Проект на теиу: "Технологія виготовлення сувенірів".

Про матеріал
ВИГОТОВЛЕННЯ ВИРОБУ В УКРАЇНСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ СТИЛІ У ТЕХНІЦІ ВИШИВАННЯ ПО ДЕРЕВУ
Перегляд файлу

ТВОРЧИЙ ПРОЕКТ

на тему

«Технологія виготовлення сувенірів ВИГОТОВЛЕННЯ ВИРОБУ В УКРАЇНСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ СТИЛІ У ТЕХНІЦІ ВИШИВАННЯ ПО ДЕРЕВУ»

Зміст

1. Обґрунтування проекту

1.2. Історична довідка

1.3. Створення банку ідей.

2. Конструкторський етап

2.1. Опис виробу.

2.2. Вибір матеріалів та інструментів.

3. Технологічний етап

3.1. Технологічна послідовність виготовлення виробу.

4. Заключно-презентаційний етап

 

Мета. Ознайомитися з технологія виготовлення сувенірів з деревних матеріалів. Навчатися його виготовляти. Дізнатися історію виготовлення сувенірів .

Завдання. Дослідити історію сувеніру. Виготовити сувенір в українському національному стилі у техніці вишивання по дереву.

1. Обґрунтування проекту.

Переді нами постало дуже важливе завдання –  створити сувенір . Кожному із нас приємно придбати річ цікаву і оригінальну. Отож моєю метою, яку сподівався реалізувати є розробка творчого проекту сувеніру .  Завдання: з'ясувати звідки пішло слово сувенір та дізнатися про різні види сувенірів.

Навчитися виготовляти сувеніри обереги та виготовити сувенір.

1.2. Історична довідка.

Термін «Cувенір» походить від  французького «souvenir» та від латинського «subvenio», що означає «приходжу». Отже, сувенір — подарунок на згадку або річ, пов'язана зі спогадами. Сувенір на згадку — зазвичай про якусь приємну подію або подорож.

Розвитком туризму як внутрішнього, так і іноземного, дав поштовх  для розвитку виготовлення різноманітних сувенірів. З'являється окреме поняття - сувенірна промисловість.

Сувенір виконує такі функції:

1) Функція зв'язку з минулим.

Сувенір нагадує моменти, які людина переживала в місцях, де його купила. Це спосіб повернутися до прекрасних моментів, що належать  нашому минулому.

2) Функція подарунку:

Людина дарує сувенір  для того, щоб показати близьким, що вона думала про них весь час своєї подорожі.

3) Функція трофею:

Сувенір може так само служити «доказом» подорожі. Це нагадує спортивну медаль, яку  вішають на стіну.

4) Функція опосередкованої подорожі:

Сувенір дозволяє здійснювати подорож людям, які не мали часу для неї, або які вже дуже немолоді для подорожей. Через сувеніри людина може складати враження про культуру, традиції, побут тощо різних країн і народів.

Отже, презентуючи безліч аспектів країни, сувенір грає роль посла. Деякі люди інтерпретують свою подорож завдяки сувеніру супроводжуючого  їх в дорогах. Купити сувенір – це все одно, що імпортувати шматочок країни. Призначення сувеніру є момент розділення наших відчуттів. Сувенір повинен представляти подорож в думках. Примушувати знову переживати прекрасні моменти, згадувати людей, особливості подорожі. Тобто національний сувенір – це річ, за якою можна ідентифікувати культуру конкретного народу.            

Деревні матеріали - це конструкційні, ізоляційні й виробничі матеріали, вироблені на основі деревини. Технологія - гаряче пресування деревної тирси, стружок, волокон, які змішуються з речовиною, або склеювання листів лущеного шпону - тонких листів деревини, одержуваних лущенням коротких колод на спеціальних стінках. Деревні матеріали в ряді випадків мають переваги в порівнянні з натуральною деревиною, зокрема, перевершують її за експлуатаційними властивостями, а також за габаритами. До деревних матеріалів відносяться наступні матеріали: фанера, деревно-волокнисті плити (ДВП), деревно-стружкові плити (ДСП), деревні пластики.

 

1.3. Створення банку ідей.

Для створення сувеніру  із деревних матеріалів було переглянуто безліч сайтів.  Ми вирішили виготовити сувенір Новорічна прикраса.

Моделі аналоги.

http://im2-tub-ua.yandex.net/i?id=267936769-34-72&n=21

 

http://im0-tub-ua.yandex.net/i?id=206310446-50-72&n=21

 

 


 

                      Виріб-аналог

Вимоги

 

 

№1

 

№2

 

№3

Оригінальність

  +++

++

 +

Простота у виготовленні

+++

++

++

Функціональність

+++

+++

+++

Безпечність

+++

+++

+++

Економічність

+++

++

++

Разом «+»

30

12

11

Призначення: як подарунок, прикраса інтер'єру для нового року.

Хочемо надати Вашій увазі роботу новорічна прикраса. Ця робота - хороший подарунок і талісман для прикраси на новий рік. Учні інших класів виступили в ролі експертів. За результатами проведення експертної оцінки була обрана модель   № 1.  Після цього ми змогли розпочати конструкторський етап.

2. Конструкторський етап.

2.1. Опис виробу.

З давніх століть у різних народів зберігся звичай прикрашати свої оселі оберегами з природних компонентів. В залежності від тих чи інших складових компонентів, оберіг несе в собі різні символи з певними властивостями, а особливо на новий рік.
Наш виріб буде виготовлено з фанери, а оздоблювати ми будемо вишивкою.

Фанера являє собою листовий будівельний матеріал, виготовлений з натуральної деревини, який зазвичай складається з щільно склеєних по товщині декількох тонких шарів деревини (шпони). 

Інструменти та обладнання: олівець, лінійка, циркуль, лобзик, ножівка, напилок, рашпіль, голка, нитки,свердла, шліфувальний папір, ручний дриль, прилад для випалювання по деревині.

Матеріали: деревина та деревні матеріали, копіювальний папір, картон, шнурок, фарби, водний лак тощо.

 

3. Технологічний етап

3.1. Технологічна послідовність виготовлення виробу.

Технологічний процес виготовлення сувенірів з фанери, ДВП

Велику кількість сувенірів можна виготовити з фанери, ДВП. Окремі деталі можна виготовити зі штапиків та інших заготовок з деревини.

Для виготовлення деталей сувенірів з фанери використовують стандартні інструменти та прийоми роботи.

КРОК 1. Підготуйте все необхідне для виготовлення виробу. Вам знадобить- ся шматок деревини (можна використати фанеру чи ДСП), повсть — щоб на- клеїти на зворот виробу; голки для вишивання й нитки муліне (або інші за- лежно від величини отворів) потрібних вам кольорів; клейовий пістолет чи клей; дриль з тонким свердлом, лобзик, ножиці, наждачний папір.

КРОК 2. Виготовте шаблон (зручні- ше це зробити на комп’ютері і роз- друкувати) відповідно до обраного виробу й візерунка

КРОК 3. Виріжте заготовку

КРОК 4. Закріпіть шаблон на заго- товці та просвердліть отвори. Вико- найте необхідну обробку поверхні виробу.

КРОК 5. Вишивайте в обраній вами техніці. Не забудьте закріпити нитку зі зворотного боку на початку і після закінчення роботи.

КРОК 6. Виріжтедеталь із повсті відповідно до розміру вашого виробу. Приклейте повсть на зворот виробу.

 



 

 

 

 

4. Заключно-презентаційний етап.

Оцінка якості виготовлення виробу.

Проведення оцінки якості виготовлених сувенірів за запропонованою таблицею

Наявність недорогих матеріалів

5

Оригінальність конструкції

Точність дотримання розмірів

4

Чистота й акуратність

4

Використання відходів виробництва

5

Доступність виготовлення

5

Відповідність функціональним вимогам

4

Естетичність оздоблення

4

 

ВИСНОВОК

За наслідками роботи над проектом можна зробити висновок, що ми досягли поставленої мети. Під час роботи над проектом було отримано багато інформації з історії виготовлення   сувенірів.

Проектна технологія в освітньому процесі є основним чинником формування глибокої й змістовної мотивації учнів не тільки до  процесу навчання певному предмету, але й надалі може стати основою у виборі професійної діяльності.

Дослідницькі проекти - перша наукова праця учнів. Досвід, отриманий в роботі над проектом, допоможе успішно справлятися з  різноманітними творчими роботами.

Підготовча робота школярів до проведення дослідження,  процес дослідження проблеми,  захист результатів спрямовані на розвиток інтересу молодих людей до дослідницької діяльності, підвищення освітнього потенціалу учнів.

Проектна робота покликана показати здатність учня працювати самостійно, ставити й вирішувати завдання дослідницького, пошукового характеру, відстоювати отримані результати, критично оцінювати їх, співвідносити з результатами отриманими раніше, уміння вести дискусію;

Список використаних джерел

  1. Музей українського народного декоративного мистецтва. – К.: Мистецтво, 2009. – 352 с.
  2. Галайчук В. «Взаємини» людини та домовика у віруваннях українців Полісся // Вісник Львівського університету. Серія історична. 2003. — Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 2003. — Вип. 38. — С. 568—584

//http://stranamasterov.ru/node/385821?tid=451

docx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
8 лютого 2019
Переглядів
3942
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку