Проект-ділова гра "Курити чи жити?"

Про матеріал
Гра-проект "Курити чи жити?" є заключним аккордом по темі "Хімія і суспільство". Виникла ідея дослідити розчин тютюнового диму у дистильованій воді. Клас 20 дітей розділилися на групи по вибору . Групи одержали завдання та та інструктаж з техніки безпеки і приступили до дослідження. Все робили поза уроками. Коли дослідження закінчили, почали думати ,як це все представити на суд людей. Придумали ділову (рольову) сюжетну гру. Кожний сам собі придумав роль, що буде говорити і це вийшло так добре, що мені прийшлось друкувати стенограму відео (добре,що зняли відео), коли гості, які були на уроці, попросили надрукувати. Потім цей урок-проект отримав перше місце у районному конкурсі "За здоровий спосіб життя". Це було давно, я змінила лише деякі цифри, щоб проект виглядав сучасним.Тема актуальна до цих пір І я рекомендую коллегам. хто любить творчі проекти. Гра ніде не була надрукована, хоча інспектор обіцяла це зробити.
Перегляд файлу

Комишуваська селищна рада Оріхівського району, Запорізької області

Комунальний заклад  загальної середньої освіти «Зарічненська  гімназія»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                           Вчитель: Руренко С.Г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

с. Зарічне, 2015

 

 

 

П Л А Н   П Р О Е К Т У.

 

1. Розділитись на 5 груп за інтересами, обрати назву групи, розподілити обовязки, обрати голову групи.

2. Перша група «Молодь проти куріння» , лабораторія  неорганічної хімії, монтує прилад для добування

 тютюнового диму, добуває тютюновий дим та досліджує його на вміст CO2, NH3, кислот. Оформляє

буклет, готує виступ із демонстрацією дослідів.

3. Друга група «Молодь за здоров’я», лабораторія органічної хімії, досліджує тютюновий дим на вміст альдегідів, фенолів, нікотину, оформляє буклет, виступ із демонстрацією дослідів.

4.Третя група « Кристал», лабораторія фізичної хімії,

досліджує тютюновий дим на вміст твердих решток та йонів  Pb2+, готує виступ із демонстрацією, буклет.

5.Четверта група «Спокуса та здоров’я», лабораторія біологічної хімії та психології досліджує пристрасть до куріння учнів Зарічненської ЗОШ, підводить підсумок дослідженням трьох груп , створює електронний варіант проекту, а також його презентацію.

6. Ділова гра, як результат досліджень та підведення підсумків по проекту «Курити чи жити?»

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Мета проекту:

 

Навчальна: добути тютюновий  дим і дослідити його шкідливі  компоненти: довести наявність у ньому CO2, амоніаку, кислот, фенолів, альдегідів, нікотину та іонів Pb 2+.

Розвиваюча: вчити володіти комп’ютерними технологіями програми “Інтел”, робити різні види публікацій та презентацію проекту, вчити дослідженню, аналізу та синтезу, вмінню мати свою громадянську позицію та відстоювати її.

Виховна: сформувати  в учнів негативнее ставлення до куріння,  і уміння позбутися шкідливої звички , виховувати майбутніх громадян України з активною громадянською позицією, які мають науковий світогляд і знають ціну здоров’ю.

 

 

 

Урок –ділова гра

          в рамках теми «Роль хімії в

          житті суспільства» в 11 класі

Зарічненської ЗОШ .

 

       Тема ділової гри: «Курити чи жити?»

Мета гри:

 Добути тютюновий дим, дослідити його шкідливі компоненти, довести наявність в ньому CO2,

кислот, амоніаку, фенолів, альдегідів, нікотину, йонів

Pb2+.

 Розвиваюча:

Опанувати компютерні технології програми «Інтел».

Вчити вести дебати, володіти  аналізом та синтезом, вмінню мати свою особисту  позицію та  відстоювати

її в ході дискусії.

  Виховна:

 Сформувати в учнів негативне ставлення до куріння, уміння позбутися шкідливої звички, виховувати майбутніх громадян України  з активною громадянською позицією, які мають науковий світогляд і знають ціну здоров’ю.

 

Обладнання: Прилад для добування тютюнового диму,

штативи з пробірками, розчини тютюнового диму спиртовий та водний, вапняна вода, фенолфталеїн, NaOH, CuSO4, FeCl3, HNO3 , H2SO4, Аргентум гідроксидіаміакат, формальдегід, вазелін, KI, мікроскоп, спиртівка і все до неї.

 Таблиці: «Правила ведення дискусії», «Технологія дискусії - ПРЕС-метод», фішки для колективного підбиття підсумків, умови оцінювання виступаючих, анонімна анкета всіх учнів Зарічненської ЗОШ, буклети груп та комп’ютерна презентація проекту «Курити чи жити?», картки - інструкції виконання хімічних експериментів та таблиці з техніки безпеки під час виконання хімічних експериментів.

Базові поняття і терміни: 

Хімічні властивості органічних та неорганічних сполук, якісні реакції на кислоти, феноли, альдегіди, нікотин та ін. Ділова гра, опонент, дискусія, активна громадянська позиція, ПРЕС-метод.

Тип уроку: комбінований: ділова гра з елементами   хімічних експериментів та психологічних досліджень.

 

                                   Хід уроку.

 

  1.               Організаційний етап:

Вчитель: Добрий день, шановні гості і шановні діти. Сьогодні ми проводимо в рамках теми «Роль хімії в житті суспільства» ділову гру «Курити чи жити?», яка є підсумком всієї роботи за проектом, над яким ми працювали  протягом останніх двох місяців. Гра буде проходити у вигляді громадських слухань , теледебатів у прямому ефірі і тому я закликаю вас бути коректними один до одного у своїх виступах. Тривалість виступів не більше двох хвилин, наголошую також , що під час лабораторних дослідів ви повинні дотримуватись техніки безпеки: це нагрівання рідин з поворотом отворів пробірок у безпечний бік, прогрівання спочатку всієї пробірки, а потім її вмісту, халати і печатки обов’язково, і , звичайно, добування тютюнового диму у витяжній шафі. Витяжна шафа вже працює.

  І так ми розпочинаємо гру.

МЕР МІСТА: Приватний підприємець Парасочко Ігор Сергійович  звернувся до мерії м. Запоріжжя із проханням виділити йому земельну ділянку під побудову тютюнової фабрики. Фінансова група під керівництвом

Парасочко І.С. існує на ринку вже 5 років, які були дуже продуктивними для неї в плані отримання прибутку. І.С. прагне до розширення свого бізнесу і ми не бачили причини йому відмовити, (адже місту потрібні гроші), якби не звернення головного лікаря обласної дитячої лікарні про часті випадки отруєння дітей віком 12-15 років цигарками саме цієї фірми, фірми «Атлет». Тому мерія доручила вченим інституту прикладної хімії вивчити продукцію цієї фірми на вміст шкідливих речовин, також  завдання отримали  речник мерії міста та психологи фірми «Спокуса та здоров’я».

Сьогодні ми зібрались на громадські слухання в прямому ефірі з метою вивчення думки  різних верств населення міста. Для участі в теледебатах  запрошені журналісти, депутати, психологи, хіміки, лікарі, представники партії  зелених, і просто громадяни, які не байдужі до проблем  нашого міста.

  Для продуктивного ходу дискусії , звертаю  вашу увагу на правила ведення дискусії.

Це - 1. Повага до опонента.

       2.Вміння говорити та слухати.

       3.Говорити та сперечатись лаконічно, чітко, по суті; не переходячи  

           на особистість

       4.Виступати не більше двох хвилин..                                                                                                                                             

       5. Застосовувати гумор.

 Слово надається речнику мерії Черкасу Владиславу Володимировичу,           

 який вивчав всю інформацію по цій фірмі.

 Речник мерії: Я – речник мерії Черкас Владислав Володимирович,

 вивчаючи це питання , знайшов  в Інтернеті рекламу фірми «Атлет»,                                               яка стверджує , що їхня продукція не лише  нешкідлива, а навіть дуже корисна. Прошу оператора включити кадри з рекламою.  Ми всі знаємо, що реклама використовує перебільшення, але ж не до такої міри. Результати цієї реклами ми спостерігаємо в скарзі головного лікаря - хворі діти. Думаю, що хіміки це зараз підтвердять. Моя думка така, що нам не потрібно ніякої тютюнової фабрики. Від неї буде більше лиха, ніж користі.

Мер міста: Слово надається представникам інституту прикладної        

хімії. Продукцію фірми «Атлет» досліджували лабораторія       неорганічної хімії, лабораторія органічної хімії, лабораторія фізичної хімії. Зараз,  в прямому ефірі  вчені познайомлять нас із своїми дослідженнями і,  поки вони готуються, ми можемо переглянути кадри, як проводились дослідження сигарет «Атлет» в  лабораторіях інституту.

   Користуючись паузою, хочу звернути вашу увагу на деякі цифри:

Від хвороб, пов’язаних із курінням в Україні кожного року помирає 110-120 тисяч чоловік.

На купівлю сигарет люди в Україні витрачають кожного року 4,5 млн гривень.

Шкода від куріння в Україні складає 12 млрд гривень на рік.

Протягом року через необережність  під час куріння гине 83% людей, що загинули від нещасних випадків.

В Україні  25.10.2005 року заборонено курити в громадських місцях і транспорті. Це відбувається  тому, що Україна розпочала працювати в напрямку приєднання до Міжнародної   антитютюнової конвенції, яка була підписана ще в 2003 році 168 країнами світу.

 Що вимагає цей документ?

Підняття податків  на тютюн, отже сигарети подорожчають, звести до мінімуму рекламу сигарет, заборона куріння там , де є люди. Заборона продажу сигарет дітям та підліткам до 18 років. Заборона продажу сигарет без фільтру та інше. Але на сьогодні ми бачимо зовсім іншу картину, про це і поговоримо.

А зараз слово для демонстрації  мають представники лабораторії неорганічної хімії.

  Представники лабораторії неорганічної  хімії:

 1)     Ми склали прилад для добування тютюнового диму і провели якісну реакцію на визначення в тютюновому димі CO2. Для цього ми пропустили тютюновий дим у вапняну воду і  спостерігали утворення білого осаду CaCO3. Отже в тютюновому димі є  CO2.

 

          Ca(OH)2 +  CO2  = CaCO3  + H2O

 

2) Щоб виявити кислоти в тютюновому димі, ми взяли розчин  Натрій гідроксиду і позначили його фенолфталеїном. Отримали слабо рожевий розчин.  Добавивши в нього екстракту тютюнового диму, ми спостерігаємо зникнення рожевого кольору,  отже відбулася реакція нейтралізації. Це означає, що в тютюновому димі є кислоти.

 

           NaOH  +   H+    =   Na+   +    H2O

 

3) Щоб виявити йон Амонію, ми в горло колби з екстрактом тютюнового диму  помістили смужку фільтрувального паперу, змоченого  Купрум(II) сульфатом. Колбу помістили на гарячу водяну баню і тримали її 10хв. Папір не забарвився в синій колір,  значить  [Cu(NH3)4]SO4 не утворилось, а отже  у водній витяжці  Амоніаку  немає.

 

  Представники лабораторії органічної хімії:

 

 1)Ми досліджували тютюновий дим на вміст альдегідів. Якісною реакцією на альдегіди є реакція срібного дзеркала . До екстракту тютюнового диму ми додали 1 мл.  Аргентум(I) гідроксидіаміакату  і нагріли в полумї спиртівки.

Спостерігали  утворення чорного осаду Ag2O ,  отже альдегіди присутні в тютюновому димі.

         

 

            RCOH   +    2Ag(OH)2     =  RCOOH   +    2H2O  +    Ag2O

 

  2) Щоб виявити  феноли в спиртовому розчині тютюнового диму,  ми застосували якісну реакцію із  FeCl3.   Спостерігаємо появу комплексних сполук синього та  синьо-зеленого кольорів, отже  в димі присутні феноли.

 

 

3) Для виявлення нікотину ми проводили реакцію із водним екстрактом диму та із спиртовим розчином тих речовин, що були на фільтрі. Для цього ми в заготовлені розчини добавляємо по  2 краплі формальдегіду. Підігріваємо та додаємо по 1 краплі конц. HNO3. Ми отримуємо в обох пробірках рожевий колір, отже нікотин присутній як на фільтрі, так і у водному розчині диму. Висновок такий , що фільтр не спасає курця.

4) Нікотин, C10 H14 N2 , безбарвна масляниста рідина , яка за  температури нижче 60  С не розчиняється я у воді, але добре розчиняється у спирті. Відноситься до сильних отрут, які пригнічують роботу центральної нервової системи, спричиняють параліч , зупинку дихання ,  а потім зупинку серця.

 

  Представники лабораторії фізичної хімії :

 

1)Ми дослідили тютюновий дим на вміст твердих часточок. Для цього предметне скло покрили тонким шаром вазеліну і направили тютюновий дим  із установки на скло. На предметному склі під мікроскопом бачимо часточки золи та дьогтю. Те саме можна  побачити і в колбі із дистильованою водою, в яку пропускали тютюновий дим . Зверніть вашу увагу на скляну трубку, через яку йшов тютюновий дим. Хочеться підкреслити, що тютюновий дим  містить в собі біля 4000 різних  канцерогенів і смол. Канцерогени спричиняють рак, а смоли – масу інших страшних захворювань.

 

2)  Ми виявили йони  Pb2+   за допомогою  Калій йодиду. На скельці утворились кристали жовтого кольору у вигляді пластинок, PbI2 , отже йон Плюмбуму присутній у тютюновому димі. Речовини, що мають в своєму складі цей йон,  спричиняють захворювання на рак.

 

Мер міста: Для  підведення  підсумку усіх досліджень, слово

надається  представникам лабораторії біохімії та психології.

 Біохімік: Підбиваючи підсумок досліджень , хочемо наголосити, що тютюн, який під час сухої перегонки (куріння) при  температурі 600 С (піролізу) утворює біля 4000 ядовитих речовин,  є  наркотик. Це наркотик, який не спричиняє асоціативної поведінки, але спричиняє дуже велику залежність, а значить і масу хвороб.  Наприклад при курінні 20 років, яке розпочате в підлітковому віці. Вірогідне видалення гортані, ( людина вже ніколи не зможе говорити),  видалення язика, ампутація ніг(гангрена) і т.д.

Більше 60%  курців  отримують рак нирок, легень, гортані. Тому вважаю, що необхідно заборонити куріння взагалі,  а не будувати тютюнові фабрики.

 Мер міста:

Ми  познайомилися із думкою хіміків та із їхніми дослідженнями, тепер переходимо до дебатів. Прошу вас звернути увагу на правила ведення дискусії, які  є в нас на плакаті перед вашими очима і про які я говорила на початку нашої зустрічі, прохання дотримуватись цих правил. Хто бажає виступити?

 Батько дитини,яка отруїлась сигаретами  «Атлет»:

Я. Терещенко Денис Вікторович, батько дитини, що отруїлась сигаретами «Атлет», хочу виразити категоричне заперечення тому, що сигарети взагалі продаються дітям. Вважаю, що треба відбирати ліцензію і закривати такі крамниці, де дітям  до 18 років  продають сигарети. Так роблять в США і там за отруєння моєї дитини  підприємці вже б сиділи на лаві  підсудних разом із

продавцем. Отже вимагаю покарання цих підприємців і  заборону будівництва  тютюнової фабрики.

 

Мер міста: Зрозуміло, слова надається підприємцям.

Підприємець :

Шановний пане, хіба ми примушували ваших дітей у віці менше 18 років купувати  наші сигарети? На нашій пачці чітко написано, що дітям до 18 років курити не можна. І я не бачу в цьому ніякої своєї вини, що ви не дивитесь за своїми дітьми.

Мер міста:  Так, зрозуміло. Будь ласка, хто ще бажає виступити? Слово надається  головному лікарю обл..дитячої лікарні.

Головний лікар:

Хочу запитати у підприємців: «Ви самі палите? Ні. Отже ви розумні люди, які цінують своє здоров’я, цінують своє життя. То чому ж ви думаєте, що гроші, здобуті таким шляхом принесуть вам користь? Хочу познайомити вас із обстеженням дитини. Яка почала курити в 11 років, а зараз йому 13.

  1. Цей хлопчик нижче  норми  зросту свого віку на 15 см.
  2. У нього кашель.
  3. У нього збільшені лімфатичні вузли.
  4. Збільшена печінка та дискінезія  жовчогінних   проток.
  5.  В ігровому спорті він швидко втомлюється і явно відстає від своїх однолітків.
  6. У нього псується зір.

І причиною цього не лише батьки, система, а й ви також.»

Отже,  шановні громадяни, хочу наголосити, що я проти побудови фабрики та взагалі проти куріння. Всесвітня організація здоровя  виступила із конвенцією, яка так і називається «Міжнародна антитютюнова конвенція», але наша країна  до неї іще не приєдналася. Пропоную звернутись до уряду із вимогою підписати цей важливий документ і це змінить на краще становище не лише із дітьми, які курять, а  і  з дорослими людьми.

Мер: Слово просить представник фірми «Спокуса та здоровя», психолог.

Психолог:

  Ми дослідили шляхом анкетування стан куріння серед підлітків у Димитрівській ЗОШ   I-III ступенів і виявили дуже тривожні результати:

  Із 153 учнів курить сигарети 26 дітей. Це становить 17%, а отже кожний

п’ятий  - кандидат на отримання страшної хвороби.  Я підтримую заклопотаних батьків. Необхідні радикальні міри, якщо ми хочемо процвітання України. Згоден, що тютюн – наркотик, а наркотики треба забороняти. Вважаю, що в школі  на уроці хімії треба ввести лабораторні досліди, які наочно покажуть дитині, що вона вдихає , викурюючи сигарету.

 Отже  ніяких тютюнових фабрик у місті не повинно бути, я проти побудови тютюнової фабрики.

  Мер: Слово підприємцям.

   Підприємець:

   Згідно статті 42  Конституції України ми маємо право на відкриття  підприємницької діяльності. Якщо ви не дозволите відкриття фабрики у вашій  області , ми  відкриємо її в іншій області  і  згодом наші сигарети попадуть  на прилавки  крамниць і  вашого міста .

   Мер міста: Так,  це все зрозуміло, що ви говорите, але ж  у вас на  сайті брехлива інформація, яка  спонукала дітей  купувати масово сигарети і  вживати їх більше, ніж завжди і масово отруюватись. Якби не було такого масового отруєння дітей, то до вас би відносились так само, як до інших      фабрик  та  підприємців . які випускають таку продукцію. Ви бачите, що факти проти вас на сьогоднішній день. Будь ласка, хто ще бажає виступити?

    Житель міста, який курить 10 років:

  (кашляє)       Я, Мозговий Анатолій,  курю вже 10 років  і почуваю себе прекрасно. Звичайно мене вразило побачене і почуте, тому я вирішив для себе, що куритиму лише на площадці між поверхами, щоб мої домашні  дим не вдихали. Бо, як я  зрозумів, байдуже, як тютюновий дим попадає в легені і

в кров,   а в мене двоє гарних дітей, яких я дуже люблю і травити їх не хочу.

  Але кинути палити я мабуть вже не зможу. Намагатимусь перейти лише на легкі та надлегкі цигарки. Дуже багато людей курить, тому фабрику треба будувати, адже самокрутки без фільтрів іще шкідливіші. Просто треба випускати якісні сигарети: легкі та надлегкі.

 Мер:

Тут уже згадували про легкі та надлегкі сигарети, але ми поважаємо вашу думку . Хто бажає ще виступити? Слово вченому-хіміку.

  Вчений-хімік:

 Я Олійник Ірина, вчений - хімік інституту прикладної хімії. Хочу звернути вашу увагу на терміни «легкий» та  «надлегкий» тютюн, якісні та неякісні сигарети. Ми досліджували  «Атлет», «Кемел», «Бонд» та ін. Вміст ядовитих канцерогенів в них однаковісінький! Ці терміни виробники придумали, щоб

Їхня продукція швидше розкуповувалась. Це такий самий обман , як і те,  що

«Атлет» зовсім нешкідливий, а навіть корисний. Заради грошей ці люди йдуть на любі психологічні прийоми і на любу брехню. Подивіться, навіть колір упаковки так званих «легких» голубий, а нелегких  -  червоний. Все це розрахунок на тупих і несвідомих людей. Скажіть, буває якісний та неякісний  вбивця? Або якісна та неякісна смерть? Дякую.

 Мер: Так, ваш виступ вражає , дякую за цікаву інформацію. Хто продовжить дискусію?   Слово має представник партії зелених.

  Представник партії зелених:

 Я. Загородню  Катерина, представник партії зелених.

 Хочу підтримати вченого і запитати у всіх, а особливо у підприємців:

«Чому немає повного складу речовин на пачках цигарок?»

 На молоці склад є, на вершковому маслі також є, навіть на мінеральній воді є, а на цигарках немає!

Пропоную зобов’язати  на упаковці писати:

 

Газуваті речовини:CO, CO2, NH3,  H2 S,

                                 HCOH, CH4 , C2 H6 , N2 O-            5%      (хронічне

                                                                                                отруєння)

Кислоти: більше 20 назв                                          15%   ( руйнування

              .                                                                               зубів,шлунка)

Спирти: більше  30 назв                                          30%  (наркотик: головний

                                                                                              біль,нудота,

                                                                                               зниження зору.)

Естери : більше 90 назв                                            35% (отрута)

 

Алкалоїди                                                                  20% (канцероген: рак)

 

Хто буде купувати  такі  цигарки?

І хто дозволяє таке продавати?

 

МЕР: З такими надписами. Ви беретеся зробити такі надписи на своїй продукції?

  ПІДПРИЄМЕЦЬ: Покажіть мені сигарети , на яких  таке написано!

  МЕР: Так ніде не написано! Чому на такому корисному продукті як масло написано, скільки там жирів , вуглеводів, мінеральних солей, води.   А чому не написано на пачці сигарет? Ні, там написано. Так , там написано тільки нікотин і все.

 

  ПРЕДСТАВНИК ПАРТІЇ ЗЕЛЕНИХ :  А справжня  правда не розкрита.

  МЕР: А правда не розкрита. Будь ласка, хто бажає ще продовжити дискусію?

 

  ПЕРШИЙ ДЕПУТАТ МІСЬКРАДИ:

Я Ковтунович Ігор Сергійович, депутат міста  Запоріжжя. Я вважаю, що наше місто дуже відстало в цьому питанні. Не потрібно порівнювати ,як карається продаж сигарет у нас і в США. Давайте порівняємо із Херсоном.

   Там повністю заборонено курити в любих місцях, де є люди, що не курять.

Навіть на площадці між поверхами. Ви , шановний громадянин Запоріжжя,

подумали про те, що ваші діти не вдихатимуть тютюновий дим, а стара бабуся, яка йде по східцях, - вдихатиме. Сусід, або його діти – вдихатимуть. В Херсоні заборонено продаж цигарок взагалі і заборонено курити. І це не дискримінація, а піклування про здоров'я   громадян. Там різко знизилась кількість отруєнь та взагалі захворювань. Пропоную у нас зробити те саме і питання про будову тютюнової фабрики відпаде саме по собі.

 

  ДРУГИЙ ДЕПУТАТ:

Шановний колега мабуть забув, що таке демократія. Те, про що ви розповідаєте, -  справжня дискримінація за шкідливими звичками. Я категорично проти такого насильства. Хоч я і не курю, але поважаю звички інших і вважаю, що кожний сам для себе вирішує, як йому жити і як вмерти.

  Є багато інших способів блокувати процес куріння. Наприклад по цінах на цигарки можна зразу побачити, чи цивілізована країна, чи розвинена в неї демократія, чи піклується вона про своїх громадян.

 Наприклад «Кемел» однакової якості в  Лондоні коштує 396 грн. пачка.

                                                                    В Бангкоці             84грн.

                                                                    У Варшаві              80грн.

                                                                    В Україні               42грн.

                                                                    В Росії                    98,25грн.

Це в перерахунок на наші гривні.

Отже нехай будують люди фабрику і платять  податки в казну міста.

 

МЕР: Вибачте, але ж можливо якість різна, в Багкоці  та Варшаві…

 

ДЕПУТАТ: Ні, сигарети однакової якості.

 

МЕР: Однієї якості. Ну тоді ми можемо тільки думати , що  країни, в яких сигарети коштують дорого,  приєднались до антитютюнової конвенції. Якщо сигарети однієї якості, і взагалі, як вчений говорить, що вони не можуть бути поганої та хорошої якості; бо це тютюн і там вміст один і той же самий Значить  виходить, що за кордоном цигарки коштують набагато дорожче і це що робить, як ви думаєте? Блокує мабуть  що?

 ІЗ ЗАЛУ: блокує  кількість курців…

МЕР: Так, блокує кількість курців, адже не кожний може дозволити собі купити за такі гроші таку пачку цигарок. Будь ласка , хто ще хоче виступить?

ПІДПРИЄМЕЦЬ: Якщо ви дозволите нам відкрити підприємство в цій області, ми будемо платити хороші податки і таким чином ми піднімемо вашу економіку,  економіку вашого міста.

  МЕР: Справа в тому, що ми за те, щоб економіка піднімалась і місто багатіло, але ж не ціною життя людей, так же?  Життя і здоров'я людей. Тут же теж на чашу терезів якби покладено дуже важливе: з одного боку  гроші, а з  іншого -  життя .  Так , будь ласка, хто ще хоче  щось сказати?

Я,БУЛАВА АНДРІЙ ПЕТРОВИЧ, ЖИТЕЛЬ ЗАПОРІЖЖЯ.

Хочу сказати, що  за кордоном штрафують за куріння в громадських місцях і хто курить , шкодить своєму здоровю і здоровю людей. Я за те, щоб у нас теж штрафували і я проти побудови фабрики.

МЕР: Так, ваша думка зрозуміла, хто ще хоче висловитись?

 ПІДПРИЄМЕЦЬ:  Вам вигідно надати мені землю, щоб  я побудував на ній фабрику, адже, як сказав мій компаньйон,  ми будемо платити хороші податки, а в протилежному випадку сигарети все одно дойдуть до  вашого міста, а податків не буде.

МЕР: Ну хто що може сказати на ці аргументи?

ЖУРНАЛІСТ:

  Я кореспондент   телеканалу  «Алекс» Запоріжжя. Хочу звернути вашу увагу на шановних депутатів. Вони люблять переливати із пустого в порожнє, а як  приєднатись до  Міжнародної  анти тютюнової конвенції, так їм все щось заважає. В Україні зараз виробляється  щорічно 76-90 млрд. штук сигарет на суму  1,75 млрд доларів. Звичайно, є невеликі зрушення. По даним газети «Комерсант» законом заборонені сигарети без фільтра, заборонено використання термінів «легкі»,   «суперлегкі» та «мякі». А попереджувальний надпис повинен складати не менше 30% ( а загалом- 50%), а в нас менше 30%. І заборона куріння в громадських місцях лише на 50% площі, а за Конвенцією -100% площі. І ціни на сигарети повинні бути високі, чого в Україні не спостерігається. 168 країн вже приєднались до Конвенції, а Україна все пасе задніх.

      «Данная Конвенция представляет реальные возможности спасти жизни миллионов людей и дать будущим поколениям право на здоровье», - відмітив голова засідання виконавчого комітету ВОЗ Луіс Філіпе де Сейксас Корреа.

  Отже, шановні  депутати, скоріше приймайте відповідні закони, бо Президент дав «добро» ще в 2004 році. Я проти куріння і проти побудови тютюнової фабрики.

  МЕР: Хочу познайомити  вас із інформацією з Інтернету: «Президент одобрил перемены  в табачной отрасли. Вчера стало известно , что  президент Виктор Семизначный подписал закон о ратификации Международной конвенции по борьбе с табакокурением. Этот документ предполагает принятие в течение пяти лет законодательных норм, согласно которым употребление сигарет должно сократиться в два раза. Участники рынка считают, что реализация положений конвенции приведет  к постепенной реструктуризации рекламного и табачного рынков.»

 Отже ,  шановні підприємці,  якщо  Україна робить якісь кроки  в напрямку приєднання  до антитютюнової конвенції, то можливо і не варто вам  із вашим талантом  займатися тютюновим бізнесом, а можливо ви щось придумаєте і побудуєте таку фабрику, яка б  приносила користь людям?

  ПСИХОЛОГ:

 У мене запитання до підприємців: « У вас є діти? А якби ваша дитина отруїлася димом від цигарки, як би ви тоді ставилися до побудови фабрики

  або до  куріння? Я думаю, що негативно.

ПРЕДСТАВНИК ФІРМИ:

   Я просто хороший батько і люблю свою дитину. Надіюсь, що до  18 років

вона курити не буде, але якщо і буде, то це її власне життя і здоров'я. Я перешкоджати не буду.

  МЕР: Отже повна демократія,  так у нас в Україні і є.  Хоче дитина курити,

 батьки ще й гроші дають. Так і є.  Добре, ми з вами обмінялися думками але ми знаходимося зараз в прямому єфірі  і тому   я хочу вам запропонувати виразити своє відношення  до побудови тютюнової фабрики, до тютюну взагалі сигнальними картками.   Хто за те, щоб тютюнову фабрику побудувати, а значить зелене світло тютюну- наркотику, який дуже

 шкідливий для здоров'я. прошу підняти зелені картки.

 5 зелених карток. Будь ласка опустіть.

Хто за те. щоб припинити користуватися справжнім наркотиком, припинити рух у бік хвороб, прошу підняти червоні картки . Бачу дуже багато. Тобто  ви бачите і громадяни, які знаходяться біля екранів телевізорів також спостерігають  ваш вибір. Вважаю, що в суспільстві приблизно була б така сама статистика голосування, бо наша група із  20 чоловік відтворює всі процеси, які є в суспільстві. Адже тут присутні люди різних верств населення.

   Я дякую вам за дискусію , наш час у прямому ефірі закінчується і на кінець пропоную вам  сказати   одну фразу, якою ви  виражаєте своє відношення до ситуації із курінням в Україні. А  ми знаємо, що в Україні сьогодні становище таке: сигарети без фільтра заборонені, але продаються, так, шановний громадянин, що курить?

- так.

-Сигарети, на яких написано  «суперлегкі» та  «легкі» продаються, так?

-Продаються.

Хоча ці терміни заборонені. Так чи ні?

- Так.

- Діти в нас купують сигарети. Окремо хотілось би сказати проте, що діти купують сигарети. Закон  забороняє продавати дітям сигарети, і навіть є міра покарання , але вона така, що продавець, якого оштрафували  за незаконний продаж сигарет дітям , може надолужити цей штраф за 2 години. Штрафи мізерні і ми, представники мерії , будемо приймати свої , регіональні закони, щоб такого явища в нашому суспільстві не було.

ГОЛОВНИЙ ЛІКАР: Вважаю, що для покращення ситуації, нам потрібно частіше виходити в ефір, більше роз’яснювати, більше говорити з людьми

Збільшувати інформованість суспільства з цього питання..

КОРЕСПОНДЕНТ: 

Пропоную прийняти свою, обласну антитютюнову конвенцію, яка зможе змінити становище на краще.

МЕР:

Я думаю, що преса нас у цьому підтримає і буде говорити  про цю проблему дуже часто. Будь ласка, хто ще щось бажає сказати? Підприємці, ви  не хочете сказати? Ми вас не переконали? Ні? Ні. Не переконали. Зрозуміло. Більше немає бажаючих висловитись?

 На завершення  наших теледебатів хочеться сказати велику подяку всім присутнім, адже  ви проголосували за те, щоб жити, не вмирати поступово із цигаркою в роті, а жити. Я хочу розповісти про свого чоловіка, який також курив. Особливо куривом він не переймався, просто покурював, на роботі прийнято курити і він також курив. Коли я йому показала скляну трубку, через яку проходив дим, з краплями коричневої смоли та дьогтю і сказала, що через цю  трубку пройшов дим лише трьох дорогих сигарет, то я була в шоці і він також був шокований.

Справа в тому, що всі, хто курить, не бачать, що вони вдихають. Якби вони реально бачили, що вдихають, то можливо вони б замислились. Якщо при викурюванні лише трьох цигарок, трубка стала коричнева, то що там відбувається в тих бронхах і легенях при викурюванні пачки? Я думаю, що більшість людей мене тут підтримує і ми показали це сигнальними картками.

  Я дякую, що ви обрали жити повноцінним життям, жити здоровим життям, радіти небу, сонцю і чистому повітрю навколо нас. На цій оптимістичній ноті дозвольте завершити теледебати  поетичними  рядками:

 

                                           Все на  землі нам треба берегти:

                                           Повітря, воду і оту рослинку.

                                           Не чванься тим , що цар природи ти ,

                                           Бо врешті ти – її частинка.

 

 

ВЧИТЕЛЬ: ГРА ЗАКІНЧЕНА І я прошу  допомогти оцінити вашу роботу.

 Працюємо із листками оцінювання. Виставляю оцінки тільки за ділову гру,

Ви сигналізуєте, чи згодні(зелений), не згодні (червоний). Оцінюємо вміння говорити, цікаві аргументи, цікаву інформацію.

 

 

Обговорення ділової гри ми проведемо на наступному уроці. ВИ  МОЛОДЦІ!

ДЯКУЮ ВСІМ,  Урок закінчено, можна встати і вийти.

 

1

 

doc
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
12 березня 2019
Переглядів
793
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку