Презентація "Явище алотропії"

Про матеріал
Явище алотропії розкрите на прикладах оксигену, карбону, сульфуру та фосфору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що спільного між цими речами?

Номер слайду 2

Алотропія (від гр. ἄλλος, állos — інший і τρόπος, trópos — властивість) - явище існування хімічного елемента у вигляді двох або кількох простих речовин, різних за властивостями і будовою. Термін увів Я. Берцеліус у 1841 р. Алотропними видозмінами (форми, модифікації) хімічного елемента – це прості речовини утворені одним і тим самим елементом.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Діаграма Венна. О3 О2 Газ. Запах. Колір. Мr. Колір розчину. Токсичність. Так проста речовина кисень O2 і проста речовина озон O3 є алотропічними видозмінами елементу оксигену.

Номер слайду 5

О3 Різкий. Без кольору48 Темно-синій. Отруйний. О2 Без запаху. Без кольору32 Блакитний. Неотруйний. Газ. Запах. Колір. Мr. Колір розчину. Токсичність

Номер слайду 6

Озоновий шар і його значення. Озон – це природний надійний захисник усього живого на нашій планеті від згубної дії шкідливого сонячного випромінювання. Біля поверхні Землі озону мало. Більша концентрація його вдень, навесні і влітку над полярними частинами Землі. Він затримує згубні для всього живого ультрафіолетові промені.

Номер слайду 7

Карбон утворює декілька модифікацій: Природні: Алмаз. Графіт. Фулерен. Вуглецеві нанотрубки. Штучні: Карбін. Графенаморфний вуглець у вигляді сажі та деревного вугілля.

Номер слайду 8

Алмаз. Алма́з (від араб. ألماس‎, almās — нездоланний, англ. diamond; нім. Diamant) — мінерал класу самородних неметалів, тверда кристалічна алотропна видозміна карбону. Належить до дорогоцінних каменів і є найтвердішим з відомих мінералів. Алмази можуть бути як природними, так і синтетичними. Застосування: для свердління твердих порід, виготовлення шліфувальних дисків, різців, свердел; різання скла; приладобудуванні; радіотехніці; виготовленні ювелірних виробів (діаманти)

Номер слайду 9

Графіт. Графі́т (від грец. γραφο — писати) — мінерал класу самородних напівметалів, найстійкіший у земній корі кристалічний різновид вуглецю. Структура шарувата. Колір чорний, сірий. Жирний на дотик. Як і в алмазі, у графіті кожен атом вуглецю утворює один з одним чотири зв'язки. Однак ці зв'язки не однакові. Застосування: виготовлення вогнетривких тиглів, синтетичних алмазів, електродів, теплообмінників, грифелів для олівців;В ядерних реакторах як уповільнювач нейтронів.

Номер слайду 10

Фулерени та вуглецеві нанотрубки Фулере́ни або бакіболи — одна Найвідоміший фулерен — молекула C60. Відкриті в 1985 Робертом Керлом, Гарольдом Крото й Річардом Смолі, ці молекули, що складаються тільки з атомів Карбону, отримали свою назву на честь Річарда Бакмінстера Фулера — архітектора, що прославився побудовою ажурних куполів. Першовідкривачі отримали Нобелівську премію з хімії в 1996 році. Вуглеце́ві або карбонові нанотру́бки — протяжні циліндричні структури діаметром від одного до декількох десятків нанометрів і завдовжки до декількох мікронів. Вуглецеві нанотрубки — трубчасті наноутворення вуглецю. Виявлені 1991 року. Бувають одно- і багатошарові. 

Номер слайду 11

Карбін і графен Карбін -С≡С-С≡С-Синтезований у 60-х рр. Карбіни — електронейтральні сполуки одновалентного атома вуглецю з вільною електронною парою та неспареним електроном. Зовнішнім виглядом карбін: чорний дрібнодисперсний порошок, має напівпровідникові властивості. Теоретичні розрахунки говорять про найбільшу термодинамічну стійкість нової форми елементарного вуглецю. Крім того, очікується, що нитковидні кристали карбіна виявляться найміцнішими матеріалами на Землі. Графен був відкритий в 2004 Андрієм Геймом та Костянтином Новосьоловим із Манчестерського універстету. За це відкриття Гейм та Новосьолов були нагороджені Нобелівською премією з фізики за 2010. Графен схожий за своєю будовою на окремий атомний шар у структурі графіту. Графен можна уявити у вигляді «розгорнутої» вуглецевої нанотрубки. Цікаво! Британські вчені використали графен для побудови дрона Juno і у липні 2018. Завдяки новітньому матеріалу безпілотник може літати в грозу, оскільки, за словами розробників, розряди блискавки просто розпорошаться по фюзеляжу. Також перевагами є менша вага дрона і захист від намерзання

Номер слайду 12

Алотропні модифікації фосфору. ФОСФОРБІЛИЙЧЕРВОНИЙЧОРНИЙ

Номер слайду 13

Алотропія Сульфуру. Лимонно-жовта кристалічна, молекули упаковані щільно, крихка,ρ – 2,07 г/см3,tпл – 112,8о. С. Блідо-жовта рідина, менш щільне упакування молекул,ρ – 1,96 г/см3,tпл – 119,3о. С. Темно-коричнева в’язка маса, складається з довгих ланцюжків атомів, еластична, можна витягнути в нитку, не стійка, швидко загусає, твердне, стає крихкою.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Доповідь історія сірників Соріа, Шанселя, Іріні та Лундстрема;Сенкан до слова «алотропія»;Діаграма Венна до алотропних модифікацій Фосфора (білого і червоного).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Маляр Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 грудня 2019
Переглядів
9776
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку