь В.П. Використання продуктів бджільництва у комплексному лікуванні хронічного простатиту //Урологія.-2000.-С.64 –70.
  12. Якщо ви маєте бджіл - В.В. Радіонов, І.А. Шабаршов - Київ - Урожай - 1991 р.


Додаток А

НАША ПАСІКА

1488229176598_0.jpg 1488229176598_1.jpg

 

image (2).jpg 1488229176598_3.jpg

 

1488229176598_11.jpg 1488229176598_10.jpg

 

image (4).jpg image (3).jpg

Додаток Б

НАШІ БДЖІЛКИ ТРУДІВНИЦІ

image (6).jpg image (9).jpg

 

image (7).jpg image (8).jpg

 

image (14).jpg image (10).jpg

 

image (15).jpg image (11).jpg

Додаток В

РОДИНА НА ПАСІЦІ

 

mini_2.jpgmini_2.jpgmini_2.jpgmini_2.jpg

image (25).jpg 1488229176598_9.jpg

 

1488229333104_2.jpg 1488229333104_1.jpg

 

1488229176598_5.jpg 1488229333104_0.jpg

Додаток Г


Додаток Д

Дослідження серед учнів молодшої, середньої та старшої ланки Бронницької СЗШ І-ІІ ступенів по виявленню кількості захворювань в залежності від засобів лікування

Результати (за 2016 – 2017 н.р.)

Результати (за 2017 – 2018 н.р.)


Додаток Ж

ПРОДУКТИ БДЖІЛЬНИЦТВА ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ ІМУНІТЕТУ

Lechenie_katarakti_operaciej-_bez_operacii-_otzivi_6.png1_main.jpeg81-original2-1348054462.jpg422707720_w640_h2048_produkty_pchelovodstva.jpg

958135.jpgshutterstock_246706753-500x331.jpg

Додаток З

ПРОДУКТИ БДЖІЛЬНИЦТВА ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ ІМУНІТЕТУ

Продукт

Корисні речовини

Рекомендована норма на добу, гр.

Гречаний мед

вода, вуглеводи, вітаміни, мінерали, органічні кислоти, гормони, ліпіди

300274-prv-saem-na-med-vo-struga.jpg

50-100

Липовий мед

Акацієвий мед

Соняшниковий мед

Лопуховий мед

Барбарисовий мед

Гірчичний мед

Волошковий мед

Ожиновий мед

Малиновий мед

Мелісовий мед

М’ятний мед

Конюшиновий мед

Маточне молочко

вітаміни, жири, білки, вуглеводи, вітаміни, мінерали, вода, кислоти

20-30 мг

Перга

білки, вуглеводи, мікроелементи

5-7

Прополіс

смолисті речовини, ферменти

 

Забрус

вітаміни, органічні кислоти, ефірні масла

5-7

Віск

вода, вуглеводи, жирні кислоти, каротин, провітамін А

5

Муміє

макро — і мікроелементи, вітаміни, ефірні масла

1-1,5 мг на 1 кг ваги

Трутневе молочко

вітаміни, гормони

15-25 крапель

Бджолиний пилок

протеїни, жири, вуглеводи, вітаміни, ферменти, антибактеріальні речовини

5-32

Бджолиний підмор

амінокислоти, вітаміни, мінерали, ферменти

2-3 краплі настою

Мед в сотах

амінокислоти, вітаміни, ферменти

 

Медовуха

вітаміни, мінерали

15

Екстракт бджолиний

хітозан і меланін

1 крапля на кожен рік життя

Бджолина отрута

кислоти, холін, сірка

 

 

 

1

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шостак Лілія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
4341
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку