Проект на тему: "Вишиті обереги: захист завжди з вами."

Про матеріал
Удосконалення своїх можливостей у галузі проектної діяльності, вмінь із виготовлення виробів із використанням такого виду декоративно ужиткового мистецтва, як вишивка; опанування деяких технік рукоділля; поглиблення знань про декоративно-ужиткове мистецтво, навичок пізнавальної активності, самостійності, творчого мислення.
Перегляд файлу

Українська вишивка – це не просто традиція. В ній закладено важливу генетичну інформацію нашого народу і кожного роду. Пропонуємо вам навчитися «читати» вишивку і самим «кодувати» інформацію про себе та свою сім'ю за допомогою правильних узорів.

 

Проект на тему:

« Вишиті обереги:   

   захист завжди з Вами»

 

 

 

 

 

Виконали учні 10 класу

НВК «Іванівський ЗНЗ І-ІІІст. – ДНЗ»

Українська вишивка – це не просто традиція. В ній закладено важливу генетичну інформацію нашого народу і кожного роду. Пропонуємо вам навчитися «читати» вишивку і самим «кодувати» інформацію про себе та свою сім'ю за допомогою правильних узорів.2018 р.


Зміст

Вступ.

1.2.Історичні факти.

    3.Як робляться обереги-вишивки.

4. Вишивка несе в собі величезну енергію.

5.Вибір та обґрунтування теми проекту

 

Вступ

Обереги мої українські, –

Ви прийшли з давнини в майбуття.

Рушники й сорочки материнські

Поруч з нами ідуть у життя.

Нам любов'ю серця зігрівають –

Доброта і тепло в них завжди.

Вони святість і відданість мають,

Захищають від лиха й біди.

Картинки по запросу вишиті українські обереги

Якщо ви вивчали слов’янські містичні традиції, то напевно зустрічался з темою оберегів і талісманів. Які воно тільки не бувають: з каменю, дерева, заліза, вишиті на одягу.

 Вишивка — один з найпоширеніших елементів захисту в давнину 

Зараз вишивка сприймається тільки як декоративний елемент, але для наших предків вона мала велике значення. Вони могли буквально “читати” вишивку як книги, тому що кожен символ в орнаменті має своє значення. 
Це не просто кола, ромби, гілки і спіралі, ці фігури створювались десятки століть тому як унікальні символи. У часи, коли наші предки володіли магічним зв’язком зі світом Природи: рослин, тварин, небесних світил. Символами Сонця, Землі, Всесвіту, Роду вони малювали свою долю, відтворюючи їх на полотні, виписуючи таємничі древні знаки як заклинання, як обереги, як коди свого роду. Саме тому вони прикрашали свої вироби найпростішими орнаментами. 

Зараз є можливість зашифрувати слова, назви міст та власне ім'я у схему українського орнаменту, який нагадує QR-код. Кожна літера - це вишитий символ, кожен символ - це потужний оберіг

Ви зможете не тільки створити приголомшливе полотно, яке стане чудовим доповненням до інтер'єру, а й потужний оберіг, здатний втілити в реальність всі Ваші бажання.

В інтернеті можна знайти дуже красиві, оригінальні схеми для вишивки оберегів в стилі Слов’янської містичної традиції. Вони — потужні, стародавні, що не розтратили з роками своїх великих сил. Такий предмет вас прикрасить, та захистить від привороту, порчі, прокляття. Вам сподобається носити на собі такий Дивовижний оберіг , зроблений власними руками.

 Незважаючи на те що на дворі вже давним-давно панує двадцять перше століття, слов'янська вишивка «оберіг» як і раніше залишається актуальною

1.Організаційно-підготовчий етап.

1.1.Формулювання мети й завдань творчого проекту, визначення вимог до проектної моделі

     Метою нашого проекту є: удосконалення своїх можливостей у галузі проектної діяльності, вмінь із виготовлення виробів із використанням такого виду декоративно ужиткового мистецтва, як вишивка; опанування деяких технік рукоділля; поглиблення знань про декоративно-ужиткове мистецтво, навичок пізнавальної активності, самостійності, творчого мислення.

     Завданням творчого проекту є проектування й виготовлення оберега.

1.2.Історичні факти

Оберіг для дівчат, жінок.
Прикраса.

Що таке «оберіг»? З назви зрозуміло, що це якийсь предмет, який оберігає, береже. Це може бути все, що завгодно. Важлива не форма, матеріал або вартість, а те, що закладено в предмет. Звичайно, природні матеріали самі по собі Мають особливу захисною силою :

  Дерево;

  Мінерали і дорогоцінні камені;

  Залізо;

  Глина;

  Натуральні тканини;

  Річкова вода.

Все це — подарунки природи , які ми можемо використовувати. Оберегом вважалася навіть склянка з водою, взятою з особливого джерела, джерела, чистої річки. Все це — осередок сили природи. У всіх природних явищах люди бачили Волю богів , так що, все це несло на собі відбиток долоні того або Іншого бога .

За часів стародавнього анімізму люди приписували всім явищам природи особливі властивості, душу. Камені, вода, земля або вітер вступали в діалог з людиною. Свій міццю вони допомагали в повсякденному житті, героям здійснювати подвиги, звичайним людям сіяти, орати. Природа була одночасно Джерелом небезпек і кращим захистом. У глибокій річці який не вміє плавати тонув, але річка захищала поселення від раптової атаки ворогів.

Тож не дивно, що люди хотіли укласти Частку енергії природи в якийсь предмет, який завжди можна було б мати з собою. Так з’явилися перші обереги. вони еволюціонували. Тепер, на шиї був не просто шматок деверева, а оброблений, він мав форму і значення. така Річ цінувалася вище . Не кожен міг займатися Виготовлення оберегів , це справа доручалося людям освіченим, вмілим. Пізніше, обереги замовляли, купували.

Сьогодні у вас величезний вибір — купити предмет в будь-якому виконанні, зробити самому. Головне, щоб це Був натуральний матеріал . Дешеві амулети їх пластика не дуже-то підходять для реального захисту. Це слабкий посудину, який Скоро втратить будь-який заряд , навіть якщо він був.

Слов’янські майстрині робили дивовижні речі, які вражали гостей з далеких країн. Тонка вишивка, Красиві малюнки і продумані візерунки робили самі звичайні речі святковими. Особливо старалися над Весільною одягом нареченого і нареченої. Право вишивати сорочку нареченому дівчина послала лише після того, як Батьки вже точно умовити про весілля. Тоді починалися таємничі ритуали підготовки. Не було двох однакових весільних сорочок, адже над кожною з Них буквально чаклувала вся сім’я.

Як робляться обереги-вишивки.

 Піч –- оберіг від злих духів. В
обов'язки печі входило пильнувати,
аби через комин не проникли чорти та
відьми. Коли в пе...

Робити можна з чого завгодно. Один з найцікавіших способів захистити себе — вишивка. У стародавній Русі вишивкою оберегів займалися тільки жінки. Найскладніші елементи вибирала і Вишивала найстаріша з жінок вдома . вона ж показувала маленьким дівчаткам, як працювати з нитками, голками, матеріалом. Старші жінки їй допомагали, все готували, виконували менш важливі елементи, прикрашали основну вишивку.

Жінка — символ благополуччя, Домашнього вогнища і затишку. Якщо в будинку жінки немає, то це завжди відчувається. Саме вони виконували захисні вишивки сорочок для чоловіків, дітей, для себе.

У Ті далекі часи кожна маленька дівчинка знала, як ткати, шити і вишивати. Це потрібно було для того, щоб після заміжжя вона могла взяти на себе турботи про свого чоловіка і його будинку. Заміж видавали рано , доводилося швидко вчитися всьому. Всі схеми молода жінка знала напам’ять, іноді сама могла що-небудь придумати, щоб урізноманітнити вишивку. Найчастіше, вечорами, жінки збиралися разом за цією тонкою роботою, робили її спільно. Весь рід вставав на захист того, хто носив потім цю річ, Зроблену стількома дбайливими руками.

Картинки по запросу вишиті українські оберегиСлов’янські традиції дбайливо зберігалися, Передавалися від покоління до покоління. Завдяки цьому зараз ми не втратили секрети оберегів на одязі, може продовжити цю цікаву традицію. Якщо ви Зацікавилися вишивками , то обов’язково дізнайтеся таємне значення всіх символом. Швидше за все, ви будете здивовані, як багато дрібних, окремих символом існує для вашого захисту від будь-якого зла.

 

Українська стародавня вишивка мало чим відрізняється, хоча, цей регіон був відомий своїми природними орнаментами. У кожній травинці, квіточки або знаку є прихований сенс. Трояндочки, листочки, колоски — все це частина містичного Значення оберега . Така вишивка більш складна, а Сорочки-вишиванки виглядають дуже ошатно. Для них схеми теж не складно відшукати в інтернеті.

Колос

Калина — це символ життя, родинного
благополуччя і достатку.
Як оберіг калину саджали
біля хати, вішали над дверима, щоб о...Символ родючості і захисту від темних сил: чаклунів, відьом, чортів. Колос — хліб, а хліб — життя. Золотий колос часто вишивали на одязі молодих дівчат, а так же, він ставав необхідним атрибутом схеми вишивки весільного плаття.

 

Дерево життя

Щасливий знак, що приносить удачу . Він давав надію тим, у кого в житті траплялися погані моменти. Тоді його додавали до існуючих узорів. Дерево зображувалося схематично , але для тих, хто вмів читати знаки, завжди було зрозуміло, що хотіла сказати майстриня своєї вишивкою.

Калина

Знак юнаків, чоловіків. Запорука міцної любові, хороших відносин з дружиною. Щоб в будинку було розуміння, Люди любили один одного , калину вишивали на Мережко і рушниках. На весіллі ви могли б побачити дуже багато ягідок калини на одязі .

Горобина

Виконує ті ж функції, Що і калина , тільки знак належить жінкам.

Лілія

Знак невинності , чистоти і непорочності. Вишивався на предметах, які стосувалися дітей — рушники, Постільна білизна , пелюшки.

Роза

Знак, що привертає любов . Жіночий символ, який вказує на красу, ніжність, цвітіння юності. Для дівчат — Улюблений символ , найпопулярніший. Троянди вишивалися червоними, рожевими, жовтими або Блакитними нитками .

Виноград

Солодкий виноград — знак довгого життя в щасті, багатстві, благополуччя. Підходить для весільних одягу, а так же, господині намагалися Якомога частіше вишивати виноградну лозу на предметах побуту будинку.

Ластівка

Значення вишивки оберега ластівка — домашній затишок, тепло, очікування весни. Весна приносила з собою радісну пору, коли зимові холоди відступають, а вся природа цвіте. Взимку вишивали Багато ластівок , щоб вони Своїми крилами швидше зиму відігнали.

Голуб

Символ древній, який перейшов в Християнську символіку . Це чистота, очікування благої вісті.

Півень

Символ тільки для чоловіків підходить. Вважається одним з найсильніших символів Сонця, Верховного чоловічого божества . Півня зображували на одязі чоловіків від малого до стара. Виконувався червоними або чорними нитками. Давав мужність , мудрість і чоловічу силу.

Метелик

Символ душі людини. Робився частіше для літніх людей. В Обережний вишивці існують чіткі Межі віку , коли і що можна було вишивати. Молодим людям носити на одязі метеликів можна, це погана прикмета.

Бик

Вишивкою оберега займалися тільки заміжні жінки. Так вони Чоловікові допомагали , адже цей оберіг Залучає гроші , дає успіхи в роботі, торгівлі.

Сокіл

Вогняний сокіл — ще один сонячний символ . Давав життєву силу, допомагав впоратися з хворобами. Цей знак приносить удачу, адже присвячений безпосередньо верховному божеству. Дозволялося Носити всім без винятку .

 

 Сама смуга полотна має символічне
значення — дороги, долі, захисту.
Захисної сили рушнику надавали вишиті
знаки-обереги, ...

1.3.Вишивка несе в собі величезну енергію.

  Ви зробили її самостійно, руками. Цей спосіб самий кращий. Саме жінка повинна робити ці речі для себе і своєї сім’ї. Жінка — берегиня домашнього вогнища, Захисниця спокою в будинку . Вона своїми руками створює дуже енергетично цінні речі, які самі по собі є оберегами.

  Символіка . Символ бога показує ваше повагу, прохання про захист і підтримку. Це дуже важливо, щоб Символи були виконані правильно . за всіма канонами. Вишивка повинна бути рівною, чіткої, акуратною.

  Форма вишивки. Вишивки хрестиком обереги дуже сильні. Малюнок складається з маленьких хрестиків. Хрест — важливий символ не тільки для християнського світу , але і для язичницького, стародавнього. Чим більше хрестів, тим краще людина захищена від зла.

Таким чином, ви перебуваєте під захистом вищих сил, коли носите на собі предмети, вишиті вручну. Не тільки одяг можна Покривати обережний вишивкою , а й постільну білизну, фіранки. Все це береже вас від привороту, порчі, негативної енергії.

Цього робити не можна . На одязі, предметах одягу не вишиваються лики святих, ікони або щось подібне. Це просто неповага до релігії. Адже самі подумайте — ви вишили ченцю, намагалися, вибирали якісні нитки, Вивчали канони . Таку вишиту ікону найкраще помістити в Червоному кутку на чільне місце. Вона стане вашим домашнім талісманом.

Одяг ми бруднитися, рвемо, стираємо в машинці. З одягом взагалі багато всього може трапитися. А якщо на ній лик вашого святого, то це образа ікони . Не робіть його, це велика помилка. Навіть, якщо ваші наміри благі, ви хочете показати своє ставлення до віри. Краще ікони тримаєте вдома, а на одяг Наносите захисні символи слов’янської магії.

До речі, ці символи абсолютно не «протизаконні» з точки зору релігії. Ця стародавня символіка — Магія природи , стихій. Вона не несе в собі зла, що не ображає вашу віру. Можете абсолютно спокійно носити ці Красиві речі .

 

Колиска (гойдалка,
люля) була ще й
родинним символом,
виколихувала
майбутнє родоводу,
зберігала традиції,
материнську цінн...

Записуємо                 Компонуємо                       Узагальнюємо

Українська вишивка – це не просто традиція. В ній закладено важливу генетичну інформацію нашого народу і кожного роду. Пропонуємо вам навчитися «читати» вишивку і самим «кодувати» інформацію про себе та свою сім'ю за допомогою правильних узорів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.4 .Вибір та обґрунтування теми проекту

Як впоратися зі злими підступами, спрямованимиворогами і заздрісникам на рідну домівку? Споконвіку берегині домашнього вогнища вдавалися до допомоги виготовлених своїми руками оберегів. Величезне значення для слов'ян споконвіку мавоберіг, який призначається для захисту домашнього вогнища. Різноманітні схеми вишивки сьогодні є у вільному доступі. Для того щоб виготовити своїми руками оберіг для захисту будинку від всіляких напастей, потрібно знати правильну технологію вишивання хрестом.     

Призначення проектованого виробу.

Предмети інтерєру, виготовлені власноруч, призначені стати не тільки окрасою будь-якого приміщення, а й відображають особистість їх творця. У виробі нам треба поєднати національні традиції декоративно-ужиткового мистецтва з сучасними матеріалами та технологією.

 

    Отже, ми вирішили заглибитись в історію українських оберегів. Та створити власноруч оберіг для себе.

     Визначення вимог до проектної моделі:

  • Естетичність – виріб повинен бути привабливим, святковим, виразним, відповідати сучасності;
  • Оригінальність конструкції -  оздоблювальні елементи  повинні бути гармонійно й правильно розташовані;
  • Функціональність – виріб повинен відповідати своєму призначенню;
  • Технологічність – виріб повинен бути якісно виготовлено;
  • Економічність – витрати на матеріали і часу на виготовлення повинні бути мінімальними.

https://handmadebase.com/wp-content/uploads/data/shema_slavanskiy_obereg_100.jpg6. Моделі-аналоги.

https://handmadebase.com/wp-content/uploads/data/shema_slavanskiy_obereg_104.jpeg
Імена зашифровані в українській вишивці 1/1Імена зашифровані в українській вишивці 1/1Імена зашифровані в українській вишивці 1/1Імена зашифровані в українській вишивці 1/1Імена зашифровані в українській вишивці 1/1Імена зашифровані в українській вишивці 1/1Імена зашифровані в українській вишивці 1/1Імена зашифровані в українській вишивці 1/1Імена зашифровані в українській вишивці 1/1https://handmadebase.com/wp-content/uploads/data/shema_slavanskiy_obereg_101.jpghttps://handmadebase.com/wp-content/uploads/data/shema_slavanskiy_obereg_102.jpg

Картинки по запросу вишиті українські обереги

Проаналізувавши всі моделі-аналоги,ми вирішили кожен особисто для себе буде вишивати оберіг -  своє імя.

Необхідний інвентар

Для того щоб у вас вийшла гарна обережна вишивка, вам необхідно підготувати:

  • нитки муліне;
  • канву;
  • спеціальні ножиці;
  • тонкую голку;
  • пяльця.

Підготовка до роботи

Обережна вишивка слов'ян передбачає роботу ззвичайними нитками, виготовленими з вовни, бавовни або льону. Вишивка «оберіг» ще за часів сивої давнини була присутня як на одязі слов'ян, так і на рушниках, скатертинах та інших предметах, що використовуються для будинку. Головним у вишивці вважається візерунок і колір. Слов'янська обережна вишивка передбачає, що колірна гамма відповідає тій частині спектра, яка потребує захисту.
 

Важливі поради

Слов'янська обережна вишивка виготовляється вВідповідно до рекомендацій майстринь, які жили ще в язичницькі часи. Для того щоб у вас вийшла чудова вишивка оберіг, дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  • нитку закріплюйте без вузликів (забобонні майстрині вважають, що інакше слов'янська вишивка «оберіг» не матиме сили).

Технологічний етап.

Приступаємо до вишивання

Величезне значення для слов'ян споконвіку мавоберіг, який призначається для захисту домашнього вогнища. Різноманітні схеми вишивки сьогодні є у вільному доступі. Для того щоб виготовити своїми руками оберіг для захисту будинку від всіляких напастей, потрібно знати правильну технологію вишивання хрестом.
Правильний шов обережна вишивка слов'ян,що служить для захисту домашнього вогнища, виконується в техніці «полукрест». Званий також розписом, він являє собою 2-сторонній шов, що з'єднує виворітні і лицьові стібки в одну суцільну лінію. «Двоходовому» полукрест виконується наступним чином:

https://handmadebase.com/wp-content/uploads/data/shema_slavanskiy_obereg_109.jpg


-  просуваючись зліва направо відповідно до рекомендацій схеми, прокласти лицьові діагональні стібки (орієнтуватися необхідно на кількість ниток);

  • переконатися, що на виворітного стороні вишивки слов'ян вийшли аналогічні, але «отзеркаленние» в протилежну сторону стежки;
  • для другого ходу вам, відповідно дорекомендаціями схеми, належить просуватися в зворотному напрямку, заповнюючи проміжки між стібками на лицьовій стороні і акуратно проколюючи тканину в призначених для цього місцях в першому ряду.

Хрестик в обережний вишивці слов'ян, що служить для захисту рідної домівки від ворожих намірів і дій, виконується 2-мя діагональними стібками, що перехрещуються між собою.
Малюнок буде красивим, якщо стежки, що виконуються вами в протилежному напрямку, будуть акуратно перекривати ті, які були вишиті в першу чергу.
Вишиваючи хрестом по вертикалі, дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  • https://handmadebase.com/wp-content/uploads/data/shema_slavanskiy_obereg_106.jpegв техніці «від низу до верху» виконайте один стібок;
  •  переверніть роботу на виворітну сторону, знайдіть верхню ділянку вишивати елемента, і, проколів голку на сторону малюнка, зробіть косий стібок в техніці «вліво-вниз» так, як радить схема;
  • на виворітного стороні зробіть прямий стібок;
  • виконайте третій хрестик.

Іноді схеми обережних вишивок, необхідних для захисту домашнього вогнища, припускають, що хрестик виконується по діагоналі

     Самоконтроль своєї діяльності:

     Здійснення контролю якості виконання операцій і функціональності виробу в цілому: лицьовий бік вишивки має складатися з хрестиків, перекритих верхнім стібком в одному напрямку, а виворотній бік вишивки без вузликів та кінчиків обрізаних ниток, стібки у вигляді вертикальних чи горизонтальних смужок; правильність і рівність закріплення оздоблювальних елементів на основі листівки.

Обереги нашого життя     Дотримування технологічної, трудової дисципліни, культури праці.

Презентация "Обереги українського народу"

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ляльченко Тетяна
    Дуже змістовно.Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Технології, 10 клас, Розробки уроків
Інкл
До підручника
Технології. Основи дизайну (профільний рівень) 10 клас (Вдовченко В.В. та інші)
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
3599
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку