ПРОЕКТ Алкогольный наркотик - ворог чи друг молоді?

Про матеріал
Ідучи на шлях практичної психології, я присягаюся, що всі мої знання та здібності вкладу у свою непросту роботу. У моїх руках душа, отже, і доля того, хто звернувся до мене по допомогу. Все, що я вмію і знаю, все, чим природа та люди обдарували мене як особистість, – для тих, хто йде до мене. Я не допущу, щоб те, що я дізнався про людину, повернулося проти неї. Оволодіваючи професією психолога, палко бажаю лише одного – бути для людей тим, кому можна довіритися. Я не ганьблю свою професію некомпетентністю, некваліфікованістю, непорядністю, байдужістю та користолюбством. І нехай удача супроводжує мені в моєму щирому прагненні розбудити і розвинути дар у дитині, допомогти їй у важкі хвилини її поступового дорослішання, прийняти, цінувати та берегти загадку її неповторної індивідуальності
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Легальний наркотик – ворог чи друг молоді ? Краматорська ЗОШ І-ІІІ ступенів №10 з профільним навчанням Краматорської міської ради ПРОЕКТ практичний психолог СЕРГЄЄВА ЯНА СЕРГІЇВНА

Номер слайду 2

«Хмільне завжди протягує нам руку, коли ми зазнаємо невдачі, коли ми слабшаємо, коли ми стомлені. Але обіцянки його брехливі: фізична сила, яку воно обіцяє, примарна, душевний підйом оманливий» Джек Лондон

Номер слайду 3

ПИВО - слабоалкогольний, нібито нешкідливий і ледве не корисний «напій». І це незважаючи на те, що за останні роки вміст алкоголю в пиві сягнув в деяких сортах 14% (що відповідає винам за вмістом спирту) офіційно пиво виключене з

Номер слайду 4

Складові пива Пиво зазвичай виготовляється з води, ячмінного солоду, хмелю, пивних дріжджів. Іноді додатково застосовуються несолоджені матеріали (непророщене рисове, ячмінне, кукурудзяне борошно та крупи, а також інша сировина, яка містить вуглеводи) та інші допоміжні інгредієнти

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Шкідливий вплив пива на серце Найбільш руйнівний і шкідливий наслідок споживання пива — хворе серце або, «пивне серце». Це виражається в розширенні порожнин серця, потовщенні його стінок, некрозах у серцевому м'язі, зменшенні мітохондрій й т. ін. Ці зміни пов'язані з наявністю у пиві кобальту, що застосовується як стабілізатор пивної піни. Крім того, кобальт викликає запальні процеси в стравоході й шлунку Потрапляючи в організм, вуглекислий газ, швидко переповнює кровоносні судини, що приводить до варикозного розширення вен і розширення границь серця.

Номер слайду 8

Зловживання пивом призводить до варикозного розширення вен і стінок серця (серце «обвисає», стає млявим, а його функції порушуються, виникає синдром «пивного серця»). Часте вживання пива призводить до вироблення у чоловічому організмі речовин, які пригнічують виробництво чоловічих статевих гормонів (зокрема тестостерону). Натомість починають продукуватися жіночі гормони. З часом у чоловіків ширшає таз, розростаються грудні залози.

Номер слайду 9

У жінок, які зловживають пивом, зростає ймовірність розвитку раку грудної залози. Навіть невеликі дози пива впливають на потомство тих, хто п'є. Під впливом алкоголю утворюються неповноцінні статеві клітини, наслідком чого є викидень, народження неповноцінних або мертвих дітей. Діти, які народилися з алкогольним синдромом плода, але без грубих каліцтв, відстають в фізичному і психічному розвитку. Вживання пива матір'ю, яка годує груддю може призвести до епілептичних судом у її дитини.

Номер слайду 10

Згідно із сучасними дослідженнями, пиво - це перший легальний наркотик, що прокладає шлях іншим, більш сильним нелегальним наркотичним засобам. Саме вживання пива є першопричиною скалічених життів мілйонів людей. Наркологи стверджують, що алкоголь є найагресивнішим із наркотиків, а пивний алкоголізм характеризується особливою жорстокістю. Цим і пояснюється звершення пивних вакханалій бійками, убивствами і грабіжами. ПИВО - НАРКОТИК, ЩО ВИКЛИКАЄ АГРЕСІЮ

Номер слайду 11

Ціна здоров’я

Номер слайду 12

Не втішні прогнози Перший рейхсканцлер Німеччини Бісмарк як ніхто інший знав про шкідливі наслідки вживання пива і дав наступне визначення пивному алкоголізму: «Від пива робляться ледачими, дурними і неспроможними ”. На підставі досліджень, проведених шляхом зіставлення тих, хто п’є пиво зі споживачами інших алкогольних виробів було визначено, що діагноз «пальпуюча печінка» найчастіше встановлюється в людей, що систематично вживають саме пиво. Дослідження, проведені в багатьох країнах, свідчать, що хронічний алкоголізм від вживання пива може розвиватися навіть швидше, ніж від міцних алкогольних виробів. Хворі на пивний алкоголізм потрапляють до лікарні у вкрай важкому, запущеному стані, найчастіше з вираженим слабоумством і зниженням особистісної оцінки.

Номер слайду 13

Кримінальна відповідальність ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту Закону України «Про заходи обмеження роздрібної торгівлі і споживання пива, вміст етилового спирту в якому більше 0,5 відсотка, і слабоалкогольних напоїв» "Розпивання цих напоїв у заборонених місцях тягне за собою накладення штрафу від чотирьох до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадські роботи, а в разі, якщо за обставинами справи, з урахуванням особи порушника, застосування цих заходів буде визнано недостатнім, - адміністративний арешт на строк до 15 діб. Розпивання цих напоїв у заборонених місцях неповнолітніми тягне за собою штраф від чотирьох до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на батьків таких неповнолітніх та передачу неповнолітнього під нагляд батькам, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання."

Номер слайду 14

Єдиноправильне рішення Раз і назавжди відмовившись від пива, ви уникаєте не тільки ризику стати пивним алкоголіком, але й згубного впливу алкоголю на організм.

Номер слайду 15

Ні – наркотикам!

Номер слайду 16

ШКІДЛИВІ ЗВИЧКИ КУРІННЯ НАРКОТИКИ АЛКОГОЛЬ

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Наркоманія відома ще з давніх часів. Наприклад, у поемі “Одісея” Гомера головний герой змушений був рятувати свою команду, що була одурманена запахом квітки лотоса.

Номер слайду 21

          Наркотики знайомі людям вже декілька тисяч літ. Наркотики вживали люди різних культур, в різній меті: під час релігійних обрядів, для відновлення сил, для зміни свідомості, для зняття болю і неприємних відчуттів. Вже в дописьменний період ми маємо свідоцтва того, що люди знали і використовували психоактивні хімічні речовини - наркотики: алкоголь і рослини, споживання яких впливає на свідомість. Археологічні дослідження показали, що вже в 6400 р. до н.е. люди знали пиво і деякі інші алкогольні напої. Очевидно, процеси бродіння були відкриті випадково (виноградне вино, між іншим, з'явилося тільки в 4-3 ст. до н.е.). Перше письмове свідоцтво використовування інтоксикантів - розповідь про пияцтво Ноя з Книги Буття. Використовувалися і різні рослини, зухвалі фізіологічні і психічні зміни, звичайно в релігійних обрядах або при проведенні медичних процедур. Приклад - використовування на Близькому Сході в 5 тис. до н.е. "злака радості" (видно, опіумного маку з якого роблять наркотики). Близько 2700 р. до н.е. в Китаї вже використовували коноплі (у вигляді настою, як чай): імператор Шен Нунг наказував своїм підданим приймати її як ліки від подагри і неуважності. Люди кам'яного століття знали такі наркотики як опіум, гашиш і кокаїн і використовували ці наркотики для зміни свідомості (в ході релігійних обрядів) і при підготовці до битви. На стінах похоронних датовані серединою 3 тис. до нашої ери. Потрібно мати на увазі, що факт використовування наркотика в одній культурі не дає нам права припускати, що і в інших культурах в цей же самий час люди знали цей наркотик і вживали його. Як і зараз, у вживанні наркотиків людьми різних культур є і схожість і відмінності.

Номер слайду 22

Протягом всієї історії контакти між далекими культурами відбувалися завдяки торгівлі і війнам. Наприклад, в результаті хрестових походів і подорожей Марко Поло європейці взнали опіум і гашиш, широко поширені на Сході. Пізніше за подорож європейців (головним чином англійців, французів, португальців і іспанців) до Америки принесли нові відкриття. Основні наркотики, привезені до Європи з Америки - кокаїн (з Південної Америки), різні галюциногени (з Центральної Америки) і тютюн (з Північної Америки). Як показали дослідження, між культурами відбувався двосторонній обмін. Батьківщина кавового дерева - Ефіопія. Європейці познайомилися з кавовим напоєм в 17 столітті, моряки завезли кавові зерна до Південної Америки, яка тепер є головним світовим виробником кави. Додамо, що з Європи до Америки прийшов алкоголь, отриманий в результаті перегонки, а в Чилі в 1545 році з'явилися коноплі. До початку 20 століття практично не існувало обмежень на виробництво і споживання наркотиків. Іноді робилися спроби скоротити або взагалі заборонити використовування певних речовин, але вони були нетривалими і, як правило, невдалими. Наприклад, тютюн, кава і чай спочатку зустріли Європою в багнети. Перший європеєць, тютюн, що закурив, - супутник Колумба Родріго де Херес - після прибуття до Іспанії був ув'язнений, оскільки власті вирішили, що в нього вселився диявол. Було декілька спроб оголосити поза законом кави і чай. Відомі і випадки, коли держава не забороняла наркотики, а навпаки сприяло процвітанню торгівлі ними. Кращий приклад - озброєні конфлікти між Великобританією і Китаєм в середині 19 століття. Вони називаються опіумними війнами, тому що англійські торговці ввозили до Китаю опіум. До середини 19 століття декілька мільйонів китайців вподобали до опіуму. В цей час Китай, безумовно, вийшов на перше місце в світі по споживанню опіуму, велика частина якого вирощувалася в Індії і переправлялася в країну англійцями. Китайський уряд прийняв безліч законів про контроль над імпортом опіуму, але жоден з них (включаючи повну заборону) не здобув бажаної дії.

Номер слайду 23

Англійці не бажали скорочувати опіумну торгівлю: по-перше, наркотики це - великі прибутки, а по-друге, в самій Англії не спостерігалося такого сплеску наркотичної залежності, хоча опіум широко використовувався в медицині. В 1839 році вибухнув конфлікт: китайський уряд знищив великий вантаж опіуму, що належав англійським і американським торговцям. Почалася перша опіумна війна. Британія перемогла і за Нанкинським договором 1842 року отримала, в числі іншого, права на використовування портів Гонконга як компенсація за знищений вантаж опіуму. Торгівля продовжувалася і в 1856 році привела до другої війни. Ця друга опіумна війна закінчилася в 1858, і за умов Тієнсинського договору Китай продовжував імпортувати опіум, але міг встановлювати великі митні збори. Торгівля опіумом скоротилася і врешті-решт припинилася тільки на початку двадцятого століття, коли у всьому світі почалася кампанія за дозвіл використовування наркотиків тільки в медичній меті (як знеболюючі препарати). В двадцятому столітті в Європі і Америці вживалися практично одні і ті ж наркотики. Цікаво, що багато нових або добре забутих старих наркотиків було освоєно спочатку в Сполучених Штатах, і потім вони розповсюдилися в інших країнах, так що Америка як би задавала тон в міжнародному споживанні наркотиків.

Номер слайду 24

За даними опитувань Ѕ частка молодих людей знайомі з дією наркотиків. Але за рік кількість молоді, що вживає наркотики зросла майже на 6%.Серед учнів ПТУ І студентів ВНЗ цей відсоток ще більше (8,9% і 11,5% відповідно). Поясненням може бути те, що наркотики, як дороге задоволення, більш доступні самостійним (порівняно зі школярами) студентам.

Номер слайду 25

Наркотики, по сути, являются ядами. Эффект зависит от принимаемого количества. Наркотики в небольшом количестве оказывают "стимулирующее воздействие" (повышение активности). Наркотики в большем количестве действуют как седативное средство (подавление активности). В ещё большем количестве наркотики - действуют как яд и могут привести к летальному исходу. Наркотики воздействуют непосредственно на разум.  Наркотики завоевав популярность в 60-е годы благодаря музыке и средствам массовой информации, вторгаются в наше общество. Наркотики, эта проблема многолика. Здесь и студент, танцующий три дня без передышки в горячке, вызванной экстази или метамфетаминами, и школьники, пристрастившиеся к риталину (метилфенидат), и домохозяйки, неспособные прожить и дня без таблетки от депрессии (амфетамин), и глава крупной фирмы, привыкший к кокаину. Наркотики в нашей повседневной жизни.  Марихуана, героин, кокаин, ЛСД, экстази, риталин, первитин, ингалянты, конопля, обезболивающие, алкоголь, амфетамины - каждый день эти наркотики разрушают миллионы жизней. Наркотики как часть нашей культуры

Номер слайду 26

По данным Всемирного доклада о наркотиках з а 2005 год, выпущенного Управлением ООН п о наркотикам и преступности, около 200 м иллионов человек - а это 5% мирового населения в возрасте от 15 до 64 лет – употребляют запрещенные наркотики. Это означает, что число наркоманов, принимающих наркотики постоянно, по сравнению с предыдущим годом выросло на 15 миллионов человек. Эта цифра растёт и по неофициальным данным, количество п ринимающих наркотики сейчас, составляет о коло 20% мирового населения.   Более 200 миллионов человек злоупотребляют коноплей (в том числе марихуаной и гашишем), что делает ее самым распространенным запрещенным наркотиком. Затем следуют другие наркотики, стимуляторы типа амфетамин (34,1 миллионов человек), опиаты (15,9 миллионов человек) и кокаин (13,7 миллионов человек). Наркотики создают большие проблемы.  Опрос, проведенный в США в 2003 году, показал, что 19,5 миллионов американцев (или 8,2% населения в возрасте 12 лет и старше) принимали запрещенные наркотики за месяц до проведения опроса. По последним данным в России около 6 миллионов человек постоянно принимают наркотики. Но вся правда о наркотиках еще тяжелее.

Номер слайду 27

Наркомания затрагивает все стороны общества. Запрещенные наркотики и злоупотребление алкоголем приводит к ежегодным потерям в сфере экономики в размере 276 миллиардов долларов. Наркотики стали частью нашей культуры.   Расходы на лечение наркоманов на 300% выше, чем издержки на медицинское обслуживание лиц, не употребляющих наркотики. Наркоманы на треть менее продуктивны на работе, чем люди не принимающие наркотики. Вероятность того, что наркоман будет отсутствовать на работе как минимум 8 дней в год, в 2,5 раза выше, чем в случае с работником, не употребляющим наркотики.   Самый тревожный аспект проблемы - это вред, который наркотики наносят молодому поколению, и связанная с этим угроза будущему каждой страны. Подобно взрослым наркоманам, подростки, подсевшие на наркотики, чаще болеют и пропускают школу и больше склонны совершать противозаконные действия. Наркотики везде.

Номер слайду 28

Наркотики разрушают миллионы человеческих жизней   Недавнее исследование, проведенное в Европе среди 15-летних подростков, показывает, что такой наркотик, как конопля, употребляют от 10 до 30% опрошенных. Самый высокий уровень употребления конопли зафиксирован среди юношей Соединенного Королевства (42,5%). В Европе растет уровень употребления кокаина. В Испании и Соединенном Королевстве уровень употребления кокаина сравним с аналогичным показателем в США (2%). Молодежь стала больше употреблять кокаин в Австрии, Дании, Германии, Греции, Ирландии, Италии, Испании и Нидерландах. И для многих это не наркотики, а так баловство.   В наши дни молодые люди как никогда подвержены влиянию наркотиков. Согласно опросам, около 45% учеников средних школ в России к 13 годам уже пробовали наркотики или алкоголь, либо употребляют их постоянно.   Новый наркотик насвай завоевывает популярность в Азии и России. Наркотики как чума, сжигают жизни людей. Будь то кокаин, героин, марихуана, экстази, обезболивающие, ЛСД или алкоголь, наркотики не делают людей счастливыми, лишь миг под кайфом, а дальше обреченность и ......

Номер слайду 29

Наркотики уничтожат вашу жизнь и ваше будущее. Вы имеете полное право жить, веселиться и развлекаться так, как вам нравится. Вы можете менять свои представления, чтобы жить ещё лучше. Но наркотики не приносят счастья. Источник подлинного удовольствия и радости находится в вас самих. Откройте его!   Наркотики убивают   И, хотя мы можем преследовать торговцев наркотиками по закону и пытаться разрушить их сети сбыта, этой работе не будет конца и края. Это понимает каждый, кто хоть сколько-нибудь проработал в этой сфере. Пока есть спрос на запрещенные наркотики, всегда найдутся люди, желающие этот спрос удовлетворить. Это просто закон рынка, наркотики здесь товар.   Чрезвычайно важно донести информацию до молодых людей прежде, чем они примут решение попробовать наркотики. Исследования показывают: если человек не попробовал наркотики до 21 года, то вряд ли он попробует наркотики вообще. Теперь наркотики как часть нашей культуры, и нам нужно с этим что-то делать.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Наркомания представляет собой огромную проблему для современного человечества. Если технологии ведут нас вперед, то наркотическая зависимость отбрасывает человека на тысячи лет назад, низводя до положения животного. Правда, несмотря на такое мрачное начало, мы не будем рассуждать о философских аспектах и общечеловеческих ценностях - нет, мы представляем нашим читателям пять малоизвестных фактов о наркотиках, и, собственно, наркоманах.

Номер слайду 32

Каннабис, или конопля, сегодня уже не так широко используются в текстильной промышленности, как это было несколько сотен лет назад. Конопля являлась отличным заменителем хлопка, о котором многие производители только слышали, не имея возможности заполучить столь ценный материал. С 1631 по 1800 год конопляные волокна использовались в качестве "твердой" валюты - ей оплачивали сделки, платили налоги, коноплей торговали повсеместно (в качестве текстильного "полуфабриката"). Причем это было не где-то там в Африке или Индии, нет - Англия и наиболее развитые страны Европы использовали конопляный бартер повсеместно;

Номер слайду 33

Героин создавался как лекарство от кашля. В самом деле, в конце 19-го века туберкулез и пневмония приобрели характер пандемии, убивая миллионы человек. Как только кто-то начинал регулярно покашливать, этого человека считали едва ли не кандидатом в покойники. А героин подавлял кашель, и являлся (да и является) отличным седативным средством. Мда, все бы хорошо, если бы речь не шла об одном из самых тяжелых наркотиков. Впервые героин стал широко использоваться в 1898 году, его продавали в аптеках.

Номер слайду 34

Роман "Доктор Джекилл и мистер Хайд" был написан Робертом Луисом Стивенсоном за шесть дней и шесть ночей - шесть суток непрерывной кокаиновой оргии. Даже жена Стивенсона, Фанни, была шокирована количеством текста, созданного затуманенным сознанием ее мужа: более 60 тысяч слов за неделю. Для сравнения: максимальный результат Стивена Кинга - 1000 слов в день. К слову, Кинг тоже был кокаинозависимым наркоманом с 1979 по 1987 год. После кокаина Стивен Кинг "подсел" на алкоголь. Спас его собственный отец.

Номер слайду 35

Изобретатель ЛСД прожил до 102 лет. Альберт Хоффман, человек, изобревший один из самых тяжелых наркотиков, отошел в мир иной в 2008 году, в возрасте 102 лет. Наркотик был синтезирован впервые 16 апреля, 1943 года. Естественно, автор не один раз пробовал собственное изобретение, которое, по его собственным словам, "Придало мне необыкновенное ощущение окружающего мира, расширило границы кругозора".

Номер слайду 36

Экстези распространялось по правилам сетевого маркетинга. В 1984 году, никому не известный евангелист из Техаса решил улучшить мир благодаря экстези, не очень распространенного наркотика, используемого доселе ограниченной кучкой "тусовщиков". Майкл Клегг, так звали евангелиста, сформировал громадную пирамиду распространителей данного вещества, и через несколько лет экстези стало чрезвычайно доступным - в некоторых барах за него можно было расплатиться кредитной картой, как за обычный продукт. По-прежнему нету ни одного тяжелого наркомана, кто не жалел бы о том что начал употреблять. По-прежнему правило крупных наркоторговцев: подсаживать других, и не употреблять самим.

Номер слайду 37

Наркоманія – це біда. Наркотики калічать організм людини, призводять до злочинності, самогубства. Наркоманам властиво шукати собі подібних. Вони групуються, тягнуть за собою новачків, дають пробувати зловити кайф безкоштовно кілька разів, а потім примушують діставати зілля, а це штовхає молодь на злочини, адже наркотики коштують дорого.

Номер слайду 38

Існують різні класифікації речовин, здатних викликати залежність: по фармакологічних властивостях, за походженням, по ступеню небезпеки або здатності викликати залежність. За походженням всі наркотики діляться на рослинні і синтетичні.

Номер слайду 39

Найчастішою причиною вживання наркотиків є цікавість, прагнення до незвичайних відчуттів, вплив оточення. При цьому стає очевидним, що цікавість підігрівається більш “досвідченими” товаришами і доповнюється власною самовпевненістю та наївністю початківця.

Номер слайду 40

Факторний аналіз масивів інформації за 2 роки розкриває таку причину: Перший фактор, що набрав найбільшої ваги, свідчить про значний вплив оточення та ставлення молодої людини до наркотиків. Разом з тим стає очевидною важлива роль у цьому процесі такої особистісної риси, як конформізм. Він надає людині зайву самовпевненість, браваду, що штовхають його на “героїчні” вчинки.

Номер слайду 41

Жахлива правда

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Наркоманія – це біда. А наркоманії творіння, Нанюхавшись отрути досхочу, Перебуває в своєрідній ейфорії. Він горя завдає собі й близьким, Не думає про наслідки погані. Сьогодні вперше кайф зловив, А завтра став токсикоманом. ВІН ВІДЧУВАЄ потяг хворобливий, І потяг той такий магічний, І зовсім він не розуміє, Що кайф приносить наслідки трагічні. Запам'ятайте, учні, ці слова, Щоб не змогли ніколи ви забути: “Хай жоден з вас отрути не візьме І кайф не побажає це відчути!”

Номер слайду 46

Відмова від наркотиків є дуже гарним способом уникнути інфікування СНІД

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Що потрібно зробити ,щоб наркоманія зникла? Покращити життя-тоді люди не будуть іти від проблем в кайф Не продавати наркотики-а їх ніхто відкрито не продає, за це передбачено ув’язнення Бути уважним, і коли людина почала колотись, постаратися переконати її ,що це погано. Зайняти її якоюсь цікавою справою.

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Номер слайду 64

Номер слайду 65

Номер слайду 66

Номер слайду 67

Номер слайду 68

Номер слайду 69

Номер слайду 70

Номер слайду 71

Номер слайду 72

Номер слайду 73

Номер слайду 74

Номер слайду 75

Номер слайду 76

Номер слайду 77

Номер слайду 78

Номер слайду 79

Номер слайду 80

Номер слайду 81

Номер слайду 82

Номер слайду 83

Номер слайду 84

Номер слайду 85

Номер слайду 86

Номер слайду 87

Номер слайду 88

Номер слайду 89

Номер слайду 90

Номер слайду 91

Номер слайду 92

Номер слайду 93

Номер слайду 94

Номер слайду 95

Номер слайду 96

Номер слайду 97

Номер слайду 98

Номер слайду 99

Номер слайду 100

Номер слайду 101

Номер слайду 102

Номер слайду 103

Номер слайду 104

Вот столько тонн наркотиков употребили за 2009 год

Номер слайду 105

Номер слайду 106

Номер слайду 107

Номер слайду 108

Номер слайду 109

Номер слайду 110

Номер слайду 111

Номер слайду 112

Номер слайду 113

ppt
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
402
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку