проект "Алкоголь. Шкідливо чи ні?"

Про матеріал
Познайомитись з історією виникнення алкоголю. Виявити негативний вплив алкоголю на організм. Провести анкетування учнів 9 класу «Ваше ставлення до алкоголю». Розробити пам'ятку «STOP! - Алкоголь».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Алкоголь «Шкідливо чи ні?»Виконали: Синельникова Олександра, учениця 11 класу. Островський Микола, учень 11 класу. Керівник: Черкасова Любов Василівна, вчитель хіміїЧас роботи над проектом: 12.11.2018 – 23.11.2018

Номер слайду 2

Мета проекту: Вивчити вплив алкоголю на організм людини. Завдання: Познайомитись з історією виникнення алкоголю. Виявити негативний вплив алкоголю на організм. Провести анкетування учнів 9 класу «Ваше ставлення до алкоголю». Розробити пам'ятку «STOP! - Алкоголь». Гіпотеза: алкоголь шкодить здоров'ю людини, особливо підліткам. Вживання алкоголю наносить непоправну шкоду здоров'ю. Актуальність даної проблеми пов'язана з тим, що при підвищеній активності спроб боротися з поширеною хворобою алкоголізмом результати не суттєві, незадовільні.

Номер слайду 3

“Алкоголізм робить більше спустошення, ніж три історичних лиха разом узяті: голод, чума і війна” Етиловий спирт, точніше рослинний хмільний напій, що його містить, був відомий людству з глибокої давнини. Вважається, що не менш, ніж за 8000 років до нашої ери люди виготовляли легкі спиртні напої з фруктів і меду. Вперше спирт з вина отримали в 6-7 століттях арабські хіміки, а першу пляшку міцного алкоголю (прообразу сучасної горілки) виготовив Перський алхімік Ар-Рази в 860 році.(Вільям Гладстон) У Європі етиловий спирт був отриманий із продуктів бродіння в 11-12 столітті в Італії.Історичні факти З давнини алкоголь називають викрадачем свідомості, коли стало відомо про п'янкі властивості спиртних напоїв. Пияцтво в Україні — гостра соціально-культурна проблема. Щороку в Україні ставлять на облік 100 тисяч алкоголіків. Загальна їх кількість більше удесятеро, і складає 700 тис. осіб. Це набуває ознак національної епідемії

Номер слайду 4

Міфи про алкоголь. Міф 2. Якісний алкоголь не шкодить. Будь-який алкоголь має на організм токсичну дію. Це обумовлено тим, що один із продуктів розпаду етилового спирту - оцтовий альдегід. Він якраз і творить в організмі різні безчинства. Але неякісне спиртне впливає на організм ще гірше. Міф 3. Пиво - це не алкоголь. Зараз багато хто думає, що якщо пиво є слабоалкогольним напоєм, то воно не завдає здоров'ю ніякої шкоди. Це катастрофічна омана. Він теж є алкогольним, а отже, викликає звикання. Крім того, хмільний напій дуже погано впливає на печінку і серце. Ці органи псуються і починають погано функціонувати. Міф 1. Алкоголь знімає стрес. Часто втомлені люди намагаються підняти собі настрій за допомогою алкоголю. На жаль, використовуються набагато більш вагомі обсяги спиртного. І сценарій може розвиватися двома шляхами. Перший - посилюється втома, знижується настрій, з'являється депресія. Другий - це алкогольна ейфорія, яка теж неминуче закінчується депресією.

Номер слайду 5

Вплив на організм100г вина вбиває 500 нейронів. 100г пива вбиває 3 000 нейронів. 100г горілки вбиває 7 500 нейронів. “Мозок людини, що випила – це кладовище нейронів” Мозок є найактивнішим споживачем енергії. Негативна дія алкоголю на мозок пов'язана з порушенням доступу кисню до нейронів в результаті алкогольної інтоксикації. Алкогольне недоумство, розвивається при тривалому вживанні алкоголю, є результатом загибелі мозкових клітин.

Номер слайду 6

Хвороби серцево-судинної системи Хвороби серцево-судинної системи займають провідне місце в структурі смертності населення. Під впливом алкоголю уражається серцевий м'яз, що веде до важких захворювань і смерті. Підвищується кров'яний тиск як в короткостроковому, так і в довгостроковому періоді, що збільшує ризик інфаркту. Неконтрольований прийом спиртного також призводить до виснаження клапанів серця і веде до серцевої недостатності. Хвороби печінки Печінка посідає особливе місце серед органів травної системи. Це головна «хімічна лабораторія» організму, яка виконує антитоксичну функцію, бере участь майже у всіх видах обміну речовин: білковому, жировому, вуглеводному, водному. Під дією алкоголю функції печінки порушуються, що може привести до цирозу печінки. Діти алкоголіків, особливо якщо мати вживала спиртне під час зачаття і вагітності, можуть народитися хворими, слабкими, а також мати ряд фізичних і розумових відхилень.

Номер слайду 7

Також доведено, що основний метаболіт етанолу - ацетальдегід - має канцерогенні властивості і викликає мутації ДНК. До речі, для довідки, якщо ви вип'єте «за один раз» 400 грамів нерозбавленого етилового спирту, то в 30-50% випадків настане смерть. Біла гарячка - найважча форма алкогольної інтоксикації. Вона дає 1-2% летальних наслідків при інтенсивному медикаментозному лікуванні, а без лікування смертність може досягати 20%. Для білої гарячки характерні галюцинації, затьмарення свідомості і дезорієнтація; при цьому відзначаються тремтіння, збудження, прискорений пульс, високий кров'яний тиск і лихоманка. Багато людей, які мають алкогольну залежність, в період детоксикації ( «сухий період») потребують медичної допомоги. Цей період може тривати від одного-двох днів до тижня.

Номер слайду 8

Дослідження впливу етанолу та оцтової кислоти на білки. Денатурація білка внаслідок якої він втрачає свої біологічні функції.

Номер слайду 9

Окиснення спиртів до альдегідів𝑪𝟐𝑯𝟓𝑶𝑯+ Cu. O ---> 𝑪𝑯𝟑𝑪𝑯𝑶+𝑪𝒖+ 𝑯𝟐𝑶 

Номер слайду 10

Соціальні проблеми

Номер слайду 11

Результати анкетування учнів Більше 78% опитаних людей негативно ставляться до спиртних напоїв. Майже 64,4% учнів хоча б один раз пробували алкоголь, а 11,8% вживають алкоголь регулярно. Більшість учнів, а саме 40,9%, віддають перевагу міцному алкоголю – вину. Інша частина вживає слабоалкогольні напої і лише 11% зовсім не вживають. 67,7% свідчать про те, що магазини не дотримуються правил торгівлі і продають алкоголь неповнолітнім. Через необізнаність батьків, більшість підлітків вживають алкоголь, а прислухаються до їх слів 63%.{912 C8 C85-51 F0-491 E-9774-3900 AFEF0 FD7}№Так. НіВажко відповісти118,5%55,6%25,9%225,9%44,4%29,7%322,2%62,9%14,9%47,4%77,8%14,8%514,8%51,9%33,3%648,1%29,6%22,3%

Номер слайду 12

Пам'ятка “STOP: Алкоголь!”Пияцтво - це вживання алкогольних напоїв у таких кількостях, що це завдає шкоди здоров'ю. Вплив і наслідки вживання алкоголю. Багато людей мають проблеми зі здоров'ям внаслідок споживання алкоголю, перетинаючи кордони ризику. Спостереження доводять: що більша кількість випитого упродовж життя алкоголю, то вищі ризики виникнення захворювань. Тривале вживання алкоголю веде до депресії, докору сумління, зниженню самооцінки, нездатності контролювати свій гнів та іншим змінам особистості. У давнину китайці називали пияцтво добровільним божевіллям. Алкоголь і підліток. Тіло й мозок підлітків більш чутливі до алкоголю, ніж у дорослих. Алкоголь є головним фактором, що сприяє вчиненню правопорушень. Дехто з підлітків звик до алкоголю настільки, що наблизився до небезпечної межі алкоголізму, у поведінці більшості з них (тих, хто вживає алкоголь) видно психологічну неврівноваженість. Залучення до алкоголю породжує цілий ряд нових проблем: скандали в родині, проблеми з навчанням, фінансові труднощі (борги, постійний пошук грошей, крадіжки), розбрати з друзями, конфлікти із законом. «У мене багато проблем, я не можу з ними впоратися, тому я шукаю вихід в одурманенні...» Тобі це потрібно? Потрібно вчасно сказати собі «НІ!»

Номер слайду 13

Використані джерела {93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Назва. Посилання. Алкоголізм. Безпека життєдіяльності людини та суспільства.https://pidruchniki.com/Етанол. Властивості. Вплив на організм.https://uk.wikipedia.org/wiki/Етанол. Спирти. Історія спирту. Реакції спиртів.https://uk.wikipedia.org/wiki/Спирти. Алкоголізм. Шкідливість алкоголізму для організму та суспільства.https://uk.wikipedia.org/wiki/Алкоголізм. Причини алкоголізму.http://www.psychiatria.com.ua. Фото та картинки для презентації.https://www.google.com.ua/images. Пошук інших матеріалів та статей.https://www.google.com.ua

pptx
Додано
5 грудня 2019
Переглядів
4027
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку